Olet täällä

Päivän politiikka - 23.8.2022 01.01

.

Näytä koko viesti
Päivän politiikka - 22.8.2022 11.30

JR kirjoitti:

 

AnonymousBettor kirjoitti:

 

JR kirjoitti:

Mitähän on ne videoilla käytetyt slangitermit kokaiinista?

 

"Mä tein ne linkut", "jauhojengi", "tuuppa tänne testaa, tuntuu hyvältä"...

 

Tota ekaa nyt ei ole tunnistettavasti missään. Kokaiinia ei kutsuta jauhoksi. Viimeinen voi viitata ihan mihin tahansa.

Höpsistä. Kyllä jauholla viitataan kohtuu usein kokaiiniin tai piriin. Ei toki yleisimpiä lempinimiä. Ei sillä juuri mihinkään muuhun viitatakkaan, tuskin tuolla bileissä oltiin pullia alkamassa leipomaan. Lempinimiä lienee kymmeniä ja tuskin sinä tai minä niitä kaikkia tiedetään.

Näytä koko viesti
Apua verottajan kanssa USA:n ETF:ien ulosmaksettujen osinkojen ennakkoverojen hyvitykseen - 10.6.2022 01.14

Tinggeli kirjoitti:

 

Jääkarhu kirjoitti:

verottaja ei edelleenkään pidä ETF:ien jakamia osinkoja osinkotulona vaan nyt ne onkin jotain "muuta pääomatuloa" eikä korkoa.

 

ETF on rahasto. Osinko on taas yrityksen omistajilleen jakama voitto-osuus. Tuottorahasto (distributing ETF) maksaa tuottoa, ei osinkoa. Kuten verottajan päätöksessä lukee, osakeyhtiö maksaa osinkoa vain omistajilleen joka tässä tapauksessa on se ETF-rahasto. ETF-rahasto taas jakaa tuottoa osuuden omistajilleen ja se on muuta pääomatuloa (koska ei ole korkoakaan). Tämä on ihan perustietoa ja verottaja on tässä aivan oikeassa. Et omista yhtään osaketta vaan osuuden rahastosta.

 

Jääkarhu kirjoitti:

(Jos oikaisuvaatimuksesi hylätään kokonaan tai osittain, vero tulee maksettavaksi ja sille peritään viive- tai viivästyskorkoa

 

Jälkiviisaana voisi sanoa, että lähdit hakemaan kolmea vaatimusta joista yhden (se ensimmäinen) läpimeno oli epävarma ja oikeastaan jopa merkityksetön koko keissin kannalta. Ja juuri se yksi ei mennyt läpi (1. vaatimus, että rahaston tuotto on osinkoa). Jos et olisi hakenut tätä muutosta, et joutui maksamaan viivästyskorkoa.  Lessons learned.

Se taas, että yksi kohta kolmesta johtaa viivästyskorkoon, ei ole aivan oikeustajun mukainen keissi. Mutta nämä veroasiat eivät aina mene järjen mukaan, ne menee verottajan etu edellä ja lakia luetaan kuin piru raamattua.

 

Jääkarhu kirjoitti:

Lisäksi tämmöiset paperit pitäisi käsittääkseni toimittaa postilla eikä olettaa että ihmiset käyvät katsomassa Omaveroa netistä?

 

Ei ole nykyisin pakko käyttää postia. Ja postikin on nykyisin todella epäluotettava ja hidas, että ei ainakaan sillä (valtiohallintokin käyttää DHL:ää tärkeiden paperien lähetyksessä). Parempi tapa olisi laittaa vaikka txt-viestillä tieto, että OmaVeroon on tullut postia.

 

Jääkarhu kirjoitti:

Mielipiteitä verottajan toiminnan paremmin tuntevilta kannattaako heittää asia nyt vain pois päiväjärjstyksestä ja maksaa mielestäni epäreilut korot pois?

 

Maksa pois, koska et voi voittaa 1. vaatimustasi.

Kiitos asiallisesta vastauksesta. En toki olisi vaatinut että pitää verottaa juuri osinkotulona, jos olisin tiennyt että näin voi käydä. Luulin että USA:han maksettujen verojen hyvittämisen edellytys on että ne verotetaan osinkotulona ja suoraan sanottuna pidin itsestäänselvänä että ne ovat osinkotuloja koska rahan lähde on kuitenkin osinko. Verottajakin vihjailee mielestäni tähän suuntaan puhuen osinkojen hyvitysmenetelmästä ym. ensimmäisessä postauksessani tähän ketjuun. Kävin aikoinaan asiaa myös verotoimistossa selvittelemässä ja kirjottelemassa virkailijan kanssa oikaisuvaatimusta ja siellä oltiin kyllä vielä enempi pihalla asiasta kuin itse olin ja ei paljon järkeviä neuvoja näköjään oikaisuvaatimukseen tullut, siitä sielläkin väännettiin että onko kyseessä osinko- vai korkotulot. 

