Olet täällä

Mihin kannattaa sijoittaa? Katso 10 periaatetta, jotka auttavat oikealle tielle

Jaa Twiittaa

Mihin kannattaa sijoittaa? Vastauksia on lähes yhtä monta kuin kysymyksiäkin. Sijoitusvinkkien löytämistä huomattavasti tärkeämpää on kehittää ja jalostaa omaa sijoittajan työkalupakkia ja toimia suunnitelmallisesti sekä oman sijoitusstrategian mukaisesti. Listasimme alle mielestämme kymmenen tärkeintä periaatetta, joiden avulla tie sijoittamisen polulla on huomattavasti tasaisempi.

Sijoitustiedon 10 prinsiippiä sijoittajalle

 

1. Tiedosta osaamisesi.

Osakkeisiin voi sijoittaa monella tavalla. Toiset käyvät lyhyttä kauppaa, kun taas toiset ostavat ja unohtavat osakkeet salkkuunsa passiivista osinkotuloa tuottamaan. Onko vahvuutesi laaja tietämys ja kyky tehdä tuottoa osakekaupan heilahteluilla, vai onko päämääräsi odottaa säästöjen kasvavan ja antaa ajan tehdä työtä puolestasi?

2. Määritä tavoitteesi.

Oletko nuori ja työuran alussa vai kenties eläkepäivistä nauttiva vanhempi sijoittaja? Nuoren ja vanhan ihmisen tavoitteet ovat usein hyvin erilaiset. Nuoremmalla on paljon aikaa ottaa riskiä ja antaa varojensa karttua, kun taas iäkkäämpien tavoitteena usein on turvata eläkepäivien elintaso ja välttää ylimääräistä riskiä.

3. Valitse välittäjäsi oikein.

Osakevälittäjät hinnoittelevat kaupankäynnin usein aktiivisuuden mukaan. Mitä enemmän kauppaa käyt, sen vähemmän maksat yksittäisestä kaupasta. Tutustu välittäjääsi ja selvitä, ovatko hinnat kaupankäyntityyliisi optimaaliset ja onko välittäjän tarjoama tuotevalikoima juuri sinulle osuva ja riittävä.

4. Sijoita niin, ettei mielesi järky.

Sijoitusten seuraaminen on mukavaa ja jännittävää puuhaa, pidä kuitenkin huolta että olet sinut kantamasi riskin kanssa. Sijoittaminen ei ole järkevää, jos sillä on suuri negatiivinen vaikutus elämäsi laatuun.

5. Hajauta sijoituksesi.

Hajauttamalla useisiin eri osakkeisiin et syö omaa tuotto-odotustasi, vaan tasoitat sijoitusmarkkinoiden pomppuja. Tasaisimpaan kyytiin pääset kun hajautat sijoituksesi lajeittain, ajallisesti, toimialoittain sekä maantieteellisesti.

6. Ymmärrä, että aika on puolellasi.

Kansainvälisten osakemarkkinoiden historiallinen tuotto on ollut noin 7-10% hieman markkinasta riippuen, Suomessakin vuosien 1963 – 2012 välillä reaalituotto on ollut huikeat 7 %. Myös joukkovelkakirjat ovat historiassa tarjonneet loistavan suojan inflaatiota vastaan. Mennyt ei toki takaa tulevaa, mutta se on luotettavin olemassa oleva ennuste.

7. Älä ole itsepäinen.

Mikäli häviät tietyssä osakkeessa tai teet huonon sijoituspäätöksen, älä lähde sokeasti kuittaamaan tappioita lisäämällä panoksia. Varoittavia esimerkkejä löytyy lukuisia useilta alueilta ja tappioiden pakonomainen kuittaaminen on yleisimpiä syitä suurtenkin omaisuuksien hävittämiseen.

8. Älä ole sopuli.

Sijoittamisessa, kuten muillakin bisneksen aloilla, buumin huipuilla on usein myöhäistä reagoida ja luu jää helposti kouraan. Muodikkaalle alalle perustettava yritys on usein auttamattomasti myöhässä vanhoihin toimijoihin verrattuna. Samoin myös osakemarkkinoilla. Viimeiseksi mukaan tullut on useimmiten häviäjä.

