30.7.2016 - 23:40

PikkuPro

OP
+5867
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2827

 

hode kirjoitti:

Niin eikös jenkeissä lomaa ole tyyliin 2 viikkoa vuodessa ja silloinkin todella sitoutunut ja motivoitunut työntekijä palaa etuajassa töihin. :D  On se jenkkilä kyllä ihme maa. Eikö siellä todellakaan ajatella muuta kuin rahaa...?

 

Toki ajatellaan enemmän kuin Suomessa mutta hyvästä syystä: terveydenhoito maksaa vitusti, koulutus maksaa vitusti, eläkkeen saat ite säästää jne. Tavallaan me ollaan Suomessa lintukoto, ei tajuta valtaosan elinolosuhteista mitään ja juuri siksi onkin ollut niin kiva seurata KH:n elämää sivusta ja miten raha/säästöt konkreettisesti muuttaa kriittisesti elämää. Raha ei ole tärkeää niin kauan, kun sitä on riittävästi.

 

Viisi vuotta myöhemmin

Kesällä 2011 löin juoksuvedon. Lähdin sen seurauksena eka kertaa 2,4km metsäpururadalle ja toka kierroksella otin alkutasoajan - 15min 30sec ja maalissa aivan dead. Siitä juoksentelut päälle ja pian jalka paskaksi - aina kannattaa lähteä kylmiltään ja rapakunnossa täysillä liikenteeseen.

Juoksu jäi elämään vedon jälkeenkin - lähinnä koska tuli lisävetoja: puolimaroja, 5000m, coopereita, tunnin juoksu, lyhyt triathlonkin sekä hullu 200km 24h koitos joka kaatui 60km kohdalla kun nesteet eivät imeytyneet. Juoksusta tuli vahingossa integroitunut osa elämää jota integroi lisää 1.3.2014 aivoinfarkti jonka kuntoutusvaiheessa juoksu oli ja on yhä oleellinen. Mitä enemmän juoksi, sitä paremmalta se alkoi tuntua ja yhä moninaisemmalla tavalla: ensiksi lähti läskit ja oli kivaa, kun kunto nousi. Sitten juoksu muuttui mukavaksi ja välillä jopa runner's high euforiaksi. Entinen krooninen väsymys vaihtui pirteyteen ja energisyyteen. Jossain vaiheessa tajusi, että juoksuun on tullut mentaaliriippuvuus joka on ihan kahvin tasoa - johon siis mulla on ollut varmaankin se kaikkein suurin riippuvuus. Aivoinfarkti vahvisti riippuvuutta sillä sen jälkeen oon tarvinnut juoksua "aivojen avaamiseen" eli aivot kuormittuvat aiempaa vähemmästä ja juoksulenkki nollaa kuormituksen plus on hyvää kuntoutusta koska oikea puoli on yhä vasempaa heikompi ja juoksu edistää hyvin kehon balanssia. Jos semiterveenä saa olla niin tuskin juoksut lähivuosina hyytyy, ehkä ensi kesänä voisi kehitellä jotain ultrakoitosta, let's see.

Juhannuksen jälkeen oon juossut omalla mittapuulla äärimmäisen vähän - rekennushommat on vienyt jalkojen mehut, iltaisin ei ole jaksanut ja jussin jälkeen vain 5-7 lenkkiä - määrän, jonka viime talvena tein viikossa. Tänään tietoisesti otin kevyemmän rakennuspäivän ja tutun 2,4 pururadan lämmittelykierros aikaan 15min 26sec. Eli neljä sekuntia nopeammin nyt 42v kuin 37v täysiä "juosten". Nopea kierros kulki oikein hyvin tänään mikä ei oikeastaan yllättänyt kun oli alla kevyt päivä ja hyvin levänneet juoksulihakset. Oikea ulkoreuna jalkapöydästä alkoi vihoitella neljä minsaa ennen maalia ja se vei hieman ehkä lopussa varmistelun puolelle kun pelkäsi kipupiikkejä - mutta silti 11min 27sec joka siis tuolla raskaalla radalla on aika mainio aika - omalla mitapuulla. Saattaa olla jopa ennätys, en ihan varma mikä oli paras aika 2013. Anyhow, jännästi tuo kevyt juoksumäärä post juhannus on tainnut tehdä hyvää ja kun nyt oon kellottanut joka kerta parempia aikoja niin semiluottavainen, että jos jalka paranee niin tuo ei jää loppukesän parhaaksi kellotukseksi.

Oliskohan mahdollista alittaa 11 minuuttia..

 

0
0
2.8.2016 - 23:01

PikkuPro

OP
+5867
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2827

 

Huumekyttä ja autokorjaaja

Piti viedä Camaro Lievestuoreelle fiksattavaksi. Facessa tuli kinkkitarjous ja googletin, että Helsinki-Lievestuore on itseasiassa yhtä pitkä ajallisesti kuin Somero-Lievestuore. 1+1 ja jo synergiasyistäkin ensin kinkerit Stadissa. 4pm Aloitettiin jolloin osa oli tehnyt työpäivän ja osa noin herännyt. Olin mie tosin aamulenkinkin ehtinyt heittää joten hyvillä mielin laatuoluiden pariin...itse toki valitsin aina bulkkia.

Kahdeksan tuntia myöhemmin olin ainoana humalassa ja ainakin eniten voitolla jos en ainoana. Session lupussa tuli ihan pientä sananvaihtoakin kun en enää millään pysynyt muiden kyydissä pisteidenlaskussa. Jännä miten toisaalta kykenee aika mutkikkaisiinkin loogisiin kinkkipolkuihin ja toisaalta ei enää hahmota 2+2 tyyppisiä. Jatkopeleihin Kebabmestaan urheiluautomiehen kanssa mutta kun ma, niin pian alkoi vaihtoehdot huveta - Erottaja Baari olisi kuulemma neljään ja bileet löytyivät. Varmaankin ammattilaisten suosima mesta, energiaa ilmassa hämmentävän paljon. Pian saimmekin seuraa 2way jämäkinkkirinkiimme. Iso kalju mies oli sitä mieltä, että olemme huumekyttiä. Okei, didn't see that one coming. Kaveri oli tosissaan ja jotenkin arvaamattoman oloinen. Kai kinkinpeluu erottui muiden säädöistä. Baarissa sisällä joo mutta ryysis sellainen, että hyvin mahtuu tapahtumaan jos kaveri kierrokset ottaa. Miun line oli heti, että "tolla on vähemmän hävittävää joten mua kiinnostaa vain ei-hassäkkä - egosta viis, ei turpiin siis...pliiis". Urheiluautomies selitti jotain poliisien pituusvaatimuksista kaljulle mutta imo jos kalju noin aloittaa, niin tuskin loogiset faktat paljon kiinnostaa. Kalju tarjosi juoman prikasta ja otin riidit, että testaa oonko kyttäduunissa joten kiitin ja join. Kaikki oli tavallaan semi ystävällistäkin mutta koko ajan päällä fiilis, että voi helposti eskaloitua ja jäädään pelikaverin kanssa kaksisteenkin tuolle jalkoihin. Tavallaan "rehellinen känniriidanhaastaja" olisi ollut tutumpi ja turvallisempi, kyllä mulla aika pian oli fiilis, että jotain amfetamiinia tms. on ehkä mennyt. Lopulta kalju heitti "pojat on nyt väärässä paikassa" johon pelikaveri "me pelataan pari kierrosta ja lähdetään" ja mie jatkoin suoraan neutraalilla äänellä "...me voidaan lähteä tämän käden jälkeen".

Toki hässäköinnin aikana vähän vielä nousin kinkissä. :)

Viina vei yöunet joten 11am kohti Jyväskylää 2h välikuolemalla. WP. Promillet ok mutta tiesin kyllä, että todellisuudessa ajokunto on combona heikko: nukkumattomuus+juominen (mutta ei siis promilleja enää ajoon lähtiessä veressä)+nukkumaan 5h kesälomanormia myöhemmin. Jyväskylässä kuitenkin saisin nukkua kun jätkät korjaisivat vilkkujen johdotuksia yms. vasta aamulla. Vasen vilkku siis klikkaili tuplanopeudella ja vain Lievestuoreen mesta erikoistunut Camaroihin Suomessa. Nopeasti vika löytyikin: tuplanopeus oli auton varoitus siitä, että polttimo on palanut! WP. Vaihtoivat polttimon ja ehdinkin illaksi kotiin. 800km ajoa yhden vilkunpolttimon vaihdon takia. Toisaalta...ilman autohommelia en ehkä olisi jaksanut ajella kinkkeilemään joten resultwise ok.

