Olet täällä

Artikkelit

Milloin FED lopettaa koronnostot?

Bank Of America ja Goldman Sachs tulivat tällä viikolla yksissä mielin seuraavaan tulokseen: emarkkinat lopettavat panikoimisen vasta kun keskuspankkiirit alkavat panikoida.

Osa markkinaosapuolista odottaa jo FEDin kapituloimista taantuman lähestyessä.

Atlantan FEDin pomo Raphael Bostic vihjaili tällä viikolla tauosta koronnostosarjaan syyskuun kokouksessa, riippuen toki talouden tilanteesta.

Kysymystä FED kiristyssarjan lopettamisesta voi miettiä kolmesta eri vinkkelistä.

Ensimmäiseksi, kuuluisa “FED put”, eli S&P500-indeksin taso, jossa FED rientää markkinoiden tueksi estääkseen likviditeetin katoamisen markkinoilta. Viime viikolla julkaistussa kyselyssä rahastonhoitajat arvioivat FED put-tason olevan tällä hetkellä S&P500-indeksin noin 3 500 pisteessä.

Morgan Stanleyn Michael Wilsonin mukaan taso on jopa alempana, noin 3 400 tasossa, jossa Wilson sanoo teknisen- ja arvostustuen sijaitsevan tällä hetkellä. Hän odottaa pomppausta 3 400 tasosta 3 900 indeksipisteeseen, joka on miehen oman perusmallin tähtäin vuoden loppuun.

Toiseksi, markkinapelissä ollaan tärkeässä psykologisessa kohdassa.

Bank of American ekonomistin Ethan Harrisin mukaan sijoittajat kysyvät osakemarkkinoiden jatkaessa laskuaan: mitä tämä tarkoittaa taloudelle ja miten pahaksi tilanteen täytyy muuttua ennenkuin FED viheltää pilliin?

Harris kirjoittaa kuvaajan kertovan enemmän kuin tuhat sanaa ja kommentoi lakonisesti: “Ihmiset lähellä markkinoita ovat ymmärrettävästi onnettomia 17 prosentin laskusta S&P500-indeksin hinnassa kuluvan vuoden aikana” ja näyttää “sijoittajan näkemyksen S&P500-indeksistä” kuvaajan avulla:

…mikä poikkeaa “FEDin näkemyksestä S&P500-indeksin suhteen”. Harris kertoo FEDin todennäköisesti keskittyvän enemmän siihen, että osakkeet ovat 15 prosenttia pandemian alkua korkeammalla. Tämän lisäksi kotitalouksilla menee kolmisen vuotta sopeutua pysyviin hinnanmuutoksiin, joten hän uskoo varallisuusefektin olevan edelleen positiivinen ja täten indeksillä on varaa tulla vielä enemmän alas.

FEDin perspektiivi:

Harris päättää raporttinsa kertomalla, että FEDin perspektiivistä osakemarkkinoiden korjaus lähettää kahdenlaisia viestejä:

  1. se osoittaa pessimismiä yrityksen tuloksia ja diskonttauskorkotasoja kohtaan, ja
  2. se vaikuttaa yritysluottamukseen ja kuluttajien kulutukseen varallisuusefektin kautta.

Näiden mittareiden perusteella Bank of American ekonomistilla on huonoja uutisia niille, jotka odottavat FEDin kapituloivan piakkoin. Harrisin mielestä tämä “osakkeiden korjausliike ei erotu joukosta”, koska “loppujen lopuksi osakemarkkinat ovat edelleen pandemiaa edeltävää huippua korkeammalla, eikä S&P500 ole vielä pudonnut edes 20 prosenttia.” Harrisin odottama 3 400 FED put-taso on siis hyvän matkan päässä ja hänen mukaansa markkinakorjaus on linjassa erittäin heikon, mutta todennäköisesti ei vielä taantumassa olevan talouden kanssa.

Uusimman makrodatan mukaan taantuma on kuitenkin hyvin lähellä USA:n asuntomyyntien pudotessa rajusti.

Kolmas pointti on valoisampi osakehärkien vinkkelistä. CreditSights, putiikkianalyysifirma, kertoo US yritysbondimarkkinoiden lähettävän erittäin punaisia signaaleja; osakemarkkinoiden romahdus olisi jo lähes ohi.

Yritysbondien spreadit, jotka mittaavat yritysbondien preemiota USA:n valtion Treasury-bondeihin verrattuna, ovat lähes tuplaantuneett viimeisen vuoden aikana. Tämä kertoo kasvaneesta huolesta amerikkalaisia yrityksiä kohtaan. Tämä on tapahtunut luonnollisesti samaan aikaan S&P500-indeksin pudotessa lähes 20 prosenttia tammikuun huipuistaan.

Bondien ollessa toistaiseksi sitkeitä vaikeassa markkinatilanteessa, luottospreadit alkavat pikkuhiljaa vakiintua heilunnaltaan, mikä CreditSightsin mukaan tarkoittaa osakeromahduksen pohjan lähestyvän. Analyysifirma tutki vuoden 1998 jälkeistä seitsemää jaksoa, joissa S&P500 putosi eniten viikkotasolla, ja havaitsi, että luottospreadien muutos saavutti huippunsa 42 päivää ennenkuin S&P500 alkoi taas nousta.

Kysymys kuuluukin: milloin luottospreadin heilunta saavutti huippunsa tänä vuonna?

Vastaus: maaliskuussa, yli 42 päivää sitten. S&P500 on tullut alas seitsemän viikkoa putkeen.

“Mikäli historiallinen kaava toistaa itseään, investment-grade- ja high-yield-bondien spreadit voivat jatkaa kasvamistaan absoluuttisella tasolla”, CreditSightsin päästrategi Winnie Cisar kirjoittaa alkuviikon raportissaan. “Jos kuitenkin spreadin kasvamisen tahti hidastuu lyhyellä aikavälillä, voi se merkitä S&P500-indeksin pohjakosketuksen olevan lähellä.”

Kuten Harris aiemmin mainitsi, FED voi jättää osakemarkkinoiden lommon huomiotta, mutta Powell on aina nopea reagoimaan bondimarkkinan sekasortoon. Myllerrys bondimarkkinoilla on myös alkamaisillaan: Bloombergin mukaan US Investment Grade-indeksissä oli maanantaina 147 prosenttipisteessä, lähestyen 150 pisteen rajaa, jonka monet strategit näkevät rajapyykkinä, jolloin yritysbondimarkkinat alkavat rasittuneita.

Huolimatta korkeammista lainaamisen kustannuksista ja volatiliteetista, jotka ovat pitäneet lainaajat sivussa jo päivien ajan, liikkeellelaskijat jatkavat investment grade-yritysbondien myymistä lähes samaa tahtia kuin viime vuonna. Bondimyynneistä kerätyt varat käytetään omien osakkeiden takaisinostoihin, mikä auttaa pitämään osakkeiden hinnat korkealla.

Junk bond-markkinalla tilanne on tätäkin rumempi, niiden liikkeellelaskut ovat vain 24 prosenttia viime vuoden tasosta.

Kommentoi markkinoiden tilannetta Sijoitustiedon palstalla.

Keskustele sijoittamisesta tai avaa oma sijoitusaiheinen blogi. Tervetuloa foorumille!
Liity Sijoitustiedon jäseneksi