Haastattelut

Haastattelussa Christian Långfors: Teknisen analyysin salat

Sijoitustieto |
Jaa Twiittaa

Traders.fi -verkkosivuston perustaja ja IT-alan erikoismies Christian Långfors tekee BNP Paribasille DAX:in ja Nokian jokaisena maanantai-aamuna julkaistavaa teknisen analyysin viikkokirjettä. Långfors kertoo Sijoitustiedolle, mistä urakka teknisen analyysin syövereissä sai alkunsa ja miten tekniseen analyysiin tutustuvan sijoittajan kannattaa lähteä liikkeelle.

Miten aloitit urasi sijoittajana? 

- Ensimmäiseksi haluaisin sanoa, että mielestäni sijoittaminen ja treidaaminen ovat kaksi eri asiaa, vaikka instrumentit ovatkin käytännössä identtiset. Treidatessa ei juurikaan kiinnosta onko yrityksen liikeidea terveellä pohjalla kunhan instrumentissa on tarpeeksi volatiliteettia sekä likviditeettiä. Sijoittajana haluan ymmärtää, mitä yritys tekee sekä onko liikeidea järkevä nyt ja lähitulevaisuudessa. Lisäksi yrityksen kassan tulee olla kunnossa, yrityksen tulee olla voitollinen sekä sen tulee maksaa osinkoa. Ei myöskään haittaa, jos osakkeen hinta nousee. Kuitenkin kannattaa muistaa, että osakkeen hinnannoususta on hyötyä ainoastaan silloin, kun olet myymässä omistamasi osakkeet yrityksessä.

- Tutustuin sijoittamiseen aika nuorena, koska isä oli suhteellisen aktiivinen sijoittaja ja seurasin sivusta, mitä hän teki. Tekniseen analyysiin tutustuin vuonna 2008, jonka jälkeen oma sijoitustapa on muuttunut. 

Miten kuvailisit sijoitusstrategiaasi muutamalla sanalla?

- Olen hyvin pitkälti ”buy & hold”-ihminen kun puhutaan tietyistä sijoitusmuodoista. Sijoittaminen suoraan osakkeisiin / yrityksiin on jäänyt vähemmälle joka vuosi ja painopiste on siirtynyt enemmän ja enemmän indeksisijoittamiseen. Indeksisijoittaminen on enimmäkseen trendin seurantaa teknisen analyysin avulla. 

Miten päädyit teknisen analyysin ammattilaiseksi? 

- Elettiin vuotta 2008 ja finanssikriisi oli tapetilla. En ollut silloin tietoinen termistä tekninen analyysi. Minulla oli silloin paljon vapaa-aikaa ja sattumalta rupesin tutkimaan, mitä mm. RSI (Relative Strength Index) tarkoittaa ja nälkä kasvoi syödessä. Ostin kasan kirjoja sekä kehitin ja testasin muutamia treidaussysteemejä. 

Kerro tarkemmin siitä miten teknisen analyysin saa käännettyä tuotoksi markkinoilla. 

- Tekninen analyysi on työkalu, jota on mahdollista käyttää monella tavalla. Mikäli olet sijoittaja ja olet tutkimassa uutta yritystä, johon olisit valmis sijoittamaan, teknisestä analyysista voi olla hyötyä esimerkiksi sen selvittämisessä, miten yrityksen osakkeen kurssi on liikkunut aikaisemmin. Jos esimerkiksi toimiala, jolla yritys toimii, suuntaa ylöspäin mutta kyseisen yrityksen osakekurssi on menossa alaspäin, tämä voi olla merkki siitä, että kaikki asiat eivät ole yrityksessä kunnossa. Taustalla voi olla esimerkiksi yrityksen toimintaan vaikuttava lakimuutos, tärkeän patentin umpeutuminen tai jokin muu syy.

- Tekninen analyysi on treidarille tärkeä työkalu. Varsinkin intra- ja swing- treidaajille, joille fundamentaalisten asioiden merkitys on vähäinen, tekninen analyysi on tärkeä työkalu.

- Olisi liian helppoa, jos voisin sanoa, että tekemällä näin onnistut takuuvarmasti. Jotta voisi onnistua treidaajana, tulee löytää oma edge; oli se sitten futuurien skalppaaminen, swing trading, arbitraasit tai jotain muuta. Pitää olla ymmärrys ”isosta kuvasta” sekä pelisilmää muuttaa omaa systeemiä, jos se ei enää toimi tai isompi kuva on muuttunut. Esimerkiksi sellainen systeemi, joka toimii hyvin kun volatiliteetti on korkea, ei välttämättä toimi ollenkaan silloin, kun volatiliteetti on matala ja trendi vahva. TA on myös todella kätevä silloin, kun etsii järkeviä stop/loss-tasoja. 

Millaiset työvälineet menestyvä tekninen analyytikko tarvitsee? 

- Tietokoneen sekä TA-ohjelman, joka sopii omiin tarpeisiin ja tietenkin Internet-yhteyden. Myös Excel tai muu vastaava laskentaohjelma on kätevä sekä paperi ja kynä. Näillä pääsee hyvin alkuun. Treidarilla on lisäksi hyvä olla muutama hyvä näyttö sekä varainternetyhteys, varsinkin jos on intra- treidari, joka pyörittää isoja positioita.

