Artikkelit

Entinen meklari tutkimusmatkalla tuntemattomaan

Jaa Twiittaa

Tervehdys Sijoitustiedon lukijoille! Tulen jatkossa kirjoittamaan artikkeleja sivustolle, joten pieni esittely lienee paikallaan. Työkokemusta rahoitusalalta löytyy reilut pari vuotta, joista isoin osa ajasta meklarina. Alkuperäiseltä ammatiltani olen muusikko. Keikkojen ohessa opiskelin rahoitusta Haaga-Heliassa, ja koulutukseltani olen musiikin maisteri ja tradenomi. Rahoituksen opinnot jaksoivat kiinnostaa ensimmäisen vuoden, jonka jälkeen koulu oli väkinäistä vääntämistä keikkailun ohella. Seurasin markkinaa suhteellisen paljon ja luin sijoitusaiheisia kirjoja, blogeja ja kolumneja, mutta jotenkin en nähnyt itseäni norsunluutornissa akateemisella uralla tai myöskään Aleksanterinkadulla uraa rakentamassa. Osakkeet ovat aina kiinnostaneet yhtiöitä tai teoriaa enemmän.

Vietettyäni koulussa (tai no oikeastaan kotona ja keikoilla) aikaa liian kauan, osui pelottavasti lähestyvän valmistumisen liepeillä tuurilla silmään harjoittelupaikka Nordnetissä. Päätin hakea, koska olihan Nordnetin järjestelmä itselle tuttu ja satuinkin saamaan paikan. Harjoittelun jälkeen pääsin osa-aikaiseksi asiakaspalveluun, ja nopeasti tämän jälkeen meklariksi. Uusi työ ja uudet kujeet olivat alkuun innostavia, ja pääsinhän työn ohessa seuraamaan markkinaa aktiivisesti koko päivän ajan! Myöhemmin kuitenkin alkoi päässä kolkutella ajatus siitä josko yrittäisi edes jonkin aikaa tehdä aktiivisempaa kauppaa. Näin ollen päädyinkin ainakin osittain takaisin musiikkihommiin sekä hivenen pystymetsästä kokeilemaan miten täysipäiväinen, ja toivottavasti joskus myös täysipäinen kaupankäynti sujuisi.

Tulen kirjoittamaan treidaukseen sekä yleisemmin markkinaan liittyviä artikkeleja. Artikkelit tai oman tekemisen taso eivät toki tule olemaan mikkomäkisten tasolla, mutta toivottavasti näistä jää myös lukijalle jotain lapaan. Toivon myös, että joku treidaamista aloittava välttää edes osan tyypillisistä virheistä, joita itse olen tehnyt ensimmäisten viikkojen aikana tietysti aivan liikaa.

Oppirahat maksettu, maltti edelleen hukassa

Päivätöissä meklarina, kuukauden käsirautojen kolinassa piti yrittää löytää osakkeita, joissa olisi potkua kuukaudelle tai tätä pidemmälle ajalle. Suunnitelmana olikin jatkaa samaa rataa lyhyemmällä aikajänteellä, mutta päiväkaupan lumo vei mennessään ja kaikki vähäinenkin maltti on tietysti kadonnut viime viikkojen aikoina. Aiempi teknisen analyysin ja fundan yhdistäminen on edelleen toki mielessä, mutta ainakin toistaiseksi on ollut vaikeaa löytää pidempää juonta tekemiseen. Tulevien viikkojen päätavoite onkin löytää edes hivenen malttia tekemiseen ja positioiden holdaamiseen. On tietysti hyvä maksaa oppirahat heti alkuun ja saada kunnon reality check oman tekemisen suhteen niin oppiipahan käyttäytymään.

Rehellisesti sanottuna ensimmäiset viikot käsiraudoista vapautuneena olisi ollut parempi viettää rannalla kuin ruudulla. Kauppaa tuli tehtyä aivan liikaa ja lähes aina päivän paras päätös oli koneen sulkeminen ennen pörssin sulkeutumista. Helppoa toki sanoa jälkikäteen, mutta fokus olisi ollut syytä pitää vain muutamassa osakkeessa. Värivalojen vilke kauppanauhassa söi suoraan tiensä aloittelijan malttamattomaan sieluun. Huvittavaa huomata muutaman viikon jälkeen, että parhaita päiviä ovat tietysti olleet ne jolloin kauppoja on tehnyt vain muutaman.

