Artikkelit

Kolme markkinasoturia: "Ainoa ongelma on ajoitus - oletko oikeasti oikeassa, jos olet oikeassa liian aikaisin?"

Sijoitustieto |
Jaa Twiittaa

Kolme markkinasoturia -julkaisusarjassamme kysymme kolmelta aktiiviselta eri sijoitustyylin asiantuntijalta, mikä heille on ajankohtaista juuri nyt.

Syysiltojen hämärtyessä näkemyksiään antoivat sijoituskouluttaja Svenne Holmström, Sijoituskästin toinen perustaja& osakepoimija Kevin van Dessel sekä Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto.

Lue myös edellinen katsaus


 

Svenne Holmström toimii sijoituskouluttajana yrityksessään Ghost Investorissa. Hänellä on yli 20 vuoden ammatillinen tausta sijoittamisen parissa. Edellisen viiden vuoden aikana yli 8000 henkilöä ovat osallistuneet hänen sijoituskursseillensa.

Vuosi on edennyt melko lailla odottamallani tavalla, Suomen pörssiä lukuun ottamatta. Osakemarkkinoiden tuotto on ollut varsin mainio, taantumapeloista huolimatta. Esimerkiksi Ranskan, Saksan ja Norjan pörssit ovat tähän mennessä nousseet yli 10 %. Vielä parempaa tuottoa on saatu USA:sta erityisesti teknologiasektorin vetämänä.

Suomessa tilanne on sen sijaan ollut todella haasteellinen. Epäedullinen toimialajakauma vaikuttaa ja onhan monella suuryhtiöllä muutenkin ollut liiketoiminnallisia haasteita.

Kun näitä markkinoita tutkii pintaa syvemmältä aukeaa mainioita mahdollisuuksia. Esimerkiksi USA:n S&P500 indeksiä voisi halkaista kahteen osaan, S&P10:een ja S&P490:een. Kun näitä vertaa P/E luvulla on S&P490:ssä taso noin 15–16, eli pidemmän ajan keskiarvon kohdalla. Sen sijaan S&P top 10 yhtiöiden P/E on peräti 29. Näiden arvostus on kasvanut merkittävästi vuodessa. Toimialajakauma selittää tämän sillä teknologiayhtiöistä suostutaan yleensä maksamaan selvästi enemmän ja tämän vuoden ykkösteema on ollut teknologia.

Tilanne on vielä mielenkiintoisempi pienemmillä yhtiöillä. Pienyhtiöindeksi Russell 2000:n kehitys muistuttaa Suomen pörssin kehitystä. Indeksin P/E oli yli 50 vuosi sitten, nyt enää 26. WSJ:n mukaan 12kk ennustettu P/E olisi 22. Tämä lupaa hyvää. Samaa nähdään Pohjoismaissakin, pienyhtiöt ovat ottaneet turpaan merkittävästi, etenkin Ruotsissa. Pienyhtiöiden arvostus on merkittävästi alempi suhteessa suuryhtiöihin.

Mikäli S&P500 lähtisi luisumaan mahdollisen taantuman seurauksena tarjoaisivat pienemmät yhtiöt hyvää tukea, maltillisemman arvostuksen takia. Uskoisin, että kohta on pienyhtiöiden markkinat taas, etenkin jos korkopaineet hellittävät. Uskon myös, ettei Suomen pörssin ankeus jatku kovinkaan kauan enää sekään. Tilanne siis erittäin herkullinen osakepoimintaan!


 

Kevin van DesselSijoituskästin toinen perustaja & osakepoimija

Sijoittajakäyttäytyminen on usein erikoista. Nykytilannetta ekstrapoloidaan tulevaisuuteen eikä mietitä millaisia muutospaineita eri tekijöillä on. Etenkin pitkäjänteiselle sijoittajalle tällainen käytös avaa pelipaikkoja. Tällä hetkellä näen tämän tilanteen kahdella saralla Suomessa: korot ja kiinteistöt.

Korot ovat nähneet poikkeuksellisen nopean nousun ja nyt EKP on mitä todennäköisimmin tehnyt viimeisen koronnostonsa hetkeen. Korkojen nouseminen aiheutti voimakasta laskua etenkin kasvuyhtiöiden osakekursseihin, sillä tulevaisuuden kassavirtojen arvot laskivat. Jostain syystä tästä alkoi teesi, että kasvuyhtiöihin sijoittaminen ei olisi enää yhtä mielekästä. Itse näen asian toisin. Nousseet korot tekivät jo tehtävänsä kasvuyhtiöiden kursseille. Nyt korot toimivat venytetyn kuminauhan tavoin - pidemmällä aikavälillä Euroopan korkotasolla on laskupaineita, joka aiheuttaisi tapahtuessaan positiivisen reaktion kasvuyhtiöiden kursseihin.

