Olet täällä

Artikkelit

Goldman myy kuolleen kissan pomput

Goldman Sachsilla on useita eri deskejä, jotka antavat omia ennusteitaan raporttien muodossa. Siinä missä Flow Trading-osaston Scott Rubner antaa positiivisen markkinakuvan trading deskiltään, Goldmanin Hedge Fund Sales-pomo Tony Pasquariello on viimeisten kuukausien aikana muuttunut entistä karhumaisemmaksi vaikka markkinat ovat tulleet jo reilusti alas ja monet odottavat käännettä.

Seuraavassa Pasquariellon mietteitä miehen ja hänen tiiminsä tuottamasta raportista:

Positiointi ja rahan liikkeet

 • Markkinat ovat saaneet lokaalisti tukea rahastojen systemaattisilta ostoilta ja yritysten osakkeiden takaisinostoilta - kysynnän tulisi olla merkittävää seuraavien viikkojen aikana, kuukauden keskivaiheille siirryttäessä se voi alkaa hiipua.
 • Edellisen viikon suurin tarina oli 21 miljardin dollarin rahavirta osakerahastoihin, mitä seurasi 3 miljardia lisää tällä viikolla. Tuntuvan myyntirupeaman jälkeen ei tilanne ole selkeä sen suhteen minne seuraavaksi markkina menee.
 • Ei ole hullua ajatella, että private equity ja venture capital-rahastoilla olisi yli biljoona dollaria ostovoimaa tällä hetkellä.

Olennaisena osana viime aikaista price actionia, markkinat ovat teknisesti vahvalla tuella tällä hetkellä, muttei Pasquariello usko tilanteen pysyvän yhtä vahvana pitkään.

Core-inflaation kehitys

Tällä hetkellä core-inflaatio näyttää olevan matkalla alas. Pasquariellon on kuitenkin vaikea nähdä inflaation katoavan minnekään asuntojen ollessa ennätyshinnoissaan, polttoaineiden hintojen noustessa rajusti, samalla kun työmarkkinoilla on valtava määrä avoimia työpaikkoja, joihin ei löydetä työvoimaa. Tämänhetkinen markkinadata kertoo erittäin terveellisestä työmarkkinasta rapakon takana. Jos tilanne pysyy vastaavana seuraavien monen kuukauden ajan, on Pasquariellon vaikeaa nähdä bondimarkkinan hellittävän hintoihin leivotuista kiristyksistä.

Työmarkkinan tilanne

Pasquariello ei usko vahvan työmarkkinan olevan huono asia ollenkaan. Se on todennäköisesti tällä hetkellä paras suojamuuri makrotalouden haasteita vastaan. Mies on optimistisena sen suhteen, että taantuma ja sen mukanaan tuoma terävä nousu työttömyydessä voidaan välttää. Pieni hidastuminen uusissa työpaikkailmoituksissa, kuluttajien kulutus ja laajempi kasvumomentum ovat toistaiseksi linjassa Pasquariellon optimismin suhteen. Yhdistettynä yhtiöiden positiiviseen liikevaihtoennusteisiin, hän uskoo talousaktiviteetteihin liittyvien pelkojen olevan yliammuttuja, ellei uusia negatiivisia shokkeja ilmaannu markkinoille.

GS Hedge Fund Sales ennakoi hidastuvaa, muttei taantumaa vastaavaa talouskasvua, mikä vastaa keskimäärin +1,6 prosentin kasvua seuraavan neljän kvartaalin ajan.

Epävarmuus talousennusteissa

Tällä hetkellä markkinoiden talousennusteissa on valtava määrä epävarmuutta mukana. Kulutuksen siirtyminen tavaroista palveluihin on tärkeä pandemian jälkeinen muutos talouden normalisoituessa ja samalla ennätysmäärä stimulusta purkautuu. Kotitalouksien säästöt ovat erittäin korkealla, työmarkkina on erittäin tiukka ja toimitusketjujen pullonkaulat jatkavat inflaation pitämistä korkealla ja epävarmana. Samalla rakenteelliset muutokset ajavat neutraalia korkotasoa korkeammalla globalisaation kääntyessä ja rahan virratessa muutoksen aikana vihreisiin sijoituksiin (ESG). Nämä yhdistettäessä on Pasquariellon mielestä vaikeaa olla luottavainen kasvu-inflaatio-mixiin, minkä takia mies on myös ihmetellyt odotuksia välittömästä taantumasta.

Kiina

Kiinassa on merkkejä talouden avautumisesta uusimpien Covid-rajoitteiden jäljiltä.  Positiivisimman perspektiivin Pasquariello antaa tilanteessa globaaleille raaka-aineille paikallisten osakkeiden sijaan. Samalla hän pohtii Kiinan kasvusykäyksen puoltavan syklisiä jenkkiosakkeita defensiivisten sijaan.

