Olet täällä

Artikkelit

Bondimarkkinoilta positiivisia viitteitä FEDin kokouksen alla

S&P500 ehti pudota lähes täsmälleen kymmenen prosenttia huipuistaan ennen kuin jenkkien bondihuutokaupan merkittävä onnistuminen lähetti osakkeet takaisin nousuun.

Viimeviikkoisessa artikkelissani kirjoitin Morgan Stanleyn karhumaisista ennustuksista, jossa investointipankki odotti yli kymmenen prosentin korjausta S&P500-indeksiin tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Markkinat päättivät ottaa takapakkia jo tammikuussa.

VIX-indeksi reagoi voimakkaasti, varsinkin lyhyen aikavälin volatasot olivat alkuviikosta korkealla. Pidemmän aikavälin paniikkia ei voida VIXin rakenteesta lukea. Hermostuneisuus pyörii pääasiassa FEDin päätösten ja sanomisten ympärillä seuraavien viikkojen ja lähikuukausien aikana.

Vastaavaa käänteistä volarakennetta on nähty maaliskuun 2020 romahduksen jälkeen muutaman kerran.

Samalla markkinaosapuolet alkoivat hinnoitella FEDiltä kyyhkysmäisempää linjaa jatkossa, koronnosto-odotusten laskiessa tammikuun huipuilta.

Bondimarkkinoilta voidaan tulkita positiivisia viitteitä jatkon suhteen.

Kaksivuotisella jenkkibondilla lähes ennätyskysyntää

Maanantaina pidettiin USA:n kaksivuotisen Treasury-bondin huutokauppa, josta jotkut odottivat katastrofia FEDin tiukemman korkolinjan aiheuttamien pelkojen takia. Kävi kuitenkin päinvastoin.

54 miljardin dollarin huutokauppa kaksivuotiselle, 0,99 prosentin korolle hinnoittelulle velkakirjalle päättyi tasoon 1,002 prosenttia, joka on suurin “stop through” sitten huhtikuun 2020, jolloin talousmaailma oli toipumassa pahimmasta pandemian aiheuttamasta osakekurssien romahduksesta.

Merkittävintä bondihuutokaupassa oli “indirects”-ostojen määrä. Indirects-ostaja on normaalisti ulkomainen taho, joka ostaa bondia välikäden kautta. Nämä ostajat kattoivat 66 prosenttia koko huutokaupasta, joka oli selkeästi enemmän kuin joulukuun 61,39 prosenttia ja paljon parempi kuin 54 prosentin keskiarvo. Lukema oli korkein sitten kesäkuun 2009.

Onnistunutta huutokauppaa voi tulkita kaksivuotisen jenkkibondin asemaksi vankkana suojasatamana osakkeiden ollessa noin kymmenen prosentin laskussa. Tätä ei kuitenkaan tapahtuisi, mikäli FED olisi nostamassa ohjauskorkoa 6-7 kertaa, kuten JP Morganin Jamie Dimon on povannut. Toisin sanoen bondimarkkina antaa huutokaupalla osviittaa siitä, että pahin paniikki korkojen kiristymisten suhteen olisi ohi.

Korkealaatuisissa yritysbondeissa ei merkkejä paniikista

Viime päivien osakemarkkinoiden myllerrys ei ole säikyttänyt USA:n parhaiden yritysten bondeihin sijoittavia osapuolia.

Investment Grade-bondien spreadit joutuivat paineen alle alkuviikolla sijoittajien odottaessa FEDiltä selkeämpää linjausta korkoruuvin kiristämisen ja taseen kutistamisen suhteen.

Invescon Matt Brillin mukaan Investment Grade-bondimarkkinoilla ei kuitenkaan näy merkkejä paniikista.

“Yritysten fundamentit ovat edelleen erittäin vahvoja ja yrityksillä on kapasiteettia velkavipuun tai olemassaolevien lainojen uudelleenjärjestelyihin ilman suurempaa riskiä luottoluokituksen alenemisesta”, Brill kuvailee tilannetta.

Investment Grade-jenkkiyritykset ovat pandemian aikana lainanneet ennätysmäärän rahaa erittäin alhaisilla koroilla. Tämä on johtanut taseiden pullistumiseen ja käteispuskuriin, joka on 340 miljardia dollaria pandemiaa edeltävää aikaa korkeammalla Bank of American laskelmien mukaan.

Brillin mukaan bondien yieldit ovat edelleen historiallisesta matalalla, mikä houkuttelee yrityksiä lainaamaan rahaa. Näin varsinkin alkuvuodesta liikkeellelaskijoiden pelätessä korkeampia korkoja jatkossa.

Penn Mutual Asset Managementin Mark Heppenstall uskoo reaalitalouden pärjäävän rahoitusinstrumentteja paremmin tänä vuonna.

“FED haluaa selkeästi pitää lainarahaa tarjolla, eikä halua taloudellista epävakautta. Uskon heidän sietävän lainamarkkinoiden heikkoutta aiempaa enemmän, sillä inflaatio on nyt tasolla, jossa keskuspankin täytyy puuttua asiaan”, Heppenstall summaa.

Jenkkien kymppivuotinen bondi treidaa tällä hetkellä noin 1,735 prosentissa, joka on 25 korkopistettä korkeammalla vuodenvaihteeseen verrattuna.

Markkinat odottavat FEDin antavan tarkempia linjauksia suunnitelmistaan keskiviikkoisessa kokouksessa.

TwentyFour Asset Managementin David Norris olisi halunnut nähdä ohjauskoron nousevan ja elvytyksen päättyvän jo kolme kuukautta sitten. “Toivon, että he nostavat korkoja 0,25 prosenttiyksiköllä jo tammikuussa, sillä seuraavaan kokoukseen on aikaa kuusi viikkoa. Pahimpana pelkona on inflaation aiheuttama kysynnän romahtaminen, mikä ei olisi hyvä asia”, Norris päättää.

Yritysten osakkeiden ostot alkamassa uudelleen

Yritykset eivät ole alkuvuoden aikana voineet ostaa osakkeita takaisin ja palaavatkin tällä viikolla ostoksille alennetuin hinnoin.

Goldman Sachsin mukaan jenkkiyritykset ovat vuoden 2022 suurin osakkeiden ostaja 975 mijardin dollarin kysynnän lisäyksellä. Kyseessä olisi historian paras vuosi. Tämä vastaa 5,5 miljardia dollaria per päivä, blackout-jaksot poislukien. Tämä raha on ollut poissa markkinoilta osakkeiden sakatessa tammikuun blackout-jakson takia. Tällä hetkellä vain 8 prosenttia S&P-yrityksistä voi ostaa osakkeita.

Viime vuonna osakkeiden takaisinostoja valtuutettiin ennätysmäärä.

Keskustele markkinoiden tilanteesta Sijoitustiedon foorumilla.

Sijoita kryptovaluuttoihin turvallisesti ja luotettavasti
Liity Sijoitustiedon jäseneksi