Olet täällä

Usa Vaalit 2020 - 15.9.2020 04.30

eke kirjoitti:

 

Jääkarhu kirjoitti:

On tuo USA:n vaalijärjestelmä ja politiikka muuten melko erikoista teatteria: miten ihmeessä Trumpille joka vaikuttanee useimpien silmään varsin kahelilta äijältä ei tämän parempia vastaehdokkaita ole onnistuttu löytämään taaskaan? Mätä järjestelmä ja/tai typerä kansa? Mielestäni osittain molempia. Ainakin Trump edustaa hyvin amerikkalaista unelmaa jos ei muuta.

 

Bidenin valinta on täysin demokraatiisen puolueen vastuulla, tyhmällä kansalla tai vaalijärjestelmällä ei ole mitään tekemistä asian kanssa.

Eivätköhän demokraattisessa puolueessa päättävät tahot pyri valitsemaan ehdokkaan jolla arvioivat olevan parhaan mahdollisuuden päihittää Trump, joten kyllä niillä on todellakin merkitystä. Gallupeissa muut demokraattiehdokkaat ovat saaneet huonompaa kannatusta niin Biden on valittu. En kyllä tiedä kannattaisiko Trumpin kuvan kanssa kirjoittelevalle alkaa näin yksinkertaisesta asiasta vänkäämään vaikka sulla on välillä eke ihan hyviä haastoja muissa ketjuissa.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 14.9.2020 02.56

On tuo USA:n vaalijärjestelmä ja politiikka muuten melko erikoista teatteria: miten ihmeessä Trumpille joka vaikuttanee useimpien silmään varsin kahelilta äijältä ei tämän parempia vastaehdokkaita ole onnistuttu löytämään taaskaan? Mätä järjestelmä ja/tai typerä kansa? Mielestäni osittain molempia. Ainakin Trump edustaa hyvin amerikkalaista unelmaa jos ei muuta.

 

 

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 6.1.2020 04.51

Tarkoitatko tuolla "simpanssitoimisto" termillä että olet itse "simpanssina" jossain toimistolla painelemassa osto- ja myyntinappeja? Liityykö siihen että apinakin voi tuurilla valita sopivat osakkeet vai? Kyseessä ei ole aivan yleisesti käytetty termi koska koko internetissä kukaan muu ei ole sitä käyttänyt :D

Näytä koko viesti
Politbyroon hyväksymiä otoksia Dharman mielenkiintoisista päivistä - 1.9.2019 12.19

Ihan mielenkiinnosta kun et kuulema ole ollut viimeiseen kymmeneen vuoteen töissä niin millä rahoilla elät? Oletko saanut mahdollisesti perinnön tai elättääkö vaimosi sinua? Onko sinulla rahaa johonkin sijoitettuna ja jos on niin mihin ja mikä niiden alkuperä? Millainen oli salkkusi 5v sitten kun tuntuu että olet povaillut vuosien varrella pörssin kehityksestä aina varsin negatiivisesti? Lienevät ihan relevantteja kysymyksiä kun kyseessä sijoitusfoorumi. Ihan hyvää analyysia Hesarin Amazonuutisoinnista.

Näytä koko viesti
Osakesäästötili tul(l)ee vihdoin Suomeenkin - 12.12.2018 01.57

Löysin tuosta 

 

Hallituksen esitysluonnos DOCX

1.10.2018 Valtiovarainministeriö/Vero-osasto

seuraavan kohdan sivulta 41: 

"Vuonna 2021 verotuottojen arvioidaan vähenevän noin 16 miljoonaa euroa, vuonna 2022 noin 34 miljoonaa euroa, vuonna 2023 noin 54 miljoonaa euroa ja vuonna 2024 noin 76 miljoonaa euroa. Niin sanottu pitkän aikavälin verotuottovaikutus realisoituisi ensimmäisen kerran vuonna 2025 työryhmän oletusten mukaisen viiden vuoden siirtymäajan jälkeen. Kyseisenä vuonna verotuottojen arvioidaan vähenevän noin 100 miljoonalla eurolla. Laskelmassa on otettu huomioon myös varojen nostot tililtä, ja vuosittain nostettavaksi määräksi on arvioitu noin 5 prosenttia kaikkien tilien yhteenlasketusta käyvästä arvosta. Laskelmat on laadittu olettaen, että yleinen taloustilanne, sijoittajien käyttäytyminen ja pörssiosakkeiden arvonkehitys jatkuvat viime vuosien tapaan."

