Kolumnit

Kauppasota palasi pörssiotsikoihin

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Osakepörssien karhumarkkinaralli otti perjantaina hetken takapakkia, kun Mahtavan Kansan Salista kuului tietoja, että Kiina on taas kiristämässä otettaan Hong Kongista. Presidentti Trump ilmoitti, että Washington reagoi ”hyvin vahvasti”, jos Kiina aikoo käyttää entisessä Ison-Britannian siirtomaassa vielä pidempiä pamppuja ja väkevämpää kyynelkaasua.

Tämä oli paluuta menneisyyteen, sillä viimeiset pari kuukautta pörssikurssit ovat notkahdelleet tai pompahdelleet erilaisten koronalääke- ja -virusuutisten sekä lockdownien asettamisten/purkamisten myötä. En kyllä varsinaisesti ilahtunut vaihtelusta. Globaalin kauppasodan laajenemisella saataisiin koronalamaa näppärästi sekä syvennettyä että pidennettyä.

Epäilen, että trading-saleissa ryhdytään taas seuraamaan kuumeisesti koronatilastojen lisäksi @RealDonaldTrumpin Kiina-twiittejä. USA:n presidentinvaaleihin on vain vajaat puoli vuotta, ja Stable Genius on takamatkalla SleepyJoen johtaessa useimpien vaa’ankielisosavaltioiden gallupeissa, toisin kuin Markku Ruotsila Verkkouutisissa viikko sitten kirjoitti. Esimerkiksi Florida Biden +6, Virginia +12 ja Arizona +7 ovat tuoreimpia julkaistuja osavaltiotason tutkimuksia. Republikaanileirin pää-äänenkannattaja Fox News julkaisi torstaina valtakunnantason kannatustilanteen Biden +8, joskin kuumimmat trumpetistit leimannevat tämänkin demokraattisalaliiton tuotokseksi.

Valtakunnallinen suosio ei vaaleja Jenkeissä ratkaise, vaan oikea väliaikatilanne on tiukempi kuin +8 tai edes RealClearPoliticsin laskema RCP National Average +5,5. Kaliforniassa ja New Yorkissa palaa demokraattiääniä paljon enemmän kuin opetusministeriön avustusten takaisinperintäeuroja perussuomalaisten nuorisojärjestön konkurssissa

Vaikka PS-nuoret olettanevat Trumpin voittavan marraskuun kolmannen presidentinvaalit heittämällä, Trump itse tietää olevansa tällä hetkellä ongelmissa. Mutta puoli vuotta politiikassa on sama aika, minkä Antti Rinne oli pääministerinä, eli kaikenlaista ehtii tapahtua. Betfairin vedonlyöntipörssi antaa Trumpille kertoimen 2,12 ja täten uudelleenvalitsemistodennäköisyyden 47%. Mie epäilen vedonlyöjien ekstrapoloivan liikaa edellisten vaalien tuloksia, mutta silti arvelen markkinoiden olevan ainakin lähelle oikeassa. Ex-varapresidentti Biden on presidenttiehdokkaaksi aika vanha ja väsynyt, mutta sentään suhteellisen harvoin sekoittaa puheissaan vaimonsa ja siskonsa.

Varmoja voimme olla vain siitä, että Donald Trump tekee kaikkensa voittaakseen vaalit. Aikooko hän vetää kauppasotakanin hatustaan vaalien alla, on arvausten varassa. Ei välttämättä ole sitä päättänyt vielä itsekään.

Mutta viholliskuvan luominen ja itsensä esittäminen ainoaksi kykeneväksi kenraaliksi väistämättömän sodan voittamiseen on ikivanha vaalitaktiikka. Kiina taas tekee parhaansa esittääkseen uskottavaa vihollista. Ihan hirveästi ei tarvitse edes Pekingissä ponnistella, jotta länsimaissa suhtauduttaisiin Xi Jinpingin altruistisiin pyrkimyksiin epäluuloisesti. Korona on antanut hyvää vauhtia sekä aiheellisille että aiheettomille epäluuloille USA:n ja Kiinan ennestään kireähköissä suhteissa. Joten vähintään kauppasotasapeleiden kalistelua on nähdäkseni odotettavissa.

Optimisti voisi ajatella yllättävän kauppasovun saavuttamisen olevan hyväkin vaalivaltti, jota Trumpin kannattaisi kokeilla. Mutta vaikea on kyllä nähdä yhtään minkään operaation kääntävän USA:n taloutta pikaisesti sellaiseen nousuun, jolla presidentit siellä perinteisesti valitaan uudelleen. Ja Kiinan saaminen suostumaan sellaiseen sopimukseen, joka USA:n hallinnolle kelpaisi näyttää todennäköiseltä kuin Finnwatchin julistautuminen yrittäjäystävälliseksi järjestöksi. 

Joten mie odotan kauppasotarumpujen kumisevan seuraavien puolen vuoden ajan entistä kiivaammin. Lisäksi epäilen koronatrendin, jossa äänestäjät kerääntyvät lipun ympärille tukemaan pääministeripuolueita, olevan ohimenevän. Koronapaniikin jälkeenkin uiskennellaan siellä sun täällä korkeassa työttömyydessä mutta syvässä velkalastissa ja helppoheikit tarjoavat lääkkeeksi protektionismia. Ja kansa ostaa tätä käärmeöljyä taas kerran nyrkit pystyssä.

Tästä huolimatta olen joidenkin pörssiyhtiöiden pörssikurssien suhteen melko optimistinen. Kaikki huomiotalouden kovimmat nimet ovat nyt kertoneet pörssikurssien laskun olevan väistämätöntä. Pidän tätä erittäin positiivisena indikaattorina. Heillähän on sijoitukset mitä ilmeisimmin käteisessä ja siten tämä raha siirtymässä jossain vaiheessa pörssiin. Ainakin mikäli osakesijoittamisesta mitään ymmärtävät.

Suunnitelmani siirtyä jossain vaiheessa defensiivisistä osakkeista syklisiin lykkääntyi valitettavasti taas kerran vähän pidemmälle. Tykkäisin kovasti omistaa suomalaisia vahvoja ja hyvin johdettuja vientiyhtiöitä. Niitä on meillä paljon enemmän, kuin Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun kansainvälisen kaupan professori Pertti Haaparanta ikinä myöntää. Normaaliolosuhteissa tällaiset yhtiöt luovat arvoa päivästä toiseen, ja sijoittaja voisi esimerkiksi keskittyä somekinastelemaan veroasiantuntijoiksi pukeutuneiden ympäristöpoliitikoiden kanssa.

Mutta kauppasodan pelko on viisauden alku.

Keskustele kauppasodan käänteistä

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Artikkelit

Neljä mielenkiintoista teleoperaattoria

Antti Leinonen
26.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Sijoitusmessut 03.05.2024 Tampere-talossa - Sijoitustiedon ohjelmatärpit

Sijoitustieto
25.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Almanakka - Seurantalistapäivitys: Valmet

Almanakka
25.4.2024
east Lue lisää