BöC

+58
Liittynyt:
28.3.2016
Viestejä:
73

Hiljalleen alkanut tuntua siltä, että aika siirtyä excelin hakkaamisesta jonkin sortin sijoituspäiväkirjaan.

Taustaa:

- Kolmenkympin kriisiä lähentelevä lisäarvon tuhoaja, jonka olisi parempi tunkea käteiset indeksiin ja nauttia elämästä.

- Ensimmäisen oikea oma salkku perustettu maaliskuussa 2016, ensimmäinen tonni kasaan 2016 kesäkuussa, ensimmäinen 100k näillä näkymin seuraavien veronpalautuksien ja palkan yhteydessä 12/2018.  XIRR. tällä hetkellä noin 10% alusta lähtien nettona (3/2016-12/2018).

Tavoitteet: 200k 12/2020. Haastava tavoite, mutta siihen yritetään, sekä säästämällä, että sijoittamalla.

Haaveena noin 5% nettotuotto p.a sijoitetulle pääomalle, pahimmat turskat olen toistaiseksi onnistunut välttämään lähinnä tuurilla. Isompia oppirahoja mennyt lähinnä viputuotteilla leikkiessä, sekä aivan alkuun turhasta hätäilystä. Nyt viime aikoina Lehto kuraa on lapioitu uikkareista kyllä varsin riittävästi.

Pörssiä seurattu aika intensiivisesti viimeiset pari vuotta, käytännön päivittäin sekä samalla luettu harrastuksen puolesta hieman oppikirjamateriaaliakin. Rehellisesti sanottuna kuitenkin aivan mutu-tuntumalla tätä laivaa ajetaan, mutta aktiivisesti pyrin perehtymään yhtiöihin mihin rahojani tungen. Välillä harrastan myös lyhyempää päivän sisäistä veivailua ja pidempiä holdeja ja välillä saatetaan käydä isommin käteisessäkin, joten kyseiset keskihinnat ym. eivät ole vertailukelpoisia ja saatan niitä itsekin manuaalisesti muutella. 

Muita sijoituksia ja varallisuutta. Jonkun verran rahastoja eri välittäjällä, ja paska auto. 

Hätävaratilinä kymppitonni käteistä, lähinnä oikeaan elämään liittyen etten joudu salkusta realisoimaan pahallakaan tuulella.

Minun puolestani täällä saa jutella, keskustella, kysyä ja kyseenalaista niin paljon kuin sielu sietää. 

Viimeisimpiä isompia liikkuja Svenska aerogelin puolittaminen, Nordean läimiminen turhan isoon ylipainoon ja kasa veromyyntejä.

 

 

 

0
0
3.12.2018 - 19:02

TarkkaMarkka

+6
Liittynyt:
9.3.2018
Viestejä:
18

Terve,

Saako vähän udella, kun tuo salkun nopea kasvuvauhti ja tuleva tavoiteltu sellainen pisti silmään.

Saat ilmeisesti aika ison potin kuukaudessa syrjään sijoituksiin jos 2,5 vuodessa olet kasvattanut salkun 10k->100k ja kahtena seuraavana vuotena tavoite 100k->200k. Tämä johtopäätös siis salkun rakenteen pohjalta, pääosa solideja osinkokoneita ja indeksejä eikä niinkään potentiaalisia multibaggereita.

Saa avat lisää jos huvittaa, tai jättää avaamattasmiley

 

0
0
3.12.2018 - 19:53

BöC

OP
+58
Liittynyt:
28.3.2016
Viestejä:
73

Kuukausittaiset säästöt tosiaan vaihtelevat, pääsääntöisesti noin 2500-4000e välillä, lähempänä 3000e kuitenkin lienee mitä säästöön saan kuukaudessa vuositasolla. Enemmänkin saisin jos en taloudellisesti vaimoa tukisi opiskeluiden ajan. Salkku tosiaan kasvoi 1k->100k noin 2.5v ajalta, mutta siinä kyllä kävi sijoituksisssakin mäihää. Mm. Technopoliksen ostotarjous, Biohitin ostot ja myynnit oikeaan aikaan. ym. Ihan samanlaiseen kananlentoon en jaksa uskoa jatkossa, siksi luulen myös, että seuraavien 2v tavoite tulee olemaan haastava, varsinkin kun viimeisen 2.5v aikana en ole lomaillut, ja sellaisen aion kokeilla pitää jatkossa ainakin vuosittain.

