Olet täällä

Haastattelussa Mika Hyttinen: Pitkällä aikavälillä omistaja nauraa matkalla pankkiin

Mika Hyttinen on aktiivinen talouspersoona, joka on hiljattain julkaissut uuden kirjansa 'Luovu ajoittamisesta, tuplaa tuottosi'. Sijoitustieto haastatteli Hyttistä ja kysyi, miksi ajoittaminen on pahasta ja mikä hänen oma kaupankäyntistrategiansa oikeastaan on.

Jaa Twiittaa

Mika Hyttinen on aktiivinen talouspersoona, joka on hiljattain julkaissut uuden kirjan 'Luovu ajoittamisesta, tuplaa tuottosi'. Sijoitustieto haastatteli Hyttistä ja kysyi, miksi ajoittaminen on pahasta ja mikä hänen oma kaupankäyntistrategiansa oikeastaan on. Mikan omaa talousblogia voi myös seurata täällä: Tinpie -Timing is nothing-.

Mika Hyttinen, kerro lyhyesti sijoitusurastasi ja mistä kaikki alkoi?

Vuonna 1998 menin kesätöihin Sammon arvopaperiosastolle. Sampo oli tuolloin Suomen toiseksi suurin sijoittaja, ja tuolloin syttyi kipinä, jota ei pysty sammuttamaan. Olin jo ennen tuota tehnyt omat ensimmäiset osakesijoitukseni, mutta tuona kesänä kiinnostus sai aivan uudet mittasuhteet.

Mistä sijoittamisessa on kyse?

Eri ihmiset kokevat sijoittamisen hämmästyttävän eri tavoin. Minulle sijoittaminen on toimintaa, jossa etsitään kohdetta, jossa euron sijoitus kasvaa vähintään kahdeksi euroksi. Pörssissä hinnat heiluvat päättömästi, mutta tämä on vain hyvä asia, koska välillä saman kaksi euroa saa takaisin 0,5 euron sijoituksesta. Tämä hintojen heilunta tekee osakesijoittamisen pelistä helpon, mutta ihminen on epärationaalinen päätöksentekijä ja tekee helpoista asioista vaikeita.

Painotat ajoittamisesta luopumista, miksi ajoittaminen on pahasta?

Kun katsomme pörssihistoriaa, niin se on täynnä yllättäviä kehityskulkuja. On pitkiä heikon tuoton ajanjaksoja, mutta myös huimia nousujaksoja. Kukaan ei osannut toistuvasti ennakoida markkinoiden liikkeitä menneinä vuosikymmeninä. On hieman erikoista uskoa, että tähän joku asiantuntija pystyisi myöskään tänään.

Sijoittajilla on taipumusta keskittyä lyhyen aikavälin tuoton maksimoimiseen. Usein markkina näyttää selvästi olevan menossa ylös tai alas, mutta sitten tapahtuukin jotain ”yllättävää”. Yksinkertaisempaa ja tuottavampaa olisi tehdä hyviä ostoksia markkinanäkymistä välittämättä. Käytännössä tämä tarkoittaa edullisen osakkeen ostamista, vaikka yleinen markkinatilanne on huolestuttava. 

Mikä on oma kaupankäyntistrategiasi?

Sijoitan harvoihin yhtiöihin ja ostan mieluummin tuttua yhtiötä lisää kuin haen uusia ideoita. Pyrin tekemään lisäostoja vuosittain, mutta aina ei ole tarjolla riittävän hyvää tuottoa. Sijoitusurani alussa kävin enemmän kauppaa omistuksillani, mutta kokemuksen karttuessa olen siirtynyt rauhallisempaan strategiaan.

En enää anna tarkalle hinnalle niin suurta painoarvoa. On aivan sama, maksaako osake 9,99, 10,00 tai 10,05 euroa.

Sijoitusurasi paras ja huonoin sijoitus?

Paras on Svenska Handelsbanken. Handelsbanken on yksi niistä harvoista yhtiöistä, joiden yrityskulttuuri on niin vahva, että voin sanoa luottavani pankin kykyyn tehdä asioita oikein.

Huonoimmat sijoitukset liittyvät myynteihin. On tuskallista katsoa yhtiön kehitystä, jonka osakkeen on lyhyen aikavälin huolien keskellä myynyt ja nyt osakkeen hinta on 10-kertainen. Tällainen on esimerkiksi Nokian Renkaat.

Miten mittaat omaa menestystäsi sijoittajana?

Vuoden 2016 1.vuosineljännes on takana. Tein neljänneksen aikana neljä ostoa, mutta en myynyt mitään. Tämä on täysin linjassa strategiani kanssa. Lopulta vain tuotolla on merkitystä, joten kauppojen lukumäärällä ei sinällään ole suurta merkitystä. Minulla oli taipumusta tarpeettomaan kaupankäyntiin ja nykyisin mittaan myös kauppojen lukumäärää. Se kuitenkin kertoo koruttomasti, mitä on tullut tehtyä.

