Kolumnit

AirBnB palaa kurimuksessa, ruoka alkaa loppua kaupoista, mutta pörssi jatkaa kohti kuuta keskuspankkien siunauksella

Matias Savolainen |
Jaa Twiittaa

Keskuspankkien strategia on auttaa sijoittajat yli todellisen talouskriisin niin, että he eivät koe tappioita. Voidaanko siis edelleen ajatella, että osakemarkkinat hinnoittelevat yrityksen arvon oikein? No ei voida kyllä, jos riski viedään pois kriisistä, voi jokainen luottaa siihen, että suojana on keskuspankkien verkko. Ei välttämättä yksittäisessä osakkeessa, vaikka nytkin se on juuri se tilanne, mutta indeksin tasolla. Tämä tavallaan lohduttaa, mutta syletyttää aivan toden teolla. Riski viedään sijoittajakavereilta, mutta ei todellisuudessa niiltä, jotka raatavat yö myöhään ja riskeeraavat omaisuutensa pienemmissä yrityksissä. Kysyntä on se, joka määrää lopulta liikevaihdon ja business-systeemi sen millainen tulos rivin alle jää. Tästä saadaan todellinen yhtiön markkina-arvo laskettua. 

No jätetään kitinät ja käännetään katse tärkeämpään suuntaan. Koronan oheisilmiönä on tullut liikkumisen sekä liiketoiminnan rajoittaminen. Nämä ovat hallaa kaikille. Ne pitää saada purettua. Silti emme pääse eroon koronan kiusalaisesta, sillä siihen sairastunut tarvitsee useasti viikkojen saikkua. Se tarkoitaa, että silloin ei olla tekemässä sitä, mitä työksi kutsutaan. Harmillista on myös se, että virus pirukas on kovin ketterä tarttumaan. Jos olisi yhtä kova onnistumisprosentti sinkkuna Tinderissä, ei riittäisi tunnit päivässä uusille ihanuuksille.  

No mutta asiaan. Tällä hetkellä USA:n pakatun possun jalostamoista on poissa pelistä kolmannes, koska jengi on saikulla. Kanalinjastoista 18 prosenttia on kiinni. Tämä on vasta alkusoittoa koronan tuomalle ruuan toimitusketjujen haasteelle. Kananmunat, pekoni, maissi, riisi sekä monet muut tuotteet ovat vaarassa loppua kauppojen hyllyiltä pidemmäksi aikaa. Ruokapula on sellainen, joka ajaa ihmiset kaduille ja aiheuttaa todellista levottomuutta. Ajattele tilannetta, että ruokaa ei ole tai sen hinta nousee kymmeniä prosentteja kuukausittain, pörssi on huipussaan ja työtä on vähemmän kuin ennen. Inflaatio ei ole johtunut rahan painamisesta vaan siitä, että tuotteita ei ole. Samaan aikaan varmuudella asuntomarkkinat saavat kolauksen vaikka asiantuntijat mitä sanoisivat. Kuluttajien luottamus on todella alhaalla ja silloin ei kauppa kyllä käy. 

Hyvä esimerkki kovasti iskua saaneeista ovat AirBnB-busineksessa olevat. Tällä hetkellä suuri osa kivasti lainarahalla lentäneitä supermajoittajia on ympäri maailmaa tilanteessa, että kämppä on pakko myydä koska rahaa ei tule eikä sitä taskussa ole kestää tämän notkon ylitse. Tämä vaikuttaa suoraan kaikkien niiden alueiden hintatasoon, jossa on paljon AirBnB-toimintaa. En tiedä onko tämä tarpeeksi saadakseen aikaan kaaosta asuntomarkkinoilla, mutta voi hyvinkin olla. Kukapa olisi uskonut mistä se seuraava mörkö tulee. 

Kokonaisuutta pitää tutkia todella tarkasti erilaisten arvoketjujen kautta, eikä vain tuijottamalla uutisointia, pörssikursseja tai muita yksittäisi parametreja. 

Rahaa ja rakkautta sinulle ystäväiseni, käy tankkaamassa pakastin täyteen ruokaa!

Matias

Teksti julkaistu alunperin osoitteessa: www.matiassavolainen.com

Yhteistyökumppanit ja tarjoukset: Mandatum Trader

Poimi pala Pohjoismaita sijoitussalkkuun. Kaupankäynti nyt alkaen 0,01 % tai min. 1 €.

Exel jakoi oikein

Aki Pyysing
16.6.2024
east Lue lisää

Autopaikkojen vuokrista

Miika Vuorensola
16.6.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Ostopaikka kuluttajatuoteyhtiöissä?

Pentti Jokinen
14.6.2024
east Lue lisää