Olet täällä

Kolumni: Sijoitus- ja treidaussäännöt

Jaa Twiittaa

Näiden sääntöjen rikkominen on tullut kalliiksi markkinalla.

Kun jälkikäteen käyn läpi sijoitusmokiani, en vain kerta kaikkiaan pysty ymmärtämään oman idiotismini mittakaavaa. Koska olen pärjännyt varsin hyvin, uskoisin että muillakin on peiliin katsomista. Siinä lieneekin tosin ongelma, koska suurimmalle osalle ihmisistä itsensä realistinen arviointi on suunnilleen yhtä miellyttävää kuin paksusuolen tähystys.

Evoluutio on kehittänyt ihmistä selviämään Telluksellamme aina vain paremmin. Valitettavasti muutama sata vuotta on evoluution aikajanalla mitätön aika, joten sijoitusmielessä aivomme on valitettavasti viritetty vielä samalle tasolle kuin pyramideja rakentaessa.  Savannin selviämiskeinot eivät palvele sijoittajaa erityisen hyvin.

En usko, että markkinat ovat tehokkaita tai edes kovin hyviä ennakoimaan tulevaisuutta. Osa niiden voittamisen hankaluudesta seuraa juuri siitä, ettei meidän aivojamme ole tarkoitettu näin paljon satunnaisuuksia ja eri muuttujia sisältävään pohdiskeluun. Luotamme liian paljon intuitioomme, joka taas keskimäärin ohjaa meitä useammin väärille poluille kuin oikeille.

Olen seuraavaan kirjannut yhdeksän sääntöä, joita yritän kaupankäynnissäni noudattaa. Suurin osa näistä säännöistä perustuu siihen, että pyrin huomioimaan yleisimmät sijoittajien harhat, ja estämään niiden vaikutuksen päätöksentekoon.

Kirjoittaessani kolumnia ymmärsin, että lähes kaikissa kohdissa on kyse egosta, eli tietystä mielikuvasta itsestä, jota halutaan pitää yllä. Ihminen ei hevillä halua hävitä tai myöntää olevansa väärässä. Ihminen on luonnostaan liian itsevarma. Ihminen pyrkii usein sankaritekoihin markkinalla aliarvioiden riskit. Parempi tiedostaa asia kuin työntää pää hiekkaan strutsin tavoin. Onnittelen sinua, jos olet poikkeusyksilö.

Ole mieluummin itseäsi epäilevä optimisti. Tahdonvoima on väsyvä lihas. Kun et ole parhaimmillasi, alat tekemään hölmöyksiä. Tee siis kirjallinen sijoitusstrategia ja säännöt. Mikä on vielä tärkeämpää, niitä pitäisi myös noudattaa. Pyysingin Aki on varmasti muutamista säännöistä toista mieltä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että harvalla meistä on vastaava kokemus ja istumalihakset kuin hänellä.

Sijoittamisen säännöt

1. Vältä tappiollisten sijoitusten keskihinnan alentamista

Jos olet pitkäjänteinen ja huolellista analyysiä tekevä arvosijoittaja, alenna toki keskihintaasi, kun osakkeen hinta halpenee. Te kaikki muut: älä tee sitä!

Tämä on ollut ajoittain kompastuskiveni. En vain halunnut myöntää olevani väärässä. Häviäminen sattui ja helpoin tapa lievittää kipua on lisätä tappiollista positiota. Silloinhan olen vain enemmän oikeassa kun osake kääntyy, eikö vain? Kun joku positio aiheuttaa tunnereaktion, päätöksenteko ei ole enää objektiivista. Menetät silloin helposti sen pienen edun, joka sinulla normaalisti on.

Katselen tässä vanhoja vuositiliotteitani. Kaikki, siis aivan kaikki, suurimmat tappioni perustuvat treideihin, joissa nostin vielä panoksia, vaikka mentiin jo väärään suuntaan. Kaiken huippu oli toki Talvivaaran 80 tuhannen euron tappio. Toisaalta suurimmat voitot olen tehnyt, kun olen lisännyt panoksia voitollisiin sijoituksiin.

Muistan meklariajaltani, kun eräs suomalainen eläkevakuuttaja osti vuoden 2008 alkukesällä Fannie Mae- ja Freddie Mac-asuntolainayhtiöiden osakkeita toimeksiannolla ”osta aina satatuhatta kappaletta lisää, kun osake laskee dollarilla”. En tiedä miten niiden kanssa lopulta kävi, mutta tuskin siinä eläkekassoja ainakaan kartutettiin. Taisi jo tapahtuneen 80 prosentin laskun päälle tulla vähintään toinen mokoma lisää.

2. Treidaaminen ja sijoittaminen ovat maratonin juoksua, ei sprintti. Pelaa siis puolustuspeliä.

Ajan kuluminen pitää huolta vaurastumisestasi, kunhan annan korkoa korolle –ilmiön tehdä työtänsä. Tärkeintä on, että pysyt pelissä mukana. Jos olet nöyrä ja valmis oppimaan, kehityt ajan kuluessa samaa tahtia pääomasi kanssa. Vältä siis velan käyttöä, ellet ole aivan varma siitä, mitä olet tekemässä. Vältä kaikkien munien laittamista samaan koriin. Katkaise tappiosi mieluummin aikaisemmin kuin myöhemmin.

Yksi pahimmista kliseistä on, että markkina voi pysyä epärationaalisena pidempään kuin sinä maksukykyisenä. Mutta totta se on. Meklarina likvidoin finanssikriisissä ihan riittävän monta sijoittajaa, jotka olivat eri mieltä.  

3. Älä ulkoista sijoituspäätöksiä, tee ne aina itse.

Itselläni oli vuoden 2015 loppupuolella sijoitusideoista pulaa ja katsoin, että David Einhorn oli sijoittanut SunEdison nimiseen aurinkoenergia-yhtiöön. Yhtiön taserakenne oli hyvin monimutkainen, mutta sen johdolla oli hyvä osaaminen aurinkoenergiaprojekteista. Koska Einhornilla on menestyksekäs historia taseiden penkomisesta, uskoin Einhornin analyysiin, jonka mukaan SunEdison oli vakaalla pohjalla. En tehnyt itse kovin tarkkaa analyysiä. Hävisin 70 tuhannen euron sijoituksesta selvästi yli puolet muutamassa viikossa. Vitkuttelin muutaman päivän myyntien kanssa, koska meno markkinalla vaikutti paniikinomaiselta. Onneksi kuitenkin myin, koska yritys päätyi selvitystilaan. Velkaiselle yritykselle ei riitä, että se lopulta kyllä selviäisi tilanteestaan. Kun luottamus yhtiöön menee, asiakkaat ja rahoittajat katoavat kuin mummo Saharaan.

Tee aina oma analyysisi. Vaikka jonkun muun alkuperäinen sijoitussuositus olisi hyvin perusteltu, ei sama henkilö luultavasti ole kertomassa koska osake pitäisi myydä.

4. Älä tee mitään, jollei sinulla ole etua

Olen treidannut yli miljardilla eurolla osakkeita pelkästään Suomessa. Kun tekee kauppaa tylsyyden välttämiseksi, ainoa hyötyjä on välittäjä. Paljon rahaa olisi säästynyt, jos vain osaisi istua ja ihmetellä.

Ihmiset usein hämmentyvät, kun kysyn miksi ostit tiettyä osaketta. Vastaus on tyypillisesti luokkaa ”no ajattelin, että se voisi nousta”. Tämä on ihan ok, kunhan ymmärtää, että kyse on silloin jännityksen hakemisesta, ei menestyksekkäästä sijoittamisesta. 

Älä tee sijoituspäätöksiä krapulassa, väsyneenä tai kiihtyneenä. Tee pitkäaikaiset sijoituspäätökset mielellään silloin kun markkina on kiinni.

5. Kun treidaat hyvin, kasvata panoksia. Kun treidaat huonosti, pienennä panoksia.

Aktiiviselle kaupankävijälle tulee välttämättäkin hyviä ja huonoja putkia toiminnassaan. Kilpailulla markkinalla toimiminen ei ole helppoa. Joten jos itseluottamuksesi on heikko tai olet turhautunut, teet luultavasti heikkoja päätöksiä. Kun menee heikosti, pidä pari päivää taukoa. Jatka sen jälkeen pienemmillä panoksilla.

6. Poistu sijoituksesta kun alkuperäinen sijoitusperuste ei ole enää voimassa

Ostit Nokiaa, koska uskoit sen tuloskehityksen ylittävän odotukset. Nyt kun tuloskehitys näyttääkin heikommalta, pidät osakkeet, koska se on halpa tai koska Erkki Sinkko kehui Nokian osinkoa. Tämä on toki kätevä tapa välttää tappiolla myymistä.

Viime vuoden marraskuussa lisäsin öljyä, koska analyysini mukaan OPEC:n tuotannonleikkaukset riittäisivät viemään öljymarkkinan alijäämäiseksi heti vuoden 2017 alusta lähtien. Alkuvuonna kaikki todisteet kuitenkin viittasivat, että tuottajamaat muiden muassa myivät varastoistaan öljyä pitäen markkinan kylläisenä öljystä. Tässä vaiheessa öljyt olisi pitänyt oksentaa pikkutappioilla laitaan, mutta keksin tekosyitä pitää ne. Maksoin 70-80 tuhatta euroa ylimääräistä öljyjen pitämisestä erääntyneiden optioiden ja varastointikustannusten takia. Vaikka lopulta olin oikeassa ja öljyn hinta kohosi, ei se enää hommaa pelastanut.

7. Ota tappiot nopeasti ja voitot hitaasti.

Tämä on ehkä kaikkein klassisin ohje sijoittajalle. Yleensä sijoitusten kanssa kannattaa istua pidempään kuin oli ajatellut. Isot laivat kääntyvät hitaasti, ja niin on tapana käydä myös sijoituksille. Moni sijoitus nousee yli kaikkien odotusten.  Olisin huomattavasti vauraampi, jos itse olisin tämän takavuosina uskonut. Apple, Vestas, Huhtamäki, Metsä Board, Facebook kuuluvat listaani, jotka myin hyvällä voitoilla, mutta sopivasti ennen yli 100 % nousua.

Hyvän yhtiön omistajalistalla kannattaa pysyä, vaikka sen arvostus flirttailisi jo kevyen yliarvostuksen puolella. Kone tai Google eivät ole olleet alelaarissa oikein ikinä. Silti omistajat ovat pärjänneet ihan kohtuullisesti.

8. Tee enemmän asioita, jotka toimivat ja vähemmän asioita, jotka eivät toimi.

Tiedän, tämähän nyt on itsestään selvää. Koska viimeksi analysoit huolella miksi joku sijoitus meni niin kuin meni? Pidä kirjaa sijoituksista ja niiden perusteista. Ja myöhemmin tarkastele tuloksia. Luota dataan, älä muistiisi. Muisti erehtyy jatkuvasti, data ei juuri koskaan.

9. Tee suunnitelma ja noudata sitä.

Älä sijoita vain sen perusteella, mitä uskot todennäköisimmin tapahtuvan. Luo mieluummin eri skenaariot. Kolmella skenaariolla pääset pitkälle. Mieti negatiivinen, odotettu ja positiivinen skenaario, ja määrittele näiden todennäköisyydet. Jos negatiivinenkin skenaario osoittaa hyvän tuottopotentiaalinen, vähättelet luultavasti riskejä, tai vaihtoehtoisesti olet löytänyt kultakimpaleen.

Määrittele suunnitelma sijoituksesta poistumisesta jo sitä ostaessasi. Kun määrität jonkun stop-loss tason (https://www.investopedia.com/terms/s/stop-lossorder.asp ), tiedät jo maksimitappiosi, eikä homma lähde lapasesta. Toisaalta on hyvä myös määritellä millä arvostustasolla olet valmis luopumaan osakkeesta voitolla.

Salkkupäivitys ja treidimenestys

Markkina ei jälleen ollut varsinaisesti suotuisa. S&P500 indeksi jatkaa hurjaa nousua, taas pari prosenttia alle kuukaudessa. Eli salkun suojat(S&P500) tuottavat enemmän miinusta kuin sijoitukseni plussaa.  Myin Amerit, koska se nousi yllättävän rajusti. Martelaa olen ostanut aika reilusti, katsotaan mitä siinä käy. Muuten salkun muutokset ovat olleet hyvin maltillisia. Kun on pallo hukassa, on parempi pysytellä vaihtopenkillä.

Yhdysvaltain markkinan nousu liittynee verouudistukseen ja valuuttaliikkeisiin. Silti Yhdysvaltojen markkinan kalleus on silmiinpistävää, kun vertaa sitä Euroopan tai kehittyvien markkinoiden hinnoitteluun. Jossain vaiheessa tämä korjaantunee, mutta sitä mieltä olen ollut jo muutaman vuoden, ja ero vaan lisääntyy.

Eli seurannan aloituksesta on positiivista alle kaksi prosenttia kahdessa kuukaudessa. Vuosi on jäämässä heikoimmaksi prosentuaaliseksi tuotoksi viimeiseen kahdeksaan vuoteen. Kyllä tänäkin vuonna pääoma kasvaa, mutta 20%:n vähimmäistuottotavoitteeseen vaatisi vielä loppukiriä. Toisaalta jos lähtee positiivisen kautta, niin syyskausihan on ihan kohtuullinen, koska kevät oli negatiivinen ja syksy suunnilleen sen +20%.  Tekisi mieli nollata positiot vuoden vaihteeseen ja lähteä tyhjältä pöydältä.

Keskustelua Daytraderin blogissa.

Daytrader on Sijoitustiedon kolumnisti. Mykistävän tuottohistorian omaavalla kirjoittajalla on erityisenä osaamisalueena päiväkaupankäynti.
Twitter11 kirjoitusta

Samanlaista sisältöä

Artikkelit

Treidaaminen osinkokaudella

Kaupallinen yhteistyö | Nordnet - 19.2.2018
Artikkelit

Somepoiminnat - 7 - #Technopolis #Tuloskausi #Finnair #Rahapodi

Sijoitustieto - 16.2.2018
Artikkelit

Zijoittaja raportoi Atrian Q4 -tiedotustilaisuudesta 15.2.2018

Sijoitustieto - 15.2.2018

Sisältöä muualta

Artikkelit & kolumnit

Kolumnit

VIX-häiriö, Euroopan matelu ja kryptojen kummittelua

Juhani Huopainen - 21.2.2018
#IR-kanava

Cargotec -Suomen suurimpia listattuja ohjelmistoyhtiöitä

Hanna-Maria Heikkinen | Cargotec IR - 20.2.2018
Artikkelit

Treidaaminen osinkokaudella

Kaupallinen yhteistyö | Nordnet - 19.2.2018
Kolumnit

Kolumni: Tyhjästä rahaa

Aki Pyysing - 18.2.2018
Artikkelit

Somepoiminnat - 7 - #Technopolis #Tuloskausi #Finnair #Rahapodi

Sijoitustieto - 16.2.2018
Artikkelit

Zijoittaja raportoi Atrian Q4 -tiedotustilaisuudesta 15.2.2018

Sijoitustieto - 15.2.2018
Artikkelit

Aki Pyysing vieraana Nordnetin #Rahapodissa

Sijoitustieto - 15.2.2018
Kumppaniblogit

Fellow Finance - Mitäpä jos ryhtyisit pankkiiriksi vuonna 2018?

Kaupallinen yhteistyö | Fellow Finance - 14.2.2018

Aktiivinen keskustelu

Uusin viesti: Sijoitustieto, 21.02. 12:02
Uusin viesti: Lehtopöllö, 21.02. 10:38
Uusin viesti: Aki Pyysing, 21.02. 10:09
Uusin viesti: Manialöytyy, 20.02. 18:41
Uusin viesti: Baisti, 20.02. 12:04
Uusin viesti: Sijoitustieto, 20.02. 10:06
Uusin viesti: Acumen, 20.02. 09:51
Uusin viesti: Aki Pyysing, 19.02. 17:59
Uusin viesti: rockafella, 19.02. 17:26
Uusin viesti: FinnishDGI, 19.02. 12:35

Seuraa Sijoitustietoa