Pidemmällä aikavälillä seuraan toki myös salkkuni tuottoa. En kuitenkaan pelaa sijoituspeliä sillä silmällä, että yritän voittaa pörssin keskiarvon (eli indeksituoton). Yksikään sijoitusstrategia ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla jokaisessa markkinatilanteessa. Olen valinnut omistajan roolin ja se tuonee hyvän tuoton, jos pysyn roolissani. Oma mittaustapani tukee sitä, että pysyn roolissani.

Mitä uutta uusi sijoituskirjasi antaa sijoittamisesta kiinnostuneille?

Se esittelee osakesijoittajan roolit uudesta näkökulmasta. Aktiivinen salkunhoito ja jatkuva kaupankäynti ovat tietenkin hauskoja harrastuksia, mutta tutkimusten valossa vain pieni osa sijoittajista saavuttaa edes markkinan keskituottoa. Parhaat treidaajat tienaavat erittäin hyvin, mutta suuri massa vain elättää nämä huiput ja neuvonantajien armeijan.

Aktiivisen sijoittamisen vaihtoehdoksi kirja tarjoaa omistajan roolia. Lyhyellä aikavälillä aktiivinen kaupankäynti näyttää ylivertaiselta tavalta, mutta pitkällä aikavälillä se on omistaja, joka nauraa matkalla pankkiin.

Sijoitussalkkusi kolme suurinta osakeomistusta?

IBM, Strayer Education ja Marimekko. Näiden kolmen osuus salkustani on yli 50 prosenttia. Näin keskittynyttä salkkua en suosittele aloittelijoille, mutta itse omistan ennemmin paljon hyvää kuin vähän kaikkea. Kun en yritä ajoittaa, en tee ajoitusvirheitä. Jäljelle jää kuitenkin virheet bisnesten analysoinnissa, mutta saan tasan sellaisen tuoton kuin valitsemieni bisnesten menestys minulle suo.

Keskustele haastattelusta täällä.

Sijoitustieto on sijoittamiseen, säästämiseen ja talouteen keskittynyt verkkoyhteisö. Sijoitustiedon toimituksesta vastaavat Juha Toivanen, Harri Koski ja Johannes Ankelo.
Twitter173 kirjoitusta

Samanlaista sisältöä

Haastattelut

Kirjahaastattelu: Random Walker ja Laatuguru

Sijoitustieto - 2.6.2017
Haastattelut

Vesa Puttonen: Mihin nyt kannattaisi sijoittaa?

Sijoitustieto - 15.5.2017
Haastattelut

Haastattelu: Jens Kyllönen Sijoitustiedon osakkaaksi

Aki Pyysing - 2.4.2017

Artikkelit & kolumnit

Artikkelit

Somepoiminnat 25. Sijoitustieto toivottaa lukijoilleen hyvää juhannusta!

Sijoitustieto - 23.6.2017
Kumppaniblogit

Kulut – ainoa varma asia sijoituksissa

Juuso Jauhiainen | Nordea Markets - 21.6.2017
Artikkelit

Vertaislainat sijoituskohteena

Sijoitustieto - 20.6.2017
Kolumnit

Kolumni: Stubb Eurooppaan, persut halki ja vihreätkin saivat äänet lopulta laskettua

Aki Pyysing - 18.6.2017
Artikkelit

Somepoiminnat 24: FED, hallituskriisi ja Bitcoin

Sijoitustieto - 16.6.2017
Kumppaniblogit

Mitä ihmettä analyysiyhtiö myöntää virheitään?

Mikael Rautanen | Inderes - 16.6.2017
Artikkelit

Tämän takia en ole öljyhärkä

Timo Tikkala - 15.6.2017
Kumppaniblogit

Treidaajan 5 kuolemansyntiä

Nordnet - 13.6.2017

Aktiivinen keskustelu

Uusin viesti: Sijoitustieto, 23.06. 15:23
Uusin viesti: Casteliero, 23.06. 14:35
Uusin viesti: asikainl, 23.06. 09:27
Uusin viesti: Acumen, 22.06. 18:02
Uusin viesti: Domme, 22.06. 09:35
Uusin viesti: Aykazu, 21.06. 16:45
Uusin viesti: Sijoitustieto, 21.06. 08:44
Uusin viesti: Akseli, 20.06. 15:23
Uusin viesti: Sijoitustieto, 20.06. 12:09
Uusin viesti: StingrayX, 20.06. 11:57

Seuraa Sijoitustietoa