Kolumnit

Mitä markkinoiden voittamiseen tarvitaan?

Daytrader |
Jaa Twiittaa

Minulle on kehittynyt viime viikkoina keskivaikea tyhjän paperin kammo. Markkinoista on vaikea kirjoittaa juuri nyt mitään kovin oraakkelimaista. Jos maailmantalouden rattaat hidastuvat, pörssien lasku jatkunee. Jos talous jaksaa vielä puksuttaa seuraavankin vuoden, viime kuukausien pörssilaskua kutsutaan vain korjaukseksi. Kun kapellimestarina toimii Mr. Trump, mitä vain voi tapahtua.

Melkein kaikki merkittävät osakeindeksit alkavat olla negatiivisen puolella tälle vuodelle. Itselläni tuottoprosentti tälle vuodelle näyttää +59 % ja vuosi on yhdeksäs peräkkäinen positiivinen vuosi. Mitä jos yrittäisin kirjoittaa edes jotain siitä, miten ylituottoon voisi päästä?

Ongelmallista toki on, ettet ikinä voi tietää mikä osuus hyvästä menestyksestäsi markkinoilla on peräisin tuurista ja kuinka paljon taidosta. Toki me kaikki haluamme aina uskoa, että hyvä menestys on taitoa ja huono menestys huonoa tuuria.  Itseään huijaamalla pysyy ehkä vähän onnellisempana, mutta paljon tyhmempänä.

Suurimman osan sijoittajista ei kannata edes pyrkiä markkinoiden voittamiseen. On parempi tyytyä indeksituottoon ja huolettomaan elämään. Itse olen kuitenkin valinnut ylituoton ammatikseni, joten koitan tähän rustata, mitä siihen mielestäni vaaditaan.

Se ei ole älykkyydestä tai koulutuksesta kiinni. Eikä varsinkaan hienosta puvusta ja silkkikravatista. Se on paljon enemmän kiinni taidosta oppia, ymmärtää ja kehittyä.

Kirjoitan tässä kolmesta markkinoiden lyömisen vaatimuksesta: Oman edun löytämisestä, oppimisen taidosta ja toisen asteen ajattelusta. Kaikkia kolmea vaatimusta yhdistää mielestäni Charlie Mungerin seuraava lainaus sijoittamiseen liittyen:

 “It’s not supposed to be easy. Anyone who finds it easy is stupid.”

 

1. Määrittele etusi muihin nähden markkinoilla

"Joten aina kun mielesi tekee leikkiä sankaria, kysy mikä minun etuni tässä on?"

Niin, valtaosalla sijoittajista ei ole mitään etua. Itsevarmuus ja todellinen osaaminen ovat usein käänteisesti verrannollisia.

90 % sijoittajista luulee olevansa keskivertoa parempia. Julminta tässä ei ole, että tämä on tietysti tilastotieteellisesti mahdotonta. Armottominta on se, ettei keskivertoa paremmuus vielä johda ylituottoihin. Eli vaikka 50 % sijoittajista on keskivertoa taitavampia ja informoidumpia, ei sillä ole mitään tekemistä ylituoton kanssa. Sinun pitää olla vähintään parasta viittä prosenttia. Sekin on luultavasti liian armeliasta. Ei firmaliigan maalikuninkuuskaan saa ketään maksamaan sinulle palkkaa pallon potkimisesta.

Markkinat eivät ehkä ole tehokkaat, mutta ne ovat vaikeasti ennakoitavan epätehokkaat. Sen takia keskivertoa paremmuudella ei vielä pitkälle pötkitä.

Pieniä tehottomuuksia ja etuja on helpompi löytää silloin tällöin kuin suuria etuja koko ajan. Tästä syystä on usein hyvä aloittaa tiedon kartuttaminen yksittäisistä yhtiöistä tai toimialoista. On helpompi saavuttaa harvinaista ymmärrystä vaikkapa Suomen pienyhtiöissä kuin vaikkapa kansainvälisissä pankeissa. Vähemmän kilpailua tarkoittaa usein parempia mahdollisuuksia.

Joten aina kun mielesi tekee leikkiä sankaria, kysy mikä minun etuni tässä on? Kaikilla muillakin on tuntemuksia ja fiiliksiä. Se että ne ovat juuri sinun tuntemuksia, ei tee niitä oikeiksi. Kuulen loputtomasti huonoja sijoitusperusteita.

