Olet täällä

Artikkelit
Kaupallinen yhteistyö

Hajauttamisen ratkaiseva rooli muuttuvassa talousmaailmassa

 

Maailma on viimeisen kahden vuoden aikana mullistunut merkittävästi sitä edeltäneeseen vuosikymmeneen verrattuna, mikä on pakottanut sijoittajat pohtimaan aiempaa perusteellisemmin sijoitusstrategioitaan. Finanssikriisin jälkimainingeissa omaisuusluokat kiinteistöistä kryptoihin olivat vakaassa nousutrendissä. Tähän tuli kuitenkin raju muutos vuosikymmenen vaihtuessa; ensin pandemia laittoi kapuloita rattaisiin, sen jälkeen inflaatio ja Ukrainan sota ovat merkittävästi lisänneet epävarmuutta sijoittajien keskuudessa.

Jokaisessa talouden syklin vaiheessa löytyy nippu voittajia ja häviäjiä. Pandemian aikana osa yhtiöistä teki ennätystuloksia toisten taistellessa olemassaolonsa puolesta. Kiinteistöala on yksi parhaiten arvonsa säilyttäneistä sektoreista ja Estateguru jatkaa kiinnostavien ja tuottavien sijoituskohteiden tarjoamista sijoittajille tasaisella syötöllä.

Estategurun ensiluokkainen riskienhallintatyö edesauttaa yhtiötä varmistamaan tarjoamiensa hankkeiden tasapainoisen riski-tuotto-suhteen. Lainojen laatu ei ole talousaktiviteetin hidastumisen tai yhtiön voimakkaan kasvun takia laskenut, sillä Estategurun luotonvalvonta on toimialalla vertaansa vailla.

Osake- ja kiinteistömarkkinat jatkavat sijoittajan ensisijaisina vaihtoehtoina niiden riski-tuotto-suhteen ja likviditeetin ansiosta.

Omaisuusluokkien vertailu ei ole aina mahdollista, tai edes järkevää, mutta sijoitussalkun hajauttaminen on aina erityisen tärkeää markkinatilanteesta riippumatta.

Kaikki munat yhteen koriin?

Vuokra-asunto voi tarjota hyvää tuottoa, mikäli sijoittajalla on halua ja taitoa asuntosijoituksen hallintaan. Huolimatta Euroopan Keskuspankin viimeviikkoisesta ohjauskoron nostosta ovat asuntolainojen korot edelleen historiallisesta vinkkelistä katsottuna erittäin alhaisia. Aika voi siis edelleen olla otollinen rahoittaa asunnon ostaminen, tosin epävarma taloustilanne voi aiheuttaa muutoksia nopeastikin ja vaikeuttaa vuokralaisen hankkimista ja pitämistä.

Asuntosijoittajaksi lähtiessään sijoittaja hankkii asunnon joko käteisellä tai asuntolainan avulla, pitää asunnosta hyvää huolta ja hoitaa suhteet vuokralaisiin. Neuvokas asuntosijoittaja voi ansaita mainiota tuottoa ostamalla asunnon oikeasta sijainnista oikeaan aikaan. Asunnon myyminen ei kuitenkaan ole läheskään yhtä helppoa kuin osakkeen myyminen pörssissä tai sijoituksen myynti Estategurun alustan jälkimarkkinoilla.

Seikkaperäisen analyysin avulla sijoittaja voi löytää erinomaisen osakkeen tai tuottoisan sijoitusasunnon. Ongelmana yhteen kohteeseen sijoitettaessa on riskin keskittyminen. Neste Oyj:n osake voi olla erinomainen sijoitus, mutta turvallisempaa ja silti tuottavaa, on sijoittaa laajemmin OMXH25-indeksiin, jolloin riski hajautuu 25 eri osakkeen kesken eikä yhden osakkeen vaikutus kokonaisuuteen ole merkittävä.

Asuntosijoittaminen voi edetä yhden kohteen osalta mainiosti pitkään, mutta eteen voi tulla odottamattomia ongelmia. Riskin hajauttamisen kannalta järkevämpää on sijoittaa laaja-alaisemmin kiinteistöihin yhden asunnon sijaan.

