Artikkelit

Katse tulevaan vuoteen

Jaa Twiittaa

Vuosi vaihtuu, ja on aika siirtää katse kohti tulevaa. Suuria muutoksia omaan tekemiseen ei ole ohjelmassa ainakaan treidaamisen osalta. Jatkan tutulla strategialla, ja tämän ohella pyrin toki kehittämään heikkouksia. Jos katsetta siirtää ruudun ulkopuolelle, on tulevan vuoden tavoitteena lukea ja urheilla aiempaa enemmän.

Lukeminen ja urheilu antavat molemmat hyvää vastapainoa ruudulla päivystämiselle. Pohtii asiaa miltä kannalta hyvänsä, on vaikeaa löytää huonoja puolia kirjan tai pipolätkäkauden avaamisesta. Tunti ulkojäillä tai kirjan parissa on joka tapauksessa kotiinpäin, vaikka hattutemppu ei osuisikaan omalle kohdalle.

Fokus olennaiseen

Itsestäänselvyys, mutta mainittakoon silti. Jos jokin asia toimii sinulle hyvin, keskity siihen aiempaa enemmän. Jos idea skaalautuu, tee mahdollisesti isommin. Omaa tekemistä kun pohtii, pitää monia asioita tehdä nopeammin ja määrätietoisemmin.

Kauppojen ja ideoiden kirjaaminen ylös kolmen kuukauden ajan vahvisti omaa näkemystä siitä, mihin itse on syytä keskittyä. Epälikvidit kioskit, osakesarjojen väliset spreadit sekä tiedotteet pienemmissä kioskeissa. Pienet positiot ja pieni riski tuppaavat johtamaan tasaisuuteen, ja pääkin pysyy paremmin kasassa näillä eväin.

Se, että edellä mainittu tyyli toimii allekirjoittaneen osalta, ei tarkoita, että kenenkään tulisi ottaa siitä mallia. Treidaus- ja sijoitustyylejä kyllä löytyy eri lähtöön, ja makuja on monia. Jos öljyllä tai kullalla tekeminen toimii sinulle, keskity niihin.

Pienyhtiöiden kanssa askartelu ei juuri skaalaudu, joten kehityskohteina ovat nopeus ja määrätietoisuus tekemisessä. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta edelleen liian usein määrätietoisen tekemisen sijaan tulee hieman pohdiskeltua ja nukuttua onnensa ohi.

Tiedotteiden suhteen tuskin olen se nopein ensi vuonnakaan, mutta jo nykyinen nopeus on yleensä ollut riittävä. Reaktiot tuppaavat olemaan usein nopeita molempiin suuntiin, myyntipään nopeutta tulee vielä kehittää. Tai sitten pitäisi olla vahva näkemys siitä, että osake nousee huomennakin.

Spreadien suhteen tekeminen on ollut hivenen arkaa ja epämääräistä. Toki tuottoja on tullut, mutta parempaan lopputulokseen pääsee suhteellisen kevyellä ponnistetulla. Samaten näiden osalta pitäisi osata ottaa reilusti isompaa positiota silloin kun siihen on syytä.

Pysy erossa ongelmista

Likvidimmät osakkeet ja ulkomaanihmeet olen jättänyt loppuvuonna lähes kokonaan. Kun ei selvästikään osaa, ja tekeminen on aina samaa stressaavaa sähläämistä, miksi käyttäisin energiaa tähän?

Vajaalla työkalupakilla askartelu ei tietenkään tuota optimaalista tulosta, mutta jostain on kuitenkin lähdettävä liikkeelle. Parempi leikkiä ensin hieman pienemmillä vehkeillä kuin sahata käsi poikki sirkkelillä heti aamulla.

Shorttaaminen on edelleen se suurin vuori valloitettavaksi. Toki voihan sitä vuorenvalloituksen sijaan valita rinneravintolan. Muutamana aamuna futuurien ollessa reippaasti pakkasella olen myynyt väkisin edes jotain avaukseen, mutta tuottomielessä tämä on ollut täysin puuhastelua.

Laskupäiviä tulee luultavasti ensi vuonnakin, joten itsensä kehittäminen on hyvinkin mahdollista myös shorttaamisen osalta. Mikään pakko ei toki kenenkään ole myydä osakkeita lyhyeksi, mutta harvoin laajemmasta osaamisesta haittaakaan on.

Tavoitteet 2022

Päällimmäiset tavoitteet tulevaan vuoteen ovat tasaisuus, sekä vahvuuksissa pysyminen ja niiden kehittäminen edelleen. Jos pyrkii tasaisuuteen ja riskien minimoimiseen, yllättävän isoja tilipäiviä ei varmasti tule. Samalla toki todennäköisesti välttää isommat turskat.

Ainakin omalla kohdallani tasaisuus vaatii tietynlaisen rauhallisuuden tunteen, vaikka toki ruudulla pitää olla nopea. Jos taas vauhti ruudun ääressä alkaa olla ”latu on auki”-osastoa, niin yleensä viimeistään siinä vaiheessa pitäisi sulkea kone ja suunnata ulkoladuille.

Omaan vireystilaan pitää keskittyä enemmän. Aikaisemmin nukkumaan, edes lyhyt aamukävely sekä pieni treeni tai happihyppely keskellä päivää. Pieniä asioita, joilla on kuitenkin merkittävä vaikutus jaksamiseen ja ajatuksenjuoksuun. Ehkä päiväkirjaan pitäisikin ensi vuonna kirjata kauppojen sijaan päivittäisen urheilun määrä?

Hyvää uutta vuotta Sijoitustiedon lukijoille!

Jarkko Aho & Nina Nordlund: Taloudellinen vapaus osakkeilla -valmennus
Kolumnit
Ollekin on vielä aktiivinen
Kuinka tehdä asunnoista kohtuuhintaisia
Artikkelit
Almanakka - Seurantalistapäivitys: Kamux