Mistä etua voi tavoitella?

a) Informaatioetu, eli että löydät jotain mitä muut eivät tajua

b) Analyyttinen etu, eli tulkitset tiedon paremmin

c) Aikohorisontti etu, eli pystyt sijoittamaan pitkäjänteisemmin kuin muut

Tähän jaotteluun olen törmännyt monessa kirjoituksessa ja se on toki hyvä pitää mielessä. Ehkä kuitenkin kaikkein kestävin etu on hyvän päätöksenteon ymmärtäminen ja tunnistaminen. Usein oma kysymykseni on, mitä muut eivät ole vielä tajunneet? Mitä muut ajattelevat väärin? Mitä itse ajattelen väärin? Itselleen pitää olla armottoman rehellinen. Tästä lisää myöhemmin.

Kellään ei ole koko ajan kaikessa etua. Ei kellään. Ei Warren Buffettilla eikä George Soroksella. On tärkeä oppia havaitsemaan ne tilanteet, joissa etu luultavasti on. Tämä on oman urani kannalta kaikkein tärkein taito. Siitä seuraa, ettei ole niinkään väliä, kuinka usein on väärässä ja kuinka usein oikeassa. Riittää kun tunnistaa ne harvat tilanteet, joissa on niskan päällä ja osaa panostaa sen mukaan.

Olen tänäkin vuonna ollut verrattoman väärässä monessa asiassa. Vain sillä on väliä, paljon teet rahaa ollessasi oikeassa ja paljon häviät ollessasi väärässä. Jos tämä on ollut totta historian parhaiden spekuloijien suhteen, miksei se olisi sinunkin?

Treidaaminen ja sijoittaminen on kuin leijonan metsästämistä. Kyttäät ja kyttäät sitä optimaalista paikkaa. Käytät päiviä jäljittämällä, seuraamalla ja päättelemällä leijonan olinpaikan. Odotat oikeaa muutaman sekunnin aikajaksoa, jolloin on iskun paikka. Kun se tulee, et ammu ohi. Kun leijonasta ei ole tietoa, voit toki ammuskella satunnaisesti savannilla. Vähän se maksaa, mutta leijonannahka kyllä kustantaa monta kuukautta satunnaista ammuskelua. 

2. Pörssiä oppii tekemällä ja lukemalla

"Pelkkä kirjaviisaus ei auta. Samoin pelkkä tekeminen ei opeta."

Minulta kysytään melko usein, miten ylituottojen tekemistä voi oppia? Ongelma kysymyksessä on, että jos joudut sitä kysymään, ei sinulla luultavasti ole riittävästi motivaatiota. Itse luin Hämeenlinnan kaupunginkirjaston taloushyllyn läpi jo teini-iässä. On vaikea tulla jossain todella hyväksi, ellei se ole intohimosi. Toisaalta, usein intohimo syttyy vasta, kun johonkin asiaan syventyy.

Pörssissä menestyäksesi, on hyvä oppia joka päivä. Toki tuloslaskelman tunnusluvut opitaan kirjoista, mutta sillä ei vielä pitkälle pötkitä. Suurinta osaa asioista ei opi teorian kautta. Varsinkin omat päätöksenteon idiotismit opitaan vasta kantapään kautta.

Koska jatkuva rakko omassa kantapäässä on kivulias, on myös hyvä lukea muiden kokemuksista. Maksaessasi parikymmentä euroa kirjasta, saat jonkun muun vuosikymmenten kokemuksen käyttöösi. Ei huono diili.

Pelkkä kirjaviisaus ei auta. Samoin pelkkä tekeminen ei opeta. Kun teet, luet ja opit jatkuvasti rinnakkain, ihmeitä alkaa tapahtumaan. Ei vielä viikoissa tai kuukausissa, mutta jo vuosissa.

Mitä asioita pitää oppia?

  • Opi oppimaan. Mikään määrä lukemista ei auta, ellet opi arvioimaan lähteitä kriittisesti. Älä lue kirjoja kannesta kanteen. Paljon lukiessasi, huomaat asioiden toistuvan. Selaile tuttujen asioiden ohi. Jätä kirjat ja videot kesken. Älä tuhlaa aikaasi turhanpäiväisyyksiin.  Peilaa oppimaasi jatkuvasti omiin kokemuksiisi.
  • Opi pois ajattelusi vinoumista. Tähän tarvitset vaikeuksia ja tappioita. Vasta sitten ymmärrät, kuinka huonosti aivosi soveltuvat monimutkaiseen päätöksentekoon stressin alla.  Ellet ymmärrä omia ajattelusi vinoumia, päädyt tekemään itsellesi epäedullisia päätöksiä uudestaan ja uudestaan.
  • Kun pääset vähän pidemmälle taidoissasi, laajenna opintosi ydinalueen reunamille ja ulkopuolelle. Kaikki muutkin ovat lukeneet ne samat arvosijoittamisoppaat ja muut sijoitusklassikot. Koita opiskella teknologiaa, psykologiaa, tilastotieteitä ja historiaa. Saat perspektiiviä ja avaat maailmankuvaasi.
  • Kyseenalaista omat taitosi ja tietosi jatkuvasti. Oppimisen pahin vihollinen on liian suuri itsevarmuus. Ole joustava muuttamaan näkemyksiäsi.