Omat harrastukset halpoja ja pääsääntöisesti teen reissutyötä, jonka pahimmat rahareijät (kalja, ulkona syöminen, auto, majoitus) on tullut tilkittyä niin halvaksi kuin pystyy ja noiden vanhojen romujen (Auton, ei vaimon) rassaushan menee mukavasti välillä harrastuksestakin. 

Säästämisastetta en sen kummemmin ole laskenut, korkea se nyt kuitenkin on. Mistään en erityisesti kuitenkaan koe jääväni paitsi

Kilpailutan myös tasaiseen kaikki vakuutukset, puhelimet, netit. ym. eli pihiksikin sanoa voisi, en osta mitään mitä en tarvitse, mutta jos jotain tarvitsen niin yleensä sitten hintalaatusuhteeltaan ja tarpeeseen parasta vaikka maksaisi enemmänkin. 

Indekseihin ja eeteeäffiin säästän tasaisesti, mutta välillä isompiakin liikkuja tapahtuu räväkästi. Pääsääntöisesti ostan kun mielestäni on halpaa ja myyn kun mielestäni on kallista tai muualta saa enemmän samaan rahaan. Ainoa aivan pöhelö lottolappuhan tuolla salkussani tällä hetkellä on svenska aerogel, hämärästi kuitenkin vielä uskoa firmaan, joten aion jonkinlaista positiota sen ympärillä pitää vielä jatkossakin. Pääsääntöisesti kuitenkin jos isompia rahoja yritykseen laitan niin kyllä minimivaatimuksena on positiivinen kassavirta. Nordeatkin tulevat keventymään pienempään positioon jossakin vaiheessa kunhan tuolta nyt toivottavasti joskus ylöspäinkin päästään. 

0
0
6.12.2018 - 12:34

BöC

OP
+58
Liittynyt:
28.3.2016
Viestejä:
73

Kummasti on sijoituskeskustelu tuntunut hiljentyvän twitterissä, kauppalehdellä, ehkäpä hieman täälläkin sitä mukaa mitä volatiliteetti tuo hintoja alemmaksi. 

Eipä itsellänikään sen kummempaa kristallipalloa ole, kun Pyysing ei suostu kertomaan mistä saisi 10% nettotuottoa riskittömästi, eikä päiväkauppias suostu ottamaan salkkuani päivähoitoon, joten ainoat liikut on olleet ostoja alamäkeen

Blackrock Ishares core EM 1000e

Xtrackers DAX 500e

Xtrackers MSCI world 500e

MSCI Russia Swap 500e

MSCI Eu small cap 500e

Lisäksi laitoin 1000e ostotoimarin Nordnet smart 15 rahastoon.

Ostoja yksittäisiin osakkeisiin tekisi mieli lähinnä lisäillä AT&T:tä, sampoa, nordeaa ja mahdollisesti Nokian renkaita jos hinnasta saisi siipaistua pois vielä 10-15% ja mielestäni Nordnetin superrahasto ruotsi ei ole ihan kamalissa kuplahinnoissa. 

Edit: Lisäostotoimari 1200e nordnet superrahasto ruotsi, Nyt on pörssirahat loppu.

 

0
0
11.12.2018 - 20:59

BöC

OP
+58
Liittynyt:
28.3.2016
Viestejä:
73

Nyt on salkku sitten virallisesti 100k rajapyykin ylittänyt ensimmäistä kertaa. Eipä totta puhuen tuntunut oikein yhtään miltään vaikka tuotakin tuli muutama vuosi tavoiteltua. n. 10% salkusta tällä hetkellä käteisenä. Odotellaan ja katsotaan mihin isketään. Nordeaa tekisi mieli ostaa lisää mutta ei kehtaa ja sampokin kulkee aika samoja linjoja ja hyvä kait se olisi hieman hajautella muuallekin kuin käytännön samaan lappuun. Hieman hakusessa mihin tuota käteiset nyt seuraavaksi löisi.

