Olet täällä

Kolumnit

Kolumni: Valehtelu kannattaa naisten palkkapäivänäkin

Toimihenkilökeskusjärjestö lanseerasi naisten palkkapäivän vuonna 2011. Se on päivä, josta lähtien naiset työskentelevät STTK:n mukaan ilman palkkaa, koska naisen euro on 83,3 senttiä. Tänä vuonna tämä juhlapäivä oli 31. lokakuuta eli viime maanantai.

Lanseeraus on onnistunut hyvin, koska hallituksen tasa-arvoasioista vastaava ministeri Juha Rehulakin ”tietää” naisen euron olevan 79 senttiä. Rahoitusalalla naiset ovat vielä tavallistakin kurjemmassa asemassa: siellä naisen euro on Ammattiliitto Nousun mukaan 65 senttiä.

Reilu viikko sitten olin viihdepäällikkönä rekrytilaisuudessa, jossa oli rahoituksen opiskelijoita. Kysyin ainoalta naiselta vajaasta kolmestakymmenestä osanottajasta, kuinka iso osa rahiksen lukijoista Aallossa ei rapsuttele pallejaan aina kun luulevat, että kukaan ei näe. Tiesin, että ala on hyvin miesvoittoinen, mutta vuonna 2016 tullut vastaus seitsemän (7) prosenttia opiskelijoista meni vielä reilusti alle odotusteni. Kaikista opiskelijoista naisia taas kuulemma on 55 prosenttia.

Rahoitusalalla maksetaan parhaimmillaan liksoja, jotka menevät reilusti yli keskivertokansalaisen ymmärryksen. Äkkinäinen luulisi naisten elinalepomäkenä innolla lukevan rahista ja hakeutuvan sitten royalbankofscotlandeihin töihin. Varsinkin kun uskon, että naisen on miestä helpompi ylittää investointipankkiiriuran tärkein kynnys, eli ensimmäinen oman alan työpaikka. Lisäksi heidän on töissä ollessaan varmasti tuskattomampaa saada sovittua tapaamisia kylmäsoitoilla eli täysin uusien tuttavuuksien kanssa. Ei näköjään rahoitusalan ylisuuret tulosbonukset naisia nappaa. Toki osalla alalla toimijoista on ennakkoluuloja naisten pätevyyttä kohtaan, mutta vähenevässä määrin. Lasikatot on sitä paitsi tehty rikottaviksi.

Jäin pohtimaan asiaa. Olen pyörinyt rahoitusalalla ja sen liepeillä kolme vuosikymmentä. Olen käynyt satojen ihmisten kanssa pitkiä keskusteluja osakemarkkinoiden näkymistä. Nämä kaikki on käyty poikkeuksetta miesten kanssa. Koska osa näistä pohdinnoista on ajoittunut valomerkin läheisyyteen, on mahdollista että olen jonkun naisen kanssa käydyn juttutuokion unohtanut, mutta ainakaan yhtään en saanut mieleeni.

Rahoitusalalla ollaan muuten töissä aina (myös baarissa) ja ainakin Suomessa kännissä täytyy osata käyttäytyä. Ehkä nämäkin osaltaan pitävät naisia poissa investointipankkiirien ihmeellisestä maailmasta. Toki alan miesvaltaisuuskin saattaa ahdistaa. En todellakaan tiedä miksi naisia ei nykyistä enempää pankkiiriliikkeissä pyöri.

Joka tapauksessa naisten rahoitusalan 65 sentin euro johtuu yksinkertaisesti siitä, että he pyrkivät hyvin vähäisessä määrin alan huippupaikoille, joissa kovimmat liksat maksetaan. Tämä ei muutu mihinkään kiintiönaisilla tai perhevapaasäännöksillä, ellei naisten osuus alan tutkinnon suorittajista kasva radikaalisti. Vaikea on ketään opiskelemaan pakottaakaan.

