Olet täällä

Apua verottajan kanssa USA:n ETF:ien ulosmaksettujen osinkojen ennakkoverojen hyvitykseen

30.6.2021, 21:13
#1
+59
Liittynyt:
10.11.2015, 01:31
Viestejä:
55

Olen omistanut USA:n ETF:iä Nordnetin kautta noin kahdeksan vuoden ajan. Osa näistä ETF:istä maksaa osinkonsa ulos rahastosta. Aina ennen vuoden 2019 verotusta oli verotuksessa automaattisesti rivi ("Veroista on vähennetty verovuonna ulkomaille maksettuja veroja" "Pääomatulojen veroa" XXXX € ) jossa USA:han näistä osingoista maksetut verot (15%) oli hyvitetty ja Suomeen maksettiin siis loput 15%. Ja tarkemmin nämä oli eritelty rahastoittain kohdassa "Ulkomaan pääomatulot, Hyvitysmenetelmä, Korkotulot, Ulkomaisen yhteissijoutusyrityksen osuudelle maksettu tuotto, Ulkomaille maksettu vero". Nyt 2019 alkaen verottaja tuntuu muuttaneen kantaansa ja minulta yritetään periä ensin 15% USA:han ja vielä lisäksi 30% Suomeen tai todennäköisemmin olen joutunut epäpätevien virkailijoiden hampaisiin tai en ole osannut toimittaa oikeita dokumentteja. Olen soitellut asiasta noin vuosi sitten pari puhelua verottajalle ja käynyt paikan päällä verotoimistossa toimittamassa mm. Nordnetin osinkoraportin josta selkeästi näkee että osingoista on 15% ennakkoa USA:han lähtenyt. Koitin myös viitata aiempien vuosien verotukseen jotka mielestäni ovat olleet oikein, mutta tämä ei tunnu kiinnostavan. Nyt on sitten jatkunut kirjeenvaihdolla tämä omasta mielestä yksinkertainen ja varmaan monia muitakin tällä foorummilla koskeva asia. Pääasiallinen kysymykseni lukijoille on että mikä on verohallinnon kyselemä: "Amerikan Yhdysvaltojen veroviranomaisen antaman verotuspäätöksen ja sopimuksen, johon ulkomaisen yhteissijoitusyrityksen osuudesta maksettava tuotto perustuu" ?  Voiko joku antaa linkin tämmöiseen dokumenttiin/dokumentteihin? Vai onko todella niin että USA:n ETF:ien osingoista kuuluu jostain syystä maksaa nykyään yhteensä 45% (30% Suomeen ja 15% USA:han) veroa vaikka verottajakin viittaa vuoden 1991 pykäliin? 

ISO KIITOS SILLE JOKA PYSTYY AUTTAMAAN!

Koitin linkata verottajalle mm. tämän Nordnetin ohjeistuksen https://www.nordnet.fi/blogi/rahaston-rekisterointimaa-yhdysvalloista-eu... ja tämmöistä sopimustekstiä johon edellisessä linkissä viitataan, https://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/2008/20080003 mutta eivät tunnu riittävän.

Alla tärkeimmät otteet viimeisestä kirjeestä verottajalta selkyttämään asiaa:

 

 

1
+1
0
-1
1
0
30.6.2021, 22:28
+59
Liittynyt:
10.11.2015, 01:31
Viestejä:
55

Lisäkysymyksenä, miten muilla kyseisiä osingot ulosmaksavia ETF:iä omistavilla on mennyt ennakkoverojen hyvitykset 2019-2020 verotuksessa verrattuna 2018 ja aiemmin? Oletteko joutuneet itse ilmoittelemaan lisätietoja vai onko Nordnetiltä siirtynyt verottajalle automaattisesti tiedot ulkomaille maksetuista veroista?

1
+1
0
-1
1
0
30.6.2021, 23:35
+1623
Liittynyt:
17.8.2020, 18:12
Viestejä:
1381

Verottajan lisätietopyyntö on sikäli hämmentävä, että verottaja sanoo Nordnet Bank Ab:n ilmoittaneen sinun saaneen korkotuloja.

Korkotuloa voisi tulla, jos osinko on maksettu viivästyneenä. Korko verotetaan eri tavalla kuin osinko.

Ensimmäiseksi kannattaa vilkaista Nordnetistä Sivuni-välilehdellä, Raportit otsikon alla oleva Osinkoraportti. Jos se täsmää verottajan osinkoluettelon kanssa, kyse on muusta eli jostakin korosta.

