Olet täällä

Artikkelit

Osaritreidaaminen jenkkiosakkeilla

Yritysten osarisesonki tarjoaa treidaajille uniikin mahdollisuuden tuoton tekoon. Parhaillaan menossa olevan osarikauden aikana pörssilistatut yhtiöt julkistavat tuloksensa vuoden 2019 ensimmäiseltä vuosineljännekseltä. Osakkeiden hinnat voivat hypätä tai romahtaa jopa kymmeniä prosentteja yhtiöiden raporttien yllättäessä tai pettäessä markkinoiden odotukset. Osakkeiden hintojen voimakas heilahtelu on treidaajan elinehto ja noheva treidaaja voi lyhyessä ajassa takoa muhkeat voitot.

Kaupallinen yhteistyö | Nordnet

Kalenterivuoteen mahtuu neljä osarisesonkia, joista kukin kestää muutaman viikon. Osavuosikatsaukset julkaistaan vuosineljänneksen loppua seuraavana kuukautena, eli tammikuussa, huhtikuussa, heinäkuussa ja lokakuussa. Yhtiöt eivät julkaise raporttejaan satunnaisina päivinä, vaan osarikalenterista voi etukäteen tutkia minä päivänä mikäkin yhtiö kertoo tuloksestaan.

Teoriassa osarien treidaaminen on yksinkertaista puuhaa:

  • Jos yhtiö ilmoittaa positiivisesta tuloksesta, eli myynti ja tulos ovat parantuneet, sijoittajat kiinnostuvat osakkeesta ja osakkeen hinta nousee ostopaineessa.
  • Mikäli yhtiö kertoo markkinoille vaikeuksista ja alentuneesta tuloksesta, osake lähtee laskuun uutisen seurauksena.

Käytännössä osaritreidaaminen ei toki ole näin simppeliä. Osareihin liittyy paljon analyysiä ja odotuksia, joita osakeanalyytikot tuottavat osarisesonkia edeltävinä viikkoina. Yksi tärkeimmistä tunnusluvuista on EPS, eli Earnings Per Share, tulos per osake. Toinen tekijä johon analyytikot pääasiassa kiinnittävät huomiota on liikevaihto. Internetistä löytää analyytikoiden ennen osaria julkaisemia ennusteita osakkeen odotetuista tunnusluvuista ja liikevaihdosta. Osakkeiden hinnat liikkuvat myös analyytikoiden tuottamien ennustusten ja sijoittajien odotusten perusteella. Jos odotukset hyvästä osarista ovat korkealla, osakkeen hinta nousee. Jos odotukset ovat vaisut, voi osakkeen hinnan odottaa laskevan odotusten perusteella.

On huomattavaa, että osaritreidaamisessa odotusten merkitys on korkea. Osakkeen hinnan pomppaamiseksi ei riitä että tulos paranee; jos tulos paranee odotuksia vähemmän, voi osakkeen hinta lähteä voimakkaaseenkin laskuun. Otetaan esimerkki Facebookin osakkeesta. Heinäkuussa 2018 Facebookin osari petti odotukset, vaikka tulos aiempaan verrattuna parani. Toteutunut liikevaihto oli 13,23 miljardia $ odotetun 13,36 miljardin $ sijaan. Aktiivisia käyttäjiä odotettiin olevan 1,49 miljardia, mutta toteutunut käyttäjämäärä olikin “vain” 1,47 miljardia. Osake lähti välittömästi 25 % laskuun.

Kokenut treidaaja ei kiinnitä kaikkea huomiotaan EPS-lukuun ja liikevaihtoon vaan miettii myös suurempaa kuvaa.

Seuraavassa muutama perusvinkki osarien onnistuneeseen treidaamiseen:

  • Seuraa osakkeen käyttäytymistä muutama viikko ennen raporttia. Vertaa osakkeen hintamuutoksia analyytikoiden ennustuksiin osarin suhteen. Jos osakkeen hinta on noussut liikaa, voi olla oikea hetki myydä osaketta osariin. Jos hinta on pudonnut liikaa, voi näpit laittaa valmiiksi ostopainikkeelle.
  • Analysoi, miten osakkeen hinta on reagoinut aiempiin osareihin. Kullakin osakkeella on omat ominaisuutensa ja erikoispiirteensä ja tutkimalla historiaa voit saada arvokasta tietoa osakkeen käyttäytymisestä.
  • Lue talousmediasta uutisia yhtiöön liittyen. Jos tietty yhtiö on kuuma ja jatkuva puheenaihe, on mahdollista, että osakkeen hinta on liian korkealla ja joutuu herkästi osarissa myyntipaineeseen.

Suurimpien yhtiöiden julkaisemat osarit antavat osviittaa koko USA:n osakemarkkinan suunnasta. Jos esimerkiksi Amazonin ja Microsoftin osakkeet nousevat rajusti, lähtevät osakeindeksit mukana usein nousuun. Nordnetissä voit treidata Nordnet Markets -tuotteilla suosituimpia jenkkiosakkeita ilman välityspalkkiota.