Ja kyllä: sekä auto että kinkkeily on sijoitustoimintaa - kinkkeily kylläkin overall varsin heikosti kannattava sivuhaara. :D

ps. taustalla koko ajan isoja keloja Vaimon duunihommeleista mutta voi mennä vuosi-kaksi, ennenkuin ehkä selviää tulevaisuuden asumiskuviot. Nyt kumminkin ainakin hyvää KV pöhinää, olishan se siistiä mut kilpailu on Jäätävää noihin duuneihin. Kuten Popeda toteaa: "jos pokkaa saan niin mä lähden mukaan...".

 

 

 

0
0
2.8.2016 - 23:56

hauturi

+3202
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2367
PikkuPro kirjoitti:

tuplanopeus oli auton varoitus siitä, että polttimo on palanut

Ei oo tainnu pikkupro paljon autoilla ajella, tuo nyt on ihan sama juttu joka helvetin autossa. Lisäksi, jos siellä Lievestuoreella oli joku autoexpertti eikä Lievestuoreen Liisa, niin se olisi voinut kertoa tuon vaikka puhelimessa.

0
0
3.8.2016 - 11:22

PikkuPro

OP
+5867
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2827

 

hauturi kirjoitti:

 

PikkuPro wrote:
tuplanopeus oli auton varoitus siitä, että polttimo on palanut

 

Ei oo tainnu pikkupro paljon autoilla ajella, tuo nyt on ihan sama juttu joka helvetin autossa. Lisäksi, jos siellä Lievestuoreella oli joku autoexpertti eikä Lievestuoreen Liisa, niin se olisi voinut kertoa tuon vaikka puhelimessa.

No en normivertaa oo ajanut eikä polttimo ennen palanut. Korjaamojäbä saatto puhelimessa hyvin ajatella, että ei kai kukaan niin tyhmä ole, että ei tajuaisi polttimotilannetta tarkastaa jos vikavilkku räpsii. Ammattimiehiä kyllä ovat. Laittoi ne samalla eturekkarinkin joka on Camaroon hieman haastava kun ei tasaista paikkaa - jenkeissä ei Camaroissa eturekkaria käytetä (juu, oon asunut neljä vuotta ja juuri tajusin, että en tiedä, käytetäänkö missään autoissa siellä vai onko yksilön valinta..).

Lasku kaikesta oli 89 egeä joten ihan hirveään pilliin tuskin tällä kertaa mentiin.  Jos itse olisin ko. toimenpiteet yrittänyt tehdä, niin todennäköisesti Lievestuoreen lasku korjauksista olisi sen jälkeen ollut enemmän.

0
0
3.8.2016 - 11:54

hauturi

+3202
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2367

Lievennetään nyt viimeöistä tuomiota sen verran, että tokihan vika _voi_ olla jossain muuallakin (vilkkureleessä, johdoissa jne), mutta ylivoimaisesti yleisin syy tuohon oireeseen on juurikin polttimon palaminen.

Sekin on totta, että joissain autoissa (en tiedä kuuluuko Camaro niihin) polttimon vaihto voi olla yllättävänkin työläs operaatio (voi tosin olla että lähempääkin olisi löytynyt korjaamo joka olisi sen osannut tehdä)

0
0
3.8.2016 - 13:56

JR

+5208
Liittynyt:
30.6.2014
Viestejä:
1566

Tossa on monta ei-itsestäänselvää asiaa, kuten itselle helppojen autojuttujen tunnistaminen, niiden korjaamisen opettelu, ja autoliikkeille triviaalien autojuttujen tunnistaminen... Ja jollei niihin oo etukäteen tutustunu, niin ei ole varmaan edes selvää että toi ois se lista mitä pitäis lähteä selvittään.

Kuulostaa just sellaselta säädöltä mitä ihmiset opettelee ihan turhaan koska se on "tapana" sen sijaan että keskittyisivät ydinosaamiseensa. Toki eri asia jos saa jotain kiksejä siitä että osaa huoltaa autoaan itse.

0
0
3.8.2016 - 14:14

hauturi

+3202
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2367
JR kirjoitti:

Tossa on monta ei-itsestäänselvää asiaa, kuten itselle helppojen autojuttujen tunnistaminen, niiden korjaamisen opettelu, ja autoliikkeille triviaalien autojuttujen tunnistaminen... Ja jollei niihin oo etukäteen tutustunu, niin ei ole varmaan edes selvää että toi ois se lista mitä pitäis lähteä selvittään.

Kuulostaa just sellaselta säädöltä mitä ihmiset opettelee ihan turhaan koska se on "tapana" sen sijaan että keskittyisivät ydinosaamiseensa. Toki eri asia jos saa jotain kiksejä siitä että osaa huoltaa autoaan itse.

Luultavasti en olisi itsekään lähtenyt vaihtamaan edes polttimoa, vaan vienyt vaihdettavaksi. Minua hämmästytti se, että auto piti viedä noinkin triviaalin asian takia 400km päähän (ja lisäksi se, että oletettiin kyseessä olevan Camaron erikoispiirre). 

Totta on sekin, että asiat jotka joitain kymmeniä vuosia sitten olivat itsestään selviä kutakuinkin kaikille, eivät enää sitä ole. Eikä päde vain autoiluun, vaan kutakuinkin kaikkiin elämän alueisiin. 

0
0
3.8.2016 - 23:06

PikkuPro

OP
+5867
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2827

 

hauturi kirjoitti:

 

JR wrote:

 

Tossa on monta ei-itsestäänselvää asiaa, kuten itselle helppojen autojuttujen tunnistaminen, niiden korjaamisen opettelu, ja autoliikkeille triviaalien autojuttujen tunnistaminen... Ja jollei niihin oo etukäteen tutustunu, niin ei ole varmaan edes selvää että toi ois se lista mitä pitäis lähteä selvittään.

Kuulostaa just sellaselta säädöltä mitä ihmiset opettelee ihan turhaan koska se on "tapana" sen sijaan että keskittyisivät ydinosaamiseensa. Toki eri asia jos saa jotain kiksejä siitä että osaa huoltaa autoaan itse.

 

 

Luultavasti en olisi itsekään lähtenyt vaihtamaan edes polttimoa, vaan vienyt vaihdettavaksi. Minua hämmästytti se, että auto piti viedä noinkin triviaalin asian takia 400km päähän (ja lisäksi se, että oletettiin kyseessä olevan Camaron erikoispiirre). 

Totta on sekin, että asiat jotka joitain kymmeniä vuosia sitten olivat itsestään selviä kutakuinkin kaikille, eivät enää sitä ole. Eikä päde vain autoiluun, vaan kutakuinkin kaikkiin elämän alueisiin. 

Toki se, että noin triviaalin asian takia päädyin ajamaan sen 800km total oli juurikin se pointti. Jos olisin ajanut vaikka 2*5km niin tuskimpa olisin asiasta kirjoitellut. Itsensä nöyryytys ennen kaikkea! ;D

Tossa oli siis sellainen perfect storm, että "vika" alkoi heti, kun viime syksynä muutostyöt tehtiin, paluumatkalla. Siksi en tajunnut ees epäillä, et syy voisi olla joku muu kuin muutostyöt. Jos olisi alkanut vaikka 2kk myöhemmin niin case olisi varmaankin ollut hieman toisenlainen. Ja joo, kyllähän mä vilkun auton ulkopuolelta tarkastin...mutta en sitten näköjään sitä etuvilkkua vaan vain sivuvilkun joka koslasta löytyy ja se kilkutteli tuplanopeutta niin olin, jaa, ens kesänä back (kun oli menossa talviseisontaan).

Mutta joo, tällaista se on miun elämä ja varmaankin siksi pokerikaverit ovat määritelleet ST:n "ei tyhmäksi - mutta vähän hitaaksi", "pokerin Matti Nykäseksi" ja yksinkertaisesti "hönöksi". Positiivista se, että keltään toiselta proolta ei ehkä menisi vakiringissä yhtä montaa de facto slowrollia läpi ilman nihkeilyä.

