Olet täällä

Artikkelit

Aurinkoenergia - vastuullinen sijoitus

Oman elämän päästöjen kompensointi 7 - 12 % (IRR) tuottavalla pääomasijoituksella

Olin Pyysingin Akin haastateltavana 23.7.2020 eettisestä sijoittamisesta. Käytiin hyvää keskustelua meidän yhtiöstä Forusista, ESG-pisteistä, eettisen sijoittamisen kannattavuudesta ja ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä. Tässä kirjoituksessa keskityn meidän keräämään pääomalainasijoitukseen ja sen ilmastovaikutukseen. Ilmastonmuutoksen pysäyttämisen kannattavuudesta kirjoitan toiste, mikä muuten olisi ihmiskunnan kaikkien aikojen kannattavimpia sijoituksia.

Forus myy asiakkaillensa uusiutuvaa energiaa tuotettuna heidän kiinteistöllään. Asiakas maksaa vain tuotetusta energiasta, jonka hinta on tavallisesti alle oman energian ostohinnan. Palvelu sopii myös vakavaraisille yhtiöille, sillä meidän investoidessa päästöjen vähennykseen asiakas voi keskittyä ydinliiketoimintaan. Samoin asiakas saa sopimuskauden jälkeen ratkaisumme aina itselleen. Täten asiakas saa palvelumme kautta itselleen ilmaisen energia-option, joka voi olla hyvin arvokas.

Yhteensä kaikki voittavat: Päästöt vähenevät, asiakkaalle syntyy säästöjä ja brändiarvoa sekä sijoittaja saa järkevän tuoton.

Rahoitamme ratkaisujamme pääosin kumppaneiden taseen kanssa. Ruotsissa meillä on 50 miljoonan euron rahoitusyhteistyö ja Suomessa toimimme vakavaraisen kotimaisen yhtiön kanssa. Rahoitamme pieniä hankkeita myös itse pankkilainalla ja sijoittajien pääomalainalla. Pääomalaina tuottaa sopimuskautena sisäisenä korkona (IRR) laskettuna 7 - 12% vuosikorkoa sijoitusajalle.

Olemme keränneet noin miljoona euroa oman pääoman sijoituksia hankkeisiimme.  Kiinnostava oli kesäkuussa tulleen uuden sijoittajan, Thomas Holmin, perusteet lähteä mukaan. Thomaksen ensimmäinen syy sijoittaa oli, ettei hän usko 200 vuotta jatkuneen pörssien nousun olevan tae tulevasta. Toiseksi, Thomas halusi sijoituksellaan kompensoida elämänsä hiilidioksidipäästöt. 

Yhtä oikeaa vastausta ei ole aurinkovoiman päästöjen vähennyksen laskentaan.

Mikään energian tuotannon tapa ei ole päästötön. Aurinkovoimalan osien rakentaminen ja asentaminen tuottaa päästöjä. Energian tuotantotavan tehokkuutta mitataan EROI-luvulla, joka vertaa tuotetun energian määrää sen tuottamiseen kulutettuun energian määrään. Energiaa syntyy, kun suhde on yli 1. Aurinkopaneelissa (mm. Ferroni, Hopkirk, 2016) arvioivat sen olleen hiukan alle 10.

Aurinkopaneelin päästöjen vähennys on helpoin laskea arvioimalla mikä on keskimääräisen sähkön päästö. Suomessa kulutetun sähkön keskipäästöt 2018 oli Fingridin ja Tilastokeskuksen arvioiden mukaan vuositasolla 81 ja 114 ton CO2 / MWh.

Esimerkiksi 50 000 € investoinnilla aurinkovoimala tuottaa noin 1400 MWh sähköä 25:ssä vuodessa ja yli 2000 MWh 40:ssä vuodessa. Suomalaisten nettopäästöt ovat 8 tonnia CO2 vuodessa. Näin 25 – 40 vuodessa aurinkovoimalan päästöjen vähennys on 18 – 28 suomalaisen vuosipäästöt. Vivuttamme sijoitukset, joten saamme 50 000 € sijoituksella kompensoitua jo 60 – 90 vuoden päästöt. 

Aalto Yliopiston ja VTT:n tutkijoiden kanssa käymissäni keskusteluissa on myös esitetty, että aurinkosähkö ei vähennä tasaisesti kaikkea sähkön tuotantoa. Se ei vaikuta vähäpäästöisiin ydin-, vesi-, tuuli- ja muuhun aurinkovoimaan. Aurinkosähkö leikkaa Baltian ja Tanskan fossiilista hiilisähköä, jonka rajapäästö on 800 ja 1300 ton CO2 / MWh. Näin päästöjen vähennys on ilman velkavipua 140 – 320 ja sen kanssa 400 – 1000 suomalaisen vuosipäästöt.

Parhaimmillaan siis jo 50 000 € sijoituksella suurenkin perheen elämän päästöt kompensoituvat. Voi argumentoida, että päästöjen pienentyessä tulevaisuudessa aurinkovoiman hyöty myös pienenee. Kuitenkin tämän päivän aurinkosähkö on osa päästöjen vähennystä. Jokaisen toimen hyöty on laskettava sen mukaan, ettei muutosta ollenkaan tapahtuisi.

Minusta ilmastonmuutosta pitää pysäyttää turvallisilla keinoilla, jotka sekä vähentävät päästöjä että ovat tuottavia. Muuten ikinä ei saada riittävän suuria pääomia kohdennettua oikeisiin ratkaisuihin.

Yhteydenotot

Eero Oksanen,
Toimitusjohtaja ja perustaja
eero@forus.fi
050 5628 343

"Uskomme parhaiden sijoituskohteiden löytyvän Aasiasta."