Olet täällä

USA:N OTC-osakkeille säilytyspalvelu/kaupankäyntialusta - 19.2.2021 05.25

Rupattelin vähän Lynxin live-chatissa ja vaikka heille saisi tilin jossain vaiheessa taas auki niin kuulema nuiden OTC-osakkeiden siirto ei onnistu mutta heillä voi kyllä avata uusia positioita. Alkaa vaikuttaa siltä että Nordnetin palvelun heikennys johtaa pakkomyyntiin ja myyntivoittojen verojen maksuun kyseisen osakkeen tiimoilta. Onkohan todella näin että suomalaisella ei ole mahdollisuutta siirtää kyseisiä lappuja minnekään?

Näytä koko viesti
Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 11.1.2021 01.43

"Keväällä sitten taas ulos kun ilma ei satu naamaan."

Trolleista puheenollen. Jos en olisi blogia seurannut niin pitäisin tätä kunnon trollauksena. Ja montaa muutakin tekosyytä alkaa laittamaan itseä kuntoon. Eihän Etelä-Suomessa edes ole kunnon pakkasia kuin muutamana päivänä vuodessa. Eihän se iho totu kylmään jos käyt kerran viikossa ulkona kauppareissulla. Jo parin viikon säännöllisen lenkkeilyn tai hiihdon jälkeen ei tunnu juuri missään. Ja voipi ostaa vaikka merinovillahuivin naamalle niin ei ainakaan palella ja samalla käy hakeen uudet lenkkarit ja tarvittaessa jopa nastat niihin niin kivempi laukkailla. Aerobinen urheilu alkaa tuottaan euforiaa nollatasolta lähtiessä varmaan jossain 2-3 viikon säännöllisen reenin jälkeen. Eli alkuun pitää ruoskia itseä ulos. Ei varmasti masennukset ja uupumukset sillä lähde että makaat ja istut kotona alikaloreissa. Aivot ei pelitä silleen. Ja vaikka saisit painon tippumaan tuolla tyylillä niin viimeistään syksyllä olet kesän ryyppäyksien ja mässäilyjen jälkeen lähtötilanteessa. Tsemiä.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 3.11.2020 12.14

Bet365 Bidenin kerroin atm jopa 1,66. Joutui painamaan lisää. Oudosti liikkuu kertoimet. Joku hommassa haiskahtaa, ei tähän liikaa uskalla laittaa.

Näytä koko viesti
Veikkaus, rahapelimonopoli - 27.10.2020 03.00

Laatua oli. Mukana myös erikoislähikuva Numpin hermostuneista käsistä.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 10.10.2020 04.21

Vink vink. Nordicbetillä Bidenille 1,53 myös ilman rakea. Panoskatoista tuolla en tiedä mutta oma 3k sujahti suoraan sisään. Mielenkiintoinen on betsikohde kyllä. Hyvää vertailua ja analyysia. Muuttujia ja mahdollisia "blackswaneja" huomattavasti enemmän kuin McGregor/Mayweather matsissa.

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 10.10.2020 04.02

Kiitos selvennyksestä ja mielenkiintoinen tuo marginaalisten odotusarvotilanteiden kelasi Kelly-kaavasta. Se on siksi mielenkiintoinen, että asiaa ei ole tullut nuin pienillä eduilla pyöriteltyä, koska käytännössä nuin pienen edun betsit kannattaa jättää lyömättä. Kun tässä mentiin Kelly-kaavan toimimisen käytännön sovelluksiin niin menen siis itsekin. Käytännössähän nuin marginaalisella edulla lyömisessä ei ole järkeä koska menee turhaa aikaa +ev-senttien näpertelyyn ja virhearvion mahdollisuus täytyy huomioida. Kelly-kaavassa käytetään myös yleensä erilaisen riskiprofiilin omaaville pelaajille jakajaa. Jakajaa käytetään myös siitä syystä että arviot kohteen osumistodennäköisyydestä eivät yleensä ole pitkässä juoksussa niin hyviä kuin luulee. Tuossa teoreettisessa esimerkissäsihän jos välttämättä tykkää betsailla 0,02% edulla niin jakajaksi voisi laittaa <1 eli esim 0,1. Toki nämä asiat varmaan itse tiesitkin mutta oli mielestäni relevanttia ilmoittaa. Esimerkkisi oli kyllä siinä mielessä valaiseva että Kelly-kaava ei tuommoisessa teoreettisessa tilanteessa näytä olevan riskienhallinnalta järkevä mutta esimerkki oli todellakin teoreettinen.

