Artikkelit

Pyyhe kehään loppuvuoden osalta?

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Goldman Sachsin treideri ja managing director Bobby Molawi on sitä mieltä, monet sijoittajat ovat heittäneet pyyhkeen kehään tämän vuoden osalta ja jäävät odottamaan suotuisampia sijoituskelejä ensi vuoden puolella.

Järjestelmään kohdistuneiden shokkien vuosi ei vain ota loppuakseen

Pari viikkoa sitten Goldman tunsi odottamattoman positiivisen CPI-inflaatioprintin tuskaa, jota seurasi tunnelmaa vahvistava PPI-data. Takaisinostojen ja 150 miljardin dollarin järjestelmällisen shorttien sulkemisen ja ostamisen yhdistelmä epälikvideillä markkinoilla laukaisi valtavan faktorirotaation, kasvuosake- ja teknorallin sekä yhden historian suurimmista shorttien sulkemistapahtumista. Molawin mukaan minne tahansa markkinoilla katsoikin, oli tuskaa havaittavissa. Jos osallistumisaktiviteetti ja markkinoiden volyymit ovat minkäänlaisia indikaattoreita, voi niistä miehen mukaan päätellä viimeaikaisten tapahtumien johtaneen monen sijoittajan heittäneen pyyhkeen kehään 2022 osalta ja laittaneen koneet kiinni vuoden loppuun asti. “Ikään kuin jonossa viimeaikaisen markkinarallin jälkeen…Bullard sanoi “markkinat alihinnoittelevat…riskiä siitä, että Fedin täytyy olla aggressiivisempi””, Molawi kirjoittaa. Yksi askel eteenpäin, kaksi taakse. Tosin vain puolikas askel taakse…toistaiseksi, hän jatkaa.

Goldman havaitsi Kiinaa tukevaa stimulusta ja toiveita maan uudelleen avaamisesta ja sen mukana tulevasta BKT-myötätuulesta ja näki samalla eurooppalaisissa luottamustutkimuksissa käänteen merkkejä. Tästä huolimatta viimeaikainen Ison-Britannian yli 11 prosentin inflaatiolukema on ajankohtainen muistutus siitä, että alueet ovat normalisoitumisen eri vaiheissa. “Askel eteenpäin, kaksi taaksepäin”-luonnetta markkinoilla heijastaa Kiinan narratiivin siirtyminen viikon sisään uudelleenavautumisen toivosta ja valonpilkkeestä USA-suhteiden paranemisen suhteen Covidin-tartuntapiikin kautta paljon synkempään suuntaan. Tämän viikonlopun uutiset korostavat uusien rajoitteiden riskiä ​​ja Pekingissä on kirjattu eniten koronatapauksia sitten pandemian alun.

Tämän myötä ovat kansalaislevottomuudet Covid-rajoitusten ja avoin kritiikki Xin toimien suhteen kasvaneet.  Molawille yksi kysymys on keskeinen: “Onko jokin muuttunut vai olemmeko yhä Matt Fleuryn "rullaavien karhumarkkinoiden" paradigmassa… ja juuri keskellä viimeisintä esimerkkiä karhumarkkinoiden squeezesta… vaikkakin tavallista suuremmasta.”

EuroStoxx50 on nyt noussut 13 prosenttia pohjilta eikä sitä ole helppo jättää huomioitta vaikka useimmat, mukaanlukien Molawi, ovat edelleen karhumaisessa mielentilassa, mies kirjoittaa. On helppo unohtaa, että vuosina 2000-2002 Nasdaqissa koettiin kolme erillistä 30–40 prosentin yksittäistä rallia kun indeksin huipulta tultiin 85 prosenttia alas.

On yllättävää nähdä EuroStoxxin pudonneen "vain 7%" ja S&P500  "vain 15%"

Ottaen huomioon laajan laskusuhdanteen ja suoraan sanottuna useimpien ihmisten energiatasot, tuntuu siltä, ​​että vuoden 2022 markkinatason pitäisi olla olennaisesti alhaisempi, Goldman raportoi Yhdysvaltain kaupankäynnin P/E 18x verrattuna pitkän aikavälin keskiarvoon 19,7x, Goldman Sachs kirjoittaa raportissaan. Molawi jatkaa:

Riittääkö tämä alennus moniin kohtaamiimme epävarmuustekijöihin - geopoliittiseen, taantumaan, inflaatioon, uusiin normeihin, asumiseen, työllisyyteen? En ole niin varma. Pinnan alla olemme nähneet "vanhan talouden koston", sillä useassa kohtaa pankit, öljyt ja raaka-aineet ovat johtaneet linjaa painonsa lisäämisessä ja tekniikan heikkouden tasoittamisessa. Olemme nähneet Yhdysvaltojen megaosakkeiden nousevan noin 25 prosentista noin 19 prosenttiin markkinoista, mikä kuvastaa järjestelmän muutosta ja markkinajohtajien vaihtumista. Olemme nähneet joidenkin markkinasegmenttien hinnan laskevan olennaisesti (kesto/infra/teknologia/kuluttaja), kun taas toiset eivät ole nähneet kertoimien puristusta ollenkaan (lääketiede, luksus). Ristiriita markkinoilla, joilla LVMH treidaa hyvin lähellä kaikkien aikojen ennätystasojaan, mutta silti huoli BKT:n supistumisesta, työttömyydestä ja kuluttajien heikkoudesta vuonna 2023, tiivistää asian.

Kuka ostaa tällä hetkellä?

Viime viikkoina useaan otteeseen esille on noussut kysymys siitä, kuka markkinoilla on ostolaidalla? Realiteetit kertovat sen olevan luonteeltaan fundamenttien vastaista, Molawi kertoo. Joko takaisinostoja, shorttien sulkemista, volan purkamista tai systemaattista, flowta ajavat epä-fundamentaaliset tekijät, mies jatkaa.

Osakkeiden liikkeeseenlaskun puuttuessa olemme nähneet Euroopassa tänä vuonna osakkeiden nettomyyntiä…ja takaisinostot jatkuvat vuoden loppuun asti. USA näkee lähes kaksinkertaisen tahdin normaaliin verrattuna yhtiöiden takaisinostoissa noin 10 miljardin dollarin päivävauhtia. Systemaattinen shorttien sulkeminen näki yhden historian suurimmista tapahtumistaan viimeisen 20 päivän aikana. CTA-yhteisö oli netto-ostaja, vaikka ostoimpulssi on nyt hidastunut. Tavallisten sijoittajien sijoitusvirta on jatkunut positiivisena (jossain määrin yllättävää). Asemointi on edelleen erittäin kevyttä, sillä monet istuvat maksimaalisella käteispossalla, ja S&P:n ollessa nyt pudonnut vain 15-16 prosenttia, sivussa istumisesta aiheutuu kustannuksia, joita on vaikeampi kantaa.

Keskustele markkinoista Sijoitustiedon foorumilla.

Sijoitustieto.fi

Avaa tili ja pyydä kirjoitusoikeus foorumille

Kolumnit

Markkinanäkymät kesällä 2024

Mikko Mäkinen
13.6.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Laillinen turnauspokeri olisi pelastettavissa

Aki Pyysing
9.6.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Analyysissa Nokian Renkaat: Entisen laatuyhtiön testitulokset eivät riitä Seurantalistalle

Almanakka
7.6.2024
east Lue lisää