Artikkelit

Euroalueen kylmän talven odotus kuvaajina

Jaa Twiittaa

Euroalueella riskit ovat nousussa häämöttävän energiakriisin ansiosta.

DAX kimposi tekniseltä vastustustasolta takaisin alas, eikä toistaiseksi onnistunut murtamaan laskevaa trendiä.

 

Euroopan kuumeisesti suunnitellessa korvaavia energiavaihtoehtoja, energian hinta on vastustamattomassa nousussa. DAX-indeksiin verratessa tulee mieleen, että eurooppalaiset osakkeet hinnoittelevat energiariskiä varsin maltillisesti.

Eurostoxx50-indeksin heiluntaa mittaava V2X-volatiliteetti-indeksi on tällä viikolla lähtenyt jyrkkään nousuun. Volatiliteetin kanssa vertailussa Saksan yhden vuoden peruskuortumisssähkön hinta. Vola on synkkiin odotuksiin nähden verraten matalalla edelleen.

V2X-indeksiä ei tietystikään hinnoitella pelkästään maakaasun hinnalla, mutta osakevola alkaa taas korreloida enemmän maakaasun hinnan kanssa.

Makroriskien alkaessa toteutua, osakesijoittajat ovat heräämässä muutokseen valuuttatreidereitä myöhemmin. Vertailussa EUR/USD-valuuttaparin ja V2X-indeksin volat.

Jopa maltilliset energiashokit voivat aiheuttaa merkittäviä lovia euroalueen BKT-lukuihin. Goldmanin analyysi kertoo seuraavaa: ”Verratessa kolmea eri energiashokkia, kuvaajan vasen paneeli vertaa muutoksia maakaasun hinnoissa kolmella eri alueella maakaasun hintoihin muualla. Tällä mittarilla katsottuna shokki Euroopassa on erittäin suuri, sillä ero USA:n hintoihin on hypännyt ennennäkemättömälle tasolle. Siitä huolimatta Siitä huolimatta tutkimuskirjallisuus ja Japanin taloustieteilijämme ovat arvioineet, että Fukushima vähensi 0,5 prosenttia Japanin BKT:sta, kun taas asteittainen ja positiivisempi USA:n liuskeöljyn tarjontashokki lisäsi yhden prosentin Yhdysvaltain BKT:hen (kaavion oikea paneeli).

30 prosenttia Euroopan kaasukysynnästä tulee kotitalouksilta. Sanford Bernstein tutki miten pitkälle kulutustapojen muutokset voivat auttaa kaasun kysynnän suhteen. Tärkeimmät tavat vähentää kotitalouksien kysyntää ovat 1) laskemalla termostaattia yhdellä asteella (seitsemän prosentin vähennys kulutuksessa), 2) käyttämällä paksua villapaitaa lämmitystä vaativina aikoina (neljän prosentin vähennys), 3) pitkittämällä lämmityksen aloittamista tai aikaistamalla lämmityksen lopettamista (3-6 prosentin vähennys), 4) käyttämällä vesitehokasta suihkupäätä ja lämmityskattilaa vain kahdesti päivässä (4 prosentin vähennys) ja 5) käyttämällä patteriventtiilejä lämmityksen kääntämiseen pois päältä käyttämättömissä huoneissa.

Kaikki nämä konstit toteuttamalla kotitalouksien kysyntää voisi vähentää lähes kolmanneksella, mutta tämä olettaa, että kaikki kotitaloudet osallistuvat energiatalkoisiin.

TS Lombard-analyysifirman viimeisin päivitys Euroopan tilanteesta: ”Schnabel vahvistaa 0,5 prosenttiyksikön koronnoston syyskuussa ja näkee euroalueen kasvun hidastuvan, muttei taantumaa. Toiveajattelua, mutta EKP tulee kiistämään tämän joulukuuhun asti. EKP pelkää sietokykyistä työllisyyttä, palkkojen kasvua ja valtioiden tuki tekee inflaatiosta tahmeaa, mikä oikeuttaa jatkuvan aggressiivisen korkojen kiristystahdin. Odota tasaisia euroalueen valtioiden korkokäyriä, eikä helpotusta eurolle.”

Euroalueen PMI- ja ZEW-indikaattorit (ylempi kuvaaja) ja Euroopan politiikan epävarmuusindeksi vertailussa Italian ja Saksan kymppivuotisten bondien spreadiin alemmassa kuvaajassa.

Keskustele talouden makrotilanteesta Sijoitustiedon palstalla.

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.
Kolumnit
Arpajaislakia arpomassa
Etätyö vai toimistotyö?
Kaupallinen yhteistyö
Kvarn X tarjoaa laajan valikoiman kryptoja ammattimaiseen treidaamiseen