Omaverossani lukee asiakastiedot osuudessa että päätökset ja kirjeet postitse ja omaveroon. Olen kyllä täysin samaa mieltä että posti on epäluotettava ja hidas ja tämä voidaan yleistää lähes kaikkeen valtion toimintaan sisältäen esim verottaja, Veikkaus, VR ym...Alkosta saa sentään varman päälle pään sekaisin jos on sopivaan aikaan hereillä ostoksille.

Vähän silmään kustu olo mutta ei kai tässä auta kun laittaa Irwiniä soimaan, verot korkoineen maksuun ja kohti uusia seikkailuja:

https://www.youtube.com/watch?v=1C0VzYOa_vA

Näytä koko viesti
Apua verottajan kanssa USA:n ETF:ien ulosmaksettujen osinkojen ennakkoverojen hyvitykseen - 9.6.2022 10.53

Tuli itsellä vielä semmoinen ajatus mieleen että verottajan mukaan en ilmeisesti muka omista ETF:n kautta omistamiani osakkeita, vaikka olen kyllä itse ollut kokoajan siinä uskossa että minä olen osakkeiden omistaja eikä esim Vanguard? Jos ETF olisi toteutettu johdannaisilla niin asia voisi olla kimurantimpi kysymys.

Näytä koko viesti
Apua verottajan kanssa USA:n ETF:ien ulosmaksettujen osinkojen ennakkoverojen hyvitykseen - 9.6.2022 10.09

Kuten päätöksestä ilmenee niin ilmoitin itsekin alkuun ilmeisesti tuotot muuksi pääomatuloksi ilmeisesti jotenkin olettaen että USA:han maksetut verot hyvitetään sitten automaattisesti, mutta lienee sivuseikka koska hain muutosta myöhemmin osinkotuloksi ja verottaja ei alkuperäisessä veroilmoituksessakaan ollut hyvittämässä USA:han maksettuja veroja. Paha muistellakaan tämmöisiä yksityiskohtia parin vuoden takaa.

Näytä koko viesti
Apua verottajan kanssa USA:n ETF:ien ulosmaksettujen osinkojen ennakkoverojen hyvitykseen - 9.6.2022 09.17

Sain vihdoin verottajalta vastauksen asiaan. Käytin verottajalle valituksessa paljon Turistin antamia vinkkejä joten iso kiitos niistä sinne! Verottajan vastaus on varsin koukeroinen ja raskasta lakitekstiä runsaasti sisältävä mutta yhteenvetona: verottaja ei edelleenkään pidä ETF:ien jakamia osinkoja osinkotulona vaan nyt ne onkin jotain "muuta pääomatuloa" eikä korkoa. Verottaja suostuu silti nyt hyvittämään jenkkeihin maksetut 15% verot eli sinänsä vaatimukseni meni läpi, mutta koska verottajan tulkinnan mukaan kyse ei edelleenkään ole osingoista niin joudun maksamaan "ulosoton kiellosta oikaisuvaatimuksen käsittelyn ajaksi" korkoja 7% vaikka maksettavan veron määrä pienenikin toivotulla tavalla! Mulla ei hirveästi kiinnosta vaikka verottaja tulkitsisi pöydän tuoliksi tai paskan kuseksi kunhan perittävien verojen summat olisi lainsäädännön mukaan oikein.

(Jos oikaisuvaatimuksesi hylätään kokonaan tai osittain, vero tulee maksettavaksi ja sille peritään viive- tai viivästyskorkoa (laki veronlisäyksestä ja viivekorosta 4 § ja 5 b §). Koron määrä tarkistetaan vuosittain. Vuonna 2021 korko on 7 %. Maksettavan määrän ja koron voit tarkistaa OmaVerossa (vero.fi/omavero). Maksettavaksi jäävän määrän korko lasketaan veron alkuperäistä eräpäivää seuraavasta päivästä maksupäivään..)

Tämä tuntuu epäreilulta vaikka summilla ei ole itselle kuin periaattellista merkitystä. Alkaa tulla tämä byrokratia ja paperisota korvista ulos niin taidan kuitenkin maksaa joidenkin satojen eurojen korot pois.

