Maksublokeista ja Ahvenanmaan PAFfin rahojen kohtalosta sovittiin säätytalolla suullisesti

Kirjoitin reilu kuukausi sitten, miten hallituksen muut puolueet ostivat RKP:lta maksublokit veronmaksajien rahoilla budjettineuvottelujen yhteydessä. Tuolloin arvelin, että summa selviää myöhemmin. Veikkausperheen harmiksi nimittäin julkiset asiakirjat ovat julkisia.

Antti Koivula lähti kyselemään sovitun perään valtioneuvoston kansliasta:

Hallituksen neuvottelu vuoden 2021 talousarvioesityksestä 14.-15.9″ -dokumentissa todetaan seuraavaa: “Arpajaislain uudistus

Hallitusohjelman mukaisesti, kanavointikykyisen yksinoikeusjärjestelmän varmistamiseksi, viedään viipymättä eteenpäin arpajaislain uudistamista koskeva hanke. Tavoitteena on saada esitys eduskuntaan kesäkuuhun 2021 mennessä. Lakiin tullaan sisällyttämään rahansiirtojen estot. Maksuliikenne-estojen toteutuessa Ahvenanmaahan liittyvä kysymys ratkaistaan hallitusneuvotteluissa sovitun mukaisesti.”

Kysyisin edellisen valossa seuraavaa:

  1. Mitä on sovittu Ahvenanmaalaiseen rahapeliyhtiöön PAF ja tämän tuottojen alenemisen kompensoimiseen liittyen?
  2. Mitä hallitusneuvotteluissa on sovittu Ahvenanmaahan liittyvän kysymyksen ratkaisemiseen liittyen?”

Antin kysymys välitettiin sisäministeriöön, ”jonka toimialaan asia kuuluu”.

Sisäministeriö laittoi pallon oikeusministeriölle, koska ”tietopyynnössä esitetyt kysymykset kuuluvat Ahvenanmaata koskevina kysymyksinä oikeusministeriön toimialaan”.

Oikeusministeriö sitten vastasikin:

”Olemme selvittäneet tietopyyntöäsi. Toistaiseksi selvityksemme viittaavat siihen että pöytäkirjamerkintä ei perustu kirjalliseen aineistoon joka olisi luovutettavissa. Tällä tarkoitan sitä että taustalla on todennäköisesti suullinen sopimus. Tästä syystä emme pysty toimittamaan pyytämääsi asiakirjaa. Selvitämme vielä asiaa ja olen yhteydessä jos jotain ilmaantuu.

Antti kysyi aiheellisen jatkokysymyksen:

”Lieköhän kuinka tavallista, että hallitusneuvoitteluissa sovitaan vain ja ainoastaan suu-sanallisesti kymmenien miljoonien eurojen kokoluokassa olevasta vuosittaisesta kulusta? Maallikolle nimittäin tuntuu käsittämättömältä, ettei asiaan liittyen todellakaan olisi minkäänlaista tallennetta.”

Ja oikeusministeriö vastasi, että ei ole tallennetta ei.

”Oikeusministeriöllä ei ole asiakirjaa tai vastaavaa tallennetta josta käy ilmi asiat joista pyydät tietoa. Olemme myös luotettavasti selvittäneet että asiakirjaa ei ole muillakaan ministeriöillä.”

Tästä voikin päätellä, että asiasta on tosiaan sovittu Säätytalolla budjettineuvotteluiden yhteydessä suullisesti. Paras arvaukseni onkin, että budjetin valmistumisen paineessa ministerit ovat sopineet, että ”asia hoidetaan”. Kukaan vain ei tullut siinä hötäkässä ajatelleeksi, miten homma käytännössä onnistuu.

Hallitusneuvottelujen yhteydessä on tuskin sovittu yhtään mitään. Hallitusohjelmassahan lukee, että maksublokkeja tutkitaan. Pokeriyhdistys oli näissä tutkimuksissa viime viikolla luultavasti melko turhaan kuultavana niskassaan hallituksen tuore päätös maksublokit toteutetaan. Selkeää on, että virkamiehet toteuttavat poliittisen tahdon, vaikka hönönkin sellaisen.

Tässä prosessissa voi vielä tulla mutkia matkaan. Tarkastellaan asiaa RKP:n ja Paffin perspektiivistä:

Paffin ottamat maksut Manner-Suomesta voi tosiaan blokata

Jotkut ulkomaisetkin pelintarjoajat saattavat heittää pyyhkeen kehään Suomessa, jos maksublokit tulevat. Mutta Paf käytännössä joutuisi antamaan luovutusvoiton rahojaan jo pitkään himoinneelle Veikkausperheelle. Tämä tarkoittaa Suomen Urheiluvedonlyöjät ry:n parhaan arvauksen mukaan 70 miljoonan euron vuotuisia menetyksiä. Tämä ylitti oman aiemman arvioni, mutta vedonlyöjät lienevät miuta paremmin kartalla.

Voiko ministerien keskenään tekemään suulliseen sopimukseen luottaa?

Maksublokkeja ollaan nyt työntämässä lakiin kovalla poliittisella paineella. Suurin paine tulee kuulemma pääministeripuolueesta. Aika moni hallituspuolueen rivikansanedustaja tulee kipuilemaan, jos tajuaa, että veronmaksajien rahoista ollaan siirtämässä kymmeniä miljoonia Ahvenanmaalle.