Yleisestikin naisten 80 sentin euro on lähinnä valhe. Ymmärrän hyvin miksi ammattiliitot ja vasemmistopoliitikot viljelevät sitä ahkerasti. Kaikki (naisetkin siis) haluaisivat saada nykyisestä työstään lisää liksaa. Kirjastonhoitajat eivät halua kuulla kysymystä, miksi he ovat hakeutuneet kirjastonhoitajiksi, kun palkoista puhutaan. Sen sijaan he haluavat lisää palkkaa. Heille kannattaa liiton valehdella, että teitä kohdellaan epätasa-arvoisesti ja tähän on saatava muutos!

Miehillä ja naisilla on olemassa edelleen palkkaeroja samastakin työstä. Oikea naisen euro on 97 senttiä, mutta eläkejärjestelmä on heille paljon edullisempi. Naiset kun elävät miehiä pidempään ja nostavat eläkkeitä vielä useita vuosia sen jälkeen kun keskimääräinen mies on jo kuukahtanut. Eläkemaksuissa ei ole sukupuolitasoitusta.

Tosin valehtelun häpeällisyys on kokenut ankaran deflaation. Donald Trumpia ja kannattajiaan ei tunnu vähimmässäkään määrin hetkauttavan, että Donald kertoo USA:n työttömyysasteen olevan 40 prosenttia ja protektionismin ratkaisevan USA:n talouden ongelmat. He haluavat muutosta ja heille on turha kertoa, että Niksi-Pirkka-keinoja globalisaation aiheuttamiin paikallisongelmiin ei ole olemassa.

Kimmo Kiljustakaan ei nuoriso heittele mädillä kananmunilla, vaan Kimmo saa rauhassa selittää, että kyllä ne eläkevarat tuottavat niin hyvin, että suurien ikäluokkien kovimpia eläkkeitä on varaa nostaa. Eivät eläkeläisetkään halua kuulla totuutta, vaan saada enemmän eläkettä.

Sijoitusmaailmassa olen käyttänyt paljon aikaa sen pohdiskelemiseen kenen juttuja kulloinkin uskon. Olen saanut mielestäni paljon lisäarvoa yritysjohdon tapaamisista ja webcastien katselusta. Valheenpaljastuksessa pokeritaustasta ei muuten ole varsinaista haittaa.

Toisin kuin äänestäjille, sijoittajille valehtelu ei  ainakaan pidemmän päälle kannata. Monilla meistä on hyvä muisti, ja meille voi sama kaveri valehdella menestyksekkäästi yleensä vain kerran. Jos aikoo tehdä pörssiyhtiön johtajana pitkän uran, eikä tähtää pelkkään kertarahastukseen, kannattaa sijoittajille kertoa huonotkin uutiset mahdollisimman nopeasti ja turhia silottelematta. Sijoittajien keskuudessa rehellisyys on vielä hyvässä huudossa.

Toivottavasti Trumpin patologinen valehtelu ei USA:n presidentinvaaleissa kannata ykköspalkintoon asti. Tällä hetkellä markkinat antavat diilintekijälle noin kolmanneksen mahdollisuuden voittoon. Tämä on järkyttävän iso mahdollisuus. En ole varautunut mitenkään, vaan ajan täysillä valoilla alas pörssijyrkänteeltä, jos käy kylmät.

Ammattiliitoille valehtelu on kannattanut jo vuosikymmeniä. Trumpilla se on nyt jo riittänyt republikaanien ehdokkuuteen ja liki flippiin (=tasa-arvontaan) presidenttiydestä. Mie ja muut sijoittajat jännäämme tiistaiyönä, etsimmekö keskiviikkoaamuna epätoivoisesti tiistain hintoja.

http://www.sttk.fi/2016/10/31/sttk-palkkaero-kaantynyt-kasvuun/

http://www.sttk.fi/2016/10/31/ministeri-juha-rehula-palkkaeroa-kavennettava-hyvina-vuosina/

http://www.iltalehti.fi/tyoelama/2016062121771536_tb.shtml

http://www.talouselama.fi/tebatti/naisen-euro-on-83-94-tai-97-senttia-3475619

Keskustele kolumnista tässä ketjussa.

Keskustele sijoittamisesta tai avaa oma sijoitusaiheinen blogi. Tervetuloa foorumille!
Liity Sijoitustiedon jäseneksi