Mikromentori

Miika Vuorensola |
Jaa Twiittaa

Minulla ei ikinä ole oikein ollut tavallista mentoria. Lähipiirissäni ei ole ollut yrittäjiä tai johtoasemassa olevia henkilöitä. Nykyään heitä on paljonkin, sillä olen päässyt palvelemaan heitä Asuntopehtoorin kautta. Tämä onkin muuten yksi isoimmista plussistani yrittäjyydessä. Olen päässyt tapaamaan ihmisiä, joita muuten en olisi tavannut.

Joskus tavallaan hämmensi lukea menestystarinoita kun sai kuulla minkälaiset lähtökohdat tai tukiverkostot heillä oli. En tarkoita vähätellä kenenkään ansioita, mutta kyllä siitä on tosi iso etu, jos voit kysyä läheiseltä, että miten markkinointia, rekrytointia tai hakukoneoptimointia kannattaa tehdä. Näiden opetteleminen kokeilun ja erehdyksen kautta on tullut kalliiksi.

Mutta nollasta ei kenenkään tarvitse lähteä, sillä sukupolvet meitä ennen ovat jo kulkeneet saman tien. Ja heidän tieto on tallennettu kattavasti kirjoihin.

Vaikka minulla ei ole ollut tavallista mentoria, minulla on silti kymmeniä mikromentoreita. He eivät vain tiedä asiasta itse, sillä he mentoroivat minua kirjojensa kautta.

Tällaisia henkilöitä ovat mm. Asimov, Aurelius, Dostojevski, Gibran, Hesse, Machiavelli, Ravikant, Seneca, Taleb, Tzu, Wahrloos, Waltari.

Talebilla on hyvä nyrkkisääntö, Lindy, joka sopii myös kirjojen laadukkuuteen. Jos vanha teos on yhä relevantti, on se laadukas, sillä se on kestänyt läpi ajan. Tällainen teos on Lindy. Periaatteessa tätä voikin käyttää ohjenuorana, että lukee vain kirjoja, jotka ovat vähintään 10 vuotta vanhoja. Jos ne vielä kymmenen vuoden päästä ovat relevantteja, on niissä totuutta, eikä niitä ole kirjoitettu nopeasti tai kevyesti, vain tehdääkseen kirjottajalleen rahaa.

Mieti vaikka Gazan pyramideja. Ne on rakennettu niin laadukkaasti, että ovat pystyssä yhä tuhansien vuosien jälkeen.

Laadukkaita kirjoja on niin paljon, että ei kannata lukea huonoja kirjoja. Sen sijaan, lue laadukas kirja monta kertaa. Lukemisen pointti tässä yhteydessä on oppia uutta tai saada uusia ajatuksia. Tämän vuoksi en kelaa äänikirjaa läpi 2x-nopeudella, koska tavoitteeni ei ole lukea tiettyä määrää kirjoja vuodessa, vaan oppia ja nauttia.

Käytä mikromentoreita fiksusti, hyödynnä heitä silloin kun heidän osaamiselle on tarve. Heille on ihan ok mentoroida sinua myöhään illalla, viikonloppuisin tai lomamatkan aikana. Jos tarvitset ajatuksia strategiseen ajatteluun, voi Machiavelli olla avuksi. Jos tarvitset apua Suomen elinkeinoelämän ymmärtämiseen, auttaa Wahlroos. Voit vaihtaa mentoria lennosta ja palata edellisen mentorin opetuksiin koska tahansa se sinulle sopii.

Haasteena onkin tietää millä saralla tarvitsee mentorointia. Koulusta hiljattain valmistuneen kannattaa lukea klassikkoja laajasti, sillä siten oppii pikku hiljaa mikä osa-alue kiinnostaa itseään eniten ja samalla huomaa mistä on eniten hyötyä.

On ihan ok lukea romaaneja, jotka eivät siis ole kovia bisneskirjoja, sillä siten oppii nauttimaan lukemisesta. Kirja vetää puoleensa ja lukemisen kynnys on madaltuu. Kun on tottunut lukemiseen, voi siirtää lukemista enemmän tietokirjallisuuden puolelle, mikä voi ollakin luonnollinen polku (romaani -> tietokirja -> filosofia -> matematiikka).

Spesifin tiedon lisäksi nämä mikromentorit opettavat lukijalleen yleissivistystä, mistä taas on hyötyä kaikessa ihmisten välisessä kanssakäymisessä. Ei Wahrloos olisi pärjännyt fasaani-jahdeissaan yhtä hyvin, ellei hänellä olisi ollut rautainen yleissivistys ja sosiaalinen pelisilmä.

Joskus diilin tekemisen ratkaisee se, että pystyt keskustelemaan erilaisten ihmisten kanssa heitä kiinnostavista aiheista neutraalisti mutta objektiivisesti. Kun olet miellyttävää keskusteluseuraa, sinut kutsutaan seurustelutilaisuuksiin (joissa ovet diilin tekemiseen aukeavat).

Toki myös nykyajan eläviä ihmisiä voi käyttää mikromentoreina. Tällaisia minulle on siunaantunut viime vuosina, pääosin juuri asiakkaiden ja yhteistyökumppanien saralta. Toisten kanssa juttelen kerran pari vuoteen, toisten kanssa päivittäin. Ja ehkä voisi sanoa, että mikromentontorointi on kahdensuuntaista, minäkin yritän olla heille avuksi. Jos siis olet etsimässä mentoria, niin mieti voisiko tällainen mikromentorointi olla parempi malli. Koska harva oikeasti pätevä henkilö on valmis sitoutumaan antamaan paljon omaa aikaa altruisesti tuntemattoman hyväksi.

Mutta jos sen sijaan saat luotua suhteen siten, että mistään virallisesta mentoroinnista ei ole edes puhe, saat apua kenties todennäköisemmin.

Yhtä kaikki, olen varma, että Asuntopehtoori olisi nyt erinäköinen yritys, mikäli em. herrat eivät olisi mentoroineet minua kattavasti viimeisen 25 vuoden aikana. Kiitos siitä heille.

Kannattaa siis surutta hyödyntää vuosisatojen aikana kerryttämäämme tietoa hyödyksesi. Se on kaikki ilmaiseksi saatavilla lähikirjastossasi. Mutta älä unohda nykypäivän tietoa. Sitäkin on saatavilla, mutta vaikeammin.

03.05.2024 | Tampere-talo

Sijoitusmessut™ 2024. Sijoita tulevaisuuteen.

Kolumnit

Nostavatko omien osakkeiden ostot tulosta?

Heikki Keskiväli
30.4.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Peterille perintöveroja

Aki Pyysing
28.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Almanakka - Seurantalistapäivitys: Fondia

Almanakka
28.4.2024
east Lue lisää