Artikkelit

Joukkorahoitus yrityksen kasvun välineenä – Case: Winled Oy

Sijoitustieto |
Jaa Twiittaa

Artikkelissa tietoa listautumattomiin yhtiöihin sijoittamisesta joukkorahoituspalveluiden avulla. Case-esittelyssä joukkorahoituksella kansainvälistymishankettaan ponnistava Tamperelainen Winled Oy. 

Sijoittaminen listaamattomiin yhtiöihin joukkorahoituksen avulla

Eri joukkorahoitusmuodot ovat viime vuosina nostaneet päätään nopeasti. Tarjolla on Suomessakin jo useampi eri alustoja, jotka tarjoavat sijoittajille mahdollisuutta laittaa pääomansa tuottamaan erilaisilla instrumenteilla. Yleensä kyseessä on joko jonkinlainen lainajärjestely tai kasvuvaiheessa olevan yrityksen osakkeiden suorahankinta. Syyskuun alussa tuli myös voimaan uusi joukkorahoituslaki, jonka tarkoituksena onkin selkeyttää suosiotaan nostaneen sijoitusmuodon pelisääntöjä. Lain voimaan tultua joukkorahoituksia välittäville toimijoille asetetut vaatimukset muuttuivat. Enää vaatimuslistalla ei ole sijoituspalvelutoimilupaa vaan se on korvattu joukkorahoitusrekisterillä, mikä tekee alalle toimijaksi hakeutumisesta melkoisesti suoraviivaisempaa ja edullisempaa.

Lain voimaan saattamisesta on myös kiiteltävä päättäjiä. Ottaen huomioon, että joukkorahoitusten kautta kulkevien eurojen on arvioitu karkeasti kaksinkertaistuvan Euroopassa seuraavan vuoden aikana, niin pelisäännöille oli kuin olikin tilausta. Tässä asiassa Suomi on nyt lainsäädännöllisesti lähes koko muuta Eurooppa edellä.

Joukkorahoitettavien yritysten osakkeiden hankita on kuitenkin luonnollisesti täysin eri asia, kuin listattuihin yrityksiin sijoittaminen. Jälkimarkkinat ovat rajalliset eikä varmuutta tuotosta ei ole sitäkään vähää kuin pörssissä, joten sijoituspäätös on syytä on tehdä harkiten. Koko sijoitetun pääoman menettäminen on usein realismia, mutta parhaassa tapauksessa mahdollisuus on moninkertaistaa sijoitus. Aiheeseen liittyvä mielenkiintoinen tuore ilmiö on ollut myös joukkorahoituksen käyttö listautuvien yritysten keskuudessa. Pyrkimyksenä on näissä tapauksissa pääoman hankkimisen lisäksi usein myös laajentaa yhtiön omistajien lukumäärä listautumisvaatimusten edellyttämälle tasolle. Näin ovat lähiaikoina toimineet ainakin Siili Solutions OYJ sekä Ahola Transport.

Joukkorahoitus – Case: Winled

Winled on lukemiensa valossa melko tyypillinen nuori kasvuyritys. Yrityksen liikevaihto oli päättyneellä tilikaudella 2 miljoonan tuntumassa, eikä tuloskaan ole painunut kasvusta huolimatta pakkaselle. Nyt yritys hakee pääomaa kansainvälistymiseen ja vauhtia kasvuun.

Sijoituskohteena mielenkiintoisen yrityksestä tekee se yhtälö, että Winled tuntuu olevan sekä valaisinvalmistaja että ohjelmistotalo. Koko Winledin kaavailema kansainvälistymisprojekti on suunniteltu toteutettavan Tampereen konttorilta käsin digitaalisia kanavia käyttäen.

Yrityksen innovaatio ei ole uudenlainen Led-valaisin vaan uudet, innovatiiviset markkinointikanavat valaisinratkaisulle. Winledin mukaan he ovat ensimmäinen yritys globaalisti koko valaistusalalla, joka on kyennyt tuomaan omat valaisimensa arkkitehtien työpöydille maailmanlaajuisesti. Tämä tapahtuu yrityksen Kehitysjohtajan Panu Rekilän mukaan arkkitehtien käyttämään suunnitteluohjelmaan tuotetulla lisäosalla.

- No onhan siinä tietysti paljon muutakin kuin sovellus. Olemme käyneet pitkään keskusteluita maailman johtavien arkkitehtien kanssa ja kaikilla tuntuu olevan sama haaste. Uuteen arkkitehtuurin muotoon soveltuvia toimivia valaisinmalleja ei vielä ollut kellään toimittajalla. Kahden ja puolen vuoden työskentelyn jälkeen ratkaisimme kaikki ne ongelmat mitä arkkitehdit meille esittivät. Sen jälkeen ratkaisimme vielä jakeluun liittyvän haasteen ja paketoimme kaikki valaisimet selkeällä käyttöliittymällä varustettuun sovellukseen, joka nimeksi tuli LIGHTS, Rekilä kertoo ja jatkaa:

- Meidän tulevat asiakkaat eivät siis käytä meidän tuotteitamme merkin tai brändin takia vaan siitä yksinkertaisesta syystä, että se helpottaa heidän omaa työtään. Meidän valaisimet menevät sitten kaupaksi siinä sivussa.

