Artikkelit

Sitowisen kurssinousu ei vaadi huippusuoritusta mutta nostureita taivaanrantaan

Antti Leinonen |
Jaa Twiittaa

Sitowise on Suomen suurimpia rakennettuun ympäristöön keskittyviä suunnittelutoimistoja. Yhtiö listautui Helsingin pörssiin vuonna 2021 8,2 euron merkintähinnalla. Tänään osakkeista saa maksaa 2,5 euroa kappaleelta alhaisen osakevaihdon aiheuttaessa rivakoita hintaliikkeitä.

Listautumista edeltävänä vuonna Sitowisen tulos oli viritetty huippuunsa nettotulosmarginaalin ollessa noin kahdeksan prosenttia. Vuonna 2024 yhtiön tulos painui pakkaselle. Listautumisen aikoihin Sitowisen laskutusaste oli 80 prosentin luokkaa. Viimeiset pari vuotta laskutusaste on ollut noin 73 prosenttia puskien kannattavuutta alemmaksi.

Hieman kummallista Sitowisen luvuissa on se, että monet sen kilpailijat ovat pystyneet kasvamaan kannattavasti. Esimerkiksi LVI-suunnitteluun keskittynyt listaamaton Granlund on tehnyt 12-13 prosentin liikevoittoa monta vuotta perätysten. Satunnaisotannalla vastaavaan tai parempaan kannattavuuten yltävät Suomessa esimerkiksi Rejlers, A-Insinöörit ja ja Hepacon. Listautumisesta saakka Sitowisen liikevoittotavoite on ollut 12 prosenttia. 

Joko Sitowise on positioitunut epäedullisesti kaikkein heikoimmille kohdemarkkinoille, asuntorakentamisen talotekniikkaan, tai se on lisäksi hävinnyt markkinaosuuksia laskevassa markkinassa, mikä satuttaa voimalla. Projektiuutisten laatiman “aktiivisimmat yritykset” -tilaston mukaan Sitowisen asema eri suunnittelun osa-alueilla on tällä hetkellä sen kokoon nähden oikeahko. 

Sitowisen tämänhetkinen asema eri liiketoiminnoissa sekä rakennushankkeiden kokonaisarvo ja lukumäärä. (Lähde: Projektiuutiset)

Talo-liiketoiminta ja Ruotsi riippakivinä

Sitowise julkaisi ensimmäisen vuosineljänneksen tuloksen toukokuun puolivälissä. Sen liikevaihto laski 6,5 prosenttia, liikevoitto tippui 27 prosenttia ja osakekohtainen tulos painui pakkaselle. Tulosta rasittivat sopetutustoimet eli henkilöstövähennykset. Sitowisella oli 1740 työntekijää, kahdeksan prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

Heikoiten suoriutuivat Talo-liiketoiminta ja Ruotsin liiketoiminta. Suomessa liikevaihto laski 12 prosenttia Ruotsissa 28 prosenttia. Toimitusjohtaja Heikki Haasmaan mukaan Ruotsin heikkoa kehitystä selittää yhtiön paino kaupallisessa asuntorakentamisessa. Heikon tilanteen vuoksi Ruotsin henkilöstömäärä väheni neljänneksellä suhteessa viime vuoteen.

Hankalassa markkinatilanteessa Sitowisen huoleksi nousee sen 57 miljoonan euron nettovelka, joka on kuusinkertainen suhteessa käyttökatteeseen. Maaliskuussa se rahoitti uudelleen ensi vuonna erääntymässä olleen lainan, ja varmisti näin rahoituksen seuraavaksi pariksi vuodeksi.

Pohja voi todella olla käsillä

Sitowise uskoo, että Suomen rakentamisen markkinassa on pieniä piristymisen merkkejä. Rakennusteollisuuden mukaan rakentaminen kokonaisuutena väheni vuonna 2023 neljätoista prosenttia, viime vuonna kahdeksan prosenttia ja tänä vuonna se arvioi rakentamisen kasvavan neljä prosenttia. Vuodelle 2026 kasvuarvio on kuusi prosenttia. 

Sitowiselle tärkeä infrarakentaminen (37 % liikevaihdosta) väheni edellä mainittuja keskimääräistä lukuja vähemmän. Sitowisen infraliiketoiminta kasvoi sekä viime vuonna että ensimmäisellä vuosineljänneksellä neljä prosenttia. Maa- ja vesirakentamisen investoinnit ovatkin historiallisesti hyvällä tasolla.

