Kolumnit

Onko järkee vai ei?

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Kun joku sveitsiläinen − jo kauan sitten diagnosoiduilla savijaloilla huojuva − pankki horjahtelee, ottaa Suomessa Nokian pörssikurssi osumaa. En ole koskaan nähnyt tässä mitään järkeä, mutta niin se vain menee. Koska edustan ”Laita rahasi sinne missä suusikin on” -puoluetta, ostin viime viikolla viimeiset alkuvuodesta myymäni Nokiat takaisin.

Piti muuten aloittaa ensimmäinen kappale Orion-vertauksella, mutta eihän se siten lopulta viime viikolla edes laskenut. Vaikka ostin mie sitäkin, ja aavistuksen luottavaisemmin mielin kuin Nokiaa. En nimittäin todellisuudessa kovin paljon ymmärrä kummankaan kioskin tulevaisuuden näkymistä, mutta olen sisälukutaitoisempi kuin kykypuolueen nykyjohto Hesarista Wille Rydman -uutisia lukiessaan. Oliko Nokian ostamisessa mitään järkeä, en tiedä. Ostin kun kerran sai halvemmalla mitä olin vastaavan erän myynyt ja tämä ei ole kaikissa tilanteissa oikein.

Unohdettu Nubeqa?

Vuosi sitten Orion ilmoitti Bayerin nostaneen arviotaan eturauhassyöpälääke Nubeqan myyntipotentiaalista ”parhaimmillaan miljardista eurosta” ”parhaimmillaan kolmeen miljardiin”.

Tällä hetkellä Orionin rojaltitaso on luokkaa 20% Bayerin myynnistä. Rojaltiprosentti nousee portaittain Nubeqan myynnin kasvaessa. Mikäli Bayer saa lääkettä kaupaksi kolmella miljardilla, nousee Orionin rojalti noin 25 prosenttiin.

Kolme miljardia kertaa 25% = 750 miljoonaa euroa. Tästä pitää ottaa pois valmistuskustannukset ja Orionin osuus tuotekehityksestä. Patenttisuojatuissa lääkkeissä tuotantokustannukset ovat Orionin mukaan ”usein” viisi prosenttia myyntihinnasta. Tuotekehitys on loppusuoralla, eli jotain kliinisiä tutkimuksia vielä tehdään.

Lisäksi Arvo Ylpön jälkeläiset saavat osakkeidensa arvonmuodostuksen tueksi maksimissaan 250 miljoonan kertamaksut myyntietappien ylityksistä. Bayerin osavuosikatsausten ja muiden tiedotteiden perusteella näyttää siltä, että maksimijackpot on ihan realistinen odotus.

Eli lähivuosina Orion pankittanee Nubeqasta reippaat puoli jaardia vuosittain. Inderesin mukaan ”Orionin arvostuskertoimet laskevat maltilliselle tasolle mielestämme vasta 2026, joka on nykymarkkinassa ja korkoympäristössä turhan kaukana.” Olen 55-vuotiaan perspektiivistä eri mieltä, kolme vuottahan menee niin että humpsahtaa. Ruuhkavuosia elävälle uraohjukselle toki saattavat olla minuutit Länsiväylällä aika paljonkin pidempiä lasten parkuessa takapenkillä.

Nubeqan patentit valitettavasti raukeavat 2030-2035. Luulisi silti yli puoli miljardia tulokseen lisää kuuden jaardin markkina-arvon lääkeyhtiössä tuntuvan jossain vaiheessa pörssikurssia (44,12€) nostavasti. Sillä Orionilla on nimittäin muutakin toimintaa kuin pelkkä Nubeqa, jonka arvo on selvästi positiivisempi kuin Stockmannin tavaratalotoiminnan tai Ilkan ”oman” liiketoiminnan. (Terveisiä Pohjanmaalle: Lakkauttakaa hallintoneuvosto ja vaihtakaa sekä hallitus että toimitusjohtaja).

Pankkeja vastapalloon?

Ylitin sijoittajaurani pahimman henkisen kynnyksen ja ostin tällä viikolla lisää Nordeaa kalliimmalla kuin mitä olin sitä myynyt. Fomottaminen on yleensä virhe ja haluttomuuteni massahysteriaan osallistumiseen on saanut sormeni yleensä jäätymään napilla, jos olisi pitänyt myyntihintoja kalliimmalla ostaa.

Nyt tein poikkeuksen, koska näin Nordean olevan ihan eri tilanteessa kuin Credit Suissen. Operaatio meni sikäli putkeen, että ei tarvinnut kauaa odottaa, kun yli kympin ostamaani kamaa sai jo allekin vanhan paasikiven. Jonnat eivät muuten välttämättä muista Paasikiven rottakorvaa, toisin kuin kaikki sivistyneet ihmiset.

