Olet täällä

Artikkelit

Ray Dalio: Käteinen on tunteellisessa viruspaniikissa kuningas

Ray Dalion mukaan koronaviruksen aiheuttamasta shokista selviytyvät parhaiten yhtiöt, joilla on käteistä kassassa lyhytaikaisen lainan sijaan. Sijoittajien tulee varautua volatiliteettiin ja mahdollisuuksiin, sillä Goldman Sachs on jo ennustanut kahta peräkkäistä maailmanlaajuista negatiivisen BKT-kasvun kvartaalia.

Alkuun kahden epidemologian arvioita ja ennusteita koronaviruksen kehittymisestä.

Johns Hopkinsin sairaalan johtava epidemilogi ennustaa koronaviruksen laajamittaista leviämistä Twitterissä ilmestyneen (vahvistamattoman) raportin mukaan:

 • 1-2 vuoden sisällä 40-60 prosenttia maailman väestöstä saa tartunnan.
 • Todellinen kuolleisuus on 0,1-0,5 prosentin välissä.
 • Monilla ei oireita lainkaan, toisilla vilustumisen tai flunssan tapaisia oireita.
 • Virus on vaarallinen vanhuksille ja henkilöille, joiden immuunijärjestelmä on heikko.
 • Lieviä tapauksia ei testata, joten kuolleisuusarviot ovat usein yläkanttiin.
 • Koulujen sulkemisia luvassa, mutta niiden tehokkuus on kyseenalainen.
 • Virus tullee kiertämään vuosittain, tartuntojen ollessa suurimmillaan keväisin.
 • Virus on todennäköisesti kiertänyt jo jonkin aikaa, suurin osa tapauksista ovat oireiltaan vaisuja eikä niitä ole testattu.
 • Hengityssuojaimet ovat hyödyttömiä.
 • Sairaalat ja ensiapuosastot ovat paineen alla ja huonosti varautuneita (USA).
 • Muista ihmisistä erossa pysyminen tuskin tehokas keino suojautumiselle. Pese kädet, älä kosketa kasvojasi.
 • Vuoteen 2022 mennessä rokotukset ovat valmiita ja lopulta lasten rokottaminen koronaviruksen varalla on rutiinitoimenpide.
 • Tilanne elää jatkuvasti ja uusi informaatio muuttaa ennusteita, mutta edelläoleva tieto on Johns Hopkinskin tämän hetken paras arvaus.

Omalla nimellään kirjoittava Stanfordin tarttuvien sairauksien epidemologi ja mikrobiologi Marc Lipsitch on Johns Hopkinsin kanssa samoilla linjoilla:

 • Pandemia todennäköinen, 40-70 prosenttia ihmisistä maailmanlaajuisesti saa tartunnan seuraavan vuoden aikana.
 • Miksi? Merkittävä määrä tartunnan saaneista on tartuttanut muita ihmisiä
 • Mikä voisi estää pandemian?
  1. Olosuhteet Wuhanissa voivat olla erilaiset jollain perusteellisilla tavalla, jolloin ennusteet leviämisestä ovat yliampuvia. Lipstichin mukaan mikään ei viittaa tähän, mutta skenaario on mahdollinen siitä huolimatta.
  2. Supertartuttajia on oletettua enemmän, jolloin kohteet Wuhanin ulkopuolella voivat olla onnekkaita ja selvitä ilman laajamittaisia tartuntoja.
  3. Kohteissa, joilla on ollut aikaa valmistautua, kontrollitoimenpiteet voivat olla erittäin tehokkaita. Tämä voi olla mahdollista muutamissa, mutta ei kaikissa kohteissa.
  4. Sesonkiluonteiset tekijät voivat olla oletettua paljon tehokkaampia tartuntojen vähenemisessä.

Bridgewater Associates perustaja, sijoitusguru Ray Dalio on tunnettu perusteellisista analyyseistään. Tällä kertaa mies on jutellut koronaviruksesta asiantuntijoiden kanssa ja laittoi ajatuksensa paperille kaikkien luettavaksi. ”Reiska” ei prinsiipeilleen uskollisena halua lyödä isoja vetoja ilman merkittävää etua, vaan pääasiassa yrittää neutraloida tunnetut riskitekijät.

Dalio jakaa koronaviruksen kolmeen eri perspektiiviin: 1) virus, 2) taloudellinen vaikutus johtuen reagoinnista virukseen, ja 3) markkinoiden reaktio. Kaikkien kolmeen Dalion mukaan vaikuttaa erittäin tunteelliset reaktiot. Yhdessä ja yksin ne voivat aiheuttaa merkittävää sahausliikettä suurilla virhehinnoitteluilla höystettynä. Pahimmillaan näiden kolmen vaikutus voi laukaista markkinan voimakkaamman laskusyklin.