Huvittavaa on että laitoin samojen ETF:ien osingot seuraavan vuoden eli 2020 verotukseen osinkotulona ja meni lävitse ja niin kerkesin laittaa myös 2021 verotuksessa jossa nuo oli edelleen merkattu korkotuloksi ja jätetty USA:han maksetut verot huomioimatta. Postaan pitkän päätöksen hetken kuluttua blurrattuna koska epäilen että täältä löytyy muitakin joita asia kiinostaa.

Mielenkiintoista on myös että en saanut verotuksen oikaisulautakunnan päätöstä ollenkaan postissa, vaan löysin sen omaverosta netistä sen jälkeen kun sain kirjeen jossa lukee otsikkona "Toinen huomautus maksettavista veroista". Mielenkiintoista on että ensimmäistäkään huomautusta en ole postissa saanut eikä semmoista näy omaverossakaan.

Mulla jäi tästä hommasta semmonen fiilis että verottajan kannattaisi julkaista asiasta jotain yleisohjeita ETF:ien verotuksesta eikä käsitellä jokaista asiaa yksittäisenä casena. Lisäksi tämmöiset paperit pitäisi käsittääkseni toimittaa postilla eikä olettaa että ihmiset käyvät katsomassa Omaveroa netistä?

Mielipiteitä verottajan toiminnan paremmin tuntevilta kannattaako heittää asia nyt vain pois päiväjärjstyksestä ja maksaa mielestäni epäreilut korot pois?

Näytä koko viesti
Kannabis - 2.2.2022 01.23

Jääkarhu kirjoitti:

MSOS ETF:ää ei ainakaan perussijoittaja pysty Nordnetistä ostamaan kuten ei muitakaan jenkki ETF:iä.

Samaa mietiskellyt kuin keijokepuli että voikohan nuita yksittäisiä firmoja ostaa Nordnetistä. Löytyvät sielä OTC-marketsin puolelta jenkkilästä kyllä Nordnetin hakutoiminnolla. Täytyypi huomenna kokeilla josko onnistuisi vaikka puhelinkaupalla jos ei muuten kun täältä ei ole infoja tullut.

Selvitin asian ja ei pysty USA:n OTC-osakkeita ostamaan edes puhelinkaupalla Nordnetistä enää paitsi tältä listalta löytyvää 22 osaketta: https://www.nordnet.fi/markkinakatsaus/osakekurssit?selectedTab=prices&s...

Täytyy harkita tilin avaamista Lynxille.

Näytä koko viesti
Kannabis - 1.2.2022 02.07

MSOS ETF:ää ei ainakaan perussijoittaja pysty Nordnetistä ostamaan kuten ei muitakaan jenkki ETF:iä.

Samaa mietiskellyt kuin keijokepuli että voikohan nuita yksittäisiä firmoja ostaa Nordnetistä. Löytyvät sielä OTC-marketsin puolelta jenkkilästä kyllä Nordnetin hakutoiminnolla. Täytyypi huomenna kokeilla josko onnistuisi vaikka puhelinkaupalla jos ei muuten kun täältä ei ole infoja tullut.

Näytä koko viesti
Uraaniin ja ydinvoimaan sijoittaminen - 20.10.2021 06.04

Mukava huomata että aloittamaani ketjuun on alkanut kolmen vuoden jälkeen ilmestyä asiallista keskustelua. Ei niin mukava huomata on että avauspostissa esiin nostamani pari firmaa ovat nousseet varsin mukavasti mutta jäi ammukset piippuun kun tieto alasta on mitä on. 12.10.2018 alkaen Uranium Energy Corp 1,45->3,84 (165%)  Fission Uranium Corp 0,7->1,18 (69%). Noh, muut sijoitukset ovat rullanneet pääosin erinomaisesti ja tuskin näitä isosti olisi uskaltanut ottaa. Täytyypä poimia jotain tässä ketjussa esiintyviä yrityksiä viimein salkkuun. Muistutus itselle että aina kun on näkemystä jostain yrityksestä/alasta niin edes pientä sijoitusta kehiin niin säästyy jälkijossitteluvitutukselta :)

Näytä koko viesti
Valoe - 8.10.2021 09.54

https://www.globenewswire.com/news-release/2021/10/08/2310934/0/fi/Valoe...

Onko paremmin firmasta ja aurinkopaneeleista käryllä olevia paikalla, mitä olette mieltä tästä erittäin positiivsen kuuloisesta uutisesta ja millähän todennäköisyydellä asiallisen kuuloiset suunnitelmat käytännössä toteutuu? Kurssilta mukava n.11% reaktio ylöspäin tänään uutisen myötä. Löytyy itseltä erittäin pienellä painolla salkusta tätä ja tuli fiilis että voisi vähän tankata.

Näytä koko viesti