Olet täällä

Digitalisaatio tuo omistajan äänen esiin

Jaa Twiittaa

Yhtiökokouksen koollekutsuminen kestää liian kauan. Laajasti omistetuissa yhtiöissä omistajia ei aina kuulla, koska siihen liittyviä prosesseja pidetään hitaina ja hankalina. Näin ei tarvitsisi olla.

Viime viikkoina on kiistelty Finnairin toimitusjohtajan palkitsemisesta. Omistaja vaikuttaa yhtiökokouksessa. Yhtiökokous päättää hallituksen palkkioista ja hallitus päättää toimitusjohtajan palkitsemisesta. Jos yhtiössä on asiakokonaisuuksia, joista omistajat haluavat päättää, voidaan kirjata yhtiöjärjestykseen, että näistä päätetään yhtiökokouksessa. Muuten useimmissa asioissa yleistoimivalta on yhtiökokouksen valitsemalla hallituksella.

Hallitus voi toki nostaa pakollisten asioiden lisäksi myös muita asioita yhtiökokoukseen omistajien päätettäväksi. Mikäli hallitus tekee huonoja päätöksiä, omistajat voivat yhtiökokouksessa vaihtaa hallituksen.

Yrityksen ajautuessa maksuvaikeuksiin suomalaista saneerausmenettelyä pidetään hitaana. Tämän takia on herännyt haluja ohittaa yhtiökokous, olla kuulematta omistajaa. Tämä ei ole tarpeen. Lainsäädännön aikarajat liittyen yhtiökokouksen koollekutsumiseen perustuvat aikaan ennen digitalisaatiota, aikaan jolloin  viestit lähettiin paperilla ja tavoittaminen oli hidasta. Aikarajoja voidaan muuttaa. Haluttaessa omistajat voidaan saada virtuaalisesti koolle napin painalluksella. Omistajan kuuleminen on helpompaa kuin koskaan ennen.

Nykyteknologia mahdollistaa sähköisen osallistumisen yhtiökokoukseen. Osakkeenomistajat voivat osallistua yhtiökokoukseen myös etänä ja äänestää päätettävistä asioista sähköisesti. Tunnistautuminen voidaan tehdä luotettavasti ja matkakustannuksilta vältytään.

Miksei jokainen pörssiyhtiö tarjoa osakkeenomistajille mahdollisuutta osallistua yhtiökokoukseen sähköisesti? Suomen lainsäädännössä tämä vaihtoehto on ollut esillä koko vuosikymmenen. Kuitenkin vain pieni joukko edelläkävijöitä on tarjonnut sähköistä osallistumista.

Ensinnäkin syy on omistajakunnassa, muutosta ei ole vaadittu aktiivisesti. Toinen syy liittyy johdon intresseihin, pienet itsenäisesti äänestävät omistajat ovat ennalta-arvaamattomia, nukkuvaa karhua ei haluta herättää.

Pörssiyhtiöillä on suuri määrä pieniä omistajia, jotka eivät käytä äänivaltaansa. Tämä lisää toimivan johdon ja mahdollisten suuromistajien valtaa. Vaikka yksittäiset vähemmistöomistajat ovat pieniä, yhdessä heitä on suuri määrä.

Tulevana talvena käsitellään omistajan oikeuksia.  On oikea hetki kehittää pienten omistajien mahdollisuutta osallistua yhtiöiden päätöksentekoon. Hyvää sijoittajaviestintää on yhtiökokouksen kuvaaminen ja näyttäminen netissä sekä suorana lähetyksenä että tallenteena, etänä yhtiökokousta seuraavien osakkeenomistajien kysymysten huomioiminen, ja sähköisen ennakkoäänestysmahdollisuuden tarjoaminen osakkaille. Yhtiökokouskäytäntöjä uudistamalla saadaan jokaisen omistajan ääni kuuluviin.

Pörssisäätiön toimitusjohtajan Sari Lounasmeren kirjoitus on julkaistu Osakesäästäjien keskusliiton Viisas Raha-jäsenlehdessä 6/2017

Samanlaista sisältöä

Kumppaniblogit

Häntä heiluttaa koiraa

JOM Rahastoyhtiö | Kaupallinen yhteistyö - 9.5.2019
Kumppaniblogit

”Näin ennustin joulukuun pohjan” – uusi videosarja starttasi

Nordnet - 18.4.2019
Kumppaniblogit

Pohdintaa Indonesian syklistä, small-cappien tuotoista ja riskeistä

Kaupallinen yhteistyö | JOM Rahastoyhtiö - 11.2.2019

Sisältöä muualta

Artikkelit & kolumnit

Kolumnit

Ruotsiin Rinnettä karkuun

Aki Pyysing - 19.5.2019
Artikkelit

Somepoiminnat: #Marimekko #Bitcoin #Hillopurkkihallitus #Shortatuimmat

Sijoitustieto - 17.5.2019
Kolumnit

Niin kauan kuin musiikki soi

Ville Hemminki - 16.5.2019
Kolumnit

Opas paritreidaamiseen

Johannes Ankelo - 14.5.2019
Kolumnit

Kryptokuume nousee taas

Aki Pyysing - 12.5.2019
Artikkelit

Somepoiminnat: #Kauppasota #NokianRenkaat #Sampo

Sijoitustieto - 10.5.2019
Artikkelit

Viikon kuumat linkit (vko 19)

Ville Hemminki - 10.5.2019
Kumppaniblogit

Häntä heiluttaa koiraa

JOM Rahastoyhtiö | Kaupallinen yhteistyö - 9.5.2019

Aktiivinen keskustelu

Uusin viesti: ersotil, 19.05. 21:53
Uusin viesti: Sijoitustieto, 19.05. 21:02
Uusin viesti: Sijoitustieto, 19.05. 21:02
Uusin viesti: Gamblerrr3, 19.05. 17:01
Uusin viesti: Truewinner, 18.05. 18:11
Uusin viesti: sko93, 18.05. 14:11
Uusin viesti: Lyyrikko, 17.05. 19:43
Uusin viesti: Sijoitustieto, 17.05. 19:30
Uusin viesti: Aki Pyysing, 17.05. 17:04
Uusin viesti: von Fyrckendahl, 17.05. 15:32

Seuraa Sijoitustietoa