Kolumnit

Mistä Veikkaus keksi haluavansa lisenssijärjestelmän?

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Jos yksityisen yhtiön hallitus tekee isoja strategisia virheitä (yksikin yleensä riittää), vaihtavat omistajat hallituksen koostumusta. Valtionyhtiöissä hallitusta vaihdetaan – jos vaihdetaan – kokonaan muista syistä. Eli jos se on poliittisesti tarkoituksenmukaista.

Ihmettelin kolme vuotta sitten, miksei Veikkauksen hallituksen puheenjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo saa kenkää. Hän kuitenkin loi strategian, jonka ansiosta Veikkaus menetti satojen miljoonien vuotuisten tulojen lisäksi äänestäjien uskon Veikkauksen vastuullisuuteen. Luulisi tämän olevan rahanahneiden ja äänestäjienpelkoisten poliitikkojen silmin aika fataalia.

Toki täytyy myöntää, että jo oli aikakin kansan keksiä, että rahapelihimmelimme on rakennettu tehokkaasti tuottamaan yhä uusista ikäluokista peliongelmaisia. Tosin viime vuosikymmeninä koneisto on yskinyt jo aika pahasti. Jo seitsemän vuotta sitten Veikkauksen edunsaajien ykköstykki Soste:n Vertti Kiukas koulutti sotureitaan: "Jos ei nettiin mennä, tuote näivettyy… Jatkuvasti menetetään uusia ikäluokkia."

Tosin vielä hetki sitten Kiukas ja Veikkauksen toimitusjohtaja Sarekoski pitivät julkisuudessa lisenssijärjelmää Danten helvetin yhdeksäntenä ympyränä. Todellisuudessa Veikkauksessa valveutunut väki on valmistautunut lisenssijärjestelmän tuloon jo melko pitkään.

Rahapeliosaavan sokeankin olisi pitänyt nähdä otsallaan, että Sosten ja muiden peliongelmarahanhimoisten tahojen argumentit lisenssijärjestelmää vastaan johtuivat joko tyhmyydestä tai valehtelemisesta. Paras arvaus lienee näiden kahden cocktail.

Jäin hetkeksi pähkäilemään, miten johtava Blokkikoski oli osannut lähteä vaatimaan lisenssijärjestelmää täsmälleen oikeaan aikaan. Suuret puolueet nimittäin parhaillaan pohdiskelevat vaaliohjelmiaan. Jos onnistut tuuppaamaan lisenssijärjestelmän kokkareitten, persujen ja demareiden kaikkien kolmen vaaliohjelmaan, saat sen varmasti.

Sitten huomasin, että olin missannut Kaisa Olkkosen korvanneen 22.3.2022 Olli-Pekka Kallasvuon Veikkauksen hallituksen puheenjohtajana. Jos olisin muuten ollut O-P, miekin olisin eronnut kaikessa hiljaisuudessa. Vain strategia ja toimitusjohtajavalinta menivät pöpelikköön kuin Jari-Matti Latvala.

Tosin en olisi välttämättä antanut lausuntoa: ”On ollut ilo johtaa Veikkauksen kaltaisen tehokkaan ja hyvin hoidetun yhtiön hallitusta”. Kaikki Veikkausta vähänkään tuntevat nimittäin tietävät yhtiön perinteisesti tehottomaksi ja Kallasvuon aikana onnistuneen sössimään itsensä ”Kriisistä kriisiin” -yhtiöksi.

Tehokkuudesta käytännön esimerkkinä vaikkapa Casino Helsinki, jossa mikä tahansa rikkoutunut laite korjataan possunnotkeasti vuodessa parissa. Pakansekoittajien säännöllisen huoltamisen organisointi on Veikkaukselle luonnollisesti aivan liian vaikea toimenpide. Yli neljännesvuosisadan rahapelimonopolin touhujen seuraaminen pöytätasolta antaa muuten aika paljon perspektiiviä, jota ihan kaikilla siviileillä ei välttämättä ole.