Jos maksublokit tulevat ensin, tulevatko Ahvenanmaan rahat perässä varmasti? Demareissakin saattaa vielä tulla mutkutusta tästä operaatiosta, keskustapuolueesta nyt puhumattakaan.

Tässä voi käydä niinkin, että Paf & Ahvenanmaa menettävät maksublokeilla rahansa ja sitten hallituskumppanit toteavat, että olisi kohtuutonta korvata koko määrä.

”Eikä niin muistaakseni sovittukaan”, saattaa joku vielä sanoa. Yleismaailmallisesti kirjallisia sopimuksia noudatetaan paljon paremmin kuin suullisia. Ellei jossakin ole salaista lisäpöytäkirjaa? Jos muuten on, tällä hetkellä se alkaa olla jo erittäin salainen.

Säilyttääkö seuraava hallitus Ahvenanmaan tulonsiirron?

Kysyin RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajalta Anders Adlercreutzilta hänen ja Sara-Sofia Sirénin Pykälien takaa -podcastissa, tuntisiko hän olonsa turvalliseksi, jos Ahvenanmaan rahojen kohtalo olisi perussuomalaisten johtaman hallituksen käsissä, johon RKP syystä tai toisesta ei olisi päässyt mukaan.

Ei olisi tuntenut. Tosin Anders kiisti, että RKP olisi mitään sellaista diiliä tehnyt, jossa maksublokit ja Paffin rahat olisi koplattu. Ja mie sanoin, että hänen asemassaan sanoisin samoin. Eikä mitään ilmeisesti paperilla olekaan.

Podcast muuten kannattaa rahapelipolitiikasta kiinnostuneiden kuunnella. Anders ja Sara-Sofia olivat rahapeleistä selkeästi paremmin kartalla kuin istuvat ministerit.

Mitä tästä voimme päätellä?

Arvailen, että RKP:ssa on ollut lite polemik om den här saken. Jos RKP saisi yksin päättää, tuskin mitään maksublokkeja tulisikaan. Mutta tuli sovittua jotakin – mitä emme tarkkaan ottaen tiedä – mikä mahdollisti yleensä liberaalille RKP:lle muutenkin kiusallisiin nettiblokkeihin suostumisen.

Arvelisinkin maksublokkihankkeen kaatuvan vielä RKP:n Ahvenanmaan puolesta synnintuntoon tulemiseen, ellen osaisi hallitusmatematiikkaa. Hallitus pysyy pystyssä ja pystyy jatkamaan miljardien (tässä tapauksessa toki vain kymmenien miljoonien) heittelemistä ympäriinsä myös ilman RKP:ta. SDP + kesk. + vas. + vihr. = 107 kansanedustajaa.

Toki on mahdollista, että järki voittaa muissakin hallituspuolueissa, sillä

Jos Paf joutuu luopumaan 70 miljoonastaan, tämä raha ei tule Veikkaukselle likikään kokonaan

Totta on, että osa Paffin pelaajista varmaan häviäisi enemmän Veikkaukselle, jos Ahvenanmaalle pelaaminen tehokkaasti tukittaisiin. Tämä rahavirta onkin pyöreästi ainoa, joka Suomeen päin kääntyisi. Osa pelaajista siirtyisi varmasti oikeasti ulkomaisille pelintarjoajille.

Arvioidaan (mielestäni yläkanttiin), että puolet Paffin ”trafiikista” siirtyisi Veikalle. Jos tämä korvataan täysimääräisesti, veronmaksajat antavat Ahvenanmaalle 70 miljoonaa ja Veikkaus saisi 35 miljoonaa ja ulkomaiset pelintarjoajat 35 miljoonaa. Voittajia olisi muuten kaksi, ja häviäjiä yksi.

Tai nykytilanteessa, kun Veikkauksen edunsaajille korvataan veikkaushäviövarojen supistuminen täysimääräisesti verorahoilla, ainoat voittajat olisivat ulkomaiset pelintarjoajat.

Esimerkki oli sikälikin Veikkauksen tulojen kasvattamisen kannalta yläkanttiin, että osa hupipelaajista pelaisi luultavasti ainakin hetken aikaa vähän vähemmän. Tästä voitaisiin ajatella, että tapahtui hyviä asioita, kun pelaaminen kerran väheni.

Mutta eivät peliongelmaiset tai riskirajoilla pelaavat mitään pelaamista lopeta. He siirtyisivät Paffilta vähän reippaampiin oikeasti ulkomaisiin peleihin. Lycka till.

Paffin blokkaaminen johtaisikin akuuttien peliongelmien pahenemiseen. Tosin ei sen Veikkauksen edunsaajille niin väliä, rahaahan tuli – ainakin vähän.

P.S. Kolmas nettiblokkisota ei ole ohi, ennen kuin en-kerro-kuka laulaa. Muutenhan päätyisin kuvailemaan naisen ulkonäköä.

 

YouTube

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava

Artikkelit

Marimekko Q1/24 Seurantalista: Unikon juhlavuosi lähti juhlavasti käyntiin

Almanakka
18.5.2024
east Lue lisää
Haastattelut

Sijoitustiedon #Teerenpelit 26 - Antti Saari

Sijoitustieto
17.5.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Meemiosakkeet ovat tulleet jäädäkseen

Johannes Ankelo
17.5.2024
east Lue lisää