Jos ei muuta keksitä niin sitten hiljalleen painetaan indekseihin sitä mukaa kun alaspäin mennään 

0
0
22.12.2018 - 11:56

BöC

OP
+58
Liittynyt:
28.3.2016
Viestejä:
73

Mitään merkittävää ei oikein ole tapahtunut. Nordea tullut alaspäin ja otin taasen average downia 7.5 pintaan 7000e, muita liikkeitä ei ole tullut tehtyä

Negarilta tuskin Nordeakaan voi välttyä. n. 25% tuotoista tulee tällä hetkellä aika volatiilista varainhoidosta ja jos markkinat sylkee tavaraa pihalle niin nehän siinä ensimmäisenä tulilinjalla ovat. En usko, että päästään Q4. tavoitteisiin. Tätä en nyt enää niinkään ajattele lyhyenä veivinä vaan isompana betsinä tarvittaessa vaikka syklin yli, vahva ja vähäriskinen tase ja Gardell ja Nalle peräsimessä auttaa nukkumaan ilman bentsoja.

Euroopassa ei varmaan päästä nostamaan korkoja merkittävästi, mutta jo 1% nousu pohjilta toisi jonkin verran hyvää korkokatteeseen (n. 800 milj.). Gardellin betsin näen myös positiivisena signaalina, se tosin lienee jo tällä hetkellä ainoa syy minkä takia ei olla koputeltu jo seiskaakin matalempia lukemia, eli lienee pitkälti hinnassa. Jos Gardellia uskominen niin runsaasti upsideähän tässä riittää jo pelkältä kulupuolelta (miljardia heittelee avoimesti muutaman vuoden sisään), joka markkinatilanteesta riippuen kestänee vuosia toteutua, muutenkaan tuo Nordean dippi verrattuna muuhun pankkisektoriin Euroopassa, eikä globaalisti kamalan iso eroltaan ole. Osa lienee ihan ampumista makrotilanteen perusteella.

Uskoisin, että pitemmällä trendillä pankkiala tulee konsolidoitumaan melko isoihin toimijoihin, joiden ohessa pyörii kasa fintechejä. Näissä voisi toivoa kuitenkin jonkin verran positiivista symbioosia olevan eikä pelkästään perinteisen pankkialan nakertamista, jonka uskoisin tapahtuvan lähinnä pienemmille yhtiöille, joiden kulurakenne pysyy asiakasmääristä riippumatta suhteellisen samana. Varainhoidon marginaalien uskoisin olevan myös jatkuvassa paineessa. Sitähän nyt varmasti lypsetään niinkin kauan kuin sieltä tuottoja saadaan, mutta uskoisin tosiaan sen osalta päädyttävän hyvin pitkälle samankaltaiseen tilanteeseen kuin telecomit. Kaikki painaa samaa ja suhteellisen samalla hintalapulla pienillä katteilla, mutta tuottaahan se silti jotain.

Eiköhän tässä juoksussa pohjalle Nordea nouse hyvinkin erilaisena yhtiönä muutamien vuosien aikajänteellä, kiinteiden kulujen karsiminen ja mahdollisimman laaja kulukuri ja pankkitoiminnan laajempi digitalisointi mahdollistaisi mielestäni jatkossa myöskin orgaanisen kasvun yritysjärjestelyiden kautta myös muuallekin kuin pohjoismaihin.

En kyllä pistäisi pahitteeksi jos tästä pääsisi eroon kympillä per lappu ensi vuonna.

0
0
22.12.2018 - 22:19

Rohmu

+1
Liittynyt:
22.10.2018
Viestejä:
2
BöC kirjoitti:

En kyllä pistäisi pahitteeksi jos tästä pääsisi eroon kympillä per lappu ensi vuonna.

Mitä näkisit, että pitää tapahtua, jotta päästäisiin ensi vuonna tuonne 10e per lappu?

0
0
22.12.2018 - 22:54

BöC

OP
+58
Liittynyt:
28.3.2016
Viestejä:
73

Sentimentin markkinoilla pitäisi muuttua isommin sekä liiketoiminnassa positiivisia triggereitä. Aika volatiili lappuhan tämä loppupeleissä on ollut ihan viimeisen parin vuoden käyrääkin katsellessa. Totta puhuen en siis usko että kymppiä koputeltaisiin ensi vuonna, mutta jos näin käy ja ilman merkittäviä muutoksia firman toiminnassa niin ainakin omat laput kevenee nollille sentimenteistä riippumatta. 

0
0
29.12.2018 - 12:47

BöC

OP
+58
Liittynyt:
28.3.2016
Viestejä:
73

Kuplaantumista ja karhumarkkinaa tässä jo pidemmän aikaa huudettu.Karhuiluhan ei todellakaan mitään kuplaantumista vaadi ja euroopan ongelmat ovat olleet jo pitkään kaikilla tiedossa. (Ylempi kuva tosin USD-sijoittajan) Euroopan pankkisektorin osalta vielä surullisempaa luettavaa, tosin taitanee olla tällä hetkellä globaalisti hyljeksityimpiä sektoreita.

Kontraten voisikin ajatella, että ehkäpä tässä onkin aliperformanssin vuoksi nyt kovaa ostopaikkaa ollut tarjolla jo vuosikymmenen ;) Tosin itse uskon että jenkit ansaitseekin preemion arvostuksessaan vrt. muu maailma.

Historiallisestihan aliperformanssit usein purkautuu jossakin vaiheessa, mutta siihen voi kulua runsaastikin aikaa ja jos tähän sokkona luottaisi niin rahat kiinni vain Venäjän eeteeäffään, voi mennä tovi ennenkuin hommat keskiarvoistuu globaalisti. Indeksisijoittajan on mahdollista sentään venyttää aikajanaa vaikka seuraaville sukupolville, mutta osakepoimijan on pakko tehdä liikkuja, ja mikseipä niitä sallittaisi aivan samalla tapaa indeksitasollakin.

Mitä enemmän seuraan ja luen sitä enemmän kiinnostaa vain painaa rahaa kiinni laajaan hajautukseen vähillä kuluilla globaalisti ja sitähän tuon salkun perusrunko on aina koostunut. "Osakekassa" onkin puoleksi pienestä potista kasvateltu "ilmaisen rahan lottolappu". Sillä yritetään jatkossakin juosta yli indeksituoton, mutta ajatuksena on taustalle luoda laajahkosti hajautettu portfolio, joka pitkässä juoksussa nyt tuottaa markkinan. Ikävämpää tässä olisi 20v päästä huomata, että kaikki meni kuin saada edes inflaatiosuoja. Lisäksi rahastojen tuoma veroetu on merkittävä varsinkin osinkojen uudelleensijoittamisen osalta, että hankintaolettaman kannalta. Korrelaatioista olisi tietysti kiva päästä eroon, mutta toisin kuin isommilla rahasummilla pelaavilla, meillä perseaukisilla on hieman rajoitetummin aitoja vaihtoehtoja tälle. Korkosijoituksia kun en itse näe tällä hetkellä houkuttelevina, joten mennään sitten rehellisellä 100% osakepainolla. 

Siinä mielessä kovempikaan ja pitkittynyt laskumarkkina ei kamalasti haittaa näin nettosäästäjän näkökulmasta, mutta laittaa miettimään minkälaisella portfoliolla ja hajautuksella kannattaa jatkossa ajaa. Yksi asia mitä harvoin myöskään Euroopan tai muunkaan maailman osalta keskustellaan on asiat mitkä voivat vääristää CAPE:n tarkkuutta seuraavan vuosikymmenen tuottojen ennustajana. 

Joka tapauksessa ensi vuoden osalta näyttäisi homma olevan aika tylsää uuden rahan rahastoihin ja eeteeäffiin painamista.

 

 

0
0
7.1.2019 - 19:55

BöC

OP
+58
Liittynyt:
28.3.2016
Viestejä:
73

Raatteentiellä hiljaista.

Ostoja: 

FTSE 100 etf, World etf, emerging markets etf, russia etf, euroopan smällkäppi etf ja dax. Yht. 2500e

Liikkuja:

Parit veivit nordealle. mm. Eilen loppuhuutarista pihalle ja tänään loppuhuutarista sisälle. Voittoa muutamia satasia.

Salkku lähentelee jo 110k haamurajaa. Tätä tahtia jos homma etenisi niin ehkäpä se 200k sieltä jo 2020 napsahtaa.

Aerogeelin TJ vaihtui tuossa vuodenvaihteessa, hiljaista ollut silläkin rintamalla. 

0
0
5.2.2019 - 21:40

BöC

OP
+58
Liittynyt:
28.3.2016
Viestejä:
73

Salkku 115k, 200k 2020 loppuun mennessä tavoite ainakin toistaiseksi realistinen.

Sen kummempia liikkuja ei ole tullut tehtyä kuin muutamia pieniä edestakaisia veivejä Nordealla ja Teliaa parilla tonnilla lisää sekä eilen taas perussatsit eeteeäffiä kk-säästämisen tahdissa.  Huomenna ajellaan taas täydessä lastissa Nordean OVK:hon, joten kattellaan kattellaan. 