Alkaneella tuloskaudella onkin edes joinakin päivänä ollut malttia vain yksinkertaisesti tehdä muutama kauppa ensimmäisen tunnin aikana, ja tämän jälkeen sulkea kone. Toki voittojen juoksuttaminen ei vieläkään tahdo onnistua, mutta jostain se on tämäkin touhu aloitettava. Liian usein olen onnistuneen ensimmäisen tunnin jälkeen vääntänyt väkinäistä intraday-kauppaa samalla osakkeella, kun päällimmäinen tunne on voitollisen treidin jälkeen ollut se että rahaa jäi pöydälle. No, yleensähän tällä tavalla saa vähintään stressaavan päivän itselleen ellei satu terveen kokoinen turska hyppäämään pöydälle.

Toinen perisynti on ollut touhuta laskevien osakkeiden kanssa, tai vähintään lisätä positiota laskeviin kun alkuperäinen idea on jo ollut huono. Valitettavasti näistä on selvitty toistaiseksi tehokkaalla tasoittelulla voitolla ulos, kunnes se oikea oppitunti tuli vihdoin vastaan. Uponorin tulokseen fiksumpi kaveri olisi jo parin minuutin jälkeen todennut olevansa longinsa kanssa väärässä, mutta parin muun lapun kanssa koheltaessa jäi tämä lämpimään syliini odottamaan parempia hetkiä. Muutama tasoittava samalla kun katsoo kuralammikon leviämistä ja soppa on valmis. Päivällä ruuhkassa istuessani vilkaisin nopeasti markkinaa. Vaihtoehtona oli isohkot kurat, tasoittelu selvästi alempaa tai iloinen istuminen kurahousut jalassa. Päädyin näistä jälkimmäiseen. Kotiin päästyäni oltiin toki noustu edellisestä, eli toivo elää. Hyvä tietysti muistaa tässäkin kohtaa, että toivo ei ole strategia.

Ruutu auki ja hommiin, pieni tasoittelu lisää. Hetken päästä positio flättinä ja salkku iloisesti plussalla päivän osalta (Neste shorttia avaukseen ja longia päivällä sekä pieni Lassila&Tikanoja treidi). Jälkitreidaaminen on aina helppoa, ja olisi toki pitänyt myydä. Tietysti oma myyntitoimeksianto muutaman sentin ylempänä ja alas käy matkamiehen tie. Iltapäivä menikin sujuvasti kumihanskat kädessä, vaikka tein pari symbolista pikkukauppaa voitolla toiseen salkkuun. Kasvavaa kuraa katsoessa pienet myynnit lähelle sen hetken pohjia, loput myöhemmin ulos ja osa positiosta jäikin yön yli. Helppo toki jälkitreidaten todeta, että osakehan nousi seuraavana päivänä tavoitehintojen noustessa, joten holdaamalla olisi tehnyt hyvän tilin. Näitä on kuitenkin hieman hankalaa ennustaa etukäteen, eli turha siis murehtia asiaa.

Malliesimerkki jälleen kerran siitä mitä ei pidä tehdä, mutta pakollinen ja erittäin tärkeä oppiraha tuli maksettua. Vastaavia tasoitteluja on tullut tehtyä useasti, mutta oppimiskäyrän kannalta olisi ollut parempi kelata turska syliin jo aiemmin. Nyt liian monesta vastaavasta operaatiosta jäi voitolle, joten tälläkään kertaa en osannut olla taistelematta markkinaa vastaan.