"Esimerkkejä, joissa (kellyn näkökulmasta) ylipanostaminen on rationaalista voidaan luoda rajattomasti, mutta tämän pitäisi jo toimia esimerkkinä perusteesistä - että kelly-kaavan "optimaalisuuteen" sisältyy oletuksia jotka eivät usein päde oikeassa elämässä, ja jotka huomioonottaen voi tehdä myös ihan sen matemaattisen kassankasvatuksen kannalta parempia päätöksiä."

Kuulisin mielelläni (ja tuskin olen ainoa) lisää jotain käytännön esimerkkejä tilanteista jossa betsataan jollain järkevällä odotusarvolla (esim yli 3%) ja ylipanostaminen(kellyn näkökulmasta) on rationaalista kassankasvun ja riskienhallinnan kannalta? 

Voisin kuvitella että tarkoitat jotain hyvin usein osuvia kohteita. 

Panoskattokeskustelu ei ehkä ole niin mielekäs, koska luultavasti olemme kuitenkin väittämästäni perusteesistä samaa mieltä että siis "Jos panoskatot tulevat vastaan niin silloin optimaalista on luonnollisesti panostaa niin paljon kuin mahdollista." Ja käytännön lisäyksenä muille saiteille vähän pienemmällä kertoimella lisää jos odotusarvo pysyy positiivisena. Panoskatot häiritsevät toki ison kassan pelaajien kassankasvua jotka painavat +ev vetoja pieniin urheilusarjoihin/marginaalilajeihin ym.

Ps. On kohtuu epäkohteliasta ilmoittaa lopettavansa keskustelu heti viestin alkuun kun keskustelu ei ole miksikään riitelyksi tai oikeaksi jankkaamiseksi/vänkäämiseki mennyt missään vaiheessa. Toki jokainen päättää itse mihin nettifoorumikeskusteluun haluaa aikaansa käyttää vai käyttääkö johonkin muuhun.

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 9.10.2020 08.17

Rautalanka ei selkeästikään oiennut läheskään kaikille lukijoille minä mukaanluettuna. Luin ensimmäisen postauksesi moneen otteeseen mutta en oikein löytänyt niitä. Samoin kuin Jaakko Parantaista niin myös minua ihmetyttää tämä toteamuksesi: "Kelly-kaavan idea on arvioida vetoja idealla, että vastaavia vetoja eli (jonkinlaisen positiivisen odotusarvon vetoja, joiden panos on vapaasti valittavissa) on tarjolla tästä ikuisuuteen, ja ne ovat käyttö kassalle nykyisen vedon ratkettua. Paljon parempi määritelmä on arvioida, mitä käyttöä kassalle vetoa asettavalla henkilöllä on vedon ratkettua, ja optimoida sen mukaan.".

Olet varmaan tietoinen että Kelly-kaavaan syötetään kassan koko. Jos kassan koko on syötetty optimaalisesti siten että se ei vaaranna arkielämän kulutustarpeita niin "kassan käyttö vedon ratkettua" on varsin merkityksetöntä pohdiskelua jos puhutaan optimaalisista panoskoista ja kassanhallinnasta. Kelly-kaava nimittäin antaa sen optimaalisen matemaattisen panoskoon.

"Yksi perustavanlaatuinen oletus, johon kelly-kaavan soveltuvuus usein myös kaatuu kun aletaan päästä yhtään isompiin rahoihin on, että tapa jolla ylipanostaminen vahingoittaa tulevia tuotto-odotuksia on se, että tappio vähentää mahdollisuutta panostaa tuleviin hyvän odotusarvon vetoihin."

Tuosta haluaisin myös tietää että miten kelly-kaavalla muka ylipanostetaan? Vai mitä tällä tarkoitat? Panoskoothan nousevat ja laskevat samassa suhteessa kun kassa kasvaa tai laskee. Kelly-kaavallakin pääsee toki lähelle katkeamista, mutta tämä johtuu kohteiden osumistodennäköisyyksien väärin arvioinnista eikä Kelly-kaavan heikkoudesta. -EV vetoihin häviää rahaa pitkässä juoksussa oli panostussysteemi mikä hyvänsä. Lisäksi nuo vedonvälittäjien panoskatot eivät liity kovin olennaisesti asiaan. Jos panoskatot tulevat vastaan niin silloin optimaalista on luonnollisesti panostaa niin paljon kuin mahdollista.

