Olet täällä

Artikkelit

JPM:n mukaan osakkeiden riski on ylöspäin

 

JP Morganin analyysitiimi julkaisi viime kuussa TPM-indikaattorin (Tactital Positioning Monitor) ja kirjoitti sen saavuttaneen “erittäin negatiivisen tason maaliskuun keskivaiheilla, mitä seurasi ralli osakkeissa”.

Tällä hetkellä indikaattorin setup on varsin neutraali, sillä Pohjois-Amerikan hedge fundit myivät voimakkaasti maaliskuun lopun osakeralliin (-3Z vastaa lähes pahinta Covid-paniikin myyntihässäkkää), mitä kompensoivat positiiviset asemoinnit muissa komponenteissa maaliskuun pohjien jälkeen.

Hedge fundien riskiä karttava positiointi osuu samaan ajankohtaan FEDin haukkamaisten kommenttien ja Treasury-korkojen voimakkaan piikin kanssa, JPM noteeraa. JPM:n mukaan olisi vain ajan kysymys ennen kuin käänne matalampiin korkoihin aiheuttaisi voimakkaan käänteen myös hedge fundien positioissa riskin suhteen.

Tiistaina markkina kääntyikin nousuun huolimatta FED Bullardin puheesta, jonka mukaan 0,75 prosenttiyksikön koronnosto olisi mahdollinen seuraavassa FOMC-kokouksessa. Tämä puolestaan lähetti Treasury-korot monien vuosien huippuihinsa ja osakkeet kokivat parhaan päivänsä moneen viikkoon.

Bloombergin toimittaja Alyce Anders listasi kymmenen syytä tiistain osakerallille:

 1. Yksityissijoittajat olivat aktiivisesti ostamassa
 2. Veronmaksuja varten tehdyt myynnit on nyt tehty
 3. Pankit voivat aloittaa osakkeiden takaisinostot osarien ollessa ohi
 4. Ylenpalttisen karhumainen sentimentti on huuhtoutunut pois
 5. Sijoittajat ovat painottaneet liikaa taantuman mahdollisuutta
 6. Rotaatio energiasta alisijoitetuille sektoreille kuten IT
 7. Vakaa kuluttajakysyntä
 8. Öljyn hinta laskussa
 9. USA:n osakkeet hyötyvät inflaatiosuojan asemasta
 10. Maanantain pörssipäivän lopun pomppu perjantain optioiden erääntymispäivän jälkeen antoi viitteitä tulevasta pompusta

Suurin uhka JPM:n mukaan osakkeille on FEDin haukkamaisuus karhumaisena katalyyttinä. Ennen toukokuun kokousta FEDiltä ei tosin tulla enempää kuulemaan, sillä keskuspankin johto siirtyy hiljaiselle jaksolle ennen toukokuun FOMC-kokousta. Kaiken haukkamaisuuden keskellä seuraava kahden viikon jakso voi olla siis osakkeille hunajaa keskuspankkiirien suiden ollessa supussa.

Viime viikolla JPM:n kvantti Marko Kolanovic oli kotiuttamassa voittoja osakkeista, mutta tällä viikolla oli jo Kolanovicin tuttu härkämäinen ääni kellossa: “Vaikka vähensimme ennätysmäistä osakepainostusta aavistuksen verran, uskomme että lähiaikojen osakeralli on todennäköinen, erityisesti small cap-osakkeissa ja korkean betan markkinasegmenteillä. Mielestämme sekä sentimentti että positiointi on tällä hetkellä liian karhumainen.”

Kolanovic on tunnettu ikihärkänä osakkeiden suhteen ja on tämän vuoden raporteissaan ollut joka viikko yhtä lukuunottamatta positiivinen osakkeiden lähitulevaisuuden näkymistä. Raportissa hän kysyy itseltään tulisiko sijoittajan panostaa kasvuun vai arvo-osakkeisiin: “rakenna ‘levytankoportfolio’ perinteisestä kasvusta (teknologia, biotekniikka, innovaatio) ja perinteisestä arvosta (metallit, kaivosala), joilla on suosiollisia ominaisuuksia monien tavanomaisten faktorien laajuudella. Tämä harvemmin tapahtuu, mutta voi tällä hetkellä olla mahdollista monien eri makrotekijöiden yhdistelmän ansiosta: raaka-aineiden supersykli, poikkeava rahapolitiikka ja erittäin laaja myyntiaalto korkean betan- ja kasvuosakkeissa vuoden ensimmäisellä kvartaalilla.”

JPM Flow Desk tarjoaa analyysin eri markkinasegementeistä:

JPM:n lisäkommentteina kolmesta eri keissistä:

 • Bull Case - Sekoitus syklisiä osakkeita ja raaka-aineita kuuluu ylipainotettujen joukkoon. XLF, XLI kuuluvat myös longisekoitukseen. Suojaksi defensiviisiä osakkeita laajemman markkinasuojan sijaan.
 • Base Case - “Levytankotrategia”, jossa longina teknologiaa ja raaka-aineisiin liittyviä sektoreita. Sekoitus QQQ, IGV, OIH, USO ja XME voi toimia strategian ilmaisuna. LQD ja SPY voivat toimia suojina. Markkinaneutraali strategia, joka ottaa taktisesti hyötyä sekä noususta että laskusta, on myös pohdinnassa.
 • Bear Case - Maltilliset kasvu- ja defensiiviset osakkeet voivat ylituottaa tässä skenaariossa. Sektoritasolla JPM pohtii longeiksi FANG+, lääketeollisuutta ja hyödykkeitä; suojaksi QQQ ja SPY. Sykliset todennäköisesti alituottavat tässä ilmapiirissä, joten shorteiksi voi miettiä esim. XLI ja XLF.

JPM:n flow traderin Andrew Tylerin mietteitä markkinatilanteesta:

Base Case on houkutteleva riskin ollessa kallistunut nousun puoleen. Sijoittajien keskuudessa on viitteitä toivosta, että Ukrainan sota päättyy pikemmin ennemmin kuin myöhemmin. Jos tämä olisi totta, joutuisivat raaka-aineiden hinnat paineen alle, kuten näimme maaliskuun 14-15. ja 28-29. päivien tietämillä aselevosta keskusteltaessa. Jos näemme raaka-aineiden, erityisesti öljyn, hintojen laskevan, inflaatio-odotukset tulevat myös putoamaan.

Tämä ei vaikuta Q1-tuloksiin, mutta narratiivi inflaation laukkaamisen suhteen laskee ja sopeutuu FEDin haukkamaiseen politiikkaan.

Kääntämällä mietteet tilastoiksi, kannattaa pitää silmällä toukokuun CPI-inflaatiolukemaa, joka voi laskea perusvaikutusten ansiosta. Toukokuun 12. päivänä viime vuonna CPI nousi ensimmäisen kerran tosissaan. Sitä seuraavasta keskiviikosta eteenpäin alkoivat FEDin narratiivi inflaation väliaikaisuudesta.

Keskustele talouden makrotilanteesta Sijoitustiedon foorumilla.

Liity postituslistalle ja kuulet kohteista jotka eivät tule julkisille markkinoille
Liity Sijoitustiedon jäseneksi