Toiseksi kannattaa saman Raportit otsikon alta avata Vuositiliote ja katsoa löytyykö sieltä koronmaksutapahtuma.

Jos sitä ei löydy, on pyydettävä Nordnetiltä selvitys miksi verottajalle on ilmoitettu osinkoja korkoina.

0
+1
0
-1
0
0
1.7.2021, 00:16
+59
Liittynyt:
10.11.2015, 01:31
Viestejä:
55

Hämmentävää tämä todellakin on ja erittäin rasittavaa säätöä. Osinkojahan nuo tietysti ovat, mutta jostain syystä ovat aina näkyneet vuosittain verottajan lapuissa kohdassa korkotulot, hyvitysmenetelmä, mutta en ole kiinnittänyt asiaan kummemmin huomiota kun 2018 ja ennen on USA:han maksetut ennakkoverot aina hyvitytetty automaattisesti. Joskus on finanssimaailmassakin samalla asialla useampi eri termi käytössä ja jos jokaiseen tämmöiseen muotoseikkaan elämässä kiinnitäisi huomiota niin olisi aika raskasta. Ymmärrän kyllä mikä on osingon ja koron ero mutta olen arvellut että ETF:fien osingoista käytetään vain verottajalla jostain lakiteknisestä tms syystä johtuen eri termiä tässä yhteydessä.

Kuten alkuviestissäni kerroin niin olen toimittanut tuon Nordnetin osinkoraportin verottajalle. Summat täsmäävät siis verottajan lapuissa olevien tietojen kanssa niin kuin kuuluukin. Samassa raportissa näkyviä ennakonpidätyksiä vain ei ole verottajalle jostain syystä enää 2019 eteenpäin kantautunut tai eivät niitä halua hyvittää.

(Sulla taitaa Bingo53 puuttua sana "ei" tästä lauseesta: Jos se ei täsmää verottajan osinkoluettelon kanssa, kyse on muusta eli jostakin korosta.)

Myös tuosta vuositiliotteessa löytyy kyseiset summat kohdasta "muut osingot" ja alempaa tarkemmat erittelyt valuuttoineen.

Mutta joo kai tässä pitää seuraavaksi pistää Nordnetille viestiä että miksi on ja jos on ilmotettu osinkoja korkotulona jne kun verottajan kanssa keskustelu tuntuu niin kuin hakkaisi päätä tiiliseinään.

 

0
+1
0
-1
0
0
1.7.2021, 11:54
+26
Liittynyt:
13.4.2018, 10:00
Viestejä:
24

ETF:n tuotonmaksun verotuksessa saattaa olla eroa sen mukaan, maksaako ETF tai ETF:n omistukset tuloksestaan yhteisöveroa (corporate  tax) vai onko tuleeko vero maksuun vasta tuotonmaksun yhteydessä (esim. REIT, MLP). Tämän perusteella määräytyy onko kyseessä dividend vai income, joilla sitten saajalle eri verokohtelu. Välittäjä saattaa kirjata kaikki Osingot-kategoriaan, mutta tällöin osingolla ja osingolla on eroa.

EU regulaatio muuttui pari vuotta sitten. Jos ETF ei ole rekisteröitynyt EU-alueelle, verostatuksen selvitys voinee nykyisin langeta tuotonsaajalle. Tuota tietoa verottaja lienee nyt vailla omistuksistasi.

2
+1
0
-1
2
0
1.7.2021, 18:45
+2
Liittynyt:
16.4.2021, 20:54
Viestejä:
2

Minulla oli sama ongelma, mutta sain sen korjattua jo veroilmoitusvaiheessa täydentämällä veroilmoitusta. En tiedä, että johtuiko virhe Nordnetin muuttuneesta ilmoittamistavasta vai mistä, mutta minullakin jätettiin ulkomaiset verot ensin huomioitta samalla perusteella. 

Kun olet jo ehtinyt ns. seuraavaan vaiheeseen eli oikaisuvaatimukseen, niin sinun kannattaisi mielestäni toimia seuraavasti.