Tällaiset asiat varmaankin vaikuttavat siihen, että vuosikymmenen oon jo ihmetellyt, miten voin näissä touhuissani pärjätä näinkin hyvin. Jätkä on iloisesti pihalla harva se hetki mutta jotenkin asiat toistaiseksi ovat sujuneet ja luotto on tulevastakin....sillä vaikka moni muu pärjää paremminkin niin tää riittää mulle ja jos ei enää riitä, puuhailen/keskityn enemmän.

Olympialaiset muuten lähti vetojen osalta voitollisesti liikkeelle. Tulee varmaan pari viikkoa nyt paineltua noita nappeja.

0
0
4.8.2016 - 23:22

PikkuPro

OP
+5867
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2827

Here we go again?

Alkuun pieni KAIKKIA lukijoita aina ilostuttava lapsiläppä. Mentiin saunaan vanhimman kanssa:

- ST: "Yks sääntö. Tänään ei sitten syljetä mehua kiukaalle, siitä tuli eilen kauhea käry joka vieläkin haisee."

Menin chillausasentoon lauteille, tipahdin omiin ajatuksiin ja kohta poika tuli sisään saunaan, otti mehua mukista ja sylkäisi kiukaalle ilkikurisesti.

- ST "%&"€"!!?"

Boy: "I ran to main mökki, opened water tap, took water into my mouth, ran here, pretend to drink mehu and spit water into kiuas...but WHY you didn't got it instantly? First: I am chatterbox (puheripuli) and I was totally silent when I came. Secondly: I took mehu instantly and normally I trink only after swetting long time".

Jäätävä logiikka imo...tosin täysin epärealistiset odotukset isäukon hereilläolosta.

--------

Asia josta mietin jonkin aikaa, kirjoitanko. Koskee ensisijassa Vaimoa mutta lopulta flippasin päästäni go ja vaikuttaa kyllä hyvin vahvasti omaan sijoitteluuni. Sitäpaitsi Vaimo lentelee parhaillaan Jenkkeihin joten hiiret toki hyppii pöydillä. Niin, oon pikkasen jo sivunnut Vaimon duunikuvioita. Hakee akateemisia hommia globaalisti ja Stanford proffa sano, että voi odottaa, että 10% pääsee haastiksiin ja niistä 10% saa. Eli 1:100 oddsit (itse oli hakenut 75 paikkaa ennenkuin Stanford nabsui) ja jokaiseen hakemukseen menee tunteja, jokaiseen mahdolliseen haastikseen valmistautumisessa viikko. Kyse siis pysyvistä KVproffahommista. Suomessahan yliopistohommat on hyvin lukossa ja toisaalta Stanford-tausta on kovaa valuuttaa varsinkin Jenkkeihin. Hakukriteerinä se, että järkevää livepokkaa pitää löytyä hoodeilta koska pelkällä proffan palkalla ei perhe pärjää plus en halua alkaa elää siivellä vaan omat rahat jatkossakin toki.

Nyt sitten ensimmäiset viisi hakemusta ulkona ja ainakin kaksi haastista - niitä varten juuri lentelee mestoille. Yksi haastis oli musta jo kova (1/5) mutta kaksi (2/5 eli 40%) antaa metaluottoa eli ehkä ne näkee ainakin paperien perusteella hakijassa jotain potentiaalia ja livenä Vaimo on kyllä vakuuttava - kunhan ei yleissivistystä testailla. Nää todennäköisesti ei toki natsaa (Florida ja Kalafornia eli mulle kelpais hyvin pokkamielessä) mutta metaluottoa, että jos 5 ekaa alkaa näin niin sen sadan kohdalla jo ehkä voi jotain jopa osuakin. 

En aio jatkuvasti raportoida tätä prosessia mutta kun niin iso asia omaankin elämään niin tällä kertaa meni. Tämä hakemisruljanssi kestänee 1-2v eli mitään pikatuloksia ei ole odotettavissa mutta siis vaikka all else fails niin mun silmissä kova juttu jo se, että pääsi kahteen haastikseen. Ite olisin varmaan Vaimoakin innokkaampi lähtijä koska kuvioihin kuuluisi yleensä 3 kuukauden "kesätutkimusaika" jonka varmaankin voi suorittaa Suomen suvesta/mökiltä. Ilmastokelan puolesta ei olisi paskin combo tämä...kuten ei myöskään 24/7 pokeri ja Nanny - toivottavasti toki KH.

Käytännössä siis flippi, onko perheestä tulossa tässä vaiheessa elämää ensi sijassa suomalainen vai Jenkki - pojistahan kahdella on jo Jenkkipassi ja kaikilla kolmella Jenkkienglanti ykköskielenä.

Kiva flippi sikäli, että Suomeen jääminen ei sinällään ole mitenkään vastenmielinen optio.

 

 

0
0
5.8.2016 - 12:41

Rogue

+177
Liittynyt:
9.10.2015
Viestejä:
256

Miten ootte muuten käytännössä saanu englannin lapsille ykköskieleks? Mulle on jääny käsitys että hoidatte pääosin himassa nannyn avulla, joka ei ilmeisesti natiivi enkun puhuja? Puhutteko itse lasten kanssa suomea vai rallienkkua vai miten tää homma skulaa?

 

0
0
5.8.2016 - 14:54

PikkuPro

OP
+5867
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2827
Rogue kirjoitti:

Miten ootte muuten käytännössä saanu englannin lapsille ykköskieleks? Mulle on jääny käsitys että hoidatte pääosin himassa nannyn avulla, joka ei ilmeisesti natiivi enkun puhuja? Puhutteko itse lasten kanssa suomea vai rallienkkua vai miten tää homma skulaa?

Homma on yllättävänkin helppoa ollut ja kivasti saanut perse edellä puuhun mennä vaikka tällaisissa vaimot voisi häiritä ko. metodin käyttöä. Kerron kun voi auttaa jotain jota teema askarruttaa, sunkin Timo lisäksi:

Itsellä ja Vaimolla ok kouluenglanti+käytetty paljon IRL. Ei kuitenkaan missään määrin täydellinen ja oma sanavarsto niukahko varsinkin arkikielessä - hirveesti ei esim. kukkien tai eläimien nimet oo tuttuja. Lapsille puhutaan pääasiassa suomea mut välillä lipsuu. Nannyn englanti on aika samaa tasoa kuin meillä koska englanti koulukieli hällä ja oli luokan priimus - puhuu lapsille 90% englantia, 10% Takalog. Siskollani on erinomainen englanti mutta ei hoodeilla toki läheskään koko aikaa. 

Laadukkainta kieltä tulee...rumpuja...Ipadista! Peppa Pig, Cat in the Hat, Octonauts jne jne jne jne. Aivan kriittistä saada pari tuntia laatukieltä päivässä ja sellasta niissä on. Tarjonta on aivan rajaton. Vanhin katsoo välillä myös vaikka dokkareita englanniksi...tai formuloita mun kanssa.

Lapsiin tarttuu kieli helposti mutta hämmmentävästi he näköjään myös nappaavat sen parhaan tarjolla olevan kielen. Tuo on itseni yllättänyt mutta siis vanhin 6v puhuu päiväkodinkin kirjallisen lausunnon mukaan "native english".  Rallitarjonta on jotenkin jäänyt kaarteisiin...tosin jostain hämysyystä vanhin edelleen sekoittaa him/her ihan täysin eli esim. sanoo nannyä "him" missä ei ole mitään valoa suhteessa muuhun kielitaitoon ja sen tarttumiseen eli imo on syy joku muu kuin kielitaidon puute.

Mutta siis nään kyllä resultwise, että olisi jotenkin voinut tulle 0 natiivikieltä ja kaksi rallikieltä mut tosiaan enkusta vanhin on nappaillut sen elävän ja täydellisen ipad-kielen...nuoremmista ei toki vielä yhtä tarkkoja riidejä. Tietoisesti on koitettu hankkia enkku ykköskieleksi mutta metodi on ollut kokeileva ja tilanteen mukaan muuntuva (esim. kun vanhimman Suomi tuntui hyytyvän Jenkeissä niin tietoisesti Vaimon kanssa puhuttiin loppuaika vain Suomea hälle).

 

0
0
5.8.2016 - 15:36

Rogue

+177
Liittynyt:
9.10.2015
Viestejä:
256

Okei, eli päiväkoti siis ilmeisesti englanninkielinen. Oletinkin että pelkkä Nanny+padi -kombo ei riitä kuitenkaan riittäis ihan "natiiville" tasolle.

Itselle tupsahti esikoinen just tossa kesän alussa ja vähän mietiskelly että olisko jostain kielikylpypäiväkodista yksinään riittävästi hyötyä, jotta viittis nähä vaivan sinne laittamiseks lähipäiväkodin sijaan. Tuntuis epätodennäköseltä että yksinään tekis lapsesta lähellekään natiivia puhujaa jos himassa 100% suomea. Mut varmaan tosiaan toi päiväkoti+nanny+padi alkaa jo olemaan aika tehokas. 

0
0
5.8.2016 - 17:48

PikkuPro

OP
+5867
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2827
Rogue kirjoitti:

Okei, eli päiväkoti siis ilmeisesti englanninkielinen. Oletinkin että pelkkä Nanny+padi -kombo ei riitä kuitenkaan riittäis ihan "natiiville" tasolle.

Itselle tupsahti esikoinen just tossa kesän alussa ja vähän mietiskelly että olisko jostain kielikylpypäiväkodista yksinään riittävästi hyötyä, jotta viittis nähä vaivan sinne laittamiseks lähipäiväkodin sijaan. Tuntuis epätodennäköseltä että yksinään tekis lapsesta lähellekään natiivia puhujaa jos himassa 100% suomea. Mut varmaan tosiaan toi päiväkoti+nanny+padi alkaa jo olemaan aika tehokas. 

On joo, 100 pinnaa Us englantia siellä. 

Mitä muitakin lapsia siellä kattellu, niin kielikylpypäiväkoti nähdäkseni auttaa kyllä suuresti jaikka kotona olis 100% Suomi. Riippuu toki määristä eli jos se pakollinen eskari vaan niin ei ehkä kanna mut jos perus 3v laittaa ja 4v siellä on aika joka arkipäivä niin Ipad:lla täydennettynä auttaa kyllä hyvin pitkälle. Ipadiin ei tarvi imo juurikaan panostaa, tulee melko itellään kunhan joku pohja on päipäkodissa hankittu koska tosiaan Lontoon murteella tarjonta on niin ylivertainen että ei se vitun ransu jaksa kauaa napata jos Lontoota ymmärtää.

Summa summarum: 3-7v kielikylpy päivis + Ipad himassa niin imo tulee kaksikielinen kyllä, varsinkin, jos vanhemmat ees ymmärtävät Lontoota. Ipad alkaa sujua noin puolen vuoden kohdalla ja siis mainio kielen ylläpitäjä lomilla yms. Ipad+päiväkoti+Nanny on jopa jo liian tehokas eli koko ajan saa vähän kattoa Suomen perään ja osin siksi puhutaan lapsilla Suomea vaikka ne puhuu meille Lontoota...bonuksena mummojen ilmeet kadulla. ;D

0
0
6.8.2016 - 00:55

Rogue

+177
Liittynyt:
9.10.2015
Viestejä:
256

Jees, pitänee vähän kartoittaa minkälaisia vaihtoehtoja tästä lähialueelta löytyy. Pari vuottahan tässä meillä on aikaa ennen kuin asia alkaa olla ajankohtainen.

Näitä miettiessä ei voi olla samalla ihmettelemättä että miks jonkinlainen konsensus tuntuu olevan että mitä monikielisempää meininkiä Suomessa/Euroopassa/maailmassa, sen parempi. Oma näkemys on et hirvee disadvantage olla marginaalikielinen ja ylipäätään enemmän kieliä = vähemmän ymmärrystä, vähemmän tehokkuutta, vähemmän solidaarisuutta jne...

0
0
6.8.2016 - 08:54

PikkuPro

OP
+5867
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2827
Rogue kirjoitti:

Jees, pitänee vähän kartoittaa minkälaisia vaihtoehtoja tästä lähialueelta löytyy. Pari vuottahan tässä meillä on aikaa ennen kuin asia alkaa olla ajankohtainen.

Näitä miettiessä ei voi olla samalla ihmettelemättä että miks jonkinlainen konsensus tuntuu olevan että mitä monikielisempää meininkiä Suomessa/Euroopassa/maailmassa, sen parempi. Oma näkemys on et hirvee disadvantage olla marginaalikielinen ja ylipäätään enemmän kieliä = vähemmän ymmärrystä, vähemmän tehokkuutta, vähemmän solidaarisuutta jne...

Aika sama. Oon tosiaan paljon matkustellut ja musta pelkällä enkulla pääsee tosi pitkälle tosi melkein missä vaan. Rautaesiripun takana ei toiminut mutta nyt toki alkaa. Myös siihen tullut vahva kanta, että vaikka sen peruskouluenkun toki oppii niin ihan eri asia vielä hommata elävä kieli joka avaa muutkin kuin turreovet. Esim. kun olin maailmanympärimatkalla 9kk niin usein hieman ahisti, että vaikka ymmärrän noin kaiken niin natiivit on kuitenkin hostelleissa vähän oma jengi koska läppiin ei vaan ehi kun oma kieli ei yhtä elävä. Tai noi Vaimon työhaut: on ihan borderline riittääkö enkun taito vaikka Aallossa opettanut Lontooksi ja Stanfordissakin paljon pyörinyt...noissa kv proffahommissa Jenkeissä vaan tarvitaan tosi tosi paljon kielitaidolta...eli siinä kohtaa hyvän ja erinomaisen kielitaidon ero on aikas valtava.

Eli mun line on, että pojille erinomainen/natiivienkku ja maailman ovat auki. Jos tyyliin mikään muu kieli ei nappaa heitä niin ei paljon mua haittaa, kouluruotsista toki se vitonen olis hyvä vaikka kaverini ottikin vapaaehtoisen nelosen ja kompensaatiopisteillä lukio läpi.

0
0
10.8.2016 - 09:58

PikkuPro

OP
+5867
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2827

Nothing else mathers

Kauniisti muotoillen: haluan vittuun täältä mökiltä nyt. Vaimo tosiaan ollut Jenkeissä uraa luomassa toista viikkoa ni mie jumissa möksällä...joka muuten on nyt valmis, painted by PP without safety gear and still alive.

Hyvähän se, että kiintiö on tullut nyt vastaan, huolestuttavaa jos loputtomasti huvittaisi metsäillä. Kiinnostavaa itselle se, että vaikka väsäisi talohommia, olisi lapsijuttuja tai painaisi betsejä (tuottoa kesältä 5fig) niin tuntuu, että ei tee mitään. Vain pokeri on itselle, no, ei oikeaa työtä mutta niinkuin jos pelaa paljon tyydyttävällä laatulevelillä pokkaa, niin tuntee edes tekevänsä jotain. Hämyä...ehkä se on ne ihmiset, livepokkaa puuhastellaan ihmisten kanssa kun taas noi muut on yksinäistä graindia.

Anyhow, olen nyt lomaillut riittävästi (siis maalannut taloa, painanut betsejä, lapsotellut..), haluan tehdä jotain. Ja haluan ihmisten pariin. Muutamat kaveridokailusessiot tulossa mökillä/muualla mutta eiköhän ne "kestä" ja mans got to do what... 

 

Vaimon haastikset meni hyvin ja yksi mesta olisi parin kilsan päässä Hard Rock Hollywoodia, Floridassa. Floridassa ei muuten ole tuloveroja. Ja Hard Rock Hollywood on maailman pelipaikoista se, että jos yksi pitäisi valita niin luultavasti juuri tuo - 24/7 on kiva. Mutta pitkä matka toki, että mikään aktualisoituisi. Tai sitten voi aktualisoitua vaikka aviokriisi ennen mitään muuta, kai tässä yhdeksän vuoden kohdalla olisi korkea aika, melko saamatonta on ollut tuolla(kin) rintamalla. Onneksi tämän viikon aikana on sentään muutamana päivänä kunnolla vituttanut. Jostain pitää aloittaa.

 

0
0
16.8.2016 - 01:15

PikkuPro

OP
+5867
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2827

Tänään viimeinkin investoin

 

Kun sul on kolme pikkulasta ja yksi makkari, niin sä väsäät PP:n eli PanoPesän. Sä kaarailet ympäri kaupunkia, sä siivoot, sä shoppailet. Sä oot läsnä...varsinkin silloin, kun leikit hippaa kolmen pennun kanssa, venäytät keskarin mustaksi palloksi ja vuodat jaloista verta lenkkareille asti. Pojat pelaa - ei pelaile.

