Kolumnit

Oman elämänsä sankari

Jaa Twiittaa

Suomi on pullollaan oman elämänsä sankareita, jotka mieluummin hoitaisivat täysin itse oman vanhuuden turvansa, koska osaavat sijoittaa eurosensa fiksummin kuin eläkeyhtiöiden ammattilaiset.”

Näin ystävällisesti luonnehti Finanssiala ry:n (=alan lobbausorganisaatio) toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi tällä viikolla sellaisia sijoittajia, jotka kuvittelevat osaavansa itse sijoittaa rahansa. Eli toisin sanoen kokoomuksen entinen euroedustaja pitää valtaosaa osakesijoittajista itsestään liikaa luulevina hönöinä.

Tosin yksityisten spekulanttien − toisin kuin eläkevakuutusyhtiöiden − ei ole vakavaraisuussäännösten vuoksi pakko sijoittaa nollakorkotuotteisiin. Eikä maksaa pukumiehille indeksituotteisiin sijoittamisesta. Eikä ylläpitää hulppeita pääkonttoreita. Jokainen vähääkään täysillä ajeleva tekisi itselleen paremman eläketurvan osakeindeksisijoittamisella, kuin maksamalla työeläkemaksuja. Yrittäjäeläkemaksuista nyt puhumattakaan.

Olen täysin varma, että työeläkevakuutusyhtiöidenkin päälobbari tietää todeksi, että eläkemaksut ovat sijoituksena surkea. Tämä ei pohjaudu pelkästään loogiseen päättelyyn, vaan omaan lausuntoonsa:

”Eläkemaksut ovat vakuutusmaksuja ja luonteeltaan lähempänä veroja, joita jokaisen – niin palkansaajan kuin yrittäjänkin – tulee maksaa voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti oikeaan aikaan ja oikean suuruisina.”

Epäilen vahvasti, että Roballa perussuomalaisten päämajassa herrat Turkkila ja Järvikare korkkasivat, kun lukivat entisen kokkarimepin pamflettia. Pienyrittäjien vuoto kokoomuksesta persuihin ei ainakaan tällä lausunnolla tukkeutunut:

Palkansaajat eivät voi vapaasti valita omaa veroprosenttiaan tai työeläkemaksuaan. Miksi yrittäjille tämä pitäisi sallia jättämällä työtulo täysin heidän omaan harkintaansa?”

Lyhennettynä versiona Finanssialan entinen kokoomusmeppi Piia-Noora Kauppi siis vaatii yrittäjien eläkemaksujen nostamista tukemalla hallituksen hanketta määrätä maksut mediaanituloista arpomalla. Kokoomuksen puoluetoimistolla tuskin varsinaisesti tälle avautumiselle hurrattiin. Eduskuntavaalit ovat nimittäin varsin pian tulossa.

Kokoomuksen edustajat Kopra ja Autto olivat luultavasti paremmin yrittäjien äänien pulssilla kritisoidessaan loppuviikosta hallituksen esittämää (ja Kaupin puoltamaa) mallia yrittäjien eläkelain muuttamiseksi. Vielä odottelen sitä päivää, että tapaan yrittäjän, joka haluaa mielellään maksaa samansuuruisista tuloista enemmän veroja

Ymmärrän kyllä, että yrittäjien eläkejärjestelmää rahoittaa tällä hetkellä valtio noin 350 miljoonalla eurolla vuodessa. Mutta turha hallituksen kaavailemaa uudistusta on markkinoida yrittäjille tilanteen parannuksena. En ole ihan varma, pitääkö Piia-Noora Kauppi yrittäjiä tyhminä, vai eikö hän vain ymmärrä sijoittamisesta kovinkaan paljoa.

Joka tapauksessa entistenkään oikeistopoliitikkojen ei yleensä kovin innokkaasti kannattaisi osakesijoittajille selittää, miten nämä eivät ymmärrä omaa parastaan, kun parhaansa mukaan väistelevät eläkemaksuja. Vaikka laulaisi sen lauluja, kenen leipää syö. Lobbarin uskottavuus nimittäin kärsii höpö höpö -jutuista. Ja sitten ei uskota enää asiallisiakaan argumentteja.