Joka tapauksessa epäilen Kaisa Olkkosen laatineen Veikkaukselle uuden strategian, kuten uusilla hallitusten puheenjohtajilla on tapana. Johon toivottavasti sisältyy patologisen valehtelemisen lopettaminen. Tämä on hetken mietittyäni kyllä täysin varmasti liikaa pyydetty. Valehtelu istuu ”Peliongelmaisten suojelemisineen” niin lujasti rahapelijärjestelmämme peruskalliossa, että sen poistaminen on no can do.

Mutta uuteen V-tyylin strategiaan sisältynee kuitenkin lisenssijärjestelmäasiassa realiteettien tunnustaminen. Ainoa tapa, jolla voimme nettipeleissä edes tavoitella järjellistä tuotto/haitta-komboa, on myöntää rahapelilisenssejä nettiin (ei markettien helvetinkoneisiin, eikä lottoonkaan) siellä tällä hetkellä jo toimiville tahoille. Ja sitten verottaa ja reguloida näitä.

Tämä systeemi vuotaa sekin sekä verotuloja että peliongelmia. Mutta vuotaa vähemmän kuin nykyinen, jossa Veikkauksen markkinaosuus netissä on tuskin enää väittämäänsä puoltakaan. Suomi otti jonkun muutaman sata vuotuista miljoonaa osumaa, kun emme lisensioineet nettirahapelejä, kun Veikkauksella oli vielä dominoiva markkina-asema. Saatanan tunarit. Kehottaisin häpeämään, ellen tietäisi, ettei Veikkausperhe ikinä oikeasti häpeä yhtään mitään.

Toistan tässä vielä sen, miksi pörssiyhtiöt kitisevät ja vikisevät lisenssijärjestelmän ehdoista, mutta hakevat kuitenkin lisenssiä. Pörssissä reguloitu (=säädelty) rahapeliraha arvostetaan tyyliin kertoimella 15 ja reguloimaton (=harmaa) kertoimella kolme. Eli omistusarvomielessä pörssiyhtiön on selvästi parempi tienata yksi reguloitu raha kuin kaksi reguloimatonta.

Tosin yksikään tietämäni pörssiyhtiö ei yksilöi, paljonko ne harmailta markkinoilta (=esimerkiksi Suomesta) saavat rahaa. Enkä miekään toki raportoisi, jos olisin asiasta päättämässä. Me mustasydämiset spekulantit, jotka katsomme moraalimme kestävän rahapeliyhtiöihin sijoittamisen, arvailemme kunkin harmaan markkinan osuutta ja lienemme ainakin paremmin jäljillä kuin Ruotsin armeija sukellusveneitä etsiessään.

Suomi ei näyttele kovinkaan isoa roolia millekään tietämälleni pörssiyhtiölle. Ja tämä rooli on pikkuhiljaa pienemässä, koska niiden markkinaosuutta Suomessa laskevat Curacaon Tosimustat Operaattorit. Kaikki ainakin ruotsalaiskontrollissa olevat rahapelipörssiyhtiöt ovat lopettaneet markkinoinnin Suomeen, koska haluavat leikkiä kilttiä Suomen viranomaisten ja maksublokkien edessä. Tätä pidän muuten kannaltaan virheenä, koska kaikki toimijat eivät lopeta markkinointia Suomeen, tapahtui lainsäädännössä mitä tahansa. Mutta ruotsalaiset ovatkin yleensä nössöjä. Hiuspussipäitä mitä hiuspussipäitä.

Tästä näppärästi päädyn vastaamaan otsikon kysymykseen: Epäilen vahvasti uuden hallituksen puheenjohtajan Kaisa Olkkosen määränneen toimitusjohtajansa myöntämään realiteetit ja tunnustamaan lisenssijärjestelmän järjellisyyden kaikkien varteenotettavien osapuolten (edunsaajat, veikkauslaiset, poliitikot, kansantalous) kannalta.

Varteenottamattomista osapuolista nettipokerinpelaajat saattavat hyvin ottaa osumaa. Blokkikosket ovat puhuneet niistä reikäisistä sateenvarjoistaan (=rahapeliblokeistaan) niin pitkään, että tuskin ne dogmiaan kääntävät. Joten meille voidaan typeryksissään rakennelma lisenssijärjestelmä, joka blokkaa ne pokerisaitit, jotka eivät lisenssejä hae.