Koko päivän rahaa ja aikaani investoituani nuoriso innostui illalla olemaan nukkumatta. Ihan helvetin yllättävää ja siksipä otin vain kerran vanhimman hallintaotteeseen. Kun investointi kusee niin juuri silloin ei kannata pentujen hihitellä. Ei siinä nukuttamisessa lopulta mennyt kuin kaksi tuntia. Sitten toki molemmat jo niin €&/##%, että aika näppärästi meni maku koko hommasta. Tyhjä tehdas ja sijoittaja, no, sitä voi sitten miettiä harmittiko tai jotain. Kahden tunnin nukuttamisen ja kolmannen tunnin nihkeilyn jälkeen lähdin kassulle.

Siis mielessäni. Juuri ennen sitä oman vaatimattoman elämäni yhtä upeinta seksisessiota. Jösses. Wot the fuk happened. Kassulle en todellakaan näin tyytyväisenä suuntaa, luovuttaisin pennoseni jo narikassa. Ennen ensi kertaa pitänee kaivaa lapiolla ojaa 8h ja hakea vielä ennen varsinaista actionia vaikkapa turpiinsa steissiltä.

 

Oleellisin tässä toki se opetus:

Sijoittajan tulee muistaa, että sijoittaminen vaatii kärsivällisyyttä ja matkan varrella voi tulla pahojakin vastoinkäymisiä. Hyvin kalkkiviivoilla voi olla päällä ns "talvivaaraspot" eli tuleeko mannaa vai tuleeko lappu luukulle. Mutta kun sitkeästi jatkaa, vaivannäköä säästämättä, niin jossain vaiheessa se kultainen muna voi löytyä.

 

0
0
16.8.2016 - 16:59

m

+11
Liittynyt:
10.8.2016
Viestejä:
27
PikkuPro kirjoitti:

Floridassa ei muuten ole tuloveroja. 

Eikö Suomeenkaan tarvitse maksaa?! Suomen verovelvollisuushan säilyy pitkään ulkomaille muuton jälkeen, mutta verosopimusmaihin kaksinkertaista verotusta ei ole. Miten on: jos kohdemaassa on nollaverotus JA verosopimus Suomen kanssa, niin loppuuko tuloverojen maksu tällöin Suomeen samantien?

0
0
17.8.2016 - 08:48

Kommervenkki

+22
Liittynyt:
30.12.2015
Viestejä:
99
m kirjoitti:

 

PikkuPro wrote:

 

Floridassa ei muuten ole tuloveroja. 

 

Eikö Suomeenkaan tarvitse maksaa?! Suomen verovelvollisuushan säilyy pitkään ulkomaille muuton jälkeen, mutta verosopimusmaihin kaksinkertaista verotusta ei ole. Miten on: jos kohdemaassa on nollaverotus JA verosopimus Suomen kanssa, niin loppuuko tuloverojen maksu tällöin Suomeen samantien?

Kyllä Floridassa joutuu maksamaan Federal Taxin eli State Tax on ainoastaan nolla. Sama asia kuin Suomessa kunnallinvero ja valtionvero. En ole perehtynyt USA vs. Suomi verosopimukseen tarkasti, mutta väittäisin, että Suomen verot (eli mahdollinen verojen erotus) tulee maksettavaksi ainakin sen aikaa, kunnes USA:lla tulee asumisperusteinen verotusvelvollisuus. Rajoitetusti verovelvollinenhan on Suomeen verovelvollinen pääsääntöisesti vain Suomesta saadusta tulosta.

Mielenkiintoista olisi lähemmin tarkastella sosiaaliturvaan kuulumista Suomen osalta, kun "työskentelee" USA:ssa. Pääsääntöisesti sosiaaliturva on fyysisen työskentelymaan. Toisaalta onko tällä mitään väliä PP:n perheelle?

0
0
17.8.2016 - 12:14

PikkuPro

OP
+5867
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2827

Juuri noin. Asiaa korosti yliopiston tyyppi jonka tehtävänä oli "mainostaa" mestaa. Jenkeissä on aika markkinatalous jopa yliopistoissa (esim. yliopistojen finanssitilanne/palkanmaksukyky vaihtelee suuresti) ja niinpä mainostaminen ei ole vain työnhakijan hommaa ja juuri tuosta mainostamisen innosta voi yrittää usein päätellä, kuinka kiinnostunut paikka hakijasta on.

Kuten oon aiemminkin maininnut, meillä on melko tiukka työnjako ja se sopii meille jotta ei tylsiä juttuja tarvitse yhdessä sählätä eikä suhde täyty vain arjesta ja tylsästä asianhoitamisesta joka toki aina suuri riski melkein missä vaan parisuhteessa ja varsinkin, jos on naimisissa työhullun naisen kanssa. Työnjako menee tässä varmasti taas niin, että Vaimo hoitaa kaikin verotussählinginkin selvittämisen kokonaisvaltaisesti ja infoaa mua - jos joku paikka siis jossain vaiheessa jostain tipahtaa (tosiaan pitää varautua 1-2v prosessiin tässä työnhaussa).

Sosiaaliturvan osalta tiedän sen, että viime reissulle anottiin kuulumista Suomen sosiaaliturvaan mutta esimerkiksi isyysrahaa ei jenkkeihin saanut, lapsilisät kylläkin. Hyvin monimuotoiset on noi kuviot. Viime reissulla Suomeen jäi oma huoneisto, oma mökki, Vaimon palkka tuli Suomesta ja työkeikka oli rajattu. Jos uusi keikka nabsuu, on varmasti lähtökohtaisesti pitkä-aikainen duuni ja palkka Jenkeistä joten selkeästi elämä sitten painottuisi aiempaa enemmän Jenkkeihin ja nähtäväksi jää, miten Suomen byrokratiahimmeli tuohon tilanteeseen vastaa.

Etukäteen en nää valoa selvitellä helvetin tylsiä byrokratiahommia koska ei vaikuta prosessiin tässä vaiheessa mitenkään (joka tapauksessa Vaimo hakee kaikkia sopivia mestoja) ja selvittely on turhaa jos paikkaa ei mistään Jenkkilässä nabsu joka taas minusta on ihan flippi. Kilpailu yliopistomaailmassa kun on äärimmäisen rajua/sairasta nyt, kykeneviä ihmisiä tuntuu palavan ystäväpiirissäkin loppuun reipasta tahtia.

0
0
17.8.2016 - 14:32

m

+11
Liittynyt:
10.8.2016
Viestejä:
27

Suomen sosialiturvassa pysyminen taitaa edellyttää veronmaksua Suomeen ja/tai tiettyjen erityiskohtien täyttymistä, kuten sitä, että ulkomailla työskentely tapahtuu suomalaisen tahon lähettämän tms. Sitä pitää aina hakea uudestaan parin vuoden välien Kelan nettilomakkeella. Sosiaaliturvassahan merkittävin eräs on sairaskuluvakuutus eli suomeksi Kela-kortti, jolla Suomessa maksetaan lähes kaikki erikoissairaanhoito.

Kilpailu yliopistomaailmassa kun on äärimmäisen rajua/sairasta nyt, kykeneviä ihmisiä tuntuu palavan ystäväpiirissäkin loppuun reipasta tahtia. 

Tämä on varmaankin alakohtaista. Tosin paikallisesti Suomessa yliopistot ovat tuottaneet alalle kuin alalle ylitarjontaa vuosikymmeniä. Tämä on ollut osa porvallista politiikkaa, koska se on taannut palkkamaltin korkean tuottavuuden aloilla. 

 

 

0
0
17.8.2016 - 15:16

PikkuPro

OP
+5867
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2827
m kirjoitti:

Suomen sosialiturvassa pysyminen taitaa edellyttää veronmaksua Suomeen ja/tai tiettyjen erityiskohtien täyttymistä, kuten sitä, että ulkomailla työskentely tapahtuu suomalaisen tahon lähettämän tms. Sitä pitää aina hakea uudestaan parin vuoden välien Kelan nettilomakkeella. Sosiaaliturvassahan merkittävin eräs on sairaskuluvakuutus eli suomeksi Kela-kortti, jolla Suomessa maksetaan lähes kaikki erikoissairaanhoito.

Mjoo, voi hyvinkin olla noin. Helvetin iso asiahan tässä kuviossa on terveydenhoito yleensä ja mun tilanne erikseen koska on kohonnut riski, että tulee isoa laskua jos suonet tai pää taas pettää tms. Mut tosiaan työsopparit on Jenkeissä neuvottelukysymys eli varmaankin meillä aika korkeella se, että kaikki sais jonkun järkevän vakuutuksen Vaimon duunin kautta ja Vaimo kyl osaa neuvotella, kovaa.

Mut niinku marssijärjestys täytyy vaan olla se, et eka koittaa saada ok mestan jossa siis kynnyskysymyksenä mm. livepokan saatavuus. Sit kun jonkun paikan saa, niin pitää neuvotella kovaa ja sit pitää erityisesti säätää mun tilannetta kun on "pre conditions" eli oon huonoa businesta. ObamaCare voi tuoda jotain lisäoutteja. Helvetillinenhän show siitä tulee jos joku paikka aukee mut kaatuu Vaimon niskaan toi terveyssäätö ja sillä varmaan itseasiassa mua kovempi motivaatio saada mulle joku järkevä vakuutushässäkkä.

Loppupeleissä varmaan lähdetään, jos järkevä paikka aukee ja vaikka mitään järkevää vakuutusta en taaskaan sais. Oon mä aiemminkin joutunut mm. olemaan puol vuotta ilman kriittisiä verikokeita mut niinku en vaan suostu elämään sairaus edellä vaan ainut järkevä line imo on, että niin kauan kun oon järkevässä kondiksessa elämään niin sit kans eletään eikä koiteta seiffailla terveys max kun se elämä voi minä hetkenä hyvänsä kosh kumminkin.

0
0
17.8.2016 - 15:31

m

+11
Liittynyt:
10.8.2016
Viestejä:
27

Näköjään harvinaisen selvä asia. Tässä koko teksti Kelan sivulta:

 

Muutto ulkomaille

Ulkomaille muutosta ja tilapäisestäkin oleskelusta ulkomailla on aina ilmoitettava Kelaan. Myös paluusta Suomeen on ilmoitettava.

Kun tarkoituksena on viipyä yli vuosi ulkomailla

Ulkomaille muuttavien oikeus Suomen sosiaaliturvaan ratkaistaan pääsääntöisesti oleskelun keston perusteella.

Alle vuosi ulkomailla eli tilapäinen muutto ulkomaille

Jos tarkoituksenasi on muuttaa ulkomaille alle vuodeksi eli tilapäisesti, kuulut ulkomailla oleskelusi ajan yleensä Suomen sosiaaliturvaan ja olet oikeutettu Kelan etuuksiin.

Yli vuosi ulkomailla eli vakinainen muutto ulkomaille

Jos taas tarkoituksenasi on olla ulkomailla yli vuoden ajan, muuttoasi pidetään vakinaisena, jolloin oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan päättyy useimmissa tapauksissa muuttoajankohtaan.

Jos alun perin alle vuodeksi eli tilapäiseksi suunniteltu ulkomailla oleskelu kestääkin yli vuoden eli muuttuu vakinaiseksi, päättyy oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan olosuhteiden muutoksesta lukien. Suomen sosiaaliturvaan kuulumisen voi tarkistaa Kelan asiointipalvelusta.

Töihin toiseen EU-maahan?

Jos lähdet töihin toiseen EU- tai Eta-maahan, siirryt työskentelymaasi sosiaaliturvan piiriin, vaikka työskentelysi kestäisi alle vuoden. Lue lisää ulkomailla työskentelevien sosiaaliturvasta kohdasta Työntekijänä ulkomaille.

Säännöllisesti yli puolet vuodesta ulkomalla

Ulkomailla säännöllisesti yli puolet vuodesta oleskelevilla henkilöillä ei yleensä ole oikeutta Suomen sosiaaliturvaan. Jos siteesi Suomeen ovat kuitenkin edelleen kiinteät, voit säilyä Suomen sosiaaliturvassa. Tulkinnanvaraisissa tilanteissa otetaan huomioon yksilölliset olosuhteet, kuten asumisaika Suomessa ja ulkomailla, perhesiteet, asumisolosuhteet ja toistuva oleskelu Suomessa.

Kelan etuudet on jaettu kahteen ryhmään sen perusteella, maksetaanko niitä tilapäisesti tai vakinaisesti ulkomailla oleskeleville. Joitakin etuuksia ei makseta ulkomaille lainkaan. Tarkemmin etuuksista kerrotaan kohdassa Etuuksien maksu.

http://www.kela.fi/muutto-ulkomaille

Ja tässä koko teksti sairaanhoitoon liittyen:

 

Sairaanhoito ulkomailla

Kun muutat ulkomaille, oikeutesi sairaanhoitoon riippuu monesta tekijästä. Ratkaisevaa on ulkomaan oleskelusi kesto ja tarkoitus sekä se, mihin maahan muutat. Kun suunnittelet yli 3 kk kestävää muuttoa ulkomaille, ota aina yhteyttä Kelaan ja selvitä oikeutesi sairaanhoitoon.

Yli vuodeksi ulkomaille

Pääsääntö on, että yli vuoden kestävä ulkomailla asuminen tai työskentely on luonteeltaan pysyvää. Tällöin sairausvakuutusturvasi Suomessa yleensä lakkaa. Tietyt erityisryhmät, kuten koko tutkintoa suorittavat opiskelijat ja lähetetyt työntekijät perheenjäsenineen, voivat kuitenkin säilyttää sairausvakuutusturvansa Suomessa silloinkin, kun oleskelu kestää yli vuoden ajan.

Jos muutat toiseen EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin, sairausvakuutusturvasi koskee myös Suomen julkisen terveydenhuollon palveluita. Jos muutat muuhun maahan, oikeutesi Suomen julkisen terveydenhuollon palveluihin riippuu ainoastaan siitä, onko sinulla kotikunta Suomessa.

Ota hyvissä ajoin ennen muuttoasi yhteyttä Kelaan ja selvitä sairausvakuutusturvasi ja sairaanhoito-oikeutesi ulkomailla asumisen aikana.

Lue lisää sairaanhoidosta, kun asut yli vuoden ulkomailla.

Alle vuodeksi ulkomaille

Alle vuoden kestävän ulkomailla oleskelun katsotaan yleensä olevan tilapäistä, ja säilytät yleensä sairausvakuutusturvasi Suomessa.

EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä saat lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa samoin ehdoin kuin oleskelumaasi asukkaat, kun sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti. Huomaa kuitenkin, että jos lähdet työskentelemään EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin, myös lyhytaikainen työskentely johtaa yleensä sairausvakuutusturvasi siirtymiseen toiseen maahan.

Suomen solmiman sosiaaliturvasopimuksen perusteella voit saada lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa myös Australiassa, kun oleskelusi kestää alle vuoden ajan. Lisäksi Kanadan Quebecissä tilapäisesti työskentelevät, lähetetyt työntekijät ja opiskelijat ovat sopimuksen perusteella oikeutettuja sairaanhoitoon.

Muissa maissa vastaat pääasiassa ensin itse sairaanhoidon kustannuksista. Jos olet Suomessa sairausvakuutettu, voit hakea kustannuksista korvausta jälkikäteen Kelasta hakemuksella Ulkomailla syntyneet sairaanhoidonkustannukset (SV 128).

Lue lisää sairaanhoidosta, kun asut alle vuoden ulkomailla.

Jos suunnittelet lähteväsi tilapäisesti ulkomaille muussa tarkoituksessa kuin työskentelemään (esim. pitkä lomamatka tai vaihto-opiskelu), löydät sairaanhoitoa koskevaa tietoa myös kohdasta Jos sairastut ulkomailla. Sivuille on koottu lisäksi maakohtaista tietoa sairaanhoitojärjestelmistä EU- ja Eta-maissa, Sveitsissä sekä muissa yleisimmissä matkustusmaissa.

Yleistietoa Suomen sairaanhoidosta ja sairaanhoidon korvauksista sekä sairausvakuutuksesta löydät osiosta Sairastaminen.

http://www.kela.fi/sairaanhoito-ulkomailla2

0
0
17.8.2016 - 15:41

m

+11
Liittynyt:
10.8.2016
Viestejä:
27

Hyödyllistä koulutukseen liittyen: http://www.oph.fi/koulutus_ja_tutkinnot/perusopetus/oppivelvollisuus_ja…

Käytännössä melkein maassa kuin maassa koulu alkaa ennen Suomen peruskoulun aloitusikää. Sen mitä olen itse nähnyt, niin suomalaiset lapset ovat yleensä ulkomailla vuotta nuorempien kanssa. En vielä itse tiedä, menevätkö omat lapseni vuotta vanhempien kanssa vai ikäistensä ryhmään.

