Kaupallinen yhteistyö

Bitcoin pankkikriisin keskellä

Pessi Peura |
Jaa Twiittaa

Yhdysvalloista alkanut ja Eurooppaakin koetellut pankkikriisi näyttää toistaiseksi hieman rauhoittuneen, mutta markkinaympäristö on edelleen pankeille haastava ja riskit uusien pankkien kaatumiseen ovat ilmeisiä. Yhdysvalloissa pienet pankit joutuivat talletuspaon kohteeksi Silicon Valley Bankin kaaduttua sijoittajien etsiessä turvallisempia säilytysratkaisuja rahoilleen. Vaikka usein markkinoiden epävarmuuden keskellä myös riskikohteeksi luokiteltava bitcoin on tiputuksessa, niin tällä kertaa hintakehitys on ollut vahvaa. Tarkastelen seuraavaksi mahdollisia syitä bitcoinin menestykseen sekä vaikutuksia muuhun kryptomarkkinaan ja spekuloin näkymillä.

Mainos: Sijoitustiedon yhteistyötarjous Coinmotionille: Bitcoin, Ethereum, Litecoin ja Ripple (XRP). Kaupankäyntikulut -50% ensimmäisen kuukauden aikana

Bitcoin luotiin suojaamaan perinteisen finanssijärjestelmän ongelmilta

Bitcoin sai alkunsa finanssikriisin jälkeen ja tekijöiden keskusteluiden perusteella osin sen innoittamana. Perinteinen pankkien käyttämä vähimmäisvarantojärjestelmä pakottaa tallettajat luottamaan pankkeihin ja niiden maksukykyyn varojen nostamisen suhteen. Bitcoinin kohdalla käyttäjät voivat itse säilyttää varansa turvallisesti ilman tarvetta luottaa muihin osapuoliin ja niiden maksukykyyn. Myös edustamani Coinmotion, joka tarjoaa bitcoinin kaupankäynti- ja säilytyspalveluita eroaa pankeista siinä, että meillä asiakkaiden varat säilytetään jatkuvasti täysimääräisinä.

Silicon Valley Bankin kaatumisessa nähtiin ennennäkemättömän nopea talletuspako, kun tieto pankin ongelmista lähti kiertämään asiakkaiden keskuudessa. Neuvottelija-podcastissa Piilaaksossa vaikuttava Jyri Engeström kuvaa hyvin paniikin leviämistä teknologiayritysten viestintäkanavissa talletuspaon alkaessa. Kun vanhassa maailmassa talletuspako olisi tarkoittanut jonoa pankin ovella ja hitaampaa holvin tyhjenemistä, niin digitaalisena aikana se voi konkretisoitua hetkessä valtavalla volyymilla. Vastaavan kokoluokan talletuspako voisi kaataa monta muutakin pankkia ja ajaa myös vakavaraiset pankit hyvin vakaviin ongelmiin johtuen niiden toimintaperiaatteista. Pankit eivät lähtökohtaisesti ole jatkuvasti varautuneita siihen, että kaikki asiakkaat ryhtyvät nostamaan varojaan, sillä muuten ne eivät voisi hakea tuottoa talletettuja asiakasvaroja hyödyntäen.

Keskuspankkien koronnostot vaikeuttavat pankkien toimintaympäristöä eikä muutamien pankkien kaatuminen Yhdysvalloissa varmasti tullut FEDille kovin suurena yllätyksenä. Eurooppaa järkyttänyt Credit Suissen kaatuminen lisäsi huolta myös Euroopassa ja seuraavaksi suureksi riskipankiksi otsikoihin nousi Deutsche Bank. Deutschen tilanne näyttää vielä kohtuullisen vakaalta ja analyytikkojen enemmistö odottaa sen syöksyneelle osakkeelle valoisaa loppuvuotta. Toisaalta myös Silicon Valley Bankin osakkeelle jaettiin ostosuosituksia vielä hetki ennen sen kaatumista. Sijoittaminen Deutsche Bankkiin tarjoaakin tällä hetkellä lyhyellä aikavälillä kenties korkeamman tuottopotentiaalin ja riskitason kuin sijoittaminen bitcoiniin. En silti sitä erityisemmin suosittele, sillä SVB:n kohtalo ei ole mitenkään poissuljettu vaihtoehto.

Bitcoin nousee ja muu kryptomarkkina seuraa

Pankkeihin kohdistuneen epäluulon kasvaessa bitcoin on jatkanut vuoden alusta alkanutta nousuaan ja uutta rahaa on virrannut kryptovaluuttamarkkinaan. Tällä kertaa nousua ajaa nousupotentiaalilla spekuloinnin lisäksi myös bitcoinin fundamentit eli turvallisuus, hajautuneisuus ja riippumattomuus. Alkuvuoden aikana Bitcoin-verkon louhintateho on takonut uusia ennätyksiä lisäten entisestään järjestelmän turvallisuutta.

Kryptomarkkinaan tuli Coinsharesin datan mukaan viikolla 12 peräti 160 miljoonaa dollaria uutta rahaa, mikä on suurin viikkolisäys sitten viime vuoden heinäkuun. Vielä viime viikolla markkina liikkui pitkälti bitcoinin johdolla, mutta tällä viikolla monet muut kryptovaluutat ovat olleet voimakkaassa nousussa bitcoinin hinnan tehdessä edestakaista liikehdintää. Tämä on varsin tyypillinen kierto kryptovaluuttamarkkinalle, kun markkinaan tulee uutta rahaa, niin se nostaa ensimmäisenä bitcoinin kurssia ja hetken päästä rahaa valuu myös muihin kryptovaluuttoihin.



Parhaat tuotot kryptomarkkinan noustessa saa siis kierrättämällä rahaa bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen välillä syklin eri vaiheissa, mutta siinä onnistuminen ei olekaan sitten aivan helppo tehtävä. Hajauttamalla kryptosijoituksia bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen välillä pääsee onneksi nauttimaan molemmista noususykleistä.  Yksi seuraamisen arvoinen indikaattori syklin vaiheen osalta on bitcoinin markkinaosuutta kuvaava bitcoin dominance indeksi. Maaliskuussa bitcoinin dominanssi on kasvanut merkittävästi yli pitkän aikavälin keskiarvon, joten tällä viikolla nähdyn hienoisen vastakkaisen trendin vahvistuminen ei ainakaan allekirjoittanutta yllättäisi. Kategoriasta “muut kryptovaluutat” tehtävien valintojen suhteen riittääkin sitten aika paljon tutkittavaa, jatketaan niistä seuraavissa artikkeleissa.





Pessi Peura / Coinmotion

Mainos: Sijoitustiedon yhteistyötarjous Coinmotionille: Bitcoin, Ethereum, Litecoin ja Ripple (XRP). Kaupankäyntikulut -50% ensimmäisen kuukauden aikana

03.05.2024 | Tampere-talo

Sijoitusmessut™ 2024. Sijoita tulevaisuuteen.

Artikkelit

Sijoitusmessut 03.05.2024 Tampere-talossa - Sijoitustiedon ohjelmatärpit

Sijoitustieto
25.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Almanakka - Seurantalistapäivitys: Valmet

Almanakka
25.4.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

SEC laittaa kapuloita Ethereumin rattaisiin

Johannes Ankelo
25.4.2024
east Lue lisää