Käydään seuraavaksi läpi strategioita ja vinkkejä onnistuneeseen osaritreidaamiseen.

Strategioita osarien treidaamiseen

Ostaminen ennen osaria

Kun tämä strategia toteutetaan onnistuneesti, pääsee treidaaja hyötymään volatiliteetista, eli osakkeen hintaheilahtelusta. Jos osari ylittää odotukset, osakkeen hinta todennäköisesti pomppaa voimakkaasti, jolloin koko hypähdyksen tuotto saadaan potentiaalisesti hyödynnettyä. Ostaminen ennen osaria on riskisempää kuin osarin jälkeen ostaminen, mutta myös tuottopotentiaali on suurempi.

Ostettaessa ennen osaria tavoitteena on ostaa osake, jolla on potentiaalia nousulle, markkinoiden alhaiset odotukset ja sijoittajat ovat optimistisia yhtiön suhteen.

Ostaminen osarin jälkeen

Joskus käy niin, että yhtiön julkaistua mainion tuloksen osakkeen hinta jää laahaamaan alamaihin. Tämän tapahduttua analyytikot purkavat osaria ja löytävät jonkun palasen spekulatiivista dataa ja selittävät osakkeen laskua sillä. Ihmismielellä on tapana etsiä merkittäviä syitä tapahtuneille asioille ja aina se ei mene oikein. Warren Buffettin sanoin, “Ihmismielellä tuntuu olevan kieroutunut taipumus tehdä helpoista asioista vaikeita”.

Markkinoiden toiminta perustuu sijoittajajoukon arvioihin osakkeen tulevaisuudesta uutisten ja osarien perusteella. Joskus sijoittajat reagoivat uutisiin, joita eivät ymmärrä ja myyvät osakkeensa, etteivät menetä voittoja tai kärsi lisätappioita. Osakkeen ostaminen osarin jälkeen perustuu oletukseen sijoittajien epärationaalisuudesta, ja jos fundamenteiltaan vahvan yhtiön osake treidaa alempana, syntyy tästä treidiin lisäarvoa.

Longin tai shortin pitäminen

Milloin kotiuttaa voitot osakepositiosta? Se riippuu osakkeesta ja treidaajan tavoitteista. Jos yhtiö ilmoittaa erinomaisesta tuloksesta ja ostat osaketta joko ennen tai jälkeen osaria, yksi kahdesta vaihtoehdosta toteutuu. Treidaajat kotiuttavat voittojaan ja osakkeen hinta palautuu lähelle osaria edeltävää hintaa, tai osakkeen hinta jatkaa nousuaan osarin antaessa viitteitä yhtiön valoisasta tulevaisuudesta.

Netflix on esimerkki osakkeesta, joka reagoi voimakkaasti kaikkiin uutisiin, viimeisimpänä Disneyn ilmoittautuessa Netflixin vahvaksi kilpailijaksi alemmalla hinnalla kuluttajille. Netflix sopii siis parhaiten lyhyen aikavälin treidaamiseen. Caterpillar puolestaan ei reagoi vahvasti kaikkiin uutisiin ja sopii paremmin pidempiin treideihin. Päätös osakkeen pitämisestä joko longina tai shorttina riippuu siis millaisesta yhtiöstä on kyse ja miten se reagoi uutisiin.

Tipsejä osaritreidaamiseen

Osta halvalla, myy kalliilla

Ah, kunpa se olisikin niin helppoa! Miljoonat treidaajat ja sijoittajat osallistuvat osakemarkkinoiden kehitykseen, eikä väliotsikossa mainitun tuottoisan peruskaavan toteuttamiseen ole salaisuuksia tai takeita sen onnistumisesta. Menestyksekkäät treidaajat asettavat treidaamiseensa tiukkoja sääntöjä ja niiden perusteella ostavat ainoastaan osakkeen hinnan ollessa suhteellisesti alhaalla ja myyvät kun hinta on korkealla. Tämä strategia on ainoa keino halvalla ostamiseksi ja kalliilla myymiseksi, mutta vain harvat treidaajat toteuttavat tätä yksinkertaista strategiaa. On psykologisesti vaikeaa ostaa osaketta laskevaan hintaan. Monet ammattitreidaajat ovat huomanneet, että tuotot ovat korkeammat, kun ostaa osaketta laskevaan kurssiin.

Osta vain yhtiöitä, jotka ylittävät odotukset

Odotuksia säännöllisesti paremmin suoriutuvat yhtiöt ovat verrattavissa muuttamiseen asuntoalueelle, jossa rikollisuus on alhaista. On mahdollisuus, että rikollisuusaste nousee, mutta todennäköisesti se pysyy matalana. Ei ole järkevää muuttaa treidaamista vedonlyönniksi, jossa panostaa firmoihin, jotka raportoivat epävakaita tuloksia.

Treidaa pienillä panoksilla

Treidaamiseen ei kannata panostaa enemmän kuin on varaa hävitä. Yhteen treidiin ei kannata laittaa kiinni niin paljon rahaa, että se veisi tuottopotentiaalin toisista treidista tai aiheuttaisi ison loven salkkuun.

Hajauttaminen

Kuten sijoittamiseen, myös osarien treidaamiseen pätee sääntö hajauttamisesta. Kun et laita liian suurta panosta yhteen osakkeeseen ja hajautat ostot eri osakkeisiin osarikauden aikana, voit toteuttaa monta eri treidiä ja pitää käteistä valmiina otollisiin ostopaikkoihin. Tämä strategia on vaikeaa toteuttaa konkaritreidereillekin, sillä akuutit ostopaikat voivat viedä fokuksen pitkän aikavälin strategiasta.

Vältä laskutrendiä

On selvää, ettei kukaan halua ostaa osaketta, joka on pitkän aikavälin laskutrendissä ja odottaa tappioita. Osakkeet, jotka ovat laskutrendissä ja ilmoittavat odotuksiin menevistä tuloksista harvemmin, lähtevät selkeään nousuun. Poikkeuksena tietysti on osakkeen tehdessä pitkän aikavälin pohjat, mutta kristallipalloa sen ajoittamiseen ei vieläkään ole keksitty.

Ahneella on likainen loppu

Kuten sijoittaminen, myös osarien treidaaminen on enemmän verrattavissa maratonin juoksemiseen kuin 100 m sprinttiin. Tavoitteena on tehdä osarikaudesta toiseen tuottoa eikä yrittää löytää yhden osakkeen tähdenlentoa, joka räjäyttäisi salkun koon moninkertaiseksi.

Yksi parhaista osaritreidaajan kavereista on stop-loss-toimeksianto. Kaikkiin treideihin kannattaa etukäteen suunnitella myyntitaso, jolla tappiot katkaistaan ennenkuin ne kasvavat liian suuriksi. Myös voitolla myymiseen voi rakentaa erilaisia toimeksiantoja ja strategioita; esimerkiksi voit myydä tiettyyn hintaan puolet osakkeista voitolla ja toisella puolikkaalla katsoa jatkuuko nousu entisestään.

Teslan Q1-rapotti mietityttää markkinaa

Elon Muskin luotsaama Tesla julkistaa tuloksensa huhtikuun 24. päivänä jenkkipörssien sulkeuduttua. Wall Street valmistautuu yhtiön tappiolliseen raporttiin kahden voitollisen osarin jälkeen ja samalla toivoo parempia uutisia yhtiön tuotannosta ja kysynnästä.

Teslan osake kävi tekemässä viime vuoden lopussa 6 kk huiput 370 $ tasoilla ja on sittemmin yhtiön vaikeuksista johtuen ollut voimakkaassa laskussa.

Juhani Huopainen antoi kolumnissaan mielenkiintoisia ajatuksia Teslasta teknisen analyysin näkökulmasta.

Normaalisti Tesla raportoi Q1-tuloksestaan toukokuun alussa mutta tällä kertaa se tuntee markkinan paineen, sillä yritys ilmoitti autojen toimitusongelmista aiemmin huhtikuussa.

Musk ilmoitti jo aiemmin, että yritys tuskin raportoi voitollisesta tuloksesta ensimmäisellä neljänneksellä ja todennäköisesti palaa voitolliselle tielle toisella vuosineljänneksellä.

Wall Street keskittyy tarkasti Teslan huhtikuussa raportoitavaan katteeseen ja miten yhtiö suoriutuu vuoden 2019 toimitusodotuksistaan. Q1-raportti antaa myös uuden ja paremman kuvan Teslan käteistilanteesta ja likviditeetistä, jotka ovat olleet paineen alla.

Markkinoiden odotukset hajaantuvat, FactSet odottaa Teslan EPS olevan 0,87 $ tappiolla, kun taas Estimize odottaa yhtiön raportoivan EPS 0,13 $ voitosta.

On jännittävää seurata, miten yhtiön osake osarin seuraksena heilahtelee. Nordnetin kautta pääset Teslaan käsiksi ilman välityspalkkioita.

Nordnet Markets tarjoaa Pohjoismaiden laajimman valikoiman pörssilistattuja tuotteita, joilla voit käydä kauppaa ilman välityspalkkioita. Välityspalkkiottomuus koskee Nordnetin verkkosivuilla ja Nordnetin tarjoamien kaupankäyntisovellusten (esimerkiksi Infront Web Traderin) kautta tehtyjä, kauppasummaltaan yli 100 euron tai yli 1000 SEK/DKK/NOK suuruisia toimeksiantoja Nordnet Markets -tuotteilla. Käydäksesi kauppaa Nordnet Markets -tuotteilla sinun on läpäistävä tietämystesti varmistaaksesi tuotteiden soveltuvuuden sinulle. Kaupankäynti pörssilistatuilla tuotteilla sisältää korkean riskin, joka ei sovi kaikille. Sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Ennen kaupankäynnin aloittamista sijoittajan tulee ymmärtää kaupankäyntiin liittyvät riskit ja tuotteeseen liittyvät ehdot.

Kaupallinen yhteistyö | Nordnet

"Uskomme parhaiden sijoituskohteiden löytyvän Aasiasta."
Liity Sijoitustiedon jäseneksi