Olet täällä

Artikkelit

Osakkeille odottavissa lisää hunajaa

Rapakon takana koronaa ei ole vielä taltutettu, päinvastoin. Istuvan presidentin saumat uudelleenvalinnalle eivät näytä yhtä hyviltä kuin Kim-Jong Unin jatkaminen Pohjois-Korean puikoissa. Jenkkien työttömyys on murheellisissa lukemissa. Los Angeles on uuden lockdownin partaalla. Osakkeet kuitenkin jatkavat kohti uusia ennätyslukemia ja saanevat pian lisävauhtia elvytyspaketin muodossa.

USA:n hallitus jakoi aiemmin 269 miljardia dollaria helikopterirahaa, mutta se ei tulle riittämään kansalaisten painiessa korkean työttömyyden aiheuttaman tuskan kanssa. Vaikka työttymyysluvut ovat olleet laskussa huhtikuun 14 prosentin lukemien jälkeen, moni uskoo ettei luvuista voi lukea koko totuutta. Oli miten oli, helikoptereiden täytyy pian taas nousta rahapaalien kanssa, sillä aiemmin jaettu raha on jo käytetty.

Ei ole mahdotonta, että lisää elvytystä olisi luvassa jo heinäkuussa, sillä koronatapaukset ovat olleet nousussa ja uusia lockdowneja on luvassa eri puolilla Amerikkaa.

Osavaltiot hidastavat avautumistaan tai varautuvat uusiin rajoituksiin

Koronavirustapaukset ovat nousussa ympäri Yhdysvaltoja, erityisesti paikoissa, joissa ensimmäinen aalto ei ollut kaikkein voimakkain. Tapausten noustessa sairaalat ovat tupaten täynnä ja asiantuntijat varoittavat tilanteen pahentumisesta edelleen. Jotkut osavaltiot ovat hidastaneet liiketoimintojen avaamistaan. Baarit, ravintolat ja rannat ovat sulkeutuneet uudelleen Arizonassa, Floridassa, Idahossa, Teksasissa ja muutamassa muussa osavaltiossa. Ja lisää on luvassa.

Tämä ei ole riski pelkästään liiketoiminnan jatkumiselle, se tulee johtamaan myös uusiin irtisanomisiin ja työttömyyden kasvamiseen. Tämä puolestaan lähettää shokkiaaltoja ympäri taloutta ja johtaa kysynnän laskemiseen sekä tuotteille että palveluille. Se tulee väistämättä vaikuttamaan myös yrityksiin, jotka voivat pitää ovensa auki.

Koronakriisin ensimmäisessä aallossa liiketoimintojen sulkiessa oviaan ja työttömyyden pompatessa korkealle jenkkihallitus toimi nopeasti CARES-paketilla ja jakoi kansalle rahaa. Sama ruljanssi voi olla edessä pian uudelleen.

Lähes puolet kansasta vailla töitä

Kesäkuussa lähes puolet amerikkalaisista oli ilman töitä. Vielä tammikuussa töitä oli 61% prosentilla.

Kyseinen luku antaa työttömyyslukuja paremman arvion työmarkkinan todellisesta tilanteesta, sillä siihen luetaan mukaan myös ne, jotka ovat työnhausta jo luopuneet.

USA:ssa on siis vielä pitkä matka talouden palautumisesta oikeille raiteilleen, vaikka osakeindeksien perusteella voisi päätellä toisin. Deutsche Bankin mukaan vuosituhannen vaihteen noin 65 prosentin työllisyyslukuihin pääsemiseksi tulisi jostain kehittää 30 miljoonaa uutta työpaikkaa. Viime kuussa niitä tuli “vain” 4,8 miljoonaa lisää.

Työttömien lukumäärän ollessa korkea, olisi työttömyystukien jatkaminen todennäköisesti parempi vaihtoehto kuin stimulusshekkien lähettäminen toiseen kertaan. Mutta se on kalliimpaa ja tällä hetkellä vähemmän suosittua poliitikkojen keskuudessa. Heidän mukaansa työttömyystukien jatkaminen ei kannustaisi työnhakuun, sillä moni tienaa työttömänä enemmän kuin aiemmin työllistettynä 600 taalan viikoittaisen avun turvin.

Trumpin uudelleenvalintakampanja vastatuulessa

Heinäkuun puolivälissä 55,8 prosenttia amerikkalaisista antoi presidentti Donald Trumpille tuomitsevan arvostelun ja 40,1 prosenttia antoi istuvalle presidentille hyväksyntänsä. Viime aikoina hyväksyvien määrä on ollut laskussa.

Demokraattien todennäköinen ehdokas Joe Biden on kesäkuun alun jälkeen pitänyt mielipidekyselyissä tasaista noin yhdeksän prosenttipisteen etumatkaa Trumpiin.

Tämä ei lupaa hyvää Trumpin uudelleenvalinnalle. Trump vaati nimensä laittamista aiempaan elvytyspakettiin koronakriisistä selviämiseksi ja lähetti viestin amerikkalaisille, että hän oli hankkeen takana. Toinen kierros helikopterirahaa olisi varmasti mieluinen tapa Trumpille voidella äänestäjiä.

Trump on jo ehdottanut erilaisia pakettiratkaisuja toiselle maksukierrokselle ja Bidenin etumatkan johdosta Trump laittanee republikaaneille painetta saada ehdotus läpi.

Ei takeita uudesta helikopterirahasta

Edellä kävimme läpi syitä, joiden takia lainsäätäjät USA:ssa voisivat tarjota uutta elvytyspakettia vaikeuksissa painivien kotitalouksien auttamiseksi. Paketista ei toistaikseksi ole kuitenkaan mitään takeita, varsinkaan kesäkuussa parantuneiden työttömyyslukujen ansiosta.

Ongelman helikopterirahalle ja muille paketeille pitkässä juoksussa muodostavat USA:n tuloja suuremmat menot. Rahan printtaaminen kotitalouksilla ja yrityksille on lyhyellä aikavälillä erinomainen asia osakkeille ja muille omaisuusluokille, kuten olemme koronakriisin aikana huomanneet. Osakkeet ovat lähes ennätyslukemissa, kulta lähestyy 2000 taalaa ja jopa Bitcoin hyötyy likviditeetin lisääntymisestä markkinoille.

Tällä hetkellä USA on kuin yritys, joka kuluttaa rahaa paljon enemmän kuin se tienaa verotulojen muodossa. Vuonna 2019 verotuloina valtio keräsi 3,4 biljoonaa taalaa, mutta budjetti jäi 984 miljardia dollaria alijäämäiseksi. Trendi on ollut kasvava viimeisen kuuden vuoden aikana, vuoden 2014 alijäämä oli sekin 485 miljardia.

USA ei ole kuitenkaan yritys, eikä sen tarvitse hakea lisärahoitusta markkinoilta. Kaikki hoituu lisää rahaa printtaamalla ja se onkin ainoa keino, jolla Yhdysvallat voi jatkaa toimimitaan alijäämäisenä.

Jos ja kun uusi apupaketti USA:ssa julkaistaan lähiviikkoina, tulee se viemään osakkeita entistä korkeammalle. Kierrossa olevan rahan määrän ja osakeindeksien korrelaatio on korkea. Eri kysymys toiselle artikkelille on, miten pitkään rahan printtaaminen voi jatkua ilman katastrofaalisia seurauksia.

Keskustele Sijoitustiedon foorumilla.

Sijoita kryptovaluuttoihin turvallisesti ja luotettavasti
Liity Sijoitustiedon jäseneksi