Lisäarvon tuhoamista -

Paljon on tapahtunut ja koko ketju meinasi jo unohtua. 

En edes tiedä mistä aloittaa tuntuu jo sinällään ikuisuudelta kun tännekin palstalle ensimmäisen kerran kirjauduin ja opettelin sijoittamisen ensiaskeleita ja varallisuuden kasvatusta. 

Nyt on tavoitettu 200k sijoitussalkku. Elämässä muuten on käynyt myös paljon uutta, ihanaa ja pelottavaakin.

Ensimmäinen oma lapsi on tuloillaan. Pistää perspektiiviä elämään ja muutti kerralla oman suunnan kaikkeen. Eipä taidetakaan enää ajaa takaa pelkästään aggressiivista nettovarallisuuden kasvattamista toiveena joku kaunis päivä elää tuotoilla. 

Asunto tuli ostettua, vajaa 400 kiloa velkaa nyt painaa niskassa. Olen ajatellut myös vähentää työtä noin kolmasosaan, jolloin enää varallisuuden merkittävä kasvattaminen ei enää onnistu ja siirtyä ns. valtiollisiin leipähommiin hieman turvatummalle liksalle.

Olen päättänyt indeksoida koko sijoitussalkkuni. Lisään sinne joka kuukausi muutamia satasia mitä yli tulee jäämään ja mitä en verotehokkaasti saa lapsilleni siirrettyä ja keskittyä enemmän elämään ja nauttimaan tästä ajasta ja hetkestä, mieluummin jätän säästämättä kokonaan ja käytän senkin rahan elämästä nauttimiseen jos niin koen sen perheeni parhaaksi olevan. Sijoitussalkku, suvunmaat yms. saavat jäädä rauhassa pyörittämään varallisuutta ja toivottavasti lopulta siirtyvät aikanaan sitten lapsille tai mahdollistavat itselleni 50-vuotiaana erilaisia asioita.

Olen 30. Elämää jäljellä vielä toivottavasti paljon, mutta jos nämä hetket päästää lipsumaan pois käsistä, saako niitä enää koskaan takaisin?

 

BöC kiittää ja kuittaa. 

 

Näytä koko viesti
Lisäarvon tuhoamista -

Kiitoksia vinkeistä!

Tuota osittain passiivista ja osittain aktiivista onkin tullut nyt ajettua jo pidemmän aikaa, pörssi on siitäkin mielenkiintoinen aihe, että se pakottaa seuraamaan maailmaa laajemminkin.

Kämpän ostoa on tullut kyllä pohdittua, mutta näillä näkymin maxailen tuon 12k per vuosi 1+5 vuotta 1+4% verottoman korkoa korottoman yieldin vuoksi ihan jo vain salkun hajautuksen vuoksi. Tässä vaiheessa siellä on noin 82k euroa millä luulisi irtoavan asuntoa jo toivottavasti ilman osakesalkun purkamista. Sen tosin näkee sitten näkee iskeekö elintasoinflaatio kovaakin kolmivitosena. Tällöin saattaisi olla jo ohessa vajaan puolen miltsin salkku jos pää työtahtia kestää, jolla luulisi pienet lyhennykset jo osinkomuodossa kuittaavan.

Näytä koko viesti
Lisäarvon tuhoamista -

Nettovarallisuudessa rikottu 150k, 200k 2020 loppuun näillä näkymin tuntuu edelleen realistiselta, mutta markkinoiden armoillahan tässä mennään, tämä tosin sisältää jo ASPit ja kaiken muun mahdollisen. Pörssissä viime aikoina juntattu noin 5% rangella ath:sta. Mitä enemmän hajauttaa sen enemmän tuntuu heiluntakin vähenevän. Svenskaa on muutamien tuhansien edestä päässyt veivailemaan voittoa. 

Nordeat, wärtsilä sekä attendo imevät aika rajusti miinuksella viime aikaisista ostoista, sekä kraft heinz. Lehdostakin tuli imettyä niin paljon turskaa vuoden aikana että rahallisesti näihin tappioihin on palanut pienen possun verran rahaa, jota on onnistuttu tuurilla paikkailemaan muutamilla onnistuneilla veiveillä. Näillä näkymin aika tasoissa OMXHPI:n kanssa. 
Palkkatyöt siis edelleen jatkuu pääasiallisena tulolähteenä ja entistä enemmän alkaa kypsymään ajatus vain osinko- ja passiivisesta etf-sijoittamisesta. 

En ole varma onko enää järkeä kikkailla yksittäisillä sijoituksilla ja riskipainoilla kovinkaan merkittävästi, kun palkkatöilläkin kykynen säästämään tarpeeksi pesämunaa lähivuosien aikana että keskiverto osinkosalkku toisi jo elämän perustarpeet tyydyttävää back uppia? Kohtahan tuota jo täyttää kolmekymmentä ja alkaa oma kuolevaisuuskin tulla vastaan.

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut -

Kiitos, vastasikin yllättävän hyvin kysymykseen mitä yritin esittää.

https://twitter.com/AkseliGran/status/1123050935733903361

Tälläisiä tilanteita tulee näissä nakkikioskeissa aina välillä vastaan ja lähinnä kaipailin ajatuksia mitä heräilee. 89kpl käytännössä yhden osakkeen myyntejä ja pääasiassa jonkun laidan puhkeamisen yhteydessä kopautus vielä kerrosta alemmaksi.

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut -

Aina joskus tulee epälikvideissä lapuissa törmättyä siihen, että aina jonkun myydessä tulee tietyltä (algo?) välittäjältä kaupan päälle vielä 1 lappu osto/myyntilaitaan, varsinkin pienