Haastattelut

Haastattelussa Erkki Fadjukoff: Päiväkauppiaan strategia

Sijoitustieto |
Jaa Twiittaa

Warranttiguruna tunnettu jyväskyläläinen Erkki Fadjukoff suostui Sijoitustiedon tenttiin päiväkauppiaan elämästä ja strategioista. Fadjukoff on erikoistunut arbitaaseihin eli hinnoitteluvirheiden metsästämiseen. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen menestyneimmistä päiväkauppiaista. Voit lukea lisää päiväkaupasta eli day tradingista täällä.

Erkki Fadjukoff, miten aloitit urasi sijoittaja/traderina?

Olen ollut aina kiinnostunut sijoittamisesta ja kokeilin sitä pienimuotoisesti jo nuorempana. Kuitenkin vasta asuntolainan maksun jälkeen alkoi vapautua paremmin pääomaa sijoittamiseen, joten menin silloisen eQ onlinen asiakkaaksi. Siellä oli keskustelufoorumi, jossa muutamat kaverit puhuivat warranteista - tai "warreiksi" he niitä nimittivät. En ymmärtänyt yhtään, mistä oli kyse, joten päätin ottaa selvää. Silloin oli vuosi 2001 ja ensimmäiset warrantit oli listattu Suomessa alle vuosi aiemmin, joten kovinkaan moni ei niistä silloin tiennyt. Aloin sitten seurata lähinnä Nokia-warranttien hinnanmuodostusta, jotta pääsisin paremmin perille niiden logiikasta. Aluksi tein sitä ihan Excelillä, mutta pian kehitin siihen omia ohjelmia, jotka hakivat hintatietoja lähinnä eQ:n webbisivuilta. Pian huomasin, että hinnoittelu ei ollut koko ajan johdonmukaista ja tajusin, että voisin yrittää hyödyntää sitä. Sille tielle jäin.

Miten kuvailisit trading-strategiaasi muutamalla sanalla?

Treidaamiseni on suurimmalta osin arbitraasia eli hinnoitteluvirheiden metsästämistä. Alkuaikoina warranttien liikkeellelaskijat tekivätkin paljon virheitä, mutta ajan myötä heidänkin systeeminsä ovat kehittyneet paljon, joten nykyään virheitä on enää hyvin harvoin. Voisin väittää, että minäkin olen auttanut tässä kehitystyössä olemalla hyvä sparraaja...

Millä markkinoilla käyt kauppaa?

Olen käynyt toistaiseksi kauppaa ainoastaan Suomen ja Ruotsin markkinoilla. Nykyään lähinnä NDX-johdannaispörssin tuotteilla, koska Nasdaq-OMX:n listattujen johdannaisten markkina on jokseenkin kuollut. Saksan markkinoista olen ollut kiinnostunut, mutta siellä volyymi ja instrumenttien määrä on niin valtava, että täytyisi tehdä merkittäviä lisäinvestointeja järjestelmiini, jos haluaisi toimia siellä samaan tapaan kuin olen täkäläisillä markkinoilla toiminut.

Miten kauan kesti että sait hiottua strategiasi voittavaksi?

Oikeastaan strategiani on ollut tuloksellinen heti alusta alkaen, mutta vasta parin vuoden jälkeen kauppavolyymi alkoi olla sellaista, että siitä sai kunnon toimeentulon.

Millaiset työvälineet päiväkauppiaan ammatti vaatii?

Tietenkään ilman tietokonetta ei voi treidata ollenkaan. Käytännössä siihen riittää kuitenkin ihan tavallinen tietokone, mutta näyttöjä on toki hyvä olla useampi, koska etenkin nopeissa tilanteissa ei ole aikaa etsiä juuri sitä oikeaa ohjelmaa/ikkunaa jostain alapalkista, vaan sen on oltava suoraan näkyvillä.  Itselläni on ollut tyypillisesti 3-4 kohtuullisen suurta näyttöä, mutta enimmillän taisi olla jassain vaiheessa jopa seitsemän. Työpöydän asettelu kannattaa pitää mahdollisuuksien mukaan muuttumattomana, jotta eri juttujen sijainti syöpyy "selkäytimeen". Treidaaminen on riippuvainen nettiyhteydestä. Vaikka nettikatkoja onkin nykyään harvemmin kuin ennen, on silti hyvä, jos on olemassa joku varayhteys, jota voi käyttää katkon osuessa kohdalla. Mikään ei ole stressaavampaa kuin huomata yhteyden katkenneen juuri, kun olet ottanut ison position.

Millainen on tavanomainen trading-päiväsi?

Herään aika myöhään - tosin nykyään tuntia aikaisemmin, koska NDX Finland avaa markkinat nykyään jo yhdeksältä. Ennen markkinoiden avautumista tsekkaan uudet listaukset ja virittelen softat iskuun. Ehkä vilkaisen myös, onko maailmalla tapahtunut mitään erityistä. Yritän olla skarppina heti markkinoiden avautuessa, koska silloin voi tulla eteen jotain erityistä - etenkin, jos jenkkimarkkinat ovat yön aikana liikkuneet kovasti suuntaan tai toiseen.

Mitkä ovat päiväkaupan parhaat puolet?

Jos, siis JOS sillä pystyy elämään, niin tarjoaahan se aivan huikean vapaan elämäntyylin. Ei ole sidottu kelloon eikä kalenteriin... Tai no on jossain määrin, mutta ei kuitenkaan läheskään niin pahasti kuin normaalissa päivätyössä. Olet siis oman itsesi herra... tai ainakin voit kuvitella niin. Onnistumisen elämyksetkin voivat olla selvästi voimakkaampia kuin normityössä, jos toki on muistettava myös se kääntöpuoli.

Entä päiväkaupan varjopuolet?

Itse olen hyvin sosiaalinen ihminen, joten suurimmaksi ongelmaksi olen kokenut työyhteisön puuttumisen. Olen yrittänyt paikata sitä erilaisilla "virtuaaliyhteisöillä", mutta ei se kuitenkaan ole ihan sama asia. Jossain vaiheessa meillä oli pieni aktiivien piiri ja saatoimme olla tuntikausia puheyhteydessä skypen välityksellä - eli siitä muodostui tavallaan omanlaisensa työyhteisö. Täytyy siis pyrkiä välttämään erakoitumista - ellei sitten satu olemaan erakkotyyppiä. Treidaamisesta voi tulla ns. koko elämä, mutta se tuskin on toivottavaa. Siksipä on hyvä olla esim. joku kiva harrastus treidaamisen vastapainoksi.

Mitä olet oppinut treidaamisesta?

Ainakin sen, ettei se ole heikkopäisten hommaa. Pää on pidettävä kylmänä, koska hätiköidyt ratkaisut ovat harvoin hyviä. Ihmisellä on kehittyneiden aivojen "sisällä" myös eräänlaiset liskoaivot, jotka toimivat, kun jotain yllättävää ja nopeaa sattuu (karhu hyppää eteen). Niiden aivojen käskyille on oma paikkansa, mutta niille ei saa antaa valtaa treidatessa. Tunsin aikoinaan yhden kaverin, josta tuli myös ystäväni. Hän treidasi varsin isoilla panoksilla, ja jos treidit eivät menneet putkeen, hän korkkasi viskipullon ja korotti panoksia. Nyt hän onkin jo autuaamilla treidausmarkkinoilla. Siispä myöskään alkoholi ja treidaus ei sovi yhteen, mikä tosin lieneekin kaikille itsestäänselvää. Olen oppinut myös sen, että epäonnistumisiin ei kannata jäädä rypemään, vaan ne pitää unohtaa mahdollisimman nopeasti - toki opiksi ottaen. Samoin onnistumisten jälkeen on turha jäädä leijumaan ja kuvitella itsestään liikoja, pudotus sieltä ylhäälä voi tulla hyvin nopeasti. Lyhyesti: treidatessa on oltava rationaalinen.

Muutama vinkki aloittelevalle päiväkauppiaalle?

Aloita pienillä summilla. Käytä kuitenkin ihan oikeaa rahaa, koska virtuaalirahalla treidaaminen (sijoituskilpailut yms) on kuitenkin ihan erilaista kuin oikea treidaaminen. Kun omaa rahaa on kiinni, tulee ne kuuluisat elementit pelko ja ahneus esiin, mitä ei tapahdu virtuaalirahalla treidatessa. Silloin pääset perehtymään pääsi toimintaan erilaisissa tilanteissa. Jos treidaat johdannaisilla, opettele käyttämäsi instrumentit hyvin, ettei tule yllätyksiä. Kirjaa ylös omat treidausperiaatteesi ja pyri myös noudattamaan niitä - ja pyri ylipäänsä järjestelmällisyyteen. Ehkä on olemassa lahjakkuuksia, jotka onnistuvat tekemään tulosta ihan intuitiolla, mutta minä en ole heihin vielä tutustunut. Muista suoda aikaa myös läheisillesi.

Lisää aiheesta:

Päiväkauppa eli day trading
Kuuntele: Ajankohtainen Ykkönen - Hyvää bisnestä osakkeilla 7.8.2012
Nordnetblogi: Erkki Fadjukoff

Mainos:

Jarkko Aho & Nina Nordlund: Näin vältät ylihintaiset osakkeet - maksuton webinaaritallenne

Kolumnit

Evolution rypee synnissä

Aki Pyysing
11.5.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Fed odotuskannalla

Johannes Ankelo
9.5.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Harvia Q1/25: 350 miljoonaa ihmistä ja miljoona saunaa

Almanakka
8.5.2025
east Lue lisää