Telian kohdalla tuli mietittyä vaihtoa T:hen tuolla 4.2 juuron paikkeilla, jäi kuitenkin tekemättä. Pitäisi vaan päättävästi tehdä, kun ideat syntyy eikä jäädä arpomaan, että kait tämä tästä vielä vähän nousee. Useinkin käynyt vastaavanlaisesti, tai sitten muisti vaan valikoi.

0
0
31.3.2019 - 18:42

BöC

OP
+58
Liittynyt:
28.3.2016
Viestejä:
73

Hiljaista on ollut. 

Uusia sijoituksia lähinnä ym. eeteeäffeihin. 

Nordealla kasa onnistuneita position veivauksia ollut useampikin. Pariin kertaan koko positio ulostettu 8.1 päällä ja koppailtu takasin huomattavasti halvempaa. Edelliset viimeeksi kopattu takaisin osingon irtoamista edeltävänä iltana eli monttuun ajettiin suoraan. Katsotaan nyt mihin menee, mutta halvalta näyttää. Lähtevät kyllä taasen kävelemään.

Nokiallakin tuli yksi onnistunut veivi kiitos sijoitustiedon aktiiviselle twitter-osastolle, sillä en edes oikein odottanut nollauutisen mitään kurssireaktiota sen kummemmin aiheuttavan. Eihän näistä nyt pienillä rahoilla muutamia satasia enempää kostu vaikka kaikki menikin veivissä nappiin, mutta hauskoja vetoja.

Svenska Aerogelillä sain tehtyä pientä peliliikettä myytyä hyvään pomppuun ja ostettua takaisin sopivasti päivää ennen anti-ilmoitusta, tosin tiedossahan se oli jos yhtään firmaa on seuraillut. Osallistunen antiin täysimääräisesti.  Teejiikin osteli itselleen 760k merkkaria (3 merkkaria per lappu) eli vajaa 40k euron positio, mikä näissä nanocapeissa on jo jonkin sentään position aloitus.

Uusia ostoja salkkuun kraft heinz n. 5000e positio, kuralla noin viitisen prosenttia sekä hieman lisäilty myös AT&T (5000e positio), että Attendo tähän viimeisimpään 20% droppiin 5000e. 

Salkku nyt n. 125k, mutta hieman tahtia tulevaisuudessa hidastanee ASP-säästäminen. 4%+1% peruskorko näillä näkymin kuitenkin pääasiasti riskittömässä positiossa on aivan ok paikka pitää jonkin verran käteistä, kun kuitenkin lisäkorkokin maksetaan avausvuodelta ja viideltä seuraavalta. Peruskoron myös saa jos tilin lopettaa kesken, mutta tällöin joutuu verot maksamaan, mutta ASP-tilin voi avata ja sulkea kuluttomasti tarpeen tullen uudelleen, joten aivan hirveä rahanhinku iskee niin meneehän tämäkin paikkana parkkeerata käteistä. Tiedä vaikka erehtyisi ostamaan asunnon. 6v 3000e per kvartaali pukkimisella kuitenkin jäisi rapia kymppitonni verotonta kouraan.

 

Jatkossa varmaan siirrän kaiken muun paitsi etf:t ja rahastot pois nordnetiltä Mandatum traderille, sillä kulut vaikuttavat huomattavasti kohtuullisimmilta, lisäksi varmaan alan vivuttamaan pelkkää etf / rahastopositiota n. 5% velkavivulla. Ei kovin merkittävää tuottoa, mutta pitkällä aika välillä, eikä ainakaan vivun määrä ole sellainen että sillä katki menisi. Osakesäästötilikin tuloillaan, joten varmaan sinnekin pitäisi jostain rääpiä 50k kasaan, ainakin suomalaisten osinko-osakkeiden ostot tod. näk jatkossa siirtyvät sinne ainakin hetkeksi. 

0
0
28.4.2019 - 11:59

BöC

OP
+58
Liittynyt:
28.3.2016
Viestejä:
73

31.3 - 28.4

Salkku nyt noin 137k, kuukausisäästöt rullaa normaalia tahtia, ASP myös aloiteltu. Toukokuussa rikottaneen 140k. 200k 2020 joulukuuhun mennessä tuntuu edelleen ihan realistiselta, vaikkakin pörssin alkuvuoden huuma hieman pelottaa.