Mainitsin alussa myös kiinteistöt. Suomea ruoskii heikko kiinteistö- ja rakennusmarkkina. Tämä on laskenut kiinteistöjen arvoja ja alalla toimivien yhtiöiden kursseja. Urakat ovat jäähtyneet ja kun viime vuonna aloitettujen urakoiden häntä loppuu, ylitarjonta muuttuu hiljalleen ylikysynnäksi. Tämä muutos on mielestäni ilmeinen ja tuhkan alta tulevat nousemaan vahvimmat yhtiöt. Tällä hetkellä näiden yhtiöiden kursseihin on tosin hinnoiteltu vain ongelmia, joka avaa kiinnostavia mahdollisuuksia kärsivälliselle sijoittajalle.

Uskon että tunnelin päässä näkyy valoa ja pitkäjänteinen sijoittaja voi hyötyä synkästä sentimentistä. Ainoa ongelma on ajoitus - oletko oikeasti oikeassa, jos olet oikeassa liian aikaisin?


 

Kaisa Kivipelto, Danske Bankin senioristrategi ja Taloudellinen mielenrauha -podcastin toinen juontaja, aiemmin olen työskennellyt osakesalkunhoitajana. Minut löytää useimmin Instagramista @kivipeltokaisa kertomassa sijoittamisesta ja taloudesta arkikielellä

Sopeutumista pitkiin ja vaihteleviin talouden viiveisiin turboahdetun rahapolitiikan sijaan

Historiassa on ollut poikkeuksellista, että keskuspankki kykenee nostamaan ohjauskorkoa juuri sopivasti, että inflaatio saadaan kuriin, mutta talous ei suistu raiteiltaan ja ajaudu taantumaan. Tämä niin sanottu pehmeä lasku näyttäisi kuitenkin olevan nyt edessä ainakin Yhdysvalloissa. Ekonomistit ovat nostaneet ennusteitaan Yhdysvaltojen talouskasvun osalta, ja Fedin syyskuun kokouksessa julkistetut kasvuennusteet olivat positiivinen yllätys markkinoille.

Nyt, kun Fed on todennäköisesti tehnyt viimeisimmät koronnostonsa, on hyvä vilkaista myös sitä mitä historiassa on tapahtunut koronnostosyklin viimeisen koronnoston jälkeen. Yhdysvalloissa S&P 500 -hintaindeksin tuotto on ollut 1970-luvulta alkaen viimeisen koronnoston jälkeisten kuuden kuukauden aikana kaikkea -22 % ja vajaan 18 % väliltä. Keskimäärin S&P 500 -hintaindeksi on tuottanut 7,8 % viimeistä koronnostoa seuraavien kuuden kuukauden aikana, mutta etenkin 70-80 -lukujen koronnostosyklien päätteeksi nähtiin vaihteluvälin huonoimpia tuottokehityksiä. Tuolloin Yhdysvalloissa on viimeksi taisteltu erityisen korkeaa inflaatiota vastaan. Mutta kuten tiedämme, historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta, hyvässä eikä pahassa.

Poistuminen nollakorkoajasta ja paluu positiivisiin korkoihin on opettanut sijoittajille, että talous elää jälleen normaalimmassa eli hitaammassa rytmissä. Sen sijaan, että keskuspankit syöksyvät apuun pienenkin talouden hikan ilmetessä ja sen myötä osakekurssitkin korjaavat nopeasti uusiin ennätystasoihin, tässä ympäristössä talouden ilmiöillä kestää aikaa toteutua. Jää siis nähtäväksi selvitäänkö tästä koronnostosyklistä todella pehmeällä laskulla. Jos sijoittaja pyrkii ajoittamaan sijoituksiaan markkinoiden pohjiin ja huipputasoihin, toteutukseen kuuluu se, että on oikeassa ja myös, että on oikeassa oikeaan aikaan. Tarvitaan siis sekä malttia, että nöyryyttä, jos aikoo selvitä tästä haastavasta markkinasta kuivin jaloin. 

Keskustele ja toivo vieraita

Mainos:

Jarkko Aho & Nina Nordlund: Taloudellinen vapaus osakkeilla -valmennus

Artikkelit

Sijoitustiedon käyttäjätapahtuma 25.10.2024: Hesulin Tuskaretki

Sijoitustieto
13.9.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Amer Sports: Houkuttelevalla hinnalla huippubrändejä vai liikaa kiina-riskiä?

Pentti Jokinen
13.9.2024
east Lue lisää

Kryptovaluuttojen markkinakatsaus: Hiljainen kesäkausi tulossa päätökseen

Antti Hyppänen
11.9.2024
east Lue lisää