Olet täällä

Artikkelit

Onko liian myöhäistä aloittaa bitcoin-sijoittaminen vuonna 2021?

Mitä on tapahtunut viime vuosien aikana?

Vuosi 2020 on ollut kryptovaluutoille erittäin mielenkiintoinen. Jos täytyisi jotenkin summata kehitystä lyhyesti niin voisi todeta, että Bitcoinin hintakehitys on ollut välillä totuttua tasaisempaa, kun taas taustalla on tapahtunut erittäin isoja kehitysaskelia Bitcoinin käyttöönotossa. On tärkeää huomata, että vaikka kryptovaluutat eivät ole viime aikoina olleet uutisissa merkittävällä tavalla, ala ja teknologia kehittyvät vahvasti taustalla. Viime aikoina olemme nähneet melko merkittävien yritysten kiinnostuvan kryptovaluuttojen käyttämisestä liiketoiminnassaan ja nimekkäiden sijoittajien kertoneen sijoittaneensa Bitcoiniin tai muihin kryptovaluuttoihin. Muun Muassa “Rich Dad, Poor Dad” -kirjan kirjoittaja Richard Kiyosaki ja hedgerahaston perustaja Paul Tudor Jones ovat sijoittaneet Bitcoiniin.

Lue myös: Onko Ethereum ottamassa kryptovaltikkaa Bitcoinilta?

Kun tämän vuoden uutisiin lisätään vielä se, että verkkokauppojen maksamispalveluita tarjoava Shopify on ottanut kryptovaluuttamaksamisen käyttöönsä ja Paypal kehittää valmiuksiaan toimia kryptovaluuttojen parissa, saa aika hyvän kuvan siitä millaisesta kehityksestä on kyse. Mikäli Paypal jatkossa tarjoaa asiakkailleen kryptovaluuttojen säilytystä tai kaupankäyntiä, toisi pelkästään tämä 300 miljoonaa Paypalin käyttäjää kryptovaluuttojen piiriin. Myös Visa on ilmoittanut palkkaavansa Bitcoin-, Ethereum-, ja Ripple lohkoketjuteknologiaan tutustuneita kehittäjiä. Isot yritykset kuten Visa ja Paypal ovat aluksi suhtautuneet kielteisesti kryptovaluuttoihin, mutta selkeästi suhtautuminen on muuttunut.

Mainos: Sijoitustiedon ja Coinmotionin yhteistyötarjous: Bitcoin, Ethereum, Litecoin ja Ripple (XRP). Kaupankäyntikulut -50% ensimmäisen kuukauden aikana

Mediakuva ja ison yleisön näkökulma

“Eikös se Bitcoin ole vähän menneen talven lumia?” -kommentin kuulee aika usein. Koska me puhumme uudesta, täysin digitaalisesta omaisuusluokasta, on median ja suuren yleisön vaikea ymmärtää ilmiötä ja varsinkin sen useita eri ulottuvuuksia. Kryptovaluuttasektori yhdistää käsitteitä kansainvälisestä valuuttamarkkinasta, keskuspankkitoiminnasta, informaatioteknologiasta, talousjärjestelmästä, verkostovaikutuksista, peliteoriasta sekä sijoittamisesta. Ei ole mikään yllätys, että on haasteellista ymmärtää aivan uudenlaista, puhtaasti digitaalista rahajärjestelmää, jolla on näin monta kosketuspintaa eri aihepiireihin.

Vaikka kyse on moniulotteisesta ilmiöstä, niin suuren yleisön huomion mediassa saavat lähinnä hintakehitys ja “bitcoin-huijaukset”. Nämä huijaukset sikäli ovat harhaanjohtavia, että sikäli yksikään näistä huijauksista ei liity bitcoiniin juuri mitenkään. Huijari huijaa ihmisiä lupaamalla maksaa tai toimittaa jotakin, mutta pyytää maksun vain bitcoineina. Eihän normaaleja huijauksiakaan kutsuta “eurohuijauksiksi”. Tämä osittain luo negatiivista kuvaa bitcoinista ja kryptovaluutoista, mikä onkin valitettavan monen ainoa näkökulma aiheeseen. Esimerkiksi hiljattain tapahtunut isojen julkisuuden henkilöiden twitter-tilien hakkerointi on Twitterin ongelma, ja Twitterin syytä, ei bitcoinin. Tässä kyseisessä huijauksessa oli kyse nimenomaan siitä, että hakkeroijat yrittivät saada bitcoin-lahjoituksia käyttämällä väärin tunnettujen henkilöiden twitter-tilejä.