Kohti valoa

Vajaan parin kuukauden aktiivisen kaupankäynnin jälkeen on suurin yllättäjä ja ongelma löytynyt ”yllättäen” oman pään sisästä. Kun avaukseen on tullut tehtyä onnistunut treidi, on fiilis tämän jälkeen se että lisää pitäisi tehdä. Position liikkuessa väärään suuntaan on ajatuksena ollut valitettavasti vahva fiilis siitä, että tämä tasoitellaan kuntoon. Jos kaatokännin jälkeen heräät aamulla omasta sängystä lompakko ja puhelin taskussa, ei illan agenda silti välttämättä ollut se viisain. Saman voisi muistaa myös silloin kun tasoittelee laskuun nousu mielessä. Fundakeissit toki erikseen, lähinnä pohdin asiaa treidaamisen kannalta.

Vaikka virheet painavat mielessä päivittäin, pitäisi antaa arvoa myös onnistumisille sekä muistaa lajin vaikeus. Oma fokus on kuitenkin siinä, että homma alkaisi kulkea muutaman kuukauden sisään. On melkoisen epärealistista olettaa pääsevänsä hyvälle tasolle heti alussa, mutta silti itseltään odottaa liikoja. Jos itsensä päästäisi edes hieman helpommalla, voisi fiilis luultavasti useammin olla edes neutraali sen sijaan että suunnittelee ikuista rahastosäästämistä sopivampana mallina itselleen. Oma luonne ja itsekritiikki lyttäävät fiiliksen myös voitollisen päivän jälkeen, joten psykologian suhteen löytyy tekemistä tulevaisuudessa.

Tulevat artikkelit liittyvät treidaamisen sekä yleisesti markkinaan tai mielenkiintoisiin yhtiökohtaisiin keisseihin. Luonnollisesti tekstit eivät sisällä sijoitussuosituksia tai muita vinkkejä. Käyn läpi myös omia treidejä ja ajatuksia näihin liittyen. Teen kauppaa enimmäkseen Helsingin pörssin osakkeilla, vaikka nyt tuloskaudella on tullut myös treidattua muutamalla Tukholman pörssin osakkeella. Treidien pohtiminen toivottavasti hyödyttää myös muita aloittelijoita tai vähintään avaa keskustelua foorumilla.

Oma fokus on ollut aiemminkin enemmän osakkeissa kuin yhtiöissä, joten fundamenttianalyysiä ei kirjoituksissani tule olemaan. Salkkuni ovat (valitettavasti) enimmäkseen käteisessä tälläkin hetkellä, ja pitkässä salkussa onkin vain kahta osaketta, sekä näiden päälle Kesko-haaraa. Koronadipin jälkeen olen ollut valitettavan varovainen markkinalla, ja vuoden 2020 kesästä alkaen salkkujen käteispaino onkin ollut liian suuri. Vuoden 2020 tuotto salkuille oli vaatimaton 26%, joten tällekään vuodelle en odota mitään ”to the moon”-nousuja. Koronadippi reippaalla velkavivulla suhteessa tuloihin jätti jälkensä, joten oma tekeminen on ollut liiankin varovaista nousun jatkuessa.

Yhteenvetona todettakoon, että työhistoriasta ja kaikesta ruudulla vietetystä ajasta huolimatta matka laadukkaaseen tekemiseen on pitkä. Hyviä merkkejä näkyy toki paikoitellen, mutta rönsyjen karsimista ja tarkempaa fokusta vaaditaan haluttuun lopputulokseen pääsemiseen. Vaikka alku onkin ollut vaikea, uskon siihen että oppiminen on mahdollista, jopa todennäköistä. Suhtaudun prosessiin nöyryydellä ja kunnioituksella, joten yritän myös olla armollinen itselleni. Treidaaminen on vaikeaa, ja vain harvat onnistuvat siinä.

Onneksi huomennakin on uusi päivä markkinalla, ja jokainen päivä tarjoaa uuden mahdollisuuden kehittyä entistä paremmaksi.

Aurinkoista kesän jatkoa ja hyviä treidejä.

Palautteet, kommentit ja muu fiilistely blogiin.

Jarkko Aho & Nina Nordlund: Taloudellinen vapaus osakkeilla -valmennus
Kolumnit
Ollekin on vielä aktiivinen
Kuinka tehdä asunnoista kohtuuhintaisia
Artikkelit
Almanakka - Seurantalistapäivitys: Kamux