On muuten todella erikoista että esityksestä ei löydy arvioita pidemmältä aikaväliltä eli juuri siltä ajalta kun verotuottoja pitäisi alkaa purkautumaan takaisin sijoitustilitöntä aikaa enemmän valtion pohjattomaan kirstuun. Luulisi että tämmöisiä arvioita pystytään tietyillä oletuksilla tekemään varsinkin kun työryhmissä pyörii toivon mukaan professoritason jengiä ja kaikki data on saatavilla. En käsitä mikä kyseisestä arviolaskelmata tekee niin monimutkaisen. Voisi tehdä myös laskuja eri skenaariossa, vaikka toinen skenaario missä Harakan utopia toteutuu eli osakesijottajien määrä pysyy samana ja toinen missä se nousee 10% tietyllä aikavälillä jne. 

Edit: Vaihdettu väärä linkki

Näytä koko viesti
Osakesäästötili tul(l)ee vihdoin Suomeenkin - 12.12.2018 01.37

https://www.uusisuomi.fi/raha/266895-nyt-pitaisi-auttaa-hyvaosaista-jouk...

Ei kannattaisi mennä heti aamusta lukemaan kahden kommunistin valheita. Voipi tulla pahalle tuulelle.

Heti jutun alustuksessa mielestäni virhe: "Piensijoittajan osakesäästötilille siirtämiä varoja voi sijoittaa listattujen yhtiöiden osakkeisiin ja tuoton verot maksetaan kevennetysti vasta kun varoja nostetaan tililtä. " Käsittääkseni veroja ei maksettaisi osakesäästötilissä mitenkään kevennetysti vaan myöhemmin.

Ihetyttää myös nuo valtionvarainministeriön laskelmat jotka Harakan mielestä: "valtiovarainministeriön laskelmien mukaan tulee kustantamaan 160 miljoonaa euroa joka vuosi". Onko tuo tehty vain yhdelle tai parille kolmelle vuodelle eteen päin? Mistä nuo tutkimukset löytyy? Ainakin perusmatematiikalla nousumarkkinassa verotettavaa tuloa kertyy enemmän kun sitä ei makseta kerrytettävästä salkusta joka vuosi pois. Periaatteessa "verovelalla" saadaan tuotettua (osaketuotoista) valtiolle lisää verotuloja. Eli pitäisi pitkässä juoksussa generoitua verojakin enemmän. Voipi ottaa toki kymmeniäkin vuosia että verotuloja alkaa tulemaan enempi. 

Harakan käyttämä retoriikka kyseisessä jutussa on kyllä jotain sairasta. Hän puhuu mm. sijoitustilistä verotukena. Olisi kyllä mukava nähdä miten tuo 160miljoonaa on laskettu ja miten muka ei pitkässä juoksussa tulisi enemmän verotuloja niin olisi vielä paremmat argumentit tuommosta "verotuki" termiä vastaan. Voisin ottaa myös Harakkaa vastaan ison vedon että lisääkö osakesäästötili osakesijoittamista. Harakka väittää että ei lisää, ei toki perustele mitenkään. 

Harakka kertoo: "Uskallan väittää, että osaketili — tämä kaikille avattava verosuunnittelu, koko kansan kapitalisaatiosopimukset — ei lisää niiden kotitalouksien määrää, jotka sijoittavat osakkeisiin. Sen sijaan hyvätuloinen perhe, kuten vaikka omani, perustaa viisi osaketiliä niin lapsille kuin aikuisille. Enkä millään ymmärrä, miksi minä ansaitsisin 250 000 euron verottomuushyödyn”, Harakka jatkoi."