9. Älä sokaistu menneistä tuotoista.

Suurimmat tappiot tehdään huikeiden nousujen jälkeen ostettaessa jälkijunassa sekä ”putoavaan puukkoon” verrattavissa oleviin vapaassa pudotuksessa oleviin yhtiöihin sijoitettaessa. Suomessa tuoreita tuhannet näpit polttaneita tapauksia ovat mm. Nokia ja Talvivaara.

10. Suhtaudu varauksella netin ”kymmenen vinkkiä sijoittamiseen”- listoihin.

Hanki tietosi useista lähteistä ja opettele ymmärtämään sijoittamisen sekä eri sijoitusinstrumenttien lainalaisuudet. Kannustamme varauksetta kaikkia sijoittamisesta kiinnostuneita ajattelemaan itse ja kehittämään osaamistaan sijoittamisen pitkällä mutta kannattavalla tiellä.

Sijoita nyt ja saat lahjakortin tehdystä sijoituksesta. Lue lisää Investiumin palveluista täältä.

 

Sijoitustieto on sijoittamiseen, säästämiseen ja talouteen keskittynyt verkkoyhteisö. Sijoitustiedon toimituksesta vastaavat Juha Toivanen, Harri Koski ja Johannes Ankelo.
Twitter222 kirjoitusta

Samanlaista sisältöä

Artikkelit

Näin varaudut osakemarkkinoiden korjausliikkeeseen

Henri Huovinen | OSKL - 23.1.2018
Artikkelit

Blogipoiminta: Sijoitusbloggaajat manipuloivat osakekursseja Ruotsissa – Mistä oli varsinaisesti kyse ja miten tähän pitäisi suhtautua?

Tomi Haataja - 22.1.2018
Artikkelit

Osavuosikatsauskalenteri Q4/2017

Sijoitustieto - 22.1.2018

Sisältöä muualta

Artikkelit & kolumnit

Artikkelit

Näin varaudut osakemarkkinoiden korjausliikkeeseen

Henri Huovinen | OSKL - 23.1.2018
Artikkelit

Blogipoiminta: Sijoitusbloggaajat manipuloivat osakekursseja Ruotsissa – Mistä oli varsinaisesti kyse ja miten tähän pitäisi suhtautua?

Tomi Haataja - 22.1.2018
Artikkelit

Osavuosikatsauskalenteri Q4/2017

Sijoitustieto - 22.1.2018
Kolumnit

Kolumni: Miksi julkinen sektori vaurastuttaa Suomen Hoivatilat Oy:n osakkeenomistajia?

Aki Pyysing - 21.1.2018
Artikkelit

Somepoiminnat - 3 - #Nokia #Martela #Tikkurila #Metso #Ennakkotiedot

Sijoitustieto - 19.1.2018
Artikkelit

Blogipoiminta: Krenjuussa näkee potentiaalia Lehto Groupissa

krenjuussa - 18.1.2018
Artikkelit

Salkun suojaaminen kurssilaskulta

Kaupallinen yhteistyö | Nordnet - 16.1.2018
Kolumnit

Sijoitusvinkki valtiolle - Myykää Nesteen osakkeet nyt 56 eurolla!

Daytrader - 15.1.2018

Aktiivinen keskustelu

Uusin viesti: node, 23.01. 16:57
Uusin viesti: Acumen, 23.01. 09:11
Uusin viesti: Akseli, 23.01. 06:49
Uusin viesti: Aki Pyysing, 23.01. 00:15
Uusin viesti: Aki Pyysing, 22.01. 23:06
Uusin viesti: Alangolla, 22.01. 22:56
Uusin viesti: Sijoitustieto, 22.01. 18:47
Uusin viesti: muugg, 22.01. 18:19
Uusin viesti: Remy Extra, 22.01. 17:28
Uusin viesti: Velho, 22.01. 13:31

Seuraa Sijoitustietoa