Ihminen ei opi kerrasta tai kahdesta. Osaat asian yleensä vasta kymmenennellä kerralla. Hyvä testi asian syvälliselle ymmärtämiselle on, että osaatko opettaa asian jollekin toiselle. 

 

3. Kohti toisen asteen ajattelua

"Sokea apinakin tietää mitkä yhtiöt ovat suhteellisen laadukkaita ja mitkä osakkeet ovat nousseet viime vuosina."

Jos ajattelet aivan kuten kaikki muutkin, miten lopputuloksesi voisi olla muita parempi?  

Selvästikin pitää siis ajatella paremmin kuin muut. Ajatellaksesi paremmin kuin muut, on tärkeää tietää mitä muut ajattelevat. Kuinka paljon aikaa käytät miettiäksesi, mitkä tekijät ohjaavat tärkeiden markkinatoimijoiden päätöksiä osakkeiden kaupankäynnissä? Luultavasti paljon vähemmän kuin pitäisi.

Ei ole mikään salaisuus, että Kone on erinomainen yhtiö. Jos se on tärkein sijoitusperusteesi, voit heittää hyvästit ylituotoille. Sokea apinakin tietää mitkä yhtiöt ovat suhteellisen laadukkaita ja mitkä osakkeet ovat nousseet viime vuosina.

Sijoittajan pitää kurkottaa pidemmälle. Paljon pidemmälle.

Sijoittajalegenda Howard Marks käsittelee sijoittajakirjeessään ansiokkaasti ensimmäisen ja toiseen asteen ajattelua.

Yhteenvetona ensimmäisen asteen ajattelu on pintapuolista, toisen asteen ajattelu syvää ja monimutkaista.

Ensimmäisen asteen ajattelu voisi tarkoittaa seuraavan kaltaisia väittämiä:

  • Sampoa kannattaa ostaa, koska sen osinkotuotto on 7% ja Nalle tekee hyviä yrityskauppoja.
  • Nokialla on tulosvaroituksen riski loppuvuonna ja yhtiön P/E on tämän vuoden ennusteilla 23. Ei jatkoon.
  • Stora Enso on laatuyhtiö ja sen kurssi on laskenut yli 40% alkuvuoden huipuista. Pitäisi olla tyhmä, ettei käytä tilaisuutta hyväkseen.  

Kun juttelen ihmisten kanssa, valtaosa osakkeisiin liittyvistä kannanotoista on ensimmäisen asteen ajattelua. Et voi odottaa tekeväsi valtaisaa ylituottoa faktoilla, jotka ovat avoimina kaikkien sijoittajien edessä.

Itse miettisin samoja väittämiä edellisistä osakkeista tähän tyyliin:

  • Sampo on todellisuudessa melko oikein arvostettu suhteessa osiensa arvoon. Omistusyhtiöissä tuttua selkeää alennusta ei ole siis näkyvissä. Yhtä hyvin voin ostaa suoraan pörssistä Nordeaa ja muutamaa vakuutusyhtiötä. Nalle osaa myydä kalliilla ja ostaa halvalla, muttei ole takuuta siitä, että isoja pelipaikkoja tulee lähivuosina. Voidaan kysyä voiko IF enää pärjätä paremmin, eli ollaanko vakuutusyhtiöiden suhdanteen huipulla? Tämän saman ajatuksen tuntuu myös sijoittajien valtavirta omaksuneen. Sampo on hyvä peruskivi salkkuun, mutta siitä on hyvin vaikea löytää mitään etua, koska sijoittajilla tuntuu olevan aika hyvä kuva Sammon hyvästä iskusta ja johdosta. Tämän laadukkaan yhtiön kohdalla edun saaminen vaatii luultavasti osakekurssin ylilyöntien odottamista.
  • Sijoittajat pelkäävät Nokiassa lyhyellä aikavälillä kuluvaa vuotta koskevaa tulosvaroitusta. Monella sijoittajilla on valtaisa paine ylisuoriutua myös hyvin lyhyellä aikavälillä. Jos olen vain riittävän kaukokatseinen, voin hyötyä muiden urariskistä ostamalla Nokiaa nyt järkihintaan. Etenkin, kun yhtiö hyötyy kiinalaiskilpailijoiden takaiskuista. Samaan aikaan, patenttien tulovirta nousee lähivuosina huippuunsa. Patenttisalkun myymisestä tai listaamisesta ei ole vielä juurikaan kohistu, joten se voisi olla eräänlainen lisäoptio osakkeeseen.  Parin vuoden päästä sijoittajat pitävät Nokian 5G:n myötä kasvavasta liikevaihdosta ja voitosta niin paljon, että ovat valmiita maksamaan yhtiöstä myös korkeampia tuloskertoimia.