- Analyytikkona täytyy olla todella kiinnostunut analysoimisesta ja tiedon keräämisestä sekä lisäksi pitää olla systemaattinen. Ohjelmoinnin osaaminen on iso plussa mm. tiedon keräämisessä. Myös monet TA-ohjelmat mahdollistavat omien skriptien tekemisen. Jos haluaa luoda automaattiset treidaussysteemit, niin silloin tarvitsee myös ”backtestaus”- ohjelman. 

Millaiset ovat teknisen analyytikon tavanomaiset rutiinit? 

- Rutiinit riippuvat tavoitteesta eli siitä, mihin tulet analyysia käyttämään. Datan ”kerääminen” on kaiken a ja o. Itse seuraan joka ilta erilaisia kuvaajia volatiliteetistä riippuen. Jos volatiliteetti on ollut korkea ja heiluntaa on ollut suuntaan ja toiseen, katson myös tarkemmin päivän makrot sekä talousuutiset.

Mitkä ovat pahimmat väärinymmärretyt asiat teknisestä analyysistä?

- Hyvä kysymys. Niitä on varmasti monia, mutta ehkä pahin on se, että uskotaan TA :n olevan graalin malja. TA on työkalu samalla tavalla kun vasara kirvesmiehelle, eli kätevä työväline.

Voiko päiväkauppaa tekevä treidari menestyä markkinoilla pelkästään teknisellä analyysillä huomioimatta talouden fundamentteja?

- Kyllä ja ei. Sen verran pitää mielestäni ainakin seurata päivän makroja, että tietää koska on odotettavissa enemmän volatiliteettiä intrassa. 

Mitä tekninen analyysi on opettanut sinulle?

- On vaikea sanoa, mitä en olisi oppinut jos en olisi tutustunut tekniseen analyysiin. Olen ehkä nälkäisempi nykyään kuin aikaisemmin; haluan oppia, ymmärtää ja tutkia sellaisia asioita, joista en välttämättä olisi ollut kiinnostanut aikaisemmin.

- Olen myös oppinut käsittelemään suurta tietomäärää paremmin kuin aikaisemmin ja päätösten tekeminen käy nykyään nopeammin, myös sijoittamisen ulkopuolella. Luulen myös, että ns. gut feeling on kehittynyt viime vuosina. Olen myös oppinut paremmin miten ”fear & greed” muuttavat ihmisten ajattelutapaa sekä päätösten tekemistä.

Muutama vinkki aloittelevalla tekniselle analyytikolle/sijoittajalle?

- Jos haluaa oppia TA:n perusteet, kirjallisuutta löytyy todella paljon. Esim. Larry Connors ja Alexander Elder ovat kirjoittaneet monia hyviä kirjoja. TA-ohjelmat tarjoavat mitä erikoisempia mittareita. Minullakin oli alussa käytössä melkoinen arsenaali erilaisia mittareita, mutta nykyään käytössäni on muutaman omatekoisen oskillaattorin lisäksi vain kynttiläkuvaaja, volyymi, RSI sekä liukuvat keskiarvot. Käytän myös silloin tällöin Bollinger Bands:ia sekä ATR:a ja MACD:a.

- Kunhan se oma edge löytyy, tyyli on vapaa. Suosittelen kuitenkin opiskelemaan mahdollisimman paljon erilaisia kynttiläkuvioita. Esim. Thomas Bulkowskin Encyclopedia of chart patterns on hyvä kirja.

- Aloittavalle treidarille sanoisin että, aloita sellaisella treidauskassalla, joka sinulla on varaa menettää. Todennäköisyys sille, että ainakin ensimmäinen treidauskassa häviää kokonaan, on suuri. Mielestäni treidarin kannattaa tutustua ja oppia käyttämään ensiksi oikeaa positiokokoa ja risk management:a, ennen kuin tutustuu tekniseen analyysiin. Unohda (isot) voitot, keskity häviämään mahdollisimman vähän.

Mistä lukijamme voivat lukea sinusta lisää?

- Minusta voi lukea lisää osoitteessa http://christian.langfors.fi Teen yhteistyötä BNP Paribasin kanssa, ja kerran viikossa julkaisen ilmaiseksi DAX & Nokian tekniset analyysit osoitteessa http://bnp.traders.fi. Perustin Traders.fi:n 2009 ja päivitän silloin tällöin mm. teknisiä analyyseja osoitteessa http://traders.fi. Minulla on tällä hetkellä niin paljon muita projekteja menossa, että valitettavasti traders.fi -analyysit ovat jääneet vähäisiksi viime aikoina. 

Yhteistyökumppaniksi:

Näkyvyys Sijoitustiedossa, ota yhteyttä!

Artikkelit

Ulkomaisen pääoman osallistuminen USA:n bondimarkkinoille on laskussa

Johannes Ankelo
22.5.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Sitowisen kurssinousu ei vaadi huippusuoritusta mutta nostureita taivaanrantaan

Antti Leinonen
20.5.2025
east Lue lisää
Kolumnit

Tieteelliset veronalennukset

Aki Pyysing
18.5.2025
east Lue lisää