Artikkelit

Mitä osaketoimeksiannoillesi käytännössä tapahtuu?

Lynx |
Jaa Twiittaa

Ostaessaan tai myydessään osakkeita, sijoittajat ovat tottuneet toimimaan tutuissa pörsseissä, kuten Helsingin pörssi (Helsinki Stock Exchange), New York Stock Exchange (NYSE) ja NASDAQ. Viime vuosikymmenten aikana nämä kuuluisat pörssit ovat kuitenkin menettäneet merkitystään. Mistä tämä johtuu?

Vielä jokin aika sitten osakkeilla ja muilla sijoitustuotteilla tehtiin kauppaa lähinnä paikan päällä pörssisaleissa. Sijoittajilla oli mahdollisuus ostaa ja myydä osakkeitaan myös pankkiensa kautta, mutta joutuivat samalla maksamaan tästä palvelusta hyvin korkeaa hintaa kaupankäyntikulujen muodossa. Tietokoneiden ja internetin yleistymisen myötä kaupankäynnistä on tullut huomattavasti helpompaa ja ennen kaikkea halvempaa. Isot pankit ovat menettäneet suuren osan asiakkaistaan erityisosaamista tarjoaville välittäjille, kuten LYNX:lle.

Internet ja kehittyneet tietokonejärjestelmät ovat saaneet aikaan paljon muutakin. Noin kymmenen vuotta sitten suurin osa kaupankäynnistä tapahtui kohteena olevan osakkeen ensisijaisessa pörssissä. Jos halusit ostaa vaikkapa Coca-Cola:n osaketta, toimeksiantosi toteutettiin NYSE:n (New York Stock Exchange) kautta, kun taas ostaessasi Microsoft:ia, toimeksianto hoidettiin NASDAQ:ssa.

Pelkästään Yhdysvalloissa on yli kymmenen varsinaista pörssiä ja vielä reilusti enemmän ns. dark pooleja, eli pörssien ulkopuolisia kauppapaikkoja, joissa osakkeilla voidaan tehdä kauppaa. Suhteellisen uudet pörssit, kuten BATS ja ISLAND  ovat tulleet tutuiksi yhä useimmille sijoittajille.  

Vaihtoehtoisten pörssien suosion nousu on luonnollisesti merkinnyt isojen pörssien markkinaosuuden laskua. Vuonna 2004 86,56% NYSE:ssä tarjolla olevien osakkeiden koko kaupankäyntivolyymista myös tosiasiallisesti toteutettiin kyseisessä pörssissä. Vuonna 2008 tämä luku oli jo pudonnut 32%:iin ja nykyään se on ainoastaan 13,96%. Samankaltaista kehitystä on havaittavissa myös Euroopassa, jossa markkina hajautuu enenevissä määrin useiden eri pörssien kesken.

Saatavilla olevat pörssit

Sijoittajan on hyvä olla tietoinen siitä, että suuri osa osakekaupasta ei enää tapahdu tunnetuissa pörsseissä. Monet välittävät eivät tarjoa kaikkia muita mahdollisia vaihtoehtoja, vaan toimivat edelleen ensisijaisissa pörsseissä. Tämä voi rajoittaa sijoittajan mahdollisuuksia merkittävästi, joten sijoittajana sinun on tärkeää olla tietoinen, mitä eri vaihtoehtoja välittäjäsi sinulle tarjoaa.

Saadaksesi paremman kuvan kaikista tarjolla olevista pörsseistä näytämme seuraavaksi, mitä vaihtoehtoja sijoittajalla on ostaessaan Applen osaketta LYNX:n kautta.

Kuten yllä olevasta kuvasta näkee, tarjolla on yhteensä 16 eri pörssiä, jossa voit tehdä kauppaa Applen osakkeella LYNX:llä. Kaikissa näissä pörsseissä osakkeelle on eri tarjous- ja pyyntöhinnat, sekä kaupankäyntivolyymi, mutta SMART-valintavaihtoehdon johdosta sijoittajan ei itse tarvitse analysoida näitä kaikkia eri pörssien hintaeroja.