Katseltuani Blokkikoskien touhuja toista vuosikymmentä, hämmästelen edelleen, miten media enää uskoo Blokkikoskea, vaikka se puhuisi joskus tottakin. Hesarikin lähti heti lahje kovana Sarekosken beesissä lobbaamaan lisenssijärjestelmää. Oikealla asialla ovat siis, mutta vääristä syistä.

Tunnen uuden Veikkauksen hpj:n Olkkosen oikein hyvin. Eli olen tavannut kerran KPY:n osakastilaisuudessa, mutta 80-luvun Kallessa tämä olisi ollut täysi peruste väittää tuntevansa Juhani Riikonen ”oikein hyvin”.

Hätäisten johtopäätösten erikoismiehenä kuvittelen kuitenkin, että Sarekosken lähtölaskenta on hpj:n vaihdosta entistä munakkaampaan myötä alkanut. O-P:kin luultavasti ymmärsi tehneensä harhalaukauksen, mutta ei halunnut antaa omalle rekrylleen kenkää. Sehän olisi ollut selkeä virheen tunnustaminen.

Asiaan saattaa toki myös vaikuttaa, että Veikkaushäviövarojen määrällä ei ole Marinin hallituksen aikana vaikutusta yleishaitallisten yhdistysten tuloihin. Istuva hallitushan kuittaa kaikki sisäiset ongelmansa velkarahalla, ja näinhän tehtiin myös veikkaushäviövaroille. Joten sama se on mitä Veikkaus tuottaa. Pidetään vanhat, vaikka kaiken töpänneetkin jampat ruorissa, niin pitävät ainakin Veikkausperheen sisäisistä suhmuroinneista turpansa kiinni.

P.S. Varoituksen sana kolmannen sektorin suojatyöpaikkalaisille: Vielä tulee aika toinen, ankarampi, joka ei kuololle kumarra. Veikkauksen tulot eivät enää ikinä nouse huippuvuosiensa tasolle. Jonain päivänä Suomen on pakko lopettaa velaksi eläminen ja silloin yhdistysten keskusyhdistysten paperinpyörittäjille ei välttämättä enää riitä palkallisia ruutuja. Joten suosittelen hakeutumista sellaisiin töihin, joissa ei käy kuin Ylermille, Eino Leinon ylpeälle isännälle.

P.P.S. Näinä tahallaan väärinymmärtämisen platina-aikoina täytynee täsmentää, että en tarkoittanut, että koko kolmas sektori on pelkästään suojatyöpaikkoja. Osoitin siis ensisijaisesti sanani niille, jotka tietävät olevansa tekemässä ei-mitään. Toissijaisesti niille, jotka eivät ymmärrä, mutta kuitenkin tekevät.

KESKUSTELE: VEIKKAUS

Pokeritieto 23.9.2015: RAY:n edunsaajien takinkääntö ja veikkauksen markkinointikielto

Pokeritieto 13.2.2019: Veikkauksen Blokkikosket kääntämässä takkinsa, ajamassa nettiblokkeja ja murentamassa kokoomuksen kannatuspohjan

Soste syyskuu 2019: Yksinoikeusjärjestelmä vs. monilupa- eli ns. lisenssijärjestelmä

Pokeritieto 11.9.2019: Veikkauksen viherpesu – yksityisellä Kallasvuo olisi saanut jo kenkää

Sijoitustieto 20.9.2020: Marin, Ohisalo, Saarikko ja Andersson ostivat veronmaksajien rahoilla Henrikssonilta maksublokit

HS 30.8.2022: Veikkauksen tuloskatsauksesta löytyy iso yllätys: Rahapeliyhtiö haluaisi purkaa oman monopolinsa – mikä on itse asiassa hätähuuto

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Artikkelit

Neljä mielenkiintoista teleoperaattoria

Antti Leinonen
26.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Sijoitusmessut 03.05.2024 Tampere-talossa - Sijoitustiedon ohjelmatärpit

Sijoitustieto
25.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Almanakka - Seurantalistapäivitys: Valmet

Almanakka
25.4.2024
east Lue lisää