Olet täällä

Kolumnit

Laskua ja nousua, mutta minne ollaan todella menossa?

Osakemarkkinat ovat olleet uskomattoman ponnettomat kovan laskun jälkeenkin. Minua on askarruttanut yhtiöiden omien osakkeiden ostojen vähentymisen tulevat vaikutukset, sillä ne ovat olleet suurtakin suurempi ajuri viime vuosien osakemarkkinoiden ajurina. Ostojen vähentyminen vie puhtia markkinoilta ja laskevat kurssit kurittavat omia osakkeita ostaneiden yhtiöiden osakkaita ikävällä tavalla. 

Tulevaan viikkoon odotan, että SPY ottaa ja täyttää alla olevan aukon eli GAP:in. Tämän jälkeen luontevaa olisi pieni pomppu. Tulevalla viikolla merkitsevää on mid-term vaalit, joiden alla useampi sijoittaja on oletettavasti keventämässä omistuksiaan ennen kuin tulokset tiedetään. 

Pitkässä juoksussa vaalien tuoksilla ei ole suurtakaan merkitystä, mutta lyhytaikaisesti ne vaikuttavat. Mikäli gapin täyttö tapahtuu ja suunnataan ylöspäin, kiinnostavaa on, tuleeko liikkeen pohja edellisen notkahduksen tason yläpuolelle, eli olemmeko rakentamassa nousevien pohjien markkinaa, eli ainakin lyhytaikaista nousevaa trendiä. Mikäli näin tapahtuu, on täysin mahdollista, että näemme mukavan rallin loppuvuotta kohti. 

Tuntikuvaajasta nähdään kuinka SPY ponnisti ensikertaa alkaneen laskun jälkeen 50 tunnin likukuvan keskiarvon yläpuolelle. Tämä on merkki siitä, että alla oleville tasoille voisi olla rakentumassa vastaava pohja kuin edellisellä kerralla. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että todennäköisesti tulevalla viikolla nähdään ensin laskua ja epävarmuuden nousua. Tässä kohden on kuitenkin syytä pitää pää kylmänä ja tarkkailla, kuinka markkinat syvemmälti reagoivat. 

VIX on role-reversal tukitasolla ja perjantain päätöskynttilä ilmiantaa ostajien olleen asialla. On hyvin odotettavaa, että VIX rallattelee alkuviikosta samanaikaisesti kuin SP-500, DJ-30 ja QQQ (Nasdaq) kyykkäävät ennen mid-term vaaleja. Tämän jälkeen jää nähtäväksi syntyykö uusi korkeampi pohja nousun tueksi vain pitääkö laittaa vaippoja jalkaan jatkoa odoteltaessa. 

Tekniset tasot ovat hyvin käyttökelpoisia lyhyen aikavälin tutkimiseen siinä missä fundamentit antavat kuvan yritysten ja kokonaismarkkinoiden pidemmästä perspektiivistä. Erehtymättömiä tekniset tasot eivät ole, sillä uutiset voivat heittää ne helposti ulos ikkunasta. Oma paikkansa sijoittajan työkalupakissa niillä kuitenkin on.

Vahvat fundamentit tukevat markkinoita ja ne nousevat useimmiten juuri positiivisen odotuksen nostamina reaalitalouden kantokykyä korkeammalle. Jännittävät paikat syntyvät kun sijoittajat alkavat uudelleen puntaroimaan aiempia olettamuksiaan ja mahdollisesti kyseenalaistavat nykyisiä P/E -kertoimia sekä tulevaisuuden näkymiä. Toistaiseksi yritysten alimman lainaluokan (junk tai high yield) paperit näyttävät surullisen lerpattavilta. 

Toisaalta raha ei ole paennut valtionlainoihinkaan. Tämä yhtälö aiheuttaa selkeästi pään rapsuttelua miettiessäni tulevan vuoden kehitystä. Kuva on kaksijakoinen, mutta ei missään tapauksessa yltiöoptimistinen. Pikemminkin treiderin päiväuni siinä missä sijoittaja kärsinee vielä tulevista suurista liikkeistä. Lämmittävää onnentunnetta voi olla tulossa loppuvuoden korjaavan rallin muodossa, mutta en laittaisi taloani tai talojani sen kestävyyden puolesta pantiksi vaan olen enemmänkin varpaillani ja etsin paikkoja myydä lyhyeksi. 

Aurinkoisia ajatuksia alkavaan viikkoon ystäväiseni!

Matias

Teksti julkaistu myös osoitteessa: www.matiassavolainen.com

Lue kuinka vertaislainat ovat tuottaneet koronaviruksen aikana!
Liity Sijoitustiedon jäseneksi