Svenska aerogelillä käsittämätön pomppu antihinnoista n. 100% ylöspäin, jonne tuli painettua laput laitaan sillä en nyt kovin järkeä nähnyt. Hankala yrittää tälläisiä firmoja joilla ei ole oikein mitään liikevaihtoa, omaisuutta tai oikeastaan mitään muutakuin TJ:n märät unet taustalla mitenkään arvottaa. Joka tapauksessa otan position takaisin kyytiin varmaan jo ensi viikon aikana huomattavasti halvemmalla.

Muita liikkuja ei oikein mahdukaan salkkuun, nordeat kevennelty normaalipainoon ja ylipainon 10k siirretty PYN-elite rahastoon. Olkoot siellä seuraavat x-vuosia, eipä oikein muutakaan mielenkiintoista ole rahoille tullut keksittyä.

OMXH kasvuindeksi piitattu parilla prosentilla ja laskustakin tuli selviydyttyä muutamaa prosenttia paremmin loppuvuonna eli ei kokonaisuutena aivan huonosti. 

Edelliset ostokset

Enbridge 3400 usd

Atria 2000e

Rahastot ja etf:t kuukausisäästöinä muutamia tonneja

PYN elite 10k.

Jatkossa seuraavat pari kk. tarkoitus olisi painaa muutamaan eri jenkki / EU-reittiin rahaa, dolsu on vaan ikävän vahvan tuntuinen, normaalit kk-sijoitukset ja säästää 3000e taas huhtikuun alun ASP-siirtoon.

Ostokset siirtämättä edelleen mandatumille, aloin pohtimaan olisiko järkevintä vain venailla nordnetin privatebanking? 

Ja jos jollakin olisi mitään keinoja miten perseaukinen saisi vanguardin eeteeäffiin sijoiteltua euroopan alueelta niin much appreciated!

0
0
7.8.2019 - 19:46

BöC

OP
+58
Liittynyt:
28.3.2016
Viestejä:
73

Nettovarallisuudessa rikottu 150k, 200k 2020 loppuun näillä näkymin tuntuu edelleen realistiselta, mutta markkinoiden armoillahan tässä mennään, tämä tosin sisältää jo ASPit ja kaiken muun mahdollisen. Pörssissä viime aikoina juntattu noin 5% rangella ath:sta. Mitä enemmän hajauttaa sen enemmän tuntuu heiluntakin vähenevän. Svenskaa on muutamien tuhansien edestä päässyt veivailemaan voittoa. 

Nordeat, wärtsilä sekä attendo imevät aika rajusti miinuksella viime aikaisista ostoista, sekä kraft heinz. Lehdostakin tuli imettyä niin paljon turskaa vuoden aikana että rahallisesti näihin tappioihin on palanut pienen possun verran rahaa, jota on onnistuttu tuurilla paikkailemaan muutamilla onnistuneilla veiveillä. Näillä näkymin aika tasoissa OMXHPI:n kanssa. 
Palkkatyöt siis edelleen jatkuu pääasiallisena tulolähteenä ja entistä enemmän alkaa kypsymään ajatus vain osinko- ja passiivisesta etf-sijoittamisesta. 

En ole varma onko enää järkeä kikkailla yksittäisillä sijoituksilla ja riskipainoilla kovinkaan merkittävästi, kun palkkatöilläkin kykynen säästämään tarpeeksi pesämunaa lähivuosien aikana että keskiverto osinkosalkku toisi jo elämän perustarpeet tyydyttävää back uppia? Kohtahan tuota jo täyttää kolmekymmentä ja alkaa oma kuolevaisuuskin tulla vastaan.

0
0
7.8.2019 - 20:08

von Fyrckendahl

+841
Liittynyt:
2.11.2018
Viestejä:
1156

Puhtaasti tuotto per työtunti laskien kannattaa varmaan lähteä etf-linjalle. Jos saat kovalla työllä ja veivauksella jonain vuonna prosentin-pari enemmän, ei se sinun elämääsi mihinkään muuta. Lisäksi on hyvin todennäköistä hävitä indeksille ja vähintään maksaa kuluja ja veroja veivauksista.

Sen sijaan opiskelu- tai harrastusmielessä osakkeet ovat opettavaisempi valinta.