Peruskouluvuosi maksaa noin yleisesti noin 15 000 euroa per lapsi ja lukiovuosi jonkin verran enemmän. Esikoulut ovat hieman peruskouluvuosia halvempia, mutta ero ei ole suuri. 

 

0
0
17.8.2016 - 23:32

Kommervenkki

+22
Liittynyt:
30.12.2015
Viestejä:
99

Tuo koulutuksen kustannus USA:ssa on jotain käsittämätöntä. 3 lasta ja yht 45k/vuosi. Asuminen maksaa hunajaa eli varmaan toiset 50k/vuosi. Vakuutukset  luokkaa 10-20+k/vuosi koko perheelle. Sitten safkat ja muut perusmenot 30-50k/vuosi. Nanny varmaan luokkaa 40k/vuosi. Siinähän nopeasti 200k menikin. Tosin saadakseen 200k käteen jenkeissä tarvitaan lähemmäs 350k tulot joita ei taideta ihan joka jampalle maksaa vaikka olisi mikä taikuri. Taitaa PP:llä tulla pitkät päivät kassulla kassavirtakuoppaa täyttäessä. 

0
0
18.8.2016 - 03:35

PikkuPro

OP
+5867
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2827

 

Kommervenkki kirjoitti:

Tuo koulutuksen kustannus USA:ssa on jotain käsittämätöntä. 3 lasta ja yht 45k/vuosi. Asuminen maksaa hunajaa eli varmaan toiset 50k/vuosi. Vakuutukset  luokkaa 10-20+k/vuosi koko perheelle. Sitten safkat ja muut perusmenot 30-50k/vuosi. Nanny varmaan luokkaa 40k/vuosi. Siinähän nopeasti 200k menikin. Tosin saadakseen 200k käteen jenkeissä tarvitaan lähemmäs 350k tulot joita ei taideta ihan joka jampalle maksaa vaikka olisi mikä taikuri. Taitaa PP:llä tulla pitkät päivät kassulla kassavirtakuoppaa täyttäessä. 

Joo no oon siellä neljä vuotta asunut ja tiedän jonkin verran kuvioista. Ja olen monestakin kohtaa eri mieltä. Mulla on ystäväperheitä siellä ja ei se noin vaan mene - esimerkiksi peruskoulu ei ole 15k/lapsi jos ei siitä halua sitä maksaa eikä esim. pohjoismainen ystäväproffaperhe joka piilaaksosssa asuu katso yksityistä koulua tarpeelliseksi vaikka heidän massit riittäisi ja he ovat supersuorittajia jotka todellakin haluavat lapsistaan menestyjiä - mutta silti peruskouluvaiheessa vielä ok alueen julkinen heille kelpaa. Nanny ja koulu ei yleensä kuluta kovinkaan päällekkäin, lapsista saa hyvät verovähennykset jne. 50k Vuodessa asumiseen on jollain alueilla totta, toisilla sitten taas todellakaan ei. 

Ja tosiaan olen 2*2 vuotta siellä asunut - noin kalliimmalla seudulla mitä löytyy, on ollut nannyt ja on pärjätty. Jos Vaimo saa duunin niin palkka ihan eri luokkaa kuin noilla aiemmilla reissuilla.

Johonkin rajaan asti kyllä samaa mieltä eli moni asia joka Suomessa on ilmainen maksaa Jenkeissä reippaasti - varsinkin koulutus loppuvuosina sekä terveydenhoito. Mutta tuota 350k bruttotulovaatimusta en osta.

Asiaa voi ajatella myös tätä kautta: jos 350k brutto vuodessa tarvitaan välttämättömiin (eri mieltä) niin eipä siellä kovin moni selviäisi. Vähän sama kun jos sanoisi, että Suomessa perhe tarvii 200k selvitäkseen vaikka mediaanitulo perheillä on paljon alle. Kyllähän ne jenkit elää kädestä suuhun mutta ei loputtomasti voi kassavirta sentään massiivisesti pakkasella olla - jos ei ole valtio.

 

0
0
18.8.2016 - 08:57

m

+11
Liittynyt:
10.8.2016
Viestejä:
27

Länsimainen elämäntapa maksaa kaikkialla suunnilleen saman verran kokonaisuutena, vaikka yksittäisiin eroihin (bissen hinta) sitä eniten tulee kiinnittäneeksi huomiota. Erot tulevat siinä, että eri maissa ja eri kansallisuuksilla julkinen sektori maksaa osan näistä menoista. Toisissa tapauksissa enemmän, toisissa vähemmän. 

Suomessa on erittäin kustannustehokas peruskoulujärjestelmä. Viimeksi kun katsoin, niin sen kustannukset ovat 8300 euroa vuodessa per lapsi. Meidän lasten koulussa lukukausi maksaa 15ke ja koulu tekee 4ke voittoa per lapsi, joten koulutuksen nettohinta on 11ke per lapsi per vuosi. Tosin tunteja on paljon enemmän ja koulu alkaa kuusivuotiaana, kuten  melkein kaikkialla muualla (niissä lopuissa se alkaa viisivuotiaana), joten ainakin osa erosta selittyy puhtaasti määrällisellä enemmyydellä.

Terveydenhuollossa relevantti vertailukohta on yksityinen sairasvakuutus ja sen hinta. Tästä en osaa sanoa, kun en ole koskaan ottanut, mutta olettaisin USA:n normitason olevan vajaa kilo kuussa per lärvi tai jonkin verran alle. Suomessa sairasvakuutus kuuluu "jäsenyyteen" eli riittää, että asuu Suomessa pysyvästi ja on riittävän pitkään asunut.

Asumisen hinta vaihtelee suurestikin, mutta yleensä tämä tasoittuu asumisväljyyden kautta. Esim. Helsingissä on erittäin korkeat asumiskustannukset suhteessa nettopalkkatasoon, mutta neliömäärä onkin sitten per asukas alle puolet muusta Suomesta. Sama juttu Helsinki vs. Wien. Meidän 86 m2 Töölössä on suunnilleen tämän 180 m2 Wienissä hintainen.

Halpa yliopisto maksaa 25ke vuodessa ja tunnettu 50ke. Hammaslääkäriopinnot 100ke vuosi ja 6 vuotta. Opintolainat ovatkin massiivisia anglo-amerikkalaisesa maailmassa ja korkeampi nettopalkkataso sitten kompensoimassa tätä kustannusta. Suomessa tilanne on aivan päin vastoin, koska opinnot ovat maksuttomia opiskelijoille ja nettopalkkaerot kouluttamattomiin hyvin pienet (tyypillistä sosialistiselle järjestelmälle).

IMO ~10ke/kk on 2+2-perheen perusmenot kuussa ok-elämässä (2ke asuminen, 2ke koulut, 2ke terveys ja 4 ke se muu). Tähän sisältyy toki koulutus ja terveydenhoito, joten Suomessa omien tilien kautta liikkuva kassavirta on vastaavasti pienempi. 

Yleisesti ottaen työikäisenä oman pääoman pitäisi kasvaa voimakkaasti ja melko tasaisesti. Ei siis prosenttia per vuosi, vaan reaalisesti ja absoluuttisesti. Suomalainen tulonsiirtoyhteiskunta on historiallinen poikkeus ja kroonisen julkisen sektorin alijäämän ja erittäin voimakkaasti (30 vuoden aikana) lisäntyneen kansainvälisen kilpailun takia pitäisin kohtuullisen todennäköisenä sitä, että Suomessa palataan normaaleihin tulo-, ja siten elintasoeroihin.

Edelliseen liittyen en maininnut mitään eläkemaksuista. Suomessa ne ovat osa palkkaa ja eläkkeet tulevat tulonsiirtoina eli yksityisiä eläketilejä ei ole. Tämä on muuten herättänyt Suomessa hyvin vähän oikeaa keskustelua. 40 vuotta työssä olleen 2500 e/kk bruttona tienanneen tulisi saada 4000 e/kk eläkettä, jos eläke olisi yksityinen. Samoin naisten kokoinaispalkka samasta työstä on paljon suurempi kuin miesten, koska naiset ovat eläkkeellä 7 vuotta miehiä kauemmin ja eläke on myöhennettyä palkkaa.