Haasteita joukkorahoitusta hakevilla kasvuyrityksillä riittää, eikä Winled ole tässä asiassa poikkeus. Kansainvälisen kaupan haasteiden lisäksi joukkorahoitukseen liittyvät perinteisemmät haasteet ovat tapetilla.

- Osakeannissa varmasti se suurin haaste on ennusteiden esittäminen. Kun ollaan yli kaksi vuotta kerätty asiakasrekisteriä arkkitehdeistä ympäri maailman, niin meillä on aika hyvin pullat uunissa, mutta tämän kaiken arvottaminen onkin sitten hankalampaa, Rekilä kertoo.

Pääomasijoituksia haetaan perinteisesti sijoittajilta ja pääomasijoitusyhtiöiltä. Joukkorahoitus on instrumenttina uudempi ja sen ominaisuudet sopivat erityyppisiin tilanteisiin. Winledin tapauksessa suurin syy joukkorahoitukseen päätymiseen oli laaja jälleenmyyjä- ja kumppaniverkosto.

- Meillä on Suomessa yli 600 jälleenmyyjää, niin heille mielellään tarjotaan mahdollisuutta ensimmäisenä. Olisi mukava myös saada mukaan suomalaisia arkkitehtejä omistajiksi. Tämä synergia helpottaisi meitä kaikessa mahdollisessa jatkokehityksessä sekä uusien tuotteiden valinnassa, Rekilä analysoi.

Sijoitustiedon foorumilla on jo herännyt orastavaa keskustelua listaamattomiin yhtiöihin sijoittamisesta. Aki Pyysing kommentoi listaamattomia ja niihin liittyviä riskejä seuraavasti:

”Mie oon sijoittanut paljonkin listaamattomiin, mutta en taida olla koskaan sijoittanut mihinkään kenenkään tarjoamaan ei listautumiseen tähtäävään emissioon, vaikka ole niitä melkoisen nivaskan tutkinutkin. Yleensä tarjolla on hyvää riskiä ilman kunnon upsidea.”

”Upsiden” ja riskin suhde onkin se, mikä sijoittajaa tässä kiinnostaa. Tiedusteltaessa Winledin riskienhallinnasta tähän antiin liittyen, Rekilällä vastaa nopeasti:

- Suurin riski on se, ettei kukaan arkkitehti ei lataisi sovellusta ja alkaisi käyttämään sitä.

Toisessa vaakakupissa on kuitenkin kansainvälistymisen kautta mahdollisesti saatava kasvu ja uudet kanavat.

- Sanotaan nyt vaikka näin, että jos kukaan niistä yli 900 000 ohjelman käyttäjästä kenet tavoitamme kohdennetulla mainonnalla eivät ala käyttämään sovellusta, niin sitten ollaan tehty jotain tosi pahasti väärin. Jos teemme markkinointimme oikein ja onnistumme tuotepuolella, eivätkä arkkitehdit kaikesta huolimatta ota LIGHTS-sovellusta omakseen, niin sijoittajat jäävät toki omistajiksi suomalaiseen vakavaraiseen kasvuyritykseen.

Millaiset kasvunäkymät Winledillä on jos suunniteltu kansainvälistyminen ei onnistu?

- Tänä vuonna Winledin liikevaihto asettunee noin 3 miljoonan euron tuntumaan, mikä on kohtuullinen kasvu edelliseen vuoteen (2 miljoonaa). Oikeastaan vasta nyt me ollaan ensimmäistä kertaa sen kokoinen yritys, että päästään tosissaan kisaamaan noista isommista projekteista, joita ollaankin nyt hyvin alettu saamaan. Eli vaikka koko kansainvälistymiseen liittyvät riskit realisoituisivat, niin kasvunäkymät ovat yrityksellä muutenkin hyvät, Rekilä kuittaa.

Winled Oy:n osakeanti avautui Invesdor-palvelussa maanantaina 24. Lokakuuta. Lisätietoja osakeannista löytyy verkkosivuilta. Winledin LIGHTS-sovellus löytyy jo Autodeskin sovelluskaupasta.

Keskustele listautumattomiin yhtiöihin sijoittamisesta Sijoitustiedon foorumilla.

Sijoitustieto.fi

Avaa tili ja pyydä kirjoitusoikeus foorumille

Yhteisöllisyys yhdistää

Aki Pyysing
4.5.2025
east Lue lisää

Kannattaako pitkä vai lyhyt laina?

Miika Vuorensola
4.5.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Charlie Munger: Miten mieli rakentaa varmuutta tyhjästä?

Almanakka
2.5.2025
east Lue lisää