Kolumnit

Kolumni: Jos OneCoiniin sijoittaa, ei rahaa rakasta

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Yritin mennä viime viikolla Vantaalle kuulemaan uudesta tulevaisuuden maksuvaluutasta.  Yleensä yritän välttää matkailua Vantaalle muussa kuin maastapoistumistarkoituksessa, mutta tällä kertaa asia oli poikkeuksellisen tärkeä. Tilaisuus oli lentokentän vieressä, joten olisin osannutkin sinne. Valitettavasti tunti ennen tapahtuman alkua nenästäni alkoi tulla verta sen verran, että täytyi tehdä reissu Kasarmikadun poliklinikalle maaseutumatkailun sijaan. Lähempi tutustuminen OneCoiniin, joka on esitteen mukaan ”yksi nopeiten kasvava teollisuuden ala tänäpäivänä” jäi näin kohdaltani väliin. Tämä oli sikäli paradoksaalista, että olin menossa tilaisuuteen lähinnä kaivaakseni verta nenästä.

Olisin mielelläni kirjoittanut kolumnin osallistuttuani ensin OneCoinin herätyskokoukseen. Niitä on pidetty Vantaalla jo helmikuun alusta, joten mielestäni oli kansalaisvelvollisuus paljastaa koko kansalle miten OneCoinilla voi päästä miljonääriksi. Se on nimittäin naurettavan helppoa. Aloittaa vaan miljardöörinä ja sijoittaa OneCoiniin tarpeeksi, mutta ei ihan kaikkea.

Osakemarkkinoilla on alkuvuodesta tultu alaspäin ihan reilusti. Kun indeksit osoittavat kaakkoon, julkisuuteen kaivetaan tuomiopäivän ennustajia, jotka kertovat, että nyt kurssit ovat kääntyneet lopulliseen laskuun, eivätkä ne enää koskaan nouse.

Riskitön korko on lyhyille sijoituksille nollan alapuolella. Jos riittää kärsivällisyyttä, voi ostaa valtion pitkiä bondeja saadakseen vähän parempaa tuottoa. Niillä pääseekin lähes prosentin vuosituottoihin.

Kun osakemarkkinat näyttävät epävarmoilta ja korkosijoitukset eivät tarjoa käytännön mitään, tulevat helppoa rikastumista kauppaavat käärmesalvan myyjät takuuvarmasti paikalle. Heidän tuotteilleen kun on epävarmoina aikoina erityisen paljon kysyntää. OneCoin on vain yksi monesta tarjolla olevasta kohteesta, joilla yksinkertaisilta yritetään höynäyttää rahat.

Perusteluni saattavat vaikuttaa hivenen ohuilta, koska niitä ei ole. En ala yksilöimään miksi OneCoin on lähinnä huijausta eikä varsinainen sijoituskohde, koska minua paremmin asiaa ymmärtävä mies on jo tehnyt sen. Petteri Järvinen on kirjoittanut aiheesta kymmenen ansiokasta blogia, eikä minulla ole niihin mitään lisättävää. Järvinen ansaitsisikin tutkivan journalismin yhdistyksen Lumilapio-palkinnon.

Mielelläni olisin kirjoittanut tarinan siitä, minkälaisilla myyntipuheilla kansaa yritetään vakuuttaa siitä, että ”OneCoin kryptovaluutalla maksetaan tulevaisuudessa kotitalouksien peruskulutus tai siirretään reaaliajassa maksuja ulkomaille ilman välikäsiä”. Koska KRP totesi marraskuussa, että esitutkinnan käynnistämiselle ei tämänhetkisillä tiedoilla ole edellytyksiä ja koska myyntitilaisuudet ovat parhaillaan käynnissä, katsoin tarpeelliseksi varoittaa asiasta jo ilman varsinaista kenttätutkimusta.

Tarkkailen mielenkiinnolla, miten paljon spämmiä keskustelupalstalle aiheesta kertyy. Lisäksi odotan jännityksellä, yritetäänkö minuakin uhkailla poistamaan kirjoitukseni netistä. Petteri Järvisen kirjoitukset ovat keränneet 1839 kommenttia. Näistä valtaosa on nimettömiä hehkutuksia valuutan puolesta. Lisäksi häntä on uhattu (olemattomilla) oikeustoimilla.

Laitan kuitenkin epämääräisen maineeni peliin sen puolesta, että kun kolikko OneCoinin lippaaseen kilahtaa, niin rahat Bulgariaan livahtaa. Jos vähääkään tekee mieli kuitenkin kokeilla, kannattaa ensin lukea Järvisen blogit ja pari liittämääni lehtijuttua aiheesta. Jos niiden jälkeen joku vielä tekee positiivisen sijoituspäätöksen, kehotan mahdollisia perillisiä hakemaan holhottavaksi julistamista.

P.S. Otsikko pohjautuu vanhaan pokerihokemaan ”Jos näillä korteilla vetää, ei rahaa rakasta”.

Keskustele kolumnista tässä ketjussa

Petteri Järvinen: ”One Coin, yksi vuosi myöhemmin” http://pjarvinen.blogspot.fi/2016/02/onecoin-yksi-vuosi-myohemmin.html

The Cointelegraph: ”One Coin, Much Scam: One Coin Exposed as Global MLM Ponzi Scheme”
http://cointelegraph.com/news/one-coin-much-scam-onecoin-exposed-as-global-mlm-ponzi-scheme

Mirror: “Who wants to be a OneCoin millionaire? YOU don’t – here’s why hyped up web currency is virtually worthless”
http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/who-wants-onecoin-millionaire-you-7346558

Poliisi: “KRP on selvittänyt Onecoin-virtuaalirahaa”
https://www.poliisi.fi/keskusrikospoliisi/tiedotteet/1/0/krp_on_selvittanyt_onecoin-virtuaalirahaa_41044

OneCoin juliste:

Sijoitustieto.fi

Avaa tili ja pyydä kirjoitusoikeus foorumille

Kolumnit

Markkinanäkymät kesällä 2024

Mikko Mäkinen
13.6.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Laillinen turnauspokeri olisi pelastettavissa

Aki Pyysing
9.6.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Analyysissa Nokian Renkaat: Entisen laatuyhtiön testitulokset eivät riitä Seurantalistalle

Almanakka
7.6.2024
east Lue lisää