Artikkelit

Likviditeetti räjähtää ja markkina tehostuu entisestään

Teemu Åkerblom |
Jaa Twiittaa

Jokin aika sitten Nasdaq päätti kaikessa viisaudessaan ja mahdissaan piilottaa välittäjädatan lopuiltakin osakkeilta, joissa se vielä oli saatavilla. Muutos astuu voimaan samalla, kun joulukalenterin ensimmäistä luukkua pääsee avaamaan. Suurten yhtiöiden osalta välittäjädata poistuikin jo jokin aika sitten.

Oli toki jo aiemmin nähtävissä, että tämäkin päivä nähdään. Tosin sinisilmäisenä turkulaisena basistina kuvittelin, että ensin midcapit, ja ehkä pienemmät kioskit sitten vasta vuosien päästä. Ei muuten ollut ensimmäinen eikä viimeinen kerta, kun omat näkemykset osoittautuivat täysin vääriksi.

Kauniita sanoja ilman asiaa

Anonyymin kaupankäynnin on mainostettu lisäävän markkinoiden tehokkuutta, spread kapenee ja kaupankäynti lisääntyy. Voi olla hyvinkin mahdollista isommissa lapuissa. Hivenen kuitenkin epäilen, että kovin kapeita spreadeja tai merkittävästi kasvavaa kaupankäyntiä silti nähdään yhtään pienempien kioskien osalta.

Ehkä todellinen syy muutokseen on kuitenkin se, että isolla rahalla on lobattu tähän suuntaan melko kauan. Jos muuten tämä olisi rehellisesti mainittu syyksi piilottaa välittäjädata, voisi kohtaloonsa tyytyä rauhallisempana kuin nyt. Kun syyksi syötetään hatullinen sitä itseään, nousee lähinnä verenpaine.

Erityisesti pienempien osakkeiden osalta kaupankäynti tuppaa olemaan suurelta osin yksityissijoittajien käsissä. Varsinkin Ruotsissa treidaajia riittää, ja ilmeisen moni askartelee enimmäkseen pienempien kioskien kanssa. Kuten Ekka Lundin haastattelussaan totesi, pienemmät yhtiöt ovat yksityissijoittajien markkina, ja me pidämme markkinan liikkeessä.

Toki välittäjädatan näkyminen on ollut erikoisuus, jota Helsingin, Tukholman ja Kööpenhaminan pörssien lisäksi ei muualla ole ollut. Eli muutos sinänsä yhtenäistää eri markkinoita keskenään. Spotlightissa tosin näkee edelleen myös tarjouskirjasta, kuka milläkin tasolla askartelee.  

Kritiikkiä on tullut eniten tietysti yksityissijoittajilta sekä aktiivisilta osakekauppiailta. Ilmeisesti välittäjädata on saatavilla jälkikäteen esimerkiksi Bloombergin terminaalin kautta, eli isoja poikia ja tyttöjä muutos tuskin häiritsee. Leikki jatkuu, muille tieto on vain hieman avoimempaa kuin toisille.  

Kaikki piiloon

Ihan perinteiset osakespekulaation perusteethan tässä muutoksessa hieman kärsivät. Kun välittäjädataa ei näe, ei esimerkiksi tyypillisiä single seller setupeja hahmota ruudulta käsin. Samaten alkuvuoden blogissakin mainitut Avanza-showt olisin luultavasti missannut, ellei olisi ruudulta nähnyt, että sama sankari taas asialla.

Toki Euroclearin asiakaspäätteeltä voisi käydä päivittäin tarkastamassa tilanteen, mikäli tuntuu siltä, että joku isompi omistaja leipoo tavaraa laitaan. Vantaalta on muuten huomattavasti pidempi matka asiakaspäätteelle kuin vaikka Kampista.

Ainakaan itseäni ei muutos houkuta käymään kauppaa yhtään enempää, päinvastoin. Samaten en aivan hahmota, miten informaation vähentäminen lisää tehokkuutta yhtään missään. Ehkä kohta saadaan hinnat ja volyymitkin piiloon niin ollaan jo erittäin tehokkaita.

Mielenkiintoista tosiaan nähdä, miten muutos vaikuttaa markkinaan. Toivottavasti olen täysin väärässä, ja pienemmätkin kioskit saavat hieman vauhtia alleen. Luulen kuitenkin, ettei mitään tajunnan räjäyttävää muutosta tapahdu.

Mainos: Coinmotion

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.

Kolumnit

Nurminen Logistics vuotaa

Aki Pyysing
14.7.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

Microsoft panostaa voimakkaasti tekoälyyn

Johannes Ankelo
10.7.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Admicom Q2/24 Seurantalista: Pelättyä parempi heikossa markkinassa

Almanakka
10.7.2024
east Lue lisää