Artikkelit

Ulkomaisen pääoman osallistuminen USA:n bondimarkkinoille on laskussa

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Huhtikuussa Deutsche Bankin FX-pomo George Saravelos varoitti, että olemme keskellä dramaattista muutosta markkinoiden dynamiikassa, mikä nostaa pelkoja luottamuksen katoamisesta USA:n dollariin. Viikkoa myöhemmin kun Trump ilmoitti tauosta tariffisodassa, Saravelos varoitti, että vahinko on jo tapahtunut, vaikka tariffimuutokset peruutettaisiin kokonaisuudessaan. Vahinko on tapahtunut pysyvän talouspoliittisen epävarmuuden nousun muodossa ja mies varoitti edelleen Fedin joutuvan aloittamaan rahapoliittisen elvytyksen, mikäli häiriöt Treasury-velkakirjamarkkinoilla jatkuvat. 

Kuukausi varoitusten jälkeen on havaittavissa viitteitä Saraveloksen mahdollisesti olleen oikeassa, sillä erotus US Treasury bondien yieldien ja USD/JPY-valuuttaparin välillä kasvaa ja Saravelos huomauttaa tämän olevan tärkein indikaattori arvioitaessa kiihtyviä USA:n taloudellisia riskejä.

Allaoleva kuvaaja kertoo kaiken tarvittavan: Japanin jeni vahvistuu vaikka jenkkibondien yieldit ovat nousussa.

Deutsche Bankin mukaan tämä on todiste siitä, että ulkomaisen pääoman osallistuminen USA:n bondimarkkinoille on laskussa.

Japanin pitkät korot ovat samaan aikaan nousseet voimakkaasti viimeisten päivien aikana. Jotkut näkevät tämän kasvaneina huolina Japanin taloudellisesta tilanteesta, mutta Deutsche Bank on eri mieltä. 

Jos Japanilla olisi taloudellisia huolia, jeni olisi heikkenemässä, ei vahvistumassa. 

Saravelos osoittaa viime viikkoisissa globaalissa markkinaraportissaan, miten Japanilla on reilusti taloudellista liikkumavaraa johtuen sen positiivisesta ulkomaisesta nettovarallisuudesta.

Deutsche valuuttapomo väittää, että myynnit Japanin valtion bondeissa ovat suurempi ongelma jenkkien bondimarkkinoille: se tekee japanilaisista sijoituksista houkuttelevampia paikallisille sijoittajille, mikä pitää pääomia poissa jenkkimarkkinoilta.

Investointipankin näkemyksen mukaan tulevina kuukausina markkinoita ohjaavat yhä enemmän ulkoiset sijoituspositiot, mikä luo yhdistettyjä laskupaineita USA:n bondimarkkinoihin ja taalaan.

Huolen mittarina Deutsche käyttää NIIP/yield-suhdetta. (NIIP - Net International Investment Position, ulkomainen nettovarallisuus).

Se mittaa käytännössä alijäämän maailmanmarkkinahintaa.

Tarkastelemalla suhdetta aikasarjassa kuvaajan avulla, Deutsche havannoi rangen olleen selkeä finanssikriisin jälkeen.

Pankin mukaan riskit ovat kasvamassa käyrän jyrkkenemiselle laskevaan suuntaan (toisin sanoen suuremmalle erotukselle USA:n ja muun maailman välillä) ja paluulle finanssikriisiä edeltävään markkinadynamiikkaan.

Saravelos huomauttaa lopuksi heikon dollarin olevan vapautusventtiilli USA:n kaksoisvajeongelmalle.

Mainos:

Jarkko Aho & Nina Nordlund: Näin vältät ylihintaiset osakkeet - maksuton webinaaritallenne

Artikkelit

Maailman pankin aivastaessa kaikki maailman taloudet vilustuvat

Johannes Ankelo
11.6.2025
east Lue lisää
Kolumnit

Kännissä ei kannata somettaa

Aki Pyysing
8.6.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Pizzaperjantai: Slaissi pizzaa joka sijoittajalle

Antti Leinonen
6.6.2025
east Lue lisää