Olet täällä

Artikkelit

Historian karmeimmat pörssiromahdukset

Kaikkien aikojen pörssiromahdukset

Markkinat ovat olleet viime aikoina vahvan pelon vallassa. Markkinapelko ei ole kuitenkaan uusi ilmiö vaan kulkenut pörssin mukana läpi sen historian. Sijoitustieto listaa kaikkien aikojen suurimmat pörssiromahdukset ja selvittää niiden karmeat seuraukset lukuina. Lohdutuksena todettakoon, että suurimmat nousupäivät on koettu aina pörssiromahdusten yhteydessä.

19.10.1987: The Black Monday (-22,6%)

The Black Monday on historian synkin yksittäinen laskupäivä, kun muun muassa DJIA –indeksi laski huimat 22,6%. Lasku alkoi Hong Kongista, josta levisi laajalti Eurooppaan ja USA:han. The Black Monday on jopa kaksi kertaa synkempi kuin historian toiseksi synkin päivä. Syiksi tähän on mainittu muun muassa automatisoituja kaupankäyntiohjelmistoja, yleistä osakkeiden yliarvostusta sekä runsasta markkinapsykologiaa. Viikko Mustan maanantain jälkeen koettiin vielä toinen raskas pörssipäivä, kun kurssit laskivat jopa yli 8%.

28.10.1929: The Great Crash (-12.8%)

The Great Crash on kaikkien aikojen toiseksi voimakkain laskupäivä DJIA –indeksissä ja oli ensimmäisiä signaaleja kohti kymmenen vuotta kestävää Suurta lamaa. Suuren laman aikana koettiin yhteensä huimat yhdeksän yli 7%:n laskupäivää. Samaan aikaan kaikkien aikojen top20 -nousupäivästä Suuren laman aikana nähtiin jopa kuusitoista. Ajanjakso olikin merkittävän kurssivaihtelun aikaa.

14.3.1907: The Panic of 1907 (-8,3%)

The Panic of 1907 alkoi New Yorkista, kun osake- ja asuntomarkkinat spekuloitiin ylikuumentuneeksi. Maaliskuussa nähtiin historian seitsemänneksi karmein laskupäivä, kun kurssit laskivat jopa 8,3%. Todellinen paniikki nähtiin saman vuoden lokakuussa, kun kurssit laskivat kolmessa viikossa edellisvuoden huipuista jopa 50%. The Panic of 1907 lopulta johti siihen, että Fed (Federal Reserve System) perustettiin.

15.10.2008 Financial Crisis (-7,9%)

Finanssikriisi on tunnettu ajanjakso, joka sai alkunsa USA:sta ja levisi nopeasti globaaliksi talouskriisiksi. Ajanjakson aikana koettiin jopa neljä yli 7%:n laskupäivää ja kaksi yli 10%:n nousupäivää.

27.10.1997: The Mini Crash (-7,2%)

The Mini Crashia pidetään USA:n ja Kanadan 1990-luvun talousbuumin lopun alkuna. Lokakuun 27.päivä DJIA –indeksi jopa suljettiin puoli tuntia ennen virallista sulkeutumista ja päättyi 7,2% pakkaselle. The Mini Crash ei kuitenkaan vaikuttanut merkittävästi koko talouteen, sillä vuoden päätyttyä kurssit olivat kokonaisuudessaan vielä plussan puolella.

17.9.2001: Collapse of the WTC (-7,1%)

Vuonna 2001 World Trade Center –tornit sortuivat ja USA:n pörssit olivat terrori-iskun vuoksi lähes viikon kiinni. Ensimmäisenä aukiolopäivänä DJIA -indeksi laski huimat 7,1%. Kursseja alaspäin vetivät muun muassa lentokoneita valmistava Boeing sekä ilmailualalla toimiva United Technologies. Viisi aiemmin mainittua kriisiä ovat olleet niin merkittäviä ajanjaksoja, että WTC –iskujen pörssipäivä on vasta 17. synkin DJIA:n historiassa.

Mitä karmaisevat pörssiromahdukset opettavat? Ainakin sen, että pörssiromahduksen syy voi olla yksittäinen tapahtuma tai onnettomuus tai jokin laajempi rakenteellinen ongelma. Taustalla vaikuttavia tekijöitä ovat usein pitkäaikainen kurssinousu ja markkinoiden ylikuumentuminen, mikä mahdollistaa vahvemman paniikkireaktion syntymisen kurssien kääntyessä laskuun.

Laskupäivillä ja nousupäivillä on myös eronsa. Historian karmein laskupäivä lyö lukuna selvästi historian vahvimman nousupäivän (+15,3%, vuosi 1933). Pelko onkin tunnetusti ahneutta voimakkaampi tunne, mutta se myös myy ilmeisen hyvin, onhan kaikilla pörssiromahduksilla omat nimet. Missä ovat ”The Sunny Friday” tai “The Great Rise of Stocks”?

Poimittakoon loppuun vielä, että kaikkien aikojen top20 laskupäivästä jopa puolet on tapahtunut lokakuussa. Syksyä odotellessa.

 

Tutustu Suomen suosituimpiin viputuotteisiin ilman välityspalkkiota
Liity Sijoitustiedon jäseneksi