1) Hae omistamiesi ETF:ien kotisivuilta jonkinlaisia viralisia dokumetteja (prospectus, vuosikertomus tms.) josta käy ilmi, että kyse on (ilmeisesti) ihan normaaleista osakkeisiin sijoittavista pörssinoteeratuista rahastoista (Exchange traded funds). Printtaa/tallenna että saat ne verottajalle

2) Osoita käyttämällä veroilmoitustasi ja Nordnetin salkkuraporttia tms. että kyse on juurikin noista ETF:sistä ja niiden tuloista ja ulkomaisista veroista joista nyt kiistellään

3) Kirjoita täydennys, jossa kuvaat, että olet sijoittanut ko. ETF:iin, niistä on pidätetty lähdeveroa ja kuvaa ETF:ien toimintaa prospectusien tms. perusteella, että siitä käy ilmi että olet ostanut Amerikan pörssisstä listattuja rahasto-osuuksia ja ko. rahastot sijoittavat sitten eteenpäin osakkeisiin tms. Ja että omistat osuuksia noista rahastoista. Ja että kun ko. rahastot jakavat voittoja, niin siitä pidätetään lähdeveroa Yhdysvaltojen säännöksien mukaan. Kerro, että käsityksesi mukaan nämä ovat täysin rinnasteisia siihen ainoaan suomalaiseen Seligsonin  ETF:ään ja että Suomen sisäisen lainsäädännön mukaan sijoitusrahaston jakamaa voitto-osuutta ei katsota korkotuloksi vaan pääomatuloksi.

Kerro myös, että Yhdysvaltain verottaja katsoo ko. voitonjaon osingoksi. Viittaa vaikka tähän oopukseen ( www.irs.gov/publications/p550#en_US_2020_publink100010066 )  kohtaan "Dividends and other distributions", että rahastoista saatu tulo katsotaan lähdevaltiossa eli USA:ssa osingoksi.

Viittaa lopulta Suomen ja Yhdysvaltojen väliseen verosopimukseen ja kerro että myös sen mukaan saamasi tulo on osinkotuloa, ei korkotuloa. Jäljempänä vielä lainaukset verosopimuksen korko- ja osinkoartikloihin. Perustele käyttäen prospectuksen tms. tekstiä hyväksikäyttäen, että kun kyseessä on tuloa, joka on saatu osakkeista tai muista voitto-osuuteen oikeuttavista oikeuksista, jotka eivät ole saamisia, niin ko. tulo ei ole korkotuloa. Tuossa ideana on osoittaa, että olet tehnyt oman pääoman muotoisen sijoituksen, et lainannut rahaa tai merkinnyt bondia tms.

Tuon kun teet, niin pitäisi toimia. Itse ainakin sain oman verotukseni kuntoon huomattavasti vähemmällä. Näin olisin menetellyt, jos ei olisi mennyt läpi.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Artikla 11

Sanonnalla "korko" tarkoitetaan tässä sopimuksessa tuloa, joka saadaan kaikenlaatuisista saamisista riippumatta siitä, onko ne turvattu kiinteistökiinnityksellä vai ei, ja liittyykö niihin oikeus osuuteen velallisen voitosta vai ei. Sanonnalla tarkoitetaan erityisesti tuloa, joka saadaan valtion antamista arvopapereista, ja tuloa, joka saadaan obligaatioista tai debentuureista, siihen luettuina tällaisiin arvopapereihin, obligaatioihin tai debentuureihin liittyvät agiomäärät ja voitot, sekä kaikkea muuta tuloa, joka sen sopimusvaltion lainsäädännön mukaan, josta tulo kertyy, rinnastetaan velaksiannosta saatuun tuloon. Maksun viivästymisen johdosta suoritettavia sakkomaksuja ei sopimusta sovellettaessa pidetä korkona. Sanonta "korko" ei kuitenkaan käsitä tuloa, jota käsitellään 10 artiklassa (Osinko).

Artikla 10

Sanonnalla "osinko" tarkoitetaan tässä artiklassa:

1) tuloa, joka on saatu osakkeista tai muista voitto-osuuteen oikeuttavista oikeuksista, jotka eivät ole saamisia;

2) muista yhtiöosuuksista saatua tuloa, jota sen valtion lainsäädännön mukaan, jossa voiton jakava yhtiö asuu, kohdellaan verotuksellisesti samalla tavalla kuin osakkeista saatua tuloa; ja

3) tuloa, joka on saatu voitto-osuuteen oikeuttavista järjestelyistä, niihin luettuina velkasitoumukset, sikäli kuin tulo on luonnehdittu osingoksi sen sopimusvaltion lainsäädännön mukaan, josta tulo kertyy.

 

2
+1
0
-1
2
0