Raaka-aineista

Pasquariello uskoo vahvasti raaka-aineiden olevan edelleen erittäin halpoja verrattuna rahoitusomaisuuteen.

Öljystä puhuttaessa hän uskoo markkinoiden näyttäneen jo kätensä. Huolimatta kevään vaikeasta tilanteesta (mm. risk-off, vahva dollari ja ennätysmäisen korkea öljyreservien käyttöönotto), öljyn hinta ei juuri tilannetta noteerannut. Öljyn hintaliikkeen vahvuuden kuvastamiseksi viimeisien kuukausien ajalta lyhyimmän öljyfutuurin tuotot: joulukuu +14%, tammikuu +17%, helmikuu +9%, maaliskuu +5%, huhtikuu +4% ja toukokuu +10%. Pasquariello ei usko trendin muuttuvan hetimiten.

Samalla polttoaineen hinnat vain jatkavat nousemistaan. Pasquariellon mukaan onneksi USA:n kotitalouksilla on 2,4 biljoonaa dollaria säästöissään.

1990-luvun inflaatiosta

1990-luvun inflaatio ei ollut niinkään keskuspankkien tuotosta kuin satojen miljoonien kiinalaisten ja itä-eurooppalaisten lisäämistä globalisoituvaan talouteen, mikä ajoi palkkoja ja rikkaisiin maihin vietävien tuotteiden hintoja alas. Yhdistettynä lisääntyneeseen työssäkäyvien naisten määrään ja suurten ikäluokkien vaikutukseen, työntekijöiden tarjonta enemmän kuin tuplaantui vuosien 1991 ja 2018 välillä.

Lisäpointteja

 • Pasquariello miettii, onko viimeaikaisella sekavalla USA:n talousdatalla tekemistä kulutuksen siirtymisellä tavaroista palveluihin epätasaisella tavalla.
 • Tämän viikon EKP:n kokouksen pitäisi luoja pohjaa heinäkuun koronnostolle.

Kuvaajasatoa

Valkoinen viiva kuvastaa alle 35-vuotiaiden amerikkalaisten kuluttajaluottamusta, punainen viiva puolestaan yli 55-vuotiaiden.

Pasquariello ei ole unohtanut Nikkeitä ja sanoo seuraavan graafin olevan yksi parhaita; hän pitää lyhyen ajan teknisestä kuvasta ja keskipitkän aikavälin vientifundamenteista.

Valkoinen viiva kuvastaa S&P500-indeksin3 kuukauden odotettua (implisiittistä) volatiliteettia, oranssi viiva toteutunutta volaa. Graafin alempi osa kuvastaa näiden kahden spreadia. Pasquariellon mukaan vuoden paras treidi tähän asti on ollut “short vol” ja “short delta”, muttei missään tapauksessa “short gamma”.

Vuoden 2021 poikkeuksellisuuden kuvaamiseksi Pasquariello näyttää graafin rahavirroista globaaleihin osakerahastoihin.

M2-rahamäärän lisääntyminen suhteessa pitkän aikavälin trendilinjaan on myös ollut huomionarvoista.

Jenkkiyhtiöiden katteet ovat olleet erittäin vahvoja ja nousevassa trendissä jo pitkään, mutta erityisesti pandemian jälkeen.

Ja lopuksi kolme graafia liittyen jenkkikuluttajien kulutustrendeihin; ensimmäisenä kokonaisluvut…

…toisena kulutus tavaroihin…

… ja viimeisenä palveluihin.

Summa summarum

 • Lähtötilanteen oltua erittäin suosiollinen, FED alkaa vetää likviditeettiä pois markkinoilta talouskasvun hidastuessa.
 • Samaan aikaan osakemarkkinat myllertävät rangessa.
 • Toisaalta markkina ei välttämättä ole rangessa, vaan todellisessa karhumarkkinassa, joka välillä keskeytyy voimakkaiden short squeeze-episodien ansiosta.
 • Jos markkinat kääntyvät härkämäisemmiksi, eikö FEDin tarvitsisi lytätä ne uudelleen alas pitääkseen painetta talouden olosuhteissa?
 • Lopulta Pasquariello ei ole yltiöpäisen negatiivinen johtuen talouden nimellisestä kasvusta, hän on kuitenkin suhteellisen luottavainen sen suhteen, että osakeralleihin kannattaa myydä vielä jonkin aikaa.
 • Minkä suhteen Pasquariello on epävarma edelleen; nähdäänkö osakkeissa korkeampia tasoja, joihin myydä? Miehen mutun mukaan korkeampia tasoja todennäköisesti nähdään.

Myytkö itse karhumarkkinan rallit vai joko käännytään pysyvämpään nousuun? Jaa ajatuksesi Sijoitustiedon palstalla.

Uusin osavuosikatsauskalenteri
Liity Sijoitustiedon jäseneksi