Liian vähän mediassa huomiota saavat massiiviset edistysaskeleet Bitcoinin ja muiden kryptojen käyttöönotossa, johon kuuluvat 2020 vuoden aikana muun muassa edellä mainitut Shopifyn kryptovaluuttamaksaminen ja Paypalin aloittama työskentely kryptovaluuttamaksamisen parissa. Olemme myös hieman liian fiksaantuneita pelkkään hinnan tuijottamiseen. Eri medioissa Bitcoin on raportoitu “kuolleeksi” jo yli 200 kertaa, vaikka sen voimakas hinnanvaihtelu on hyvin tiedossa. Pitäisi ennemmin miettiä sitä, että bitcoin protokolla on toiminut jo yli 10 vuotta täysin, kuten on ennalta suunniteltu.

Viime vuosina keskustelua on herättänyt paljon myös mediakriittisyys. Bitcoin ei ole poikkeus, vaan myös kohdalla nimittäin nimenomaan tulisi olla mediakriittinen. Kryptovaluuttojen säätelemättömällä markkinalla ei ole samanlaista lainsäädäntöä vaikkapa kurssimanipulaatioista, sisäpiiritiedosta tai markkinoiden vääristelystä. Isojen sijoittajien ja varainhoitajien kohdalla on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, mitä nämä edellämainitut tahot tekevät, yhtä paljon kuin siihen mitä nämä toimijat kertovat tekevänsä. Hyvänä esimerkkinä toimii JPMorganin pääjohtaja Jamie Dimon joka tunnetusti kutsui vuonna 2017 Bitcoinia “huijaukseksi”. Samana ajankohtana Bitcoinin kurssi laski jonkin verran, mutta huomionarvoista on bitcoin-johdannaisten kaupankäynti samaan aikaan kyseisen lausunnon kanssa. Bitcoinin kurssia seuraavan XBT-sertifikaatin suurimpiin ostajiin samana päivänä kuului isoista jenkkipankeista niin Morgan Stanley kuin JPMorgan

Mitä jos olisin ostanut Bitcoinia 2020 tammikuun 1. päivänä?

Yksi mielenkiintoinen asia, mitä voi helposti seurata, on tosiaan bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen hinta. Jos olisit ostanut esimerkiksi vuoden 2020 ensimmäisenä päivänä bitcoinia 10.000€:n edestä, sinulla bitcoinia olisi tämän artikkelin kirjoitushetkellä 14.732€:n edestä. Helmi-maaliskuun pörssirommauksen aikana olisit kuitenkin ollut aluksi noin 30% tappiolla eli omistuksesi arvo olisi laskenut väliaikaisesti n 7.088€ tienoille. Luvut voivat tuntua hurjilta kryptovaluuttoihin tutustumattomalle sijoittajalle, mutta kryptovaluuttoihin tottuneelle volatiliteetti on tuttua. Toisaalta samaan aikaan osakkeissa nähtiin vielä voimakkaampaa pudotusta.

Helmi-maaliskuussa oli siis todellinen oston paikka. Mikäli olisit ostanut 10.000 euron arvosta Bitcoineja helmi-maaliskuun pörssiromahduksen kohdalla, olisi sijoituksesi arvo tätä artikkelia kirjoittaessa 20.782€. Moni kryptovaluuttoihin jo hyvin tutustunut sijoittaja tuskin myi omistuksiaan pois tällä hetkellä, vaan useat asiaan perehtyneet sijoittajat tankkasivat lisää bitcoinia.

Lähde: https://freecurrencyrates.com/

Bitcoinin hinta vs fundamentit

Covid-19 viruksen aiheuttamassa talouskriisissä osakkeiden hinnat tulivat alas ropisten. Ansioiden heikentymisen, raaka-aineiden saannin vaikeutumisen ja liiketoiminnan epävarmuuden kasvun myötä osakkeita myytiin alkuvuodesta runsaasti, mikä johti merkittävään hinnan laskuun. Kun markkinoilla on iso paniikki, vallitsee niin sanottu “cash is king”- ajattelu. Tällöin sijoittajat muuttavat käteiseksi helpoiten rahaksi muutettavia omaisuusluokkia, koska epävarmuus lisää tarvetta välttää riskiä, ja pitää runsasta käteispainoa salkussa. Kryptovaluutat erittäin likvidinä omaisuusluokkana ja melkoisesti riskiä volatiliteetin muodossa omaavina olivat myös sijoittajien myyntilistalla korkealla näistä kahdesta ominaisuudesta johtuen. Mutta oliko tässä järkeä? Lyhyesti sanottuna yksilön motivaation näkökulmasta kyllä, fundamenttien osalta taas ei.

Miten sitten Bitcoinia ja kryptovaluuttoja tulisi hinnoitella?

Puhun mieluiten tässäkin artikkelissa Bitcoinista. Se on vanhin ja lohkoketjumalliltaan turvallisin, eli “raskain” ratkaisu. Resursseja vaativa toiminnallinen luonne ei ole valuvika, vaan nimenomaan suunniteltu verkon turvallisuutta takaava ominaisuus. Eri lohkoketjuilla on myös erilaisia toimintamalleja, mutta fundamenttien osalta niillä on siitä huolimatta paljon yhtäläisyyksiä.

Helmi- maaliskuun kohdalla bitcoiniin ja perinteisiin markkinoihin tutustuneen sijoittajan tulisikin kysyä itseltään, ovatko fundamentit muuttuneet? Onko Bitcoin lohkoketju edelleen yhtä turvallinen kuin tähänkin asti. Onko lohkoketjun rakenne edelleen hakkeroimaton? Toimiiko lohkoketju edelleenkin täysin samalla tavalla kuin 11 vuotta sitten, jolloin lohkoketju käynnistettiin? Tapahtuuko edelleen isoja, positiivisia muutoksia Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen käyttöönotossa. Onko Bitcoinissa edelleen jatkuvasti pienentyvä inflaatio? Onko edelleen niin, että mikään osapuoli ei voi yksipuolisesti lisätä Bitcoinin tarjontaa mielensä mukaan? Jatkuuko keskuspankkien elvytys, eli suomeksi rahan painaminen printteristä ulos, pienentäen kansallisten valuuttojen ostovoimaa?

Vastaus näihin kaikkiin kysymyksiin oli helmi-maaliskuussa ja tänään kyllä. Bitcoinin fundamenteissa, eli sen arvon perusteissa ei ollut tapahtunut mitään heikennystä, toisin kuin osakemarkkinoilla. Ja koska Bitcoinin hinta oli tippunut melkoisesti fundamenteista ymmärtämättömien riskisijoittajien myydessä kryptovaluuttaa, oli tämä selkeästi oston paikka. Potentiaalisesti lisääntyvät lainsäädännölliset uudet haasteet tai ongelmat lohkoketjuteknologian toimimattomuuden kanssa olisivat esimerkiksi niitä fundamentteja, joiden kuuluisi laskea Bitcoinin arvoa.

Onko Bitcoinissa enää arvonnousupotentiaalia?

Kun markkinoilla puhumme kansallisten valuuttojen kohdalla kvantitatiivisesta elvytyksestä, puhumme käytännössä rahavarannon määrällisestä “löystymisestä” tai “helpotuksesta” (Quantitative easing). Bitcoinin kohdalla taas puhumme kvantitatiivisesta “kovettumisesta” tai “tiukentumisesta” (Quantitative hardening). Kun kansallisten valuuttojen kokonaismäärän lisäystä kasvatetaan, samalla uusien, louhittujen Bitcoinin vuosittainen lisäys pienenee 4 vuoden välein. Kun lasketaan yhteen suotuisampi suhtautuminen kryptovaluuttoihin, kansallisen valuuttojen monetaarisen inflaation kasvu, Bitcoin-käytön jatkuva lisääntyminen, sekä jatkuva niukkuuden lisääntyminen Bitcoin-valuutassa voidaan todeta että potentiaalia arvonnousulle on jatkossakin. Jos ajatellaan, että kryptovaluutoilla on mahdollisuus toimia vain pienenä osana valuuttajärjestelmää isojen kansallisten valuuttojen rinnalla, niin voi tehdä vaikka seuraavan laskelman. Kukaan ei kuitenkaan varmasti tiedä miten rahajärjestelmä rakentuu tulevaisuudessa, ja onko Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen rooli siinä mahdollisesti millainen.

Yksinkertainen arvonmääritys Bitcoinille

Mikäli suhtautuisimme asiaan varovaisen skeptisesti, mutta uteliaasti, voimme tehdä yhdenlaisen laskelman bitcoinin potentiaalisesta arvosta. Voimme nimittäin yksinkertaisesti verrata kryptovaluuttamarkkinan kokonaisarvoa koko maailman valuuttojen kokonaisarvoon, ja tehdä jonkinasteinen arvio arvonkehityksen potentiaalista ilman sellaista ajatusta, että bitcoin korvaisi täysin tai suurelta osin kansalliset valuutat, tai muuttaisi nykyistä rahajärjestelmää perusteellisesti.

Tehdäänpä yksinkertainen laskutoimitus. Kryptovaluuttamarkkinan kokonaisarvo tämän kirjoituksen laatimisen aikaan on noin 329 miljardia dollaria. Samaan aikaan www.visualcapitalist.com -sivuston datan mukaan koko maailman valuuttojen kokonaisarvo on ollut vuonna 2017 arviolta 95,7 biljoonaa dollaria, jos katsomme M2-rahaa (broad money).

Tällä hetkellä kryptovaluuttamarkkinan arvo 2017 vuoden kansainvälisen valuuttamarkkinan kokonaisarvosta on noin 0,34%. Mikäli uskoisimme, että kryptovaluuttasektori voisi olla koko valuuttasektorin arvosta 1%, tämä tarkoittaisi karkeasti kryptovaluuttamarkkinan kokonaisarvon kolminkertaistumista. Jos arvioimme, että Bitcoin lisäksi nostaisi markkinaosuuttaan kryptovaluuttasektorin kokonaisarvosta arviolta n 70%:n tuntumalle, arviolta 5 vuoden keskiarvon mukaisesti kryptovaluuttasektorin kokonaismarkkinaosuudesta, saisimme arviolta seuraavanlaisen lopputuloksen.

Edellämainitun kaavan mukaisesti, mikäli kryptovaluuttasektorin osuus koko maailman valuuttojen arvosta olisi tosiaan jatkossa 1%, tarkoittaisi se käytännössä Bitcoinin hinnan olevan tulevaisuudessa noin 36 551 usd / Bitcoin.

Laskelmassa voi toki ottaa huomioon senkin faktan, että viime vuosina lisääntyneen elvytyksen puitteissa todellinen yhteenlaskettu maailman kaikkien valuuttojen arvo on kasvanut jonkin verran. Visualcapitalist.com -sivuston datan mukaan laskemalla 2017 taloudessa olevan fyysisen valuutan (kolikot ja setelit) määrän kaikissa valuutoissa, voimme verrata tätä lukua lähiaikoina tapahtuneeseen EKP (Euroopan keskuspankki) ja FED (USA:n keskuspankki) elvytykseen, eli rahan painamiseen keskuspankkien “printtereistä”. Vertaamalla näitä kahta lukua, saamme selville, että nämä kaksi keskuspankkia ovat pelkästään viimeisen 6kk:den aikana elvyttänyt taloutta suuremmalla summalla, mitä kaikkien maailman valuuttojen fyysiset kolikot ja setelit ovat olleet arvoltaan yhteensä 2017.

On sitten Bitcoinista ja kryptovaluutoista mitä mieltä tahansa, on liioiteltua sanoa, etteikö esimerkiksi Bitcoinissa olisi edelleen tuottopotentiaalia.

Coinmotion Private Crypto Banking

Kymmenen vuoden pankkiuran jälkeen sijoittamisen parissa päätin keväällä vaihtaa työpaikkaa ja ottaa vastatakseni Coinmotion Yksityispankin vetämisen. Yritys oli ennestään tuttu minulle asiakkaana sekä yrityksen osakkaana. Neljä vuotta sitten tein itse oma-aloitteista tutkimustyötä ymmärtääkseni kryptovaluuttamarkkinaa. Silloin lähes kaikki materiaali oli englanniksi, eikä sitä ollut läheskään nykyisessä määrässä saatavilla. Tämän kokemuksen olemme miettineet mitä haluamme yksityispankin asiakkaillemme tarjota. Keskustelukumppania, tiedon ja ymmärryksen jakamista, varallisuudenhoidon ja hallinnan helppoutta.

Koin, että ymmärtäessäni sekä perinteisiä sijoitusmarkkinoita, riskienhallintaa, sijoittajan näkökulmaa, että kryptovaluuttamarkkinoita, pystyisimme käymään asiakkaiden kanssa laajasti dialogia taloustilanteen ja kryptovaluuttojen suhteen. Ymmärrys rahoitusalasta, sekä jonkinasteinen IT-tausta helpottivat aikoinaan aiheen omaksumista ja oma-aloitteisten lisätutkimusten tekemistä.

Coinmotion Private Bankingissä luomme lisäarvoa asiakkaillemme useilla eri tavoilla. Olemassa oleville asiakkaillemme tarjoamme mainittujen asioiden lisäksi yksilöityä markkinainformaatiota sekä kehitämme lisäpalveluita. Haluamme olla sijoittajan kumppani tässä uudessa, mielenkiintoisessa ja nopeasti kasvavassa markkinassa. Haluamme auttaa asiakkaitamme hyödyntämään uudet työkalumme, palvelumme sekä tämän suhteellisen uuden omaisuusluokan omassa sijoitustoiminnassaan.

Lisäksi koen, että Private Bankingistä on hyötyä varsinkin sellaisille sijoittajille, jotka ovat tutustuneet hyvin perinteiseen sijoitusmarkkinaan, mutta kryptovaluuttojen toimintaperiaatteet ja käsitteet ovat vielä joko täysin outoja tai vain osittain tuttuja. Kryptovaluutat eivät ole täysin erillään muusta taloudesta, vaan tietyt asiat ja periaatteet perinteisiltä markkinoilta ovat sovellettavissa myös tälle sektorille. Harva palvelu tai varainhoitaja tänä päivänä tarjoaa mahdollisuutta keskustella talousasioista niin laajasti, että myös kansallisista valuutoista ja kryptovaluuttamarkkinasta tulisi keskustelua.

Lue lisää Coinmotion private bankingistä täältä.

Teemme nykyisin aktiivisesti sisältöä myöskin Youtube-kanavallemme, missä käsittelemme laajasti kryptovaluuttasijoittamista ja annamme opastusta Coinmotion-palvelun käyttöön.

Tiesitkö, että:

  • Samsungin kaikissa uusissa S20-puhelimissa on sisäänrakennettu ethereum ja bitcoin-lompakko?
  • Isot amerikkalaiset pankit saivat juuri OCC kirjeessä lainsäätäjältä luvan kryptovaluuttojen säilyttämiseen-, lainaamiseen ja korkosijoittamiseen liittyviin palveluihin
  • Microsoftin Azure yksikkö kehittää hajautettua identiteettiratkaisua Bitcoin-lohkoketjuteknologian päälle.
  • Amerikkalaisjätti Visa rekrytoi Ethereum-, Bitcoin-, ja Ripple-kehittäjiä töihin yhtiöön
  • Yli 40 saksalaispankkia on hakenut lupia kryptovaluuttojen käsittelyyn.
  • Venezuelan valtio alkoi vastaanottamaan passin uusimismaksuja ulkomailla asuvilta kansalaisiltaan bitcoineina.

Sami Kriikkula - Head of Private Banking | Coinmotion

Kryptovaluutat sijoituskohteena - keskustele

Mainos: Sijoitustiedon ja Coinmotionin yhteistyötarjous: Bitcoin, Ethereum, Litecoin ja Ripple (XRP). Kaupankäyntikulut -50% ensimmäisen kuukauden aikana


 
Keskustele sijoittamisesta tai avaa oma sijoitusaiheinen blogi. Tervetuloa foorumille!
Liity Sijoitustiedon jäseneksi