Artikkelit

FEDin pivotti lähitulevaisuutta?

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Syyskuu on historiallisesti ollut yksi kehnoimmin tuottaneista sijoituskuukausista. Mennyt kuukausi ei ollut poikkeus ja osakkeiden lisäksi bondi- ja valuuttamarkkinat olivat erittäin volatiileja. Morgan Stanley tutki tuoreessa raportissaan markkinoiden likviditeettitilannetta.

Useiden markkinoiden ollessa tällä hetkellä paineen alla, on ensiapu saapunut jo markkinoille. Bank of Englandin viimeviikkoinen toimenpide oli todennäköisesti tarpeellinen brittien eläkkeiden suojaamiseksi Britannian gilt-bondimarkkinoiden romahdusta vastaan, Morgan Stanleyn Mike Wilson kirjoittaa. Joidenkin mielestä Iso-Britannia on erikoistilanteessa, eikä BOE:n toimenpiteet välttämättä johda vastaaviin muiden keskuspankkien toimesta.

Toisaalta samaan aikaan sijoittajat eivät voi olla pomminvarmoja siitä, aikooko tai pystyykö FED toteuttamaan suunnitelmansa ohjauskoron nostamisesta ja taseen supistamisesta. Maailma on edelleen riippuvainen jenkkitaaloista, jotka tarjoavat happea globaaleille talouksille ja markkinoille, Wilson jatkaa.

Entinen USA:n valtiovarainministeri on kuuluisasti todennut: “Dollari on meidän valuuttamme, mutta teidän ongelma.” Tämä pitää edelleen kutinsa ja on myös yksi syy slle, miksi monet maat ovat ahkeroineet viimeisen vuosikymmenen aikana päästäkseen eroon dollarin hegemoniasta.

USA:n dollari on elintärkeä riskimarkkinoiden suunnalle ja tästä syystä Morgan Stanley seuraa M2-rahamäärän kehitystä erityisen tarkasti. Se oli itse asiassa syy, miksi Wilson ennusti onnistuneesti viimevuotisessa raportissaan M2-rahamäärän saavuttaneen huippunsa maaliskuussa 2021 ja tämän johti syklin kääntymiseen. Tämä sattui juuri samaan aikaan, jolloin monet spekulatiiviset sijoituskohteet, kuten kryptot, SPAC:t, IPO:t ja tappiota tekevät kasvuyhtiöt saavuttivat huiput ja niiden hintakehitys alkoi takkuilla.

Nyt Morgan Stanley näkee M2-rahamäärän olevan vaarallisella alueella, jossa taloudellista vahinkoa voi tapahtua. Monella tapaa juuri näin tapahtui viime viikolla gilt-bondien suhteen ja se pakotti BOE:n toimiin, Wilson pohtii. Jotkut voivat väittää, että USA:n presidentin vaihtuessa tehdyt linjaukset olivat todellinen syypää tapahtuneeseen. Morgan Stanleyn mielestä markkinoiden reaktio oli dramaattinen johtuen likviditeetin kiristymisestä.

Dollarin likviditeetin tiukkuudelle on WIlsonin mukaan monta syytä; keskuspankit nostavat korkoja ja supistavat taseitaan, öljyn hinnat ovat korkeammalla ja inflaatio on korkeaa monissa tuotteissa, joita vaihdetaan dollareissa, vaiheittainen sääntelyn kiristyminen ja rahan kiertonopeuden hidastuminen reaalitaloudessa sekä kriittisten markkinoiden, kuten asuntomarkkinoiden, hiipuminen.

Lyhyesti sanottuna jenkkitaalan tarjonta on tiukkaa monesta syystä FEDin toimenpiteiden lisäksi, mutta ainoastaan FED pystyy printtaamaan dollareita tilanteen korjaamiseksi.

Morgan Stanleyn tiimin tutki neljää suurinta taloutta - USA, Kiina, euroalue ja Japani - hahmotellakseen dollarin likviditeetin tiukkuutta. M2-rahamäärä neljällä suurimmalla talousalueella on tullut noin neljä biljoonaa dollaria alas maaliskuun 2021 huipustaan. Rahamäärän muutos vuositasolla on nyt negatiivinen ensimmäistä kertaa sitten maaliskuun 2015. Tällöin se välittömästi edelsi globaalia tuotannon taantumaa.

Morgan Stanleyn näkemyksen mukaan tämän hetkinen likviditeetin tiukkuus ei ole kestävällä pohjalla, sillä se johtaa sietämättömään taloudellisen tuskaan ja FED voi korjata ongelman, jos se niin haluaa.

Investointipankki kysyy kolme eri kysymystä selvittääkseen ajatuksiaan tilanteen suhteen:

  • Ensimmäiseksi täytyy kysyä, milloin USA:n dollarista tulee Yhdysvaltojen ongelma? Mahdotonta tietää, mutta lisää markkinoiden tuskaa tulee lopulta pakottamaan FEDin jalan pois kaasulta, Wilson kirjoittaa.
  • Toiseksi pankki kysyy, tuleeko QT:n hidastaminen tai päättäminen olemaan riittävä toimenpide vai täytyykö FEDin aloittaa QE? Morgan Stanleyn mielestä QE on tarpeellinen, mikäli osakkeiden halutaan pomppaavan pysyvästi ylös…mikä johtaa pankin viimeiseen pointtiin:
  • FEDin pivotti on todennäköinen jossain vaiheessa johtuen globaalin dollareissa noteeratun M2-rahamäärän kehityksestä. Ajoitus on kuitenkin epävarmaa eikä tule vaikuttamaan yhtiöiden tulosennusteisiin, mikä on pankin suurin huoli osakkeille tällä hetkellä.

Wilson summaa raportin kirjoittamalla osakkeiden jatkavan todennäköisesti alemmas FEDin pivotin antaessa odottaa itseään. Vastaavasti FEDin pivotti, tai sen odotus, voi johtaa voimakkaisiin osakeralleihin.

Keskustele markkinoista Sijoitustiedon foorumilla.

Mainos:

Jarkko Aho & Nina Nordlund: Taloudellinen vapaus osakkeilla -valmennus

Artikkelit, Kaupallinen yhteistyö

Kulta nousi uuteen ennätyshintaan

Johannes Ankelo
18.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit, Kaupallinen yhteistyö

Google valjastaa AI-teknologiaa hyödykseen

Johannes Ankelo
16.4.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

Bitcoinille tavanomainen korjausliike puoliintumisen lähestyessä

Pessi Peura
15.4.2024
east Lue lisää