Mielestäni pari viestiä eri näkemyksiä suuntaan ja toiseen ei täytä lähellekään vielä jankkaamisen määritelmää ja rautalanka ei nyt oikein ollut ainakaan hyvin muotoiltu tai sisältää ihan ajatusvirheitä :)

 

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 9.10.2020 06.06

PikkuPro kirjoitti:

Laitan miekin sitten lusikkani tähän soppaan kun heräsin niin early, että on löysää aikaa.

Aki tosiaan on yli-yli varovainen betsissään. Huomioitavaa, että eniten omien kirjoitustensa mukaan vielä popular votea joten sen osalta riski vielä pienempi.

Ja miten tän kauniisti sanois...no ei varmaan mitenkään. Siis kellyn kaava on ihan hyödyllinen ja varsinkin aloittaville betsareille ja rajallisella kassalla toimiville. Erityisesti kertoo mielenkiintoisia siitä, kuinka paljon minkäkin tyyppistä voi betsata...eli esim. jos laittaa kertsiä 10 joka osuu 13% vs kertsiä 2,2 joka osuu 50% niin summat jota voi painaa on yllättävän erikokoisia eli "golfbetseihin" tosiaan katkeaa easy.

Toisaalta, jos tyyppi on vain tosi fiksu eikä tilttiin taipuvainen niin se tajuaa perslihaksilla oleellisuuksia kellystä ilman kaavoja ja paljon pienemmällä säädöllä. Kuten että jos häviää ison betsin, niin jatkossa ei voi lyödä yhtä isoa tai on katkeemisvaara. Kuulostaa mutulta ja kuulostaa, että kelly on parempi MUTTA ei välttämättä ole, koska kellykin on mutua, se vaan kuulostaa eksaktilta. Esim. kuinka paljon Aki, Jr, mie tai monet muut, joiden tiedän lyöneen Bideniä isolla (yksi frendi löi 50% likvideistä!) voivat lyödä kellyn mukaan riippuu siitä, mitkä pinnat Bidenin voitolle annamme ja se on väkisin jossain määrin mutua. Mutua ei pääse helpolla pakoon vedonlyönnissä, yksittäisessä kohteessa. Oleellista on se, että ei katkea ja jossain määrin oleellista on se, että elintaso ei laske enempää, mihin on valmis eli betsi ei vituta liikaa jos häviää.

Itselläni on kymmenien vuosien voitollinen vedonlyöntitausta. Ei ole koskaan käyttänyt kellyä vaikka tiedän kyllä. Musta sen käyttö olisi pelottavaa koska helposti alkaisi uskoa, että nyt lyö "tieteellisesti" ja "riskittömästi" koska kaava antaa eksaktin betsisumman...mutta kun sen kaavan tulos riippuu niistä syötetyistä parametreista! Itse siis mutuillut aina: lyön paremmankuuloista isommalla ja kakkoskertsiä isommalla kuin kymppiä. Käytännössä usein vaikuttaa myös likvidit: on helpompi painaa 20ke kiinni puoleksi vuodeksi jos on edellisenä päivänä myynyt 50ke edestä Cityconia, esimerkiksi. Lisäksi joskus painan isommalla vain, koska on hiljaisempaa puuhasteluissa ja haluan vaikka reilata kohteen niin haluan kunnon jännärin - kunhan se on mielestäni +EV.

Kelly on hyödyllinen mutta voi tuoda myös liiallista turvallisuudentunnetta. Akin Bidenbetsit on yli yli yli seiffejä vs likvidit ja JR betsit on täysin harkittuja eikä riski mihinkään vaikka kosahtaisi koska JR:n henkinen vahvuus on niin jäätävää. 