Sitowiselle tärkeän infrarakentamisen investoinnit. (Lähde: Rakennusteollisuus RT)

Asuntorakentamisessa on käynnissä mielenkiintoinen tilanne. Ensimmäistä kertaa pariinkymmeneen vuoteen aloitukset ovat kääntyneet kasvuun ennen myönnettyjä rakennuslupia. Käppyrät kuvaavat, kuinka syvällä rakentamisen suhdanne on. Parhaassa tapauksessa nousu voi olla jyrkkä, mutta lupien alamäen jatkuessa tilanteen normalisoituminen voi viedä aikaa. Uusia asuntoja tarvitaan kasvukeskuksissa, mutta korkeammassa korkoympäristössä tuskin palataan käppyrässä näkyviin piikkeihin.

Asuntorakentaminen kuutioissa. (Lähde: Rakennusteollisuus RT)

Tomitilarakentamisessa aloitukset ja myönnetyt rakennusluvat ovat yhä alamaissa, eivätkä ne ole kääntyneet nousuun. Suomi on rakennettu täyteen uusia sairaaloita, päiväkoteja ja kouluja. Julkisen talouden tilanne huomioiden lienee epätodennäköisempää, että julkinen rakentaminen helpottaisi suuresti rakentamisen suhdannetta. Datakeskusinvestoinnit kuulostavat hyvältä Suomen kannalta, mutta todellisuudessa kansainvälisillä teknologiayhtiöillä on usein omat kumppanit niiden toteutukseen.

Toimitilarakentamisen aloitukset. (Lähde: Rakli)

Talotekniikkaliiton maaliskuun lopussa julkaistussa suhdannekatsauksessa uudisrakentamista kuvataan julkisen ja teollisen rakentamisen näkymien kääntyneen positiivisemmiksi, mutta asuntorakentamisen näkymät ovat yhä tahmeat. Viime syksyyn verrattuna tilauskanta on kasvanut 43 prosentilla suunnittelijoista. Sitowisen tilauskanta kasvoi ensimmäisellä vuosineljänneksellä suhteessa edelliseen neljännekseen, mutta väheni (3,4 %) suhteessa viime vuoteen.

Sitowisen tilauskannan kehitys miljoonissa euroissa.

LVI-tarvikkeiden tukkukauppa oli ensimmäisellä vuosineljänneksellä samalla tasolla kuin viime vuonna. Vertailukauden luku oli heikko, joten nollakasvu ei kerro tilanteen helpottumisesta.

LVI-tukkukauppa on tyypillisesti jälkisyklinen suhteessa rakentamiseen, kun materiaalia toimitetaan rakennustyömaalle projektin loppuvaiheessa. Tilasto kuitenkin tukee näkemystä siitä, että rakentamisen pohja on saavutettu.

Noin 18 prosenttia Sitowisen liikevaihdosta tulee Ruotsista, jonne yhtiö on laajentunut yritysostoin. Pelkästään yhtä graafia katsomalla, Ruotsissa asuntorakentaminen vaikuttaa asettuneen takaisin tavanomaiselle tasolle. Byggföretagen odottaakin asuinrakentamisen nousevan seuraavien kahden vuoden aikana vain hivenen nykytasolta. Ruotsissa Sitowisen tilauskanta on yhä “riittämättömällä tasolla”. Ruotsalaisen Swecon liikevaihto kasvoi kaksi prosenttia ja Rejlersin yhdeksän prosenttia ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

Myönnetyt rakennusluvat Ruotsissa, kerrostalot (tummanharmaa), aloitetut kerrostalot (keltainen).

Suunnittelutoiminnassa rakentamisen volyymin väheneminen on johtanut suunnittelutyön ylikapasiteettiin, mikä on puolestaan johtanut alempaan laskutusasteeseen ja hintatasoon. Rakennusmarkkinoiden kannalta lupaavaa on kuitenkin laskeva ohjauskorko, jatkuva kaupungistuminen ja väestön kasvu ainakin Ruotsissa. On mahdollista, että rakentamisen kasvu ei johda heti liikevaihdon kasvuun, vaan ensin kapasiteetin tehokkaampaan käyttöön, mikä on toki myönteistä kannattavuuden osalta. Onneksi Sitowise tekee muutakin kuin puhdasta teknistä suunnittelua.

Sitowisen näkemys markkinoista liiketoiminta-alueittain.

