Kumppaniblogit

Digitalisaatio tuo omistajan äänen esiin

Viisas Raha |
Jaa Twiittaa

Yhtiökokouksen koollekutsuminen kestää liian kauan. Laajasti omistetuissa yhtiöissä omistajia ei aina kuulla, koska siihen liittyviä prosesseja pidetään hitaina ja hankalina. Näin ei tarvitsisi olla.

Viime viikkoina on kiistelty Finnairin toimitusjohtajan palkitsemisesta. Omistaja vaikuttaa yhtiökokouksessa. Yhtiökokous päättää hallituksen palkkioista ja hallitus päättää toimitusjohtajan palkitsemisesta. Jos yhtiössä on asiakokonaisuuksia, joista omistajat haluavat päättää, voidaan kirjata yhtiöjärjestykseen, että näistä päätetään yhtiökokouksessa. Muuten useimmissa asioissa yleistoimivalta on yhtiökokouksen valitsemalla hallituksella.

Hallitus voi toki nostaa pakollisten asioiden lisäksi myös muita asioita yhtiökokoukseen omistajien päätettäväksi. Mikäli hallitus tekee huonoja päätöksiä, omistajat voivat yhtiökokouksessa vaihtaa hallituksen.

Yrityksen ajautuessa maksuvaikeuksiin suomalaista saneerausmenettelyä pidetään hitaana. Tämän takia on herännyt haluja ohittaa yhtiökokous, olla kuulematta omistajaa. Tämä ei ole tarpeen. Lainsäädännön aikarajat liittyen yhtiökokouksen koollekutsumiseen perustuvat aikaan ennen digitalisaatiota, aikaan jolloin  viestit lähettiin paperilla ja tavoittaminen oli hidasta. Aikarajoja voidaan muuttaa. Haluttaessa omistajat voidaan saada virtuaalisesti koolle napin painalluksella. Omistajan kuuleminen on helpompaa kuin koskaan ennen.

Nykyteknologia mahdollistaa sähköisen osallistumisen yhtiökokoukseen. Osakkeenomistajat voivat osallistua yhtiökokoukseen myös etänä ja äänestää päätettävistä asioista sähköisesti. Tunnistautuminen voidaan tehdä luotettavasti ja matkakustannuksilta vältytään.

Miksei jokainen pörssiyhtiö tarjoa osakkeenomistajille mahdollisuutta osallistua yhtiökokoukseen sähköisesti? Suomen lainsäädännössä tämä vaihtoehto on ollut esillä koko vuosikymmenen. Kuitenkin vain pieni joukko edelläkävijöitä on tarjonnut sähköistä osallistumista.

Ensinnäkin syy on omistajakunnassa, muutosta ei ole vaadittu aktiivisesti. Toinen syy liittyy johdon intresseihin, pienet itsenäisesti äänestävät omistajat ovat ennalta-arvaamattomia, nukkuvaa karhua ei haluta herättää.

Pörssiyhtiöillä on suuri määrä pieniä omistajia, jotka eivät käytä äänivaltaansa. Tämä lisää toimivan johdon ja mahdollisten suuromistajien valtaa. Vaikka yksittäiset vähemmistöomistajat ovat pieniä, yhdessä heitä on suuri määrä.

Tulevana talvena käsitellään omistajan oikeuksia.  On oikea hetki kehittää pienten omistajien mahdollisuutta osallistua yhtiöiden päätöksentekoon. Hyvää sijoittajaviestintää on yhtiökokouksen kuvaaminen ja näyttäminen netissä sekä suorana lähetyksenä että tallenteena, etänä yhtiökokousta seuraavien osakkeenomistajien kysymysten huomioiminen, ja sähköisen ennakkoäänestysmahdollisuuden tarjoaminen osakkaille. Yhtiökokouskäytäntöjä uudistamalla saadaan jokaisen omistajan ääni kuuluviin.

Pörssisäätiön toimitusjohtajan Sari Lounasmeren kirjoitus on julkaistu Osakesäästäjien keskusliiton Viisas Raha-jäsenlehdessä 6/2017

Yhteistyökumppaniksi:

Näkyvyys Sijoitustiedossa, ota yhteyttä!

Artikkelit

Harvia Q1/24 Seurantalista: USA:n kasvu kiihtyy

Almanakka
8.5.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Nestepaniikissa

Aki Pyysing
5.5.2024
east Lue lisää

Asuntosijoittamisen tulevaisuus

Miika Vuorensola
5.5.2024
east Lue lisää