Täytyy vähän kyllä haastaa PikkuPron ja JR:n näkemyksiä ja voidaan tosin unohtaa Akin Bidenbetsi joka ei sinänsä liity asiaan yleisesti. Betsin koko on varmaan ihan riittävän varovainen eikä mitenkään erityisen mielenkiintoinen kassanhallinnallisesti. Voi mennä vähän sematiikan puolelle mutta ensinnäkin Kelly-kaava ei ole mutua. Ainoastaan siihen syötettävä kohteen oletettu osumistarkkuus on aina arvio (eli mutua). Kun kerrot lyöväsi "paremmankuuloista" betsiä isommalla niin oikeastihan vain mielessäsi ajattelet kohteen osumistodennäköisyyden esim yleistä (markkina)mielipidettä tai jotain muita arvostamiasi vedonlyöjiä suuremmaksi. Täten sinun tulisi vain osata Kelly-kaavaan laittaa oma mutuilusi numeraaliseksi kassalle optimaalisen kasvun saamiseksi. Sinulla on selkeästi kyky löytää +ev betsejä. Väitän että olisit nykyistä varakkaampi jos olisit hyödyntänyt betseissä aina Kelly-kaavaa. Kelly-kaavan käyttö ei ihan hirveätä säätöä muuten vaadi. Olen itse esim tehnyt 15-vuotiaana exceltiedoston johon ei tarvi syöttää kuin tarjottu kerroin ja oletettu osumistodennäköisyys. Kassan koko kun on valmiina niin tähän menee muutama sekunti per betsi. Vastaavia valmiita laskureita löytyy varmasti netistä. Bidenbetsistä olen samaa mieltä siinä mielessä että vedon osumistodennäköisyyden arvioiminen on äärettömän vaikeaa ja tässä kohteessa mutuilulla saavutetut osumistodennäköisyydet ovat erityisen subjektiivisa arvioita. Moni asiaan vaikuttava tieto on piilossa/salaista/vaikeasti arvioitavaa pois lukien gallupit.

Sitten JR:lle haastoa:

Väität että: "Paljon parempi määritelmä on arvioida, mitä käyttöä kassalle vetoa asettavalla henkilöllä on vedon ratkettua, ja optimoida sen mukaan."

Keskustelussa oli käsittääkseni kyse kasssanhallinnasta ja siihen liittyen optimaalisista panoskoista. Miten mielestäsi se mihin rahoja käytetään vedon ratkettua liittyy tähän? Käsittääkseni Kelly-kaava ottaa juurikin huomioon että katki ei olla menossa helpolla ja rahojen käyttö on enemmän sitten toinen pohdinta omien arvojen perusteella joka toki on erittäin viisasta ottaa huomioon mutta ei liity kellykaavan järkevyyteen sinänsä. Kellyn-kaavaanhan ei kannata syöttää kassan kooksi koko omaisuutta vaan pelikassa minkä on valmis häviämään ainakin lähes kokonaan niin ei tarvi pohdiskella tuollaisia asioita. Voi olla toki että ymmärsin sanomasi jotenkin väärin. 

Väitit myös että:

" "Oikea panostustaso määräytyy sen perusteella, millä tekijällä kassa kasvaisi per veto pitkässä juoksussa, jos kyseistä vetoa kertoimineen ja todennäköisyyksineen toistettaisiin uudestaan ja uudestaan."

Ei tämä ole mikään äärimmäinen totuus, vaan yksinkertaistus jota voidaan käyttää jos parempaan analyysiin ei pystytä."

Voitko avata mitä tällä paremmalla analyysilla tarkoitat?

 

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 15.9.2020 04.30

eke kirjoitti:

 

Jääkarhu kirjoitti:

On tuo USA:n vaalijärjestelmä ja politiikka muuten melko erikoista teatteria: miten ihmeessä Trumpille joka vaikuttanee useimpien silmään varsin kahelilta äijältä ei tämän parempia vastaehdokkaita ole onnistuttu löytämään taaskaan? Mätä järjestelmä ja/tai typerä kansa? Mielestäni osittain molempia. Ainakin Trump edustaa hyvin amerikkalaista unelmaa jos ei muuta.

 

Bidenin valinta on täysin demokraatiisen puolueen vastuulla, tyhmällä kansalla tai vaalijärjestelmällä ei ole mitään tekemistä asian kanssa.

Eivätköhän demokraattisessa puolueessa päättävät tahot pyri valitsemaan ehdokkaan jolla arvioivat olevan parhaan mahdollisuuden päihittää Trump, joten kyllä niillä on todellakin merkitystä. Gallupeissa muut demokraattiehdokkaat ovat saaneet huonompaa kannatusta niin Biden on valittu. En kyllä tiedä kannattaisiko Trumpin kuvan kanssa kirjoittelevalle alkaa näin yksinkertaisesta asiasta vänkäämään vaikka sulla on välillä eke ihan hyviä haastoja muissa ketjuissa.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 14.9.2020 02.56

On tuo USA:n vaalijärjestelmä ja politiikka muuten melko erikoista teatteria: miten ihmeessä Trumpille joka vaikuttanee useimpien silmään varsin kahelilta äijältä ei tämän parempia vastaehdokkaita ole onnistuttu löytämään taaskaan? Mätä järjestelmä ja/tai typerä kansa? Mielestäni osittain molempia. Ainakin Trump edustaa hyvin amerikkalaista unelmaa jos ei muuta.

 

 

Näytä koko viesti