Kaikkien insider-kauppiaiden sankari

Hesarin hutkivan journalismin osasto löysi keväällä annetun tuomion sisäpiirikaupoista jo heti elokuussa. Uutinen toki oli pienehkö, koska kyseessä oli vain kahdeksan miljardin euron varoja hallinnoiva valtion sijoitusyhtiö Solidiumin sijoituspäällikkö. Toisaalta voimme olla varmoja, että verokalenteritiedot Hesari julkistaa edelleen täsmälleen julkaisupäivänä.

Uutinen oli sikäli hyvä, että poliisi oli vihdoin ryhdistäytynyt. Kirjoitin vuonna 2015

Suomen markkinoilla rehottava sisäpiirikauppa, johon kukaan ei koskaan puutu, oli yksi tärkeistä syistä, miksi hylkäsin aktiivitreidauksen ja siirryin pokeriammattilaiseksi.”

ja

Näppärä poika talousdekkarina voisi polttaa vuosittain melkoisen määrän sisäpiirikauppiaita tutkimalla kuka osti ja myi, kun kurssi reagoi epänormaalisti ilman mitään informaatiota. Epäillyt koppiin ja heikkohermoisemmat ainakin tunnustaisivat.”

Nyt oli käynyt juuri näin. Finanssivalvonnan ilmeisesti bongaamat sisäpiirikauppias ja avovaimo poliisin toimesta eri koppiin muutamaksi päiväksi ja tunnustivat heti kaiken. Mikä oli sikäli odotettavissa, että Solidiumin jamppa oli niin hönö, että antoi siipalleen ja isälleen jatkuvalla syötöllä sisäpiirivihjeitä. Avovaimo jakoi sisäpiirivihjeet vielä edelleen omalle isälleen. Koko rimppa teki kaupat omissa nimissään. Kaikki voivat kuitenkin lohduttautua sillä, että taivasten valtakunta on heidän (Matt. 3:5)

Finanssivalvonta on sanonut, että ne käyttävät seurannassaan algoritmejä ja sen sellaista, mutta olen ollut asian suhteen vähän epäluuloinen. Nyt uskon jo paremmin valvontaa tehtävän todellisuudessakin.

Sen sijaan uutisen kuittaamisen mediassa pikkujutuilla ja rötösherran nimen jättäminen mainitsematta nostivat verenpainettani ihan kivasti, koska 1.) Sisäpiirikauppa on ihan oikea rikos 2.) Solidiumiin palkataan näköjään verovaroilla salkunhoitajiksi kovapalkkaisia palikoita. Tästä voisi päätellä myös 3.) Valtion pörssiyhtiöiden omistamisessa ei ole juuri mitään valoa.

Ymmärrän, että tuomio oli alle kaksi vuotta, jolloin ”vastuullinen” media ei julkaise nimeä. Ellei kyseessä ole julkisuuden henkilö tai julkista valtaa käyttävä.

Solidiumin salkunhoitajalla on muuten paljon enemmän valtaa kuin keskimääräisellä rivikansanedustajalla. Ei tietenkään niin paljon valtaa tai osaamista, että iskisi Nokiaa jossain meemibuumissa vastapalloon. Mutta koska kyseessä ei ole toimittajassa intohimoja herättävä poliitikko, kohdellaan rikollista silkkihansikkain.

Sarjassamme turhia kirjeitä joulupukille:

Anna poliitikoille edes vähän lisää ymmärrystä osakesijoittamisesta

ja

Anna median ymmärtää oikeiden insiderkauppiaiden olevan oikeita rikollisia

25.10.2015 Oikeat sisäpiirikauppiaat eivät jää kiinni

Akin blogi

Luettu 24 kertaa
eToro on maailman johtava sosiaalisen kaupankäynnin alusta, joka tarjoaa laajan valikoiman työkaluja pääomamarkkinoille sijoittamiseen.
Kolumnit
Korot sanoo koo koo koo
Kolumnit
Sijoitusastesäätöjä
Artikkelit
Älä ammu kiinteistöarvioitsijaa