SMART-valinta

LYNX tarjoaa sijoittajalle SMART-valinnan, joka yllä olevassa kuvassa näkyy ylimpänä vaihtoehtona. Tämän valinnan avulla kaupankäyntijärjestelmä etsii parhaan hinnan kaikista mahdollisista pörsseistä. Jos haluat ostaa tai myydä osaketta tiettyyn hintaan, järjestelmämme käy läpi kaikki saatavilla olevat pörssit nähdäkseen, voidaanko toimeksianto toteuttaa. Monissa tapauksissa toimeksiantosi toimitetaan useisiin eri pörsseihin.

Oletetaan, että haluat ostaa 100 kpl Googlen osaketta. Teet markkinahintaisen toimeksiannon, jolloin saat varmasti haluamasi osakkeet. Jos katsot toimeksiannon toteutustietoja, voit nähdä, että 50 kpl osakkeista ostettiin ARCA:n, 20 kpl BATS:n ja 30 kpl ISLAND:n kautta.

On mahdollista, että jotkin näistä osakkeista olivat halvempia, kun ne ostettiin pienemmissä erissä eri pörsseistä verratuna tilanteeseen, jossa ne olisi kaikki hankittu samasta pörssistä. Tämä mahdollisuus luo sijoittajalle mahdollisuuden saada osakkeet parempaan hintaan. Säästö yksittäisen kaupan osalta ei välttämättä ole kovin merkittävä, mutta pitkässä juoksussa sijoittaja voi säästää merkittävästi rahaa tällä tavoin.

High Frequency Traders

Pörssien “pirstoutumista” ja dark poolien olemassaoloa on kritisoitu voimakkaasti viime vuosien aikana. Suurin syy tähän kritiikkiin on ultranopea automatisoitu kaupankäynti, HFT (High frequency trading), joka pyrkii hyödyntämään sekunnin murto-osassa tehtyjä ostoja ja myyntejä. Michael Lewis on kirjoittanut tästä aiheesta erinomaisen kirjan “Flash Boys – Kapina Wall Streetillä”, jota voikin suositella varauksetta kaikille sijoittamisesta kiinnostuneille.  

Automatisoidun kaupankäynnin yleistymisen seurauksena on syntynyt uusi pörssi, Investor Exchange (IEX). Tämä pörssin perusajatuksena on, että kaikki toimeksiannot toteutetaan hieman viiveellä, ja tämän seurauksena automatisoitua kaupankäyntiä harjoittavat eivät voi hyötyä muiden sijoittajien toimeksiannoista. Isot eläkerahastot ja sijoittajat ovat osoittaneet tukensa tälle uudelle pörssille tavoitteenaan rajoittaa automatisoitua kaupankäyntiä. LYNX:llä voit tehdä kauppaa IEX:n kautta yhdysvaltalaisilla osakkeilla.

Teknologia on tuonut mukanaan paljon uusia mahdollisuuksia kaupankäyntiin, mutta samalla myös uusia yhtiöitä, jotka huipputeknologiaa hyväksikäyttäen ovat päässeet etulyöntiaseman tavanomaisiin sijoittajiin verrattuna. Sijoittajana sinun kannattaa ottaa selvää siitä, kuinka välittäjäsi käsittelee toimeksiantojasi. Teetkö kauppaa ainoastaan ensisijaisissa pörsseissä? Siinä tapauksessa jäät paitsi monista mahdollisuuksista (suurempi volyymi ja paremmat hinnat), joita vaihtoehtoiset pörssit tarjoavat. 

Katso Sijoitustiedon tarjous LYNXille täältä

YouTube

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava

Kolumnit

Nostavatko omien osakkeiden ostot tulosta?

Heikki Keskiväli
30.4.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Peterille perintöveroja

Aki Pyysing
28.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Almanakka - Seurantalistapäivitys: Fondia

Almanakka
28.4.2024
east Lue lisää