Voit tehdä niinkin, että pidät osan rahoista "ikuisena" sijoituksena etf:issä ja lopuilla veivailet osakepelejä. Saat lähelle indeksin tuoton, mutta pystyt harrastelemaan myös. Sinulla tulee joka tapauksessa selvästi enemmän tuloja palkkatöistä kuin tällä salkulla pystyt realistisesti tienaamaan. Sitten kun salkkusi on 40- tai 50-vuotiaana selvästi isompi, sen tuotoilla alkaa olla sinulle enemmän merkitystä suhteessa palkkatyöhön. Siinä vaiheessa on hyvä, että olet hyvin kärryillä niin etf:istä kuin suorista osakkeistakin.

Toki jos päädyt ostamaan asunnon, salkkusi hupenee sitten siihen, etkä pääse hyötymään sijoitustaidoistasi vähään aikaan. Oma koti on kuitenkin ihan hyvä käyttötarkoitus sijoitusomaisuudelle. Siitä on toisella lailla iloa kuin osakkeiden nimistä ja numeroista ruudulla.

0
0
7.8.2019 - 20:57

BöC

OP
+58
Liittynyt:
28.3.2016
Viestejä:
73

Kiitoksia vinkeistä!

Tuota osittain passiivista ja osittain aktiivista onkin tullut nyt ajettua jo pidemmän aikaa, pörssi on siitäkin mielenkiintoinen aihe, että se pakottaa seuraamaan maailmaa laajemminkin.

Kämpän ostoa on tullut kyllä pohdittua, mutta näillä näkymin maxailen tuon 12k per vuosi 1+5 vuotta 1+4% verottoman korkoa korottoman yieldin vuoksi ihan jo vain salkun hajautuksen vuoksi. Tässä vaiheessa siellä on noin 82k euroa millä luulisi irtoavan asuntoa jo toivottavasti ilman osakesalkun purkamista. Sen tosin näkee sitten näkee iskeekö elintasoinflaatio kovaakin kolmivitosena. Tällöin saattaisi olla jo ohessa vajaan puolen miltsin salkku jos pää työtahtia kestää, jolla luulisi pienet lyhennykset jo osinkomuodossa kuittaavan.

0
0
26.5.2020 - 20:22

BöC

OP
+58
Liittynyt:
28.3.2016
Viestejä:
73

Paljon on tapahtunut ja koko ketju meinasi jo unohtua. 

En edes tiedä mistä aloittaa tuntuu jo sinällään ikuisuudelta kun tännekin palstalle ensimmäisen kerran kirjauduin ja opettelin sijoittamisen ensiaskeleita ja varallisuuden kasvatusta. 

Nyt on tavoitettu 200k sijoitussalkku. Elämässä muuten on käynyt myös paljon uutta, ihanaa ja pelottavaakin.

Ensimmäinen oma lapsi on tuloillaan. Pistää perspektiiviä elämään ja muutti kerralla oman suunnan kaikkeen. Eipä taidetakaan enää ajaa takaa pelkästään aggressiivista nettovarallisuuden kasvattamista toiveena joku kaunis päivä elää tuotoilla. 

Asunto tuli ostettua, vajaa 400 kiloa velkaa nyt painaa niskassa. Olen ajatellut myös vähentää työtä noin kolmasosaan, jolloin enää varallisuuden merkittävä kasvattaminen ei enää onnistu ja siirtyä ns. valtiollisiin leipähommiin hieman turvatummalle liksalle.

Olen päättänyt indeksoida koko sijoitussalkkuni. Lisään sinne joka kuukausi muutamia satasia mitä yli tulee jäämään ja mitä en verotehokkaasti saa lapsilleni siirrettyä ja keskittyä enemmän elämään ja nauttimaan tästä ajasta ja hetkestä, mieluummin jätän säästämättä kokonaan ja käytän senkin rahan elämästä nauttimiseen jos niin koen sen perheeni parhaaksi olevan. Sijoitussalkku, suvunmaat yms. saavat jäädä rauhassa pyörittämään varallisuutta ja toivottavasti lopulta siirtyvät aikanaan sitten lapsille tai mahdollistavat itselleni 50-vuotiaana erilaisia asioita.

Olen 30. Elämää jäljellä vielä toivottavasti paljon, mutta jos nämä hetket päästää lipsumaan pois käsistä, saako niitä enää koskaan takaisin?

 

BöC kiittää ja kuittaa. 

 

0
0
26.5.2020 - 21:48

Teknokraatti

+1196
Liittynyt:
29.1.2020
Viestejä:
559

ONNITTELUT! 

Sekä perheestä että siitä että olet varsin lyhyessä ajassa sisäistänyt sijoittamisen todellisen merkityksen. 

Valinnan vapaus. 

0
0