Digituotteet kasvun ja kannattavuuden ajurina

Yksi tärkeimmistä syistä, joka tekee Sitowisesta mielenkiintoisen, on sen digitaaliset palvelut ja tuotteet liiketoiminta-alue. Kun suunnitteluliiketoiminta on tyypillisesti hyvin paikallista ja huonosti skaalautuvaa, digitaalinen liiketoiminta voi olla toisenlaista. Sitowisen digitaaliset tuotteet ovat ainakin toistaiseksi suunnattu pääasiassa suomalaisiin tarpeisiin. Ne täydentävät Sitowisen palveluita sen suunnittelu- ja konsultointiasiakkaille eli julkishallinnolle ja kiinteistönomistajille.

Vuonna 2018 perustettu liiketoiminta-alue vastaa noin 16 prosenttia Sitowisen liikevaihdosta. Pörssilistautumisen aikoihin osuus oli yhdeksän prosenttia. Digitaaliset ratkaisut kasvoi ensimmäisellä vuosineljänneksellä lähes seitsemän prosenttia. Toistuva liikevaihto kasvoi 19 prosenttia. 

Digitaaliset palvelut ja tuotteet -liiketoiminta pitää sisällään niin konsultointia, asiakaskohtaisten ohjelmistojen kehitystä kuin ohjelmistotuotteita. Räätälöity ohjelmistokehitys tuo vielä 60 prosenttia liiketoiminta-alueen liikevaihdosta ja konsultointi kymmenen prosenttia.

Sitowisella on seitsemän ohjelmistotuotetta tai muodikkaasti sanottuna SaaS-palvelua. Sitowise käyttää tuotteista yleisnimitystä geographic information system eli ne ovat tyypillisesti karttapohjaisia rakennetun ympäristön hallinnointiin tarkoitettuja järjestelmiä. SaaS-tuotteet tuovat noin 7-8 miljoonaa euroa laskutettavaa myyntiä vuodessa eli neljä prosenttia Sitowisen liikevaihdosta.

Sitowisen digitaaliset tuotteet.

Sitowise arvioi Suomen ja Ruotsin markkinakooksi 350 miljoonaa euroa ja kasvutahdiksi 5-10 prosenttia vuodessa. Sitowisella on siis noin kymmenen prosentin markkinaosuus. Yhtiön tavoitteena on kasvaa kansainvälisesti vuosikymmenen loppuun mennessä ja kaksinkertaistaa digitaalisten palvelujen liikevaihto. Vuonna 2021 Sitowise osti ruotsalaisen Infracontrolin. Nyt yritys toimii sillanpääasemana Suomessa kehitettyjen tuotteiden viemiseksi Ruotsin markkinoille. Tällä hetkellä se pilotoi muutamaa tuotetta länsinaapurissa.

Kurssinousu ei vaadi huippusuoritusta

Sitowisen ja sen kilpailijoiden Swecon, Afryn ja Rejlersin kurssikehitys kolmen vuoden ajalta.

Sitowisen osakekurssi on liikkunut 2-3 euron välimaastossa vuoden 2023 lopusta lähtien. Vaikka osakkeen hinnanmuodostus ei ole kovin tehokasta, osakekurssi ei reagoinut enää kielteisesti ensimmäisen vuosineljänneksen toteutuneisiin lukuihin. Ehkä sijoittajat ovat alkaneet katsoa enemmän eteenpäin. 

Sen markkina-arvo on noin 90 miljoonaa euroa ja velat huomioiva yritysarvo (EV) 175 miljoonaa euroa. Yritysarvon ja liikevaihdon suhteuttava EV/S-kerroin on siis painunut alle yhden. Ruotsalaisten kilpailijoiden Afryn ja Rejlersin kertoimet ovat samansuuruiset, kun taas Sweco arvostetaan kertoimella kaksi. Se on joukon selkeästi kannattavin suunnittelutoimisto. Toisin kuin Sitowise, Afry ja Rejlers ovat kannattavia noin 7-8 prosentin liikevoittomarginaalilla.

Sitowisen yritysarvon, liikevoittomarginaalin ja EV/S-kertoimen kehitys.

Kasvaessaan ja kehittyessään Sitowisen digitaalinen liiketoiminta voisi oikeuttaa korkeampiin kertoimiin tasaisuudellaan ja korkeammilla marginaaleilla. On kuitenkin hyvä huomata, että myös muilla suunnittelutoimistoilla on tuote- ja ohjelmistoliiketoimintaa. Pienemmällä Sitowisella sen vaikutus kokonaislukuihin voi kuitenkin olla merkittävämpi.