Tämä rimpsu sisältää jo semmoisia valheita että en ihan kommunistien retoriikkana sivuuttaisi. Mikä helvetin 250 000 euron "verottomuushyöty"? Tuollainen termi ei ymmärrettävistä syistä ole yleisessä käytössä. Ja muuten jos lapsille haluaa perustaa osakesäästötilin, mikä voi olla aivan hyvä ajatus, niin eihän siitä vanhemmat mitään verohyötyä saa vaan se lapsi tulevaisuudessa osakkeita mahdollisesti myytäessä!

Andersson höpisee: ""Tämä ei ole mikään tavallisten virtasten veroetu, vaan tämä on tietenkin tarkoitettu niille, joilla on varaa ylipäätänsä hyödyntää tämänkaltaisia sijoitusinstrumentteja sijoitustoiminnalle. Kuten edustaja Harakkakin omassa puheenvuorossaan toi esille, arviolta neljänneksellä kotitalouksista on rahoitusvarallisuutta alle 2 000 euroa, eli ei näillä kotitalouksilla ole mahdollisuuksia hyödyntää tämänkaltaisia sijoitustilejä tai ylipäätänsä varaa lähteä osakesijoittamiseen”, Andersson sanoi."

Ymmärsin Anderssonin puheesta että hänen mielestään noin 75% suomalaista voisi hyötyä sijoitustilistä. Eikö tähän enemmistöön mahdu aikalailla "tavallisia virtasia" ja pitäisi olla hieno homma? En oikein käsitä mitä hän ajaa takaa muuta kuin, että jos on perse auki, niin sillon on vaikea tosiaan ostaa osakkeita vaikka olisi mikä verotusjärjestelmä. Ja hänen äänestäjänsä ovat toki lähes kaikki perse auki, joten eipä tästä heille mitään iloa heti olisikaan paitsi myöhemmin saisivat hekin ehkä nauttia korkeampaa sosiaaliturvaa muiden kasvaneista verotuotoista ;)

Täältä löytyi nuita valmistelupapereita ym: https://vm.fi/hanke/-/hankesivu/hanke?tunnus=VM146%3A00%2F2018

Selailin tuota valtionvarainministeriön lausuntopyyntöä ja en löytänyt tuota 160 miljoonaa mainittavan missään. Sain kuitenkin semmoisen kuvan että verotulojen ounasteltiin aluksi laskevan mikä kuulostaa loogiselta, mutta käsittääkseni pitkässä juoksussa pitäisi mennä päin vastoin. Oikaiskaa jos olen väärässä.

Lisäys: Löysin lähteen tuohon 160miljoonaan ja summa on mystisesti muutettu summaan 100miljoonaa ja koskee arviota vuodesta 2025. En tiedä onko arvioitu määrä ollut tuo isompi jossain vaiheessa mutta 100miljoonaa tuolla tällä hetkellä lukee. Ja tuossa muistiossahan ei ole perusteluja arviolle annettu. Mitä lueskelin tuota VVM lausuntopyyntöä niin sain käsityksen että alkuvaiheen veromenetykset olisivat kovimmilaan tuossa viiden vuoden korvilla eli Harakan väitteet 160miljoonan vuosittaisista menetyksistä ovat täyttä valetta.

https://demokraatti.fi/vmn-muistio-osakesaastotili-pienentaa-verotuloja-...

https://vm.fi/documents/10623/9732126/osakes%C3%A4%C3%A4st%C3%B6tili+kys...