1. Virus

Dalion mukaan virus todennäköisesti tulee ja menee, mutta aiheuttaa voimakkaan tunteellisen reaktion.

Viruksen leviämisen hillitseminen onnistuu parhaiten valtioilta, joiden 1) johtajat kykenevät nopeisiin ja hyviin päätöksiin, 2) kansa tottelee ohjeita, 3) byrokratia toteuttaa suunnitelmat ja 4) terveydenhoitojärjestelmä tunnistaa ja hoitaa virukset tehokkaasti.

Dalion arvioi Kiinan olevan tässä suhteessa erittäin kyvykäs, hänellä on maan ja sen johtajien kanssa pitkä historia. Muut kehittyneet valtiot tulevat suoriutumaan hyvin, mutta eivät erinomaisesti.

Viruksen edetessä nopeasti moniin maihin, myös raportoitujen tartuntojen ja kuolleiden määrä tulee nousemaan. Näitä uutisoidessa myös paniikkireaktiot kasvavat nopeasti. Seuraavien muutamien viikkojen aikana USA:ssa testataan aiempaa paljon enemmän ihmisiä, mikä tulee nostamaan tapausten määrää ja samalla voimakkaita reaktioita liittyen esimerkiksi ”sosiaalisen etäisyyden”-konseptiin.

2. Taloudellinen vaikutus

Viruksesta aiheutuvat reaktiot aiheuttavat todennäköisesti suuren lyhytkestoisen taloudellisen heikentymisen, josta palaudutaan nopeasti eikä siitä todennäköisesti jää merkittävää, kestävää taloudellista vaikutusta. Historiaan katsottuna laajamittaista kuolleisuutta aiheuttaneet tapaukset ovat olleet enemmän haitallisia tunteellisesti kuin taloudellisesti.

3. Markkinoiden reaktio

Maailma on tällä hetkellä vivutettu, mutta käteistä on myös paljon odottamassa otollisia sijoituskohteita. Suurin osa sijoittajista on longina osakkeissa ja muissa riskisissä papereissa. Sijoitukset ovat voimakkaasti vivutettuja, koska korot ovat matalalla suhteessa osakkeiden odotettuihin tuottoihin. Odotettujen tuottojen voimistamiseen on hankittu vipua halvalla lainarahalla.

Voimakkaasti vivutetut yhtiöt tulevat kärsimään eniten viruksen riivaamissa valtioissa.

Markkinoilla tulee Dalion mukaan olemaan vaikeuksia erottaa lyhytaikaiseen shokkiin hyvin varautuneet yhtiöt niistä, joilla valmiuksia ei ole. Markkinat tulevat keskittymään liikaa liikevaihdollisiin vaikutuksiin luottovaikutuksen sijaan. Yhtiöllä, jolla on käteistä kassassa tulee selviytymään shokista paremmin kuin yhtiö, jolla on paljon lyhytaikaista lainaa.

Dalion mukaan viime aikojen epätavalliset ja perusteettomat markkinaliikkeet tulevat jatkumaan kun tietyt markkinapelurit ovat paineessa. Nämä pelurit (esim. vakuutusfirmat, deep OTM-optioita myyneet) tulevat vaikuttamaan markkinoihin käteisongelmien ansiosta, sen sijaan että perustaisivat päätöksensä fundamenttianalyysiin. Monet käteistä tuottavat firmat ovat Dalion mukaan erittäin houkuttelevia tällä hetkellä.

Keskuspankkien toimet eivät tule Dalion mielestä olemaan tehokkaita nykyisessä markkinatilanteessa. Ohjauskorkojen leikkaaminen ei tule auttamaan, sillä bondien korot ovat jo aiemmin laskeneet ja osakkeiden hinnat reagoivat niiden muutoksiin. Dalion mukaan kohdistetut toimenpiteet velkaisille ja likviditeettiongelmista kärsiville osapuolille on järkevämpää kuin kokonaisvaltaiset ohjauskorkojen leikkaamiset tai likviditeetin lisääminen.

Institutional Investorin mukaan Dalion Bridgewaterin Pure Alpha-strategia on tuottanut vuositasolla 11,5 prosenttia sen 28-vuotisen historian aikana. Rahaston ”All Weather”-strategia on puolestaan tuottanut 7,8 prosenttia vuosittain 1996 lähtien.

Sijoitustiedon foorumilla koronavirus-keskustelu jatkuu vilkkaana.

eToro on maailman johtava sosiaalisen kaupankäynnin alusta, joka tarjoaa laajan valikoiman työkaluja pääomamarkkinoille sijoittamiseen.
Liity Sijoitustiedon jäseneksi