Toisaalta ikäiseni nuoren ei Suomessa tarvitse välittää eläkemaksuista. Hänen julkinen työeläkkeensä on joka tapauksessa lähes olematon, joten eläkemaksu on vero siinä missä muutkin verot ja eläke pitää itse säästää muuta kautta.

PS. Eri vaihtoehtoihin liittyy toki erilaisia implareita, jotka jäävät valueta miettiessä monesti huomiotta. Esim. kuulin, että MS tarjosi Suomessa 44:lle kuvapuolen prolle hyvää sopimusta USA:aan. Kaksi otti, 42 jäi etsimään töitä Suomesta. Sitä voi sitten miettiä, millaiset implarit noilla kahdella on vs. nuo 42. Tämä pätee kaikkeen koulutukseen ja työhön, mutta tässä selkeästi esillä.

Lisäksi: Jos hyvinä aikoina on "pärjätty", on mennyt todella paskasti. Se on sama kuin "laiva ei uponnut tyynellä kelillä". Jos oli lähellä upota, ei selviä varmasti jatkossa.

 

0
0
20.8.2016 - 00:49

PikkuPro

OP
+5867
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2827

Laskin tossa likvidejä ja nehän on varsin ohuet, yllättävänkin. Eipä ole olleet näin ohuet vuosiin. Jännä, että kun joka kuu kuluttaa kymppitonneja eikä tienaa juuri mitään niin sitähän tosiaan köyhtyy. En jotenkin osaa huolestua ja en tiedä, pitäisikö huolestua siitä että en. Pokka ATH, vedot ok mutta kulut ylittää tulot ja mökki maksoi 220-300ke...mjoo, selkeesti oli tarkka budjettiseuranta - tosin budjettia ei ollut.

Mietin vaan sitä, että pitäisikö TAAS vaihtaa kirjoituspaikkaa? En vaan oikein tiedä, mitä substanssia on kirjoittaa sijoitustietoon kun oikeasti on nyt vain vitusti kaikenlaisia seiniä ja autoja. Varsinaisia sijoituksia vain yksi isohko kämppä Helsingissä ja pokka+vedot toki mutta ei niistä oikein on järkee kirjoittaa ST-kontekstissa, ehkä. Aika iso asia oli, että mökki maksettiinkin cash kun ideana oli ottaa 0,9% lainaa joka oli luvattu. Mutta tuli henkilökemiallinen onkelma joka jääköön siihen. Alkuvuoden sadan tonnin vetokuoppa ei varsinaisesti auttanut kassavirtaa.

En koe huonoissa olevani, vielä ainakaan. Vaimo on likvideistä katki ja hyvätuloinen last 15v et oon sentään biitannut urapuuhastelun taloudellisesti, marginaalilla. Valitsin vain sijoitukset -> elämisen laatu ja myönnän, että on riskisijoitus. Mulla on pokassa winrate ollut jatkuvasti hyvä mutta oon pelannut naurettavan vähän - siihen on tultava muutos tai meen oikeesti likvideistä katki. Se no niin simppeliä. Ja muutos siihen tulee.

Haluan kyllä kirjoittaa johonkin mutta mun touhu on siis kääntymässä nyt takaisin enemmän pokkaan kun sijoitettavaa ei kerran juuri ole kun valtaosa meni ja menee tähtitieteellisiin kuluihin ja loput seiniin, erit. mökkiin. Lisäksi haluaisin ehkä kirjoittaa osin vieläkin avautuvampaa johon joku muu fuurumi olisi parempi kuin sijoitustieto. Olikohan Hauturi kuitenkin resultwise oikeassa, pitäisikö palata vaikka Pokeritietoon?

PS. seitsemän vuoden tauon jälkeen ehkä lomalle Vaimon kanssa, kahdestaan. Viikoksi@*****. Mie pelaan pokkaa 6h päivässä ja se tekee kyseisen ajan tiedettä - ja joo, on se silti loma, lol. Normistihan Vaimo tekee 60h viikossa ja n.50 viikkoa vuodessa elikkäs 3000h ja lapset päälle. Lääkäri käski just vähentämään 20h viikkotyöajasta mut ei kuulemma mitään saumaa - en kyllä tiedä miten tää päättyy, burn out on ihan validi optio /:  Anyhow, mulle kyllä lähtökohtaisesti A++ luokan matka, resultwise voi toki olla jotain aivan muuta.

 

0
0
20.8.2016 - 08:30

m

+11
Liittynyt:
10.8.2016
Viestejä:
27

Tarkoitus ei ole vittuilla, kun sanon, että itselleni positiivinen kassavirta rahaa tuottavia investointeja lukuunomatta on jokaisen vuoden perusta. Toisin sanoen omaisuuden pitää aina kasvaa tai sitten asialle pitää tehdä jotain. Joka vuosi. Tämä on toki aika nynny filosofia ja kirjaimellisesti otettuna myös aika epärealistinen, mutta olen valinnut sen pitkän harkinnan tuloksena ja huomannut itselleni sopivaksi. 

Minulla on melko laaja kassavirtaennuste omaan talouteen, joka ulottuu aina min. kaksi vuotta eteen päin. Sen olennaisin luku on nettovarallisuus tiettynä tulevaisuden päivänä. Muutokset tulevaisuutta koskeviin arvioihin tulevat huomioiduksi heti, samoin tämän hetken todellinen rahavirta. Minä siis tiedän euron tarkkuudella paljonko rahaa on tilillä 31.7.17 ja paljonko velkoja on. Olen tietynnyt tämän jo vuosia ja ennuste päivittyy joka päivä eli täsmentyy ja tarkentuu, koska jäljellä oleva aika lyhenee. Omaisuudet arvostan nykynettoarvoon eli paljonko niistä tänään saisi myytynä ja verojen jälkeen. Tulevaisuuteen katsoen pidän omaisuudet nimellisarvoissaan ja lisään vain tulovirtaan niiden osingot ja muut pääomamuutokset.

Lasteni synnyttyä kassavirta jäi negatiiviseksi pariksi vuodeksi ja ratkaisin asian laskemalla vaatimustasoa kassavirran kohentamiseksi. Muutimme 1- ja 3-vuotiaiden lasten kanssa Hanoihin. Teen edelleen samaa.

Tämä tapa on, ainakin vahvasti, edesauttanut sitä, että elämänlaatu pysyy tasaisen hyvänä. Voi toki olla, että se olisi muutenkin ollut, mutta eipä tästä ainakaan haittaa ole ollut olettaen, että Vietnam ei jättänyt pysyvämpiä vaurioita.

Investointien rahavirran dokumentoin yksinkertaisesti kronologisesti exceliin. Yksi tapahtuma per rivi. Summa ja päivä. Tästä on helppo laskea esimerkiksi tulevat veromätkyt, yms. Hommaan menee alun pienen vaivan jälkeen noin minuutti per dokumentointikerta ja sekin aika on hitaan koneeni syytä. Yksi sheet on ollut nyt käytössä 8,5 vuotta.

Koneet hajoavat ja käytän varmistuskeinoja olennaisille tiedostoille. Niitä ovat kirjanpito ja valokuvat. 

Emme vaimoni kanssa keskustele rahasta rahana vaan kassavirtana. Vaimoni sanoo jonkun menon tai tulon suuruudeen ja vastaan joko "budjetoitu" tai "lisään budjettiin". Budjettin ei  normita eli ohjaa käyttäytymistämme. Vain ennakoi sen vaikutuksia. Tosin vain niin kauan, kun kassavirta on (riittäävän) positiviinen. Sitten se todellakin ohjaa.

Budjettieriä riittää ja yksi näistä on lomat, joissa ensin käymme läpi, missä ja miten haluamme ko. vuonna lomailla ja sitten lasken niille budjetit.

Ihmiset ovat ylipainoisia ja köyhiä pienistä virroista kertyneiden isojen muutosten takia. Niitä on tunnepohjalta vaikea välttämättä edes huomata, mutta eksaktisti kyllä. Verensokerini noustua aikanaan ostin vaa'an ja käyn sillä pääsääntöisesti 2-5 kertaa viikossa aamuisin. Kirjaan tuloksen. Jos painan yli 71,5 kg alan "laihduttaa", mikä tarkoittaa pientä adaptaatiota energiansaantiin. Muutaman kerran 10 vuoden aikana painoni on noussut kolme kiloa tuosta heikon tarkkailukauden seurauksena. 

0
0