Löytyi vielä Hesarista asiallinen mielipidekirjotus joka on kirjoitettu niin arkikielellä että luulisi typeräimmänkin sosialistin ymmärtävän osakesäästötilin tarkoituksen ja vaikutukset yksinkertaistettuna: https://www.hs.fi/paivanlehti/18092018/art-2000005831110.html

Näytä koko viesti
Kannabis - 17.10.2018 05.19

Saattaahan se tosiaan nuinkin mennä että hype laantuu nyt heti ja jengi myy. Itselläkin oli tarkoitus keventää alan osakkeita huomattavasti jokunen päivä laillistamisen jälkeen, näkemyksenä oli että laillistamisen vahvistuttua mukaan hyppäisi vielä viimeisiä "tuulipukusijoittajia". Noh ajoittaminen on aina vaikeata ja tuotot on ollut erinomaisia. Tarkkaillaan tilannetta ja luultavasti lähipäivinä isosti myyntiä meni kurssit ylös tai alas.

Näytä koko viesti
Kannabis - 17.10.2018 04.50

Miksi ganjafirmat isosti laskussa atm vaikka laillistettiin tänään Kanadassa? Horizons Marijuana Life Sciences indeksi on jo yli -7%.

Näytä koko viesti
Osta ja unohda - laiskan sijoittajan strategia - 16.10.2018 11.21

Hyvä työtilanne muuhun Suomeen verrattuna kai pääkaupunkiseudulle vetää eniten ihmisiä, eikä niinkään se että olisi erityisen viihtyisää muuten asua. Toki osalle ihmisistä toi keskustakin must juttu. 

Itse aion jatkossakin pitää sijoituksina ostoksia joilla oletan olevan positiivinen rahallinen odotusarvo :) Autolla sitä ei ole, asunnolla usein onkin. Toki kannattaa elämisen kulujakin ynnäillä, sehän on selvä. 

Näytä koko viesti
Osta ja unohda - laiskan sijoittajan strategia - 16.10.2018 03.19

Asiallinen kolumni ja ketjussa hyvää dialogia asian tiimoilta.

Täytyy pienenä pilkunnussintanyanssina tarttua tuohon auto sijoituksena asiaan kun Aki sitä on useissa kirjoituksissa viljellyt ja Akikin ilmeisesti pilkunnussinasta pitää :) Suurin osa ihmisistä ei ajattele autoa sijoituksena, eikä siinä mitään järkeä olekaan. Autot menettävät lähes aina arvoa, mitä uudempi sitä enemmän ja nopeammin karkeasti ottaen. Tämä on myös varmasti lähes kaikkien auton ostajien tiedossa. Auton voi katsoa sijoitukseksi ainoastaan jos on intoa ja osaamista värkätä autostaan parempaa, mikä vaatii myös työtunteja. Toinen vaihtoehto on ostaa "halpoja" autoja ja myydä mahdollisimman nopeasti kalliimmalla pois (autojobbarit). Silloinkin autolle tehdään yleensä jotain pientä siistimistä välissä. Väittäisin että yli 95%:lle ihmisistä auton osto on omaan elämänlaatuun panostamista. Autolle voi olla paljonkin käyttöä jos sattuu asumaan pääkaupunkiseudun ulkopuolella ja onhan laadukkaalla (kalliilla) autolla ajaminen mukavampaa ja turvallisempaa. Kalliit autot ovat hyvin pitkälti aikuisten leluja siinä missä vaikkapa iso taulu-tv:kin.

Hieman samoista syistä en ymmärrä tuota vuokralla asumisen ihannointia. Toki kannattaa miettiä mahdollista asunnon jälleenmyyntiarvoakin, mutta onhan mukava asunto selkeästi elämänlaatua nostattava tekijä. Suurin osa ihmisistä ei ole onnellisimmillaan pienessä (vuokra)kopissa stadin keskustassa näin karrikoiden :) Omistusasumisessa on myös paljon hyviä puolia, kuten että on vastuussa asunnosta ja saa päättää mitä sille voi ja saa tehdä. Omistusasuntoonkin voi toki tilata ulkopuolista apua jos ja kun remonttiin, siivoukseen tms sitä tarvitsee. Toki on olemassa oikein mukavia vuokra-asuntojakin, mutta niiden vuokrat on todella korkeita varsinkin pääkaupunkiseudulla ja valinnanvaraa paljon heikommin.

Näytä koko viesti