Tulospohjaisilla kertoimilla Sitowisen osake luonnollisesti näyttää kalliilta. Sanotaan, että suhdanneherkkiä yhtiöitä tulisi ostaa silloin, kun kertoimet ovat korkeat. Tämän vuoden analyytikkoennusteilla P/E-luvuksi tulee 62. Vuoden 2027 ennusteella (0,27 euron osakekohtainen tulos) P/E-luku olisi 9,3. Markkina-arvoon peilatessa jää huomiotta Sitowisen velka.

Millaiseen liikevaihtoon ja kannattavuuteen Sitowise voisi yltää parin vuoden tähtäimellä? Suhdannekatsauksen ja yhtiön tilauskannan kehityksen perusteella oletetaan, että myös liikevaihto on saavuttanut pohjan. Rakennetaan muutama eri skenaario ja katsotaan vuoteen 2027.

Oletetaan, että liikevaihto voisi kasvaa 4, 6 tai 8 prosenttia. Yhtiö tähtää kymmenen prosentin kasvuvauhtiin. Lisäksi oletetaan, että yhtiö yltäisi joko 6, 8 tai 10 prosentin liikevoittoon. Annetaan eri kannattavuustasoille eri EV/EBIT-kertoimet ja oletetaan, että yhtiön nettovelka pysyy nykytasolla noin 50 miljoonassa eurossa. 

Osakkeen hinta vuonna 2027 eri kasvu-, kannattavuus- ja arvostustasoilla.

Skenaariot kertovat karkeasti kolme tarinaa. Osakkeen nykyhinta vaikuttaisi jo odottavan selkeää kasvua ja kannattavuuden parantumista. Afrya ja Rejlersia vastaavalla kannattavuudella (8 %)  ja arvostustasolla Sitowisen osake voisi tuplata parissa kolmessa vuodessa. Listautumisantihintaan vaadittaisiin Swecon tasoinen kannattavuus ja korkeampi arvostus.

Analyytikot arvioivat Sitowisen yltävän vuonna 2027 217 miljoonan euron liikevaihtoon. Se vastaa taulukossa käytettyä neljän prosentin vuosikasvua ja on hivenen korkeampi kuin ennätysvuoden 2023 liikevaihto. Liikevaihtoa ja kannattavuutta parantavat suhdanteen paraneminen, myyntipanostukset, sopeutustoimet, infra- ja digiliiketoimintojen kasvu sekä sopeutustoimien kustannusten väistyminen.

Selkeään kurssinousuun on teoreettinen mahdollisuus, mikä ei vaadi yhtiöltä poikkeuksellista suorittamista. Suurempi positio vaatisi syvällisemmän ymmärryksen, miksi yhtiö suoriutuu huomattavasti ruotsalaisia kilpailijoita tai useita listaamattomia suunnittelutoimistoja heikommin.

Sijoitusteesin elementtejä

  • Liiketoiminta on pohjimmiltaan pääomakevyt sekä historiallisesti kohtuullisen kannattava ja kasvava.
  • Noin puolet Sitowisen liiketoiminnasta on kytköksissä sykliseen asunto- ja liikerakentamiseen. Toinen puolikas on vakaampi, ja mukana rakentamisen alkuvaiheissa. Syklisen mahdollisesti kääntyessä tulosvaikutuksen pitäisi olla huomattava, kun hintakilpailu lievenee, laskutusaste paranee ja sopeutustoimien kustannukset väistyvät.
  • Riskinä voi olla Sitowisen väärä positioituminen taloteknisessä suunnittelussa muuttuneeseen rakennusmarkkinaan, jossa asuntotuotantovolyymi voi pysyä pitkään viime vuosia alemmalla tasolla.
  • Kurssinousu ei toisaalta näytä vaativan yhtiöltä huippusuoritusta vaan jopa verrokkien alle jäävää suoritusta.
  • Digiliiketoiminnoissa on käynnissä mielenkiintoinen vaihe, joka voi parhaassa tapauksessa johtaa kannattavaan kasvuun. Ilmastonmuutokseen, vastuullisuuteen ja energiansäästöön liittyvät palvelut jatkanevat nekin kasvuaan rakentamisesta riippumatta.

Yhteistyökumppanit: Heikki Keskiväli

Liity suositulle Tähtäimessä osakkeet -sijoituskurssille. Poimi -15e alennus koodilla STIETO15

Artikkelit

Ulkomaisen pääoman osallistuminen USA:n bondimarkkinoille on laskussa

Johannes Ankelo
22.5.2025
east Lue lisää
Kolumnit

Tieteelliset veronalennukset

Aki Pyysing
18.5.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Pankit korjaavat ennusteitaan ruusuisemmiksi

Johannes Ankelo
14.5.2025
east Lue lisää