Kaupallinen yhteistyö

Ethereumin Merge-päivitys on kryptomarkkinan syksyn puheenaihe

Pessi Peura |
Jaa Twiittaa

Kryptomarkkinan valopilkku kuluvan kesän aikana on ollut markkinan toiseksi suurin kryptovaluutta Ethereum (ETH). Markkinan syöksyessä kevään ja alkukesän ajan myös Ethereum oli reippaassa luisussa, mutta on lähtenyt palautumaan huomattavasti haastajiaan paremmin. Tähän löytyy myös selkeä selitys, Ethereumin lähestyvä Merge-päivitys ja sen lupaava eteneminen.

Ethereum-verkon tapahtumat vahvistetaan tällä hetkellä louhinnaksi kutsutulla prosessilla bitcoinin tapaan. Louhinta vaatii valtavasti laskentatehoa ja sen myötä massiivista sähkönkulutusta. Merge-päivityksessä Ethereum siirtyy työn todiste pohjaisesta louhinnasta (englanniksi Proof-of-Work, PoW) varannon todisteeseen (Proof-of-Stake, PoS). Käytännössä muutos tarkoittaa louhinnasta luopumista ja sähkönkulutuksen tippumista jopa yli 99 prosentilla. Ethereumista tulee siis huomattavasti vihreämpi vaihtoehto bitcoinin rinnalle.

Päivitystä on työstetty jo vuosien ajan ja aika-arvio sen toteutumisesta on muuttunut useaan kertaan. Nyt kuitenkin toteutuminen näyttää olevan oikeasti lähellä. Merge on toteutettu onnistuneesti jo muutamissa Ethereumin testiverkoissa ja järjestelmän kehittäjät ovat uskaltautuneet lausumaan mahdollisen toteutuspäivän pääverkon päivitykselle. Ethereumin kehittämiseen osallistuva Tim Beiko esitti Mergen toteutuspäiväksi 19. syyskuuta eikä esitys ole toistaiseksi kohdannut vastustusta muilta kehittäjiltä. Ehdotus ei ole vielä vahvistettu päätös, mutta se on antanut uskoa Mergen lähestymisestä ja saattanut Ethereumin reippaaseen nousuun.

Vähemmän sähkönkulutusta, enemmän ja halvempia siirtoja

Ethereumin kehittäminen on jatkuva prosessi ja ennen Mergeä on tehty monia sitä valmistelevia päivityksiä. Konkreettisin muutos Mergen toteutumisessa on louhinnan päättyminen ja energiankulutuksen romahtaminen, mutta se tuo hyötyjä myös itse verkon toimintaan. Päivitys mahdollistaa muiden uudistusten toteuttamisen, joiden avulla Ethereumin siirtomäärät voivat kasvaa jopa tuhatkertaiseksi nykyisestä, mikä tarkoittaisi myös halvempia siirtohintoja.

Uudessa mallissa Ethereumin ylläpito perustuu siis varannon todisteeseen, mikä käytännössä tarkoittaa Ethereumien lukitsemista järjestelmään palkkiota vastaan. Tähän steikkaamiseksi kutsuttuun verkon ylläpitoon voi osallistua kuka tahansa minimissään 32 Ethereumin panoksella. Varojaan verkkoon lukitsevat saavat palkkioksi Ethereumia, aivan kuten louhijat tällä hetkellä. Ethereumin kurssikehitykselle muutos voi tehdä pitkällä aikavälillä hyvää, sillä sijoittajille tulee kannuste lukita varojaan verkon ylläpitoon, jolloin markkinoilla olevan Ethereumin määrä vähenee. Muutoksen myötä myös syntyvien Ethereumien määrä putoaa merkittävästi, sillä steikkauspalkkioita jaetaan huomattavasti vähemmän kuin louhintapalkkioita vanhassa mallissa.

Päivityksen myötä Ethereumin energiankulutuksen ennakoidaan tippuvan yli 99 prosenttia. Muutoksella Ethereum voi saavuttaa vihreän kryptovaluutan leiman ja alkaa kelpaamaan monien sijoittajien salkkuun, joille paljon sähköä vievät kryptovaluutat eivät ole kelvanneet. Tällä voi olla merkitystä etenkin markkinaan osallistumista suunnittelevien instituutioiden kannalta, jotka miettivät tarkkaan salkkujensa sisältöä ESG-näkökulmasta.

Ethereum nosteessa Mergen lähestyessä

Mergen lähestyminen on saanut sijoittajat spekuloimaan Ethereumilla ja sen hintakehitys onkin kesällä ollut vaihtelevaa, mutta nousuvoittoista. Tyypillisesti vahva korrelaatio bitcoinin kanssa on vähentynyt ja Ethereum on palautunut selvästi bitcoinia enemmän kesäkuun pohjanoteerauksesta. Kirjoitushetkellä Ethereumin hinta liikkuu 1450 euron tuntumassa eli noin 65% kesäkuun pohjia ylempänä ja se kävi jo koskettamassa 2000 euron rajaa elokuun puolivälissä. Kiinnostus näkyy myös kasvaneina kaupankäyntivolyymeina, mistä osoituksena esimerkiksi suurimpiin kuuluvassa kryptopörssi Krakenissa Ethereumin vaihtovolyymi on ollut elokuussa ajoittain jopa bitcoinia suurempaa.

Kryptopodissa perehdytään perusteellisesti Mergeen ja Ethereumin tulevaisuuteen

Tuotan Coinmotionille yhtä Suomen epäsäännöllisimmistä podcasteista, jossa luonnollisesti käsitellään lähinnä kryptovaluuttoja ja kryptomarkkinan käänteitä. Uusimmassa yli tunnin mittaisessa jaksossa pureudumme syvällisesti Mergeen ja sen merkitykseen Ethereumin kannalta Coinmotionin institutionaalisista asiakkaista vastaavan Thomas Brandin kanssa. Voit katsoa jakson alta ja löydät sen myös yleisimmistä podcast-palveluista.


Mainos: Sijoitustiedon tarjous Coinmotionille - Osta Bitcoineja ja muita kryptovaluuttoja: Kaupankäyntikulut -50% ensimmäisen kuukauden aikana

Sijoitustieto.fi

Avaa tili ja pyydä kirjoitusoikeus foorumille

Kaupallinen yhteistyö

Ennätyksellinen teollinen kysyntä tukee hopean hintaa

Johannes Ankelo
29.5.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Kaikki väki nukkuu

Aki Pyysing
26.5.2024
east Lue lisää

Käytännön vinkkejä sijoitusasunnon ostamiseen

Miika Vuorensola
26.5.2024
east Lue lisää