Olet täällä

Kolumnit

Elämme jännittäviä aikoja

Putin poisti mediasta koronauutiset lähes kokonaan. Nyt medianarkkarit eivät enää kelailekaan Italian koronatilastoja, vaan tarkkailevat Venäjän hyökkäyssodan Harkovan rintamalla tapahtuvaa pakittamista. Meillä osakeriippuvaisilla on lisäksi viihteenä yksi jännittävimmistä osavuosikatsauskausista koskaan.

Yritykset nimittäin raportoivat näkymistään koronan jälkeen, mutta ennen Ukrainan sodan päättymistä. Tosin huomattavaa on, että ei se korona ole vielä ohi. Kiinassa esimerkiksi jatketaan edelleen varmasti tappioon päättyvää sotaa omikronia vastaan. Tämä häiritsee monien yritysten toimintaedellytyksiä vielä pitkään.

Alkukausi osareista on kuitenkin mennyt paremmin kuin ainakin mie odotin. 19/25 Helsingin pörssin raskaimmista lapuista on raporttinsa antanut. Liiketulokset olivat 12 prosenttia parempia kuin pelättiin. Eivätkö firmat olleet tiedostaneet kaiken talousmedian hehkuttamaa kustannusinflaatiota?

Analyytikkojen odotus ei ole markkinoiden odotus

Selkeän hermostuneille osakemarkkinoille ei kuitenkaan oikein mikään kelvannut. Tämän viikon kuvaan kuului, että Neste teki vähän odotuksia paremman tuloksen ja kurssi sen jälkeen roikahti selvästi. 

”Selvästi” on siis tässä muutaman prosentin.

Nesteen näkymät ovat miulle aivan liian sumuiset, jotta olisin sitä uskaltanut sitä oikein koskaan omistaa, joten mie en tässä kärsinyt. Enkä toisaalta ottanut osaa viimeisen kymmenen vuoden Neste-orgioihinkaan.

Nokia taas teki paljon paremman tuloksen kuin odotettiin. Tällä julkistuksella pääsi jopa flättiin viikkoon.

 

Nokiaa olen yleensä treidaillut, jos koen sen pörssikurssin kohtuullisesti hinnoitelluksi enkä näe yhtiön olevan ajamassa päin Karjalan tai mitään muutakaan mäntyä. Pekka Lundmarkin otettua ruorista kiinni, olen taas hetken aikaa ajatellut asioiden olevan tällä mallilla.

Inderes ennustaa tämän vuoden P/E:tä (osakkeen hinta per osakekohtainen tulos) 13 ja nousevaa tuloskehitystä 2023-2024. Jos geelitukat ovat oikeassa, ei Nokian kurssi todellakaan ole vuoden päästä likikään nykyhinnoissaan. Toki ennustaminen on lapsineroillekin vaikeaa. Erityisesti tulevaisuuden ennustaminen.

Harkitsen pitäväni Nokioistani vähän tiukemmin kiinni ja ehkä jopa painon nostamista. Ja tietenkin jatkan treidailuakin, ainakin jos entisen kumisaapasvalmistajan pörssikurssi jatkaa iloista uutisetontakin pomppimistaan.

Elektroniikan sopimusvalmistaja Incap taas teki Q1 analyytikkojen odottamaa reilusti enemmän liikevaihtoa ja aavistuksen paremman tuloksenkin. Tämän seurauksena osake ottikin osumaa ihan huolella.

Kuvaa kannattaa tihrustaa vähän huolellisemmin, ettei vallan järkyty. Viime viikon Incapin kuoppa oli lopulta ”vain” 13 prosentin syvyinen.

Tällainen reaktio on varsin tavanomainen, kun yhtiön pörssikurssi oli vuodessa noussut 70 ja kolmessa 170 prosenttia. Melkein kaikilla Incapin omistajilla oli siis tämä positionsa voitolla. Puhutaan sijoitusoppaissa mitä puhutaan, ihmiset irrottavat voitolla olevista osakkeista herkemmin kuin tappiolla olevista. Arvelen tämän tendenssin kestävän ennustettavissa olevaa tulevaisuutta selvästi pidemmälle.

Tosin jos olisin nähnyt osarin etukäteen, olisin odottanut maltillisempaa markkinareaktiota. Enkä edes välttämättä negatiivista sellaista. Nykyisten markkinavoimien päähän pääseminen ei olekaan yhtä helppoa kuin Paavo Väyrysen, joka haluaa ikuisesti presidentiksi. Toki onnistuessaan paljon palkitsevampaa.

Analyytikot eivät istu niiden nappien päällä, joiden painajat päättävät missä pörssikursseja pidetään. Raskaita nappeja painelemasta löytyy pukuhenkilöitä, joilla on luonnollisesti yläkanttiin viritetyt odotukset omista ylipainoistaan. Sitten pettymyksestä johonkin osarin sivulauseeseen ne saattavat yhtäkkiä painaa koko hivakkansa ostolaitaan. Varsinkin jos se sattuu olemaan voitolla.

Nyt on hyvä aika shoppailla

Olen nyt kuullut varsin monelta ”ajattelevalta” sijoittajalta inflaatiosta, nousevista koroista ja heikentyvästä ostovoimasta. Heidän mukaansa osakemarkkinoiden lyhyen aikavälin näkymät ovat synkät. Lisäksi olen tarkkaillut villihkösti tanssivia osakemarkkinoita.

Tästä olen päätellyt, että monet ovat jo keventänet osakesalkkujaan osallistuakseen kesän tai syksyn alennusmyynteihin. Tämä taas tarkoittaa, että joitain lappuja saa halvalla jo nyt. Useimmiten kun tarpeeksi moni huutaa karhuja paikalle, härät ovat nurkan takana vaanimassa.

Kun osakemarkkinat ovat hermostuneet, reagoidaan hyviin uutisiin tavallista nihkeämmin. Joten kuluvalla osarikaudella on tavallista paremmat mahdollisuudet löytää ihan julkisesti esillä olevia helmiä.

Helppoa helmenpoiminta ei kuitenkaan ole. Muutenhan sitä tekisivätkin kaikki.

P.S. Osakemarkkinoiden nykyisen pomppuisuuden kokonaan hyödyntämättä jättämisen näkisin ainakin itselleni lähinnä laiskuutena. Mutta huomattavaa edelleen on, että huonon osarin jälkeen ei kannata pohjaongintaansa perustaa ainakaan pelkästään laskeneeseen hintaan.  

24.1.2016: Ilo irti vuoristoradasta

P.P.S. Joskus pikkupoikana haaveilin analyytikon urasta. Nyt olisi kyllä oma hommansa työntää ennustetaulukoihin sekä sodan että väistyvien lockdownien vaikutuksia. Paljon mukavampaa kirjoittaa siitä mitä sylki suuhun tuo, kuin määräajoin määrätyistä yhtiöitä. Ja kuukausipalkkaiset joutuvat vielä raapustamaan säännellyssä muodossa, jossa pieninkin läpän heittäminen on ilmeisesti Mifid II:n kieltämää sekin.

Hermoilevista markkinoista voi keskustella

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava
Liity Sijoitustiedon jäseneksi