#IR-kanava

Hyvä operatiivinen suoritus haastavassa markkinaympäristössä

Sampo IR |
Jaa Twiittaa

Sampo-konserni raportoi hieman kaksijakoisen osavuosituloksen tammi – maaliskuulta 2018. Vakuutustoiminnoissa vahva kehitys jatkui, mutta vaikea sijoitusympäristö ja epäsuotuisa valuuttakehitys heijastuivat tulokseen konsernitasolla.

Pohjoismaissa koettiin muutaman vuoden tauon jälkeen niin sanottu normaali talvi. Erityisesti Norjassa olosuhteet olivat haastavammat kuin vuosi sitten. Haastavista olosuhteista huolimatta Ifin suoritus oli erinomainen. Tulos ennen veroja parani 193 miljoonaan euroon viime vuoden 180 miljoonasta. Ifin yhdistetty kulusuhde oli 86,5 prosenttia, mikä on yksi yhtiön historian parhaista suorituksista ensimmäisellä neljänneksellä. Myös Topdanmarkin kehitys oli vahvaa yhdistetyn kulusuhteen ollessa 83,7 prosenttia. Voikin sanoa, että haastavat olosuhteet korostavat Sammon hajautushyötyä, jonka se saa toimimalla kaikissa Pohjoismaissa.

Katsauskauden keskeisimpiä kohokohtia oli kasvu kaikissa vakuutusliiketoiminnoissa. Ifin asiakasmäärä kasvoi kaikilla markkinoilla viime vuodesta. Paikallisissa valuutoissa laskettuna maksutulo kasvoi kaikilla liiketoiminta-alueilla ja kaikilla markkinoilla paitsi Suomessa. Euromääräisesti maksutulo laski hieman viime vuodesta johtuen lähinnä Ruotsin kruunun heikentymisestä suhteessa euroon. Topdanmarkin maksutulo kasvoi sekä vahinkovakuutusliiketoiminnassa, mutta erityisesti henkivakuutusliiketoiminnassa, jossa kasvua kertyi lähes viidennes.

Mandatum Lifen maksutulo kasvoi ensimmäisellä neljänneksellä 6 prosenttia viime vuodesta ja tulos ennen veroja oli erittäin vahva, 73 miljoonaa euroa. Katsauskauden jälkeen Mandatum Life ja Danske sopivat yhteistyönsä jatkamisesta ja vakuutuskannan myynnin perumisesta. Järjestelyn toteutuessa Mandatum Life saa 197 miljoonan euron kauppahinnan, minkä lisäksi yhteistyön jatkumisella on noin 20 miljoonan euron positiivinen tulosvaikutus vuositasolla verrattuna tilanteeseen, jossa kanta olisi siirretty. Tämä tukee Mandatum Lifen kasvunäkymiä ja osingonmaksukykyä.

Nordea etenee oikeaan suuntaan. Suuret projektit etenevät suunnitellusti ja pankki on vähentänyt riskejään onnistuneesti. Pankin vakavaraisuus on vahvempi kuin koskaan ja luottotappiot jatkoivat laskusuunnassa. Nordean johto arvioi edelleen, että koko vuoden tulos paranee viime vuodesta. Suurimpana omistajana suhtaudumme tähän arvioon luottavaisesti.

Omistusyhteisö-segmentin tulos ennen veroja painui 46 miljoonaa euroa tappiolliseksi. Pääsyy tuloslaskulle oli heikko kruunu. Yhteensä valuuttakurssitappiot olivat ensimmäisellä neljänneksellä 59 miljoonaa euroa. Maaliskuun lopussa kruunu oli heikentynyt suhteessa euroon noin kahdeksan prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Heikentyminen on jatkunut kuluvalla neljänneksellä.

Sijoitusmarkkinoilla iso kuva ei ole muuttunut merkittävästi, mutta hermostuneisuus on näkynyt selvästi kasvaneena volatiliteettina. Kauppasodan uhka ja poliittiset riskit ovat olleet koholla, minkä lisäksi markkinoiden huomio on kohdistunut erityisesti korkoihin. Yhdysvalloissa 10-vuotisen valtionlainan korko ylitti huhtikuussa kolmen prosentin rajan ensimmäistä kertaa neljään vuoteen. Myös Euroopassa on nähty liikehdintää ylöspäin, joskin korot ovat edelleen erittäin matalalla. Sammon näkökulmasta korkojen nousu olisi tervetullut ilmiö.

Lue lisää Sammon ensimmäisen neljänneksen tuloksesta osoitteessa www.sampo.com/tulos

 

Mirko Hurmerinta

Sijoittajasuhde- ja viestintäasiantuntija

Sampo Oyj

 

Miksi sijoittaa Sampoon? IR-blogi esittelee Sampoa sijoituskohteena ja tarjoaa tietoa konsernin liiketoiminnoista ja markkinoista. https://www.sampo.com/fi/tietoa-meista/ir-blogi/

Sijoitustiedon Sampo -keskusteluketju

Yhteistyökumppanit ja tarjoukset: Mandatum Trader

Poimi pala Pohjoismaita sijoitussalkkuun. Kaupankäynti nyt alkaen 0,01 % tai min. 1 €.

Exel jakoi oikein

Aki Pyysing
16.6.2024
east Lue lisää

Autopaikkojen vuokrista

Miika Vuorensola
16.6.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Ostopaikka kuluttajatuoteyhtiöissä?

Pentti Jokinen
14.6.2024
east Lue lisää