Kattavaa riskien minimointia

Toisin kuin monet muut vertaislainoja tarjoavat kaupankäyntialustat, kaikki Estategurun käyttöpääomalainat ovat vakuuksilla turvattuja. Tämä on merkittävä etu kilpailijoihin verrattuna, sillä kokeneinkaan riskienhallinnan ammattilainen ei voi ennakoida kaikkia hankkeeseen liittyviä riskejä. Estategurun täytyy varautua myös siihen, etteivät kaikki alustan kautta rahoitetuista hankkeista ole menestyksellisiä. Näissä tapauksissa tappioita voidaan välttää vakuuksia myymällä. Viime vuosina Estateguru on investoinut sekä tiimiinsä että resursseihin, joiden avulla hankkeiden laatu säilytetään korkeana. Estategurussa tiedetään, miten hallita pahimmat mahdolliset tilanteet ja autetaan lainanottajia hankaluuksien ilmaantuessa.

Miksi lainanottajat tulevat Estategurun alustalle, vaikka he joutuvat maksamaan lainalleen pankkilainaa korkeampaa korkoa? Syy on yksinkertainen – pankkien riskinottohalu ja byrokratia hidastavat lainamenettelyä ratkaisevasti. Suurilla kivijalkapankeilla ei ole kapasiteettia rahoittaa hanketta muutamassa päivässä. Estategurun suuren sijoittajamäärän ansiosta lainanottajat saavat rahoituksen lisäksi ilmaista mainontaa hankkeilleen.  Ei ole poikkeuksellista, että kehityshankkeeseen Estategurun kautta sijoittanut päätyy esimerkiksi ostamaan asunnon hankkeesta, jonka kehittämiseen hän osallistui sijoituksen kautta.

Estateguru tarjoaa hankkeita kahdeksassa eri maassa. Tämä avaa suomalaisille mahdollisuuden hajauttaa sijoitussalkkuaan ulkomaisiin kiinteistöihin, mikä muussa tapauksessa olisi haastavaa ja monimutkaista.

Huomiota tulee kiinnittää myös sijoittamisen kuluihin. Osakesijoittamiseen kuuluu erilaisia välitys- ja säilytyspalkkioita, jotka nakertavat salkun tuottoa. Myös sijoitusasuntoon sisältyy kiinteitä kuluja. Pahimmassa tapauksessa epäonnistunut vuokralaisen valinta voi aiheuttaa merkittäviä kuluja.

Estategurun alustan kautta voit saavuttaa hajautushyötyjä ja alan turvallisinta sijoittamista vain 50 euron minimisijoituksella ilman välityspalkkioita tai säilytyskuluja. Tähän kuukausittaiseen sijoitussummaan lähes jokaisella on varaa.

Sijoittajan kannalta merkittävä etu Estategurun kautta sijoitettaessa on yhtiön tekemä taustatyö ja riskianalyysit sekä lainasta että lainanottajasta. Tämä on automaattisesti pois sijoittajan työtaakasta. Kaikki rahoitusta hakevat hankkeet eivät päädy Estategurun alustalle tiukkojen kriteerien siivilöimänä.

Lainat valmistellaan huolella – sijoittajan ei tarvitse huolehtia asuntolainoista tai muista sopimusjärjestelyistä.

Mikäli sijoittaja haluaa erityisen huoletonta, hajautettua sijoittamista kiinteistövakuudellisiin lainoihin Euroopassa, voi hän valita sopivan Auto Invest-sijoitusstrategian Estategurun tarjoamista vaihtoehdoista, tai mukauttaa strategian haluamiensa kriteerien mukaisesti.

Auto Invest-ominaisuuden avulla sijoittaja voi jo muutamassa kuukaudessa saada järkevästi hajautetun kiinteistölainasalkun, joka tuottaa ilman sen suurempia ponnisteluja.

Auto Invest ei lisää sijoittajan kuluja välityspalkkioiden ja muiden kiinteiden kulujen muodossa, minkä ansiosta lainaehdoissa mainittu korko maksetaan täysimääräisenä sijoittajan tilille.

Tämän lisäksi Auto Investiä käyttämällä sijoittaja voi varmistaa, ettei alustalle ilmestyvä hanke mene sivu suun sijoittajien kiinnostuksen ja nopeuden ansiosta.

Sijoittaja on toki tervetullut tutustumaan hankkeisiin ja tekemään sijoitusvalinnat itse manuaalisesti Estategurun tarjoamasta laajasta lainavalikoimasta.

Tutustu Estategurun tarjontaan yhtiön kotisivuilla.

Sijoita kryptovaluuttoihin turvallisesti ja luotettavasti
Liity Sijoitustiedon jäseneksi