Sijoittajilla on taipumus aliarvioida positiivisia uutisia lyhyellä aikavälillä ja ylireagoida keskipitkällä aikavälillä. Sijoittamisen momentum-efekti perustuu näille ilmiöille. On hyvin mahdollista, että Nokiassa vielä aliarvioidaan muutosta, vaikka se onkin kaikkien tiedossa. Jos 5g-tarinalle tulee kuitenkin viivästyksiä, myisin osakkeet heti pettymykseen. Luotto yhtiön johtoon olisi mennyttä pitkäksi aikaa.

  • Stora Enson hinnoittelukertoimet nykytuloksella näyttävät todella edulliselta, etenkin kun ottaa huomioon alhaisen korkotason. Sentimentti osakkeen ympärillä on kokenut melkoisen muutoksen puolessa vuodessa. Aiemmin ajateltiin, että sellun ja kartongin hinnat ovat jonkinlaisessa supersyklissä. Nyt ollaan siinä näkemyksessä, että hinnat laskevat melko varmasti melko paljon. Sijoittajien tunnelma on nyt hyvin pessimistinen. Kuitenkin Stora Enson tuloksen ollessa historiallisen korkealla tasolla, pitää miettiä kuinka paljon tulos voisi laskea, jos ensi vuonna alkaa taantuma. Vaikka analyytikot odottavat vielä tuloskasvua seuraaville kahdelle vuodelle, sijoittajat odottavat jo selkeää laskua. Pitäisi päästä syvemmälle, puhua asiantuntijoille ja tehdä skenaarioanalyysejä, jos todella haluaa edun osakkeessa. Pessimismi on otollisempi maaperä sijoituksille kuin optimismi, joten pienen sijoituksen tekeminen Stora Ensoon voi olla perusteltua muutamien kuukausien aikajänteellä. Pienikin merkki sellun hinnan vakautumisesta nostaisi kurssia reilusti.

Näissä kommenteissa on sentään jo hieman yritystä päästä syvemmälle. Todennäköisesti pitäisi kaivaa vielä syvemmältä, jotta jostakin näistä löytäisi selkeän edun. Uskon kaikkien olevan kelvollisia sijoituksia, mutta se taas on eri asia kuin edun saaminen.

Howard Marksin mukaan toiseen asteen ajattelu ottaa sijoittamisessa seuraavan kaltaisista asioista huomioon:

  • Mitä mahdollisia tulevaisuuden skenaarioita yhtiöllä on?
  • Minkä näistä skenaarioista uskot toteutuvan?
  • Mikä on todennäköisyys, että olen oikeassa?
  • Mitä sijoittajien valtavirta tästä asiasta ajattelee?
  • Miten oma näkemykseni eroaa sijoittajien enemmistön näkemyksestä?
  • Miten nykyinen hinta ottaa huomioon konsensuksen tulevaisuuden näkymät suhteessa omiin näkemyksiini?
  • Mikä sentimentti osakkeessa on? Ovatko sijoittajat liian innokkaita vai turhan pessimistisiä?
  • Mitä osakkeet hinnalle tapahtuu, jos yleinen näkemys osoittautuu oikeaksi. Entä mikä hinta on, jos itse olen oikeassa?

Seuraavan kerran kun teet sijoitusta, kirjoita paperille vastaukset näihin kysymyksiin. Kun teet saman joka kerta, pystyt jatkossa arvioimaan omaa päätöksentekokykyäsi. Itseään on vaikeampi huijata, kun on fyysisiä todisteita. Oppimisen tahti nousee toiseen potenssiin.

Keskustele

Daytraderin blogi

Yhteistyökumppaniksi:

Näkyvyys Sijoitustiedossa, ota yhteyttä!

Artikkelit

Leikkaako Fed ohjauskorkoa 25 vai 50 korkopisteellä?

Johannes Ankelo
17.9.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Turha hötkyillä jenkkivaaleissa

Aki Pyysing
15.9.2024
east Lue lisää

Mikä viitekorko kannattaa valita?

Miika Vuorensola
15.9.2024
east Lue lisää