Jos pankkijärjestelmä horjuu, on kaikkien pankkien kurssilasku ihan perusteltua, koska vaikka oma pankkisi ei olisikaan oikeissa ongelmissa, on yleensä tulossa jotain sääntelyä, joka ei ainakaan pankin tulosta nosta. Hilpeää sinänsä, että kusessa olevia pankkeja usein yritetään pelastaa niiden tuloksentekomahdollisuuksia heikentämällä. Tämä tosin johtuu kansan paineesta, kyllä päättäjät yleensä ymmärtävät, että vaikeuksissa olevan pankin niskaan uusien kustannusten langettaminen ei varsinaisesti vie asioita oikeaan suuntaan.

Orionin ostamisessa näin paljonkin järkeä ja Nordean ostamisessa jonkun valonpilkahduksen lisäksi myös gambling-halukkuutta. Taisin kyllä ottaa tarpeettoman riskin, koska jos Nordea nyt vuodeksi pariksi löpsähtää kympin alle, vetelen omien periaatelinjauksieni rikkomisesta ranteitani auki keittiöveitsien tylsymiseen asti.

Vaalit lähenee, peli kovenee 

Yleensä olen viimeisessä kolumnissani ennen ennakkoäänestyksen alkamista kirjoittanut vaalikolumnin. Nyt en sitä tee, koska jos olisin maksimiopportunistinen, joutuisin suosittelemaan persujen äänestämistä. Petteri Orpo nimittäin vaikuttaa haluavan kovasti Vasemmistoliitosta vasemmalle olevan leuanvetäjän kanssa yhteiskuviin Säätytalolle, eikä meitä pelastane Katainen kakkoselta kuin persujen vaalivoitto. Joku avustajistaan lienee kertonut, että tätä ei kannattaisi ääneen ennen hallitusneuvotteluja sanoa, kun viime aikoina Orpo on pitänyt vaihtoehtona myös SMP:n perillisiä.

Vain oikeistohallitus ehkä (tuskin toki sekään) voisi pystyä Suomessa välttämättömiin rakennemuutoksiin. Radikaali arvoliberaali ei kuitenkaan abortinvastustajien ja tieteeseen lähinnä viihteenä suhtautuvien äänestämistä pysty suosittelemaan.

Kokoomuksen veret seisauttavan vaalivoiton mykät orvot ovat jo onnistuneet sössimään. Vaalien ykköspaikkakaan ei ole likikään varma, vaikka Marinin hallitus on syöttänyt talousvastuullisille tahoille lapaan juuri turhia erätaukoja pitämättä. Petteri ei pysty ainakaan telkkarissa tarttumaan edes ilmiselviin valheisiin. Jännä nähdä, kenet mukavan ja sisäsiistin kaikkien kaverin kokoomus seuraavaksi puheenjohtajakseen valitsee.

An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.

P.S. Äänestän Helsingissä tuoretta kokoomuslaista Heikki Pursiaista, koska taloustieteen kunnianpalautus olisi Suomessa kovasti tarpeellinen. Tosin Ilkka Kaukoranta ja Patrizio Lainà tekevät sen haastavaksi. Lisäksi eduskuntainstituutio kaipaisi paremman läpän lisäksi kovasti lisää älyllistä pohdintaa ja sitä Heikki on Asiattomista lehdistökatsauksista asti suurelle yleisölle tarjonnut. Lukekaa muuten erinomainen kirjansa ”Paska Suomi” ja näkemyksensä nykykokoomuksesta. Mutta politiikka on kompromisseja täynnä.

P.P.S. Lauantain viihdepläjäys oli Helsingin Pravdan aukaiseminen. Siellä Wille Rydman mainosti ”Kaikki mitä tässä lehdessä sanotaan, ei ole totta.” Antero ”Jutussamme ei ole asiavirheitä” Mukkaa vilutti ilmoitus selvästi kuin Einaria. Toivottavasti ei kuitenkaan ottanut ex-esimiehensä tavoin A:ta ja ajanut autolla kotiin. Einarihan otti, kun spraitti olikin paskaa, yritti pyörällä kotiin ja huonostihan siinäkin kävi.

16.9.2015: Sleepy Sleepers muutti Suomea - parempaan suuntaan

31.3.2019: Mainettaan parempi hallitus taksiuudistuksineenkin

Yhteistyökumppanit ja tarjoukset: Mandatum Trader

Löydä osakkeet ja ETF:t ympäri maailman. Sijoita jopa 2 kk edullisimmassa hintaluokassa (alk. 0,03 % tai min. 3 €).

Kolumnit

Nordeassa jyrää

Aki Pyysing
21.4.2024
east Lue lisää

Toimitilan tuottoon voit vaikuttaa enemmän kuin asunnon tuottoon

Miika Vuorensola
21.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit, Kaupallinen yhteistyö

Kulta nousi uuteen ennätyshintaan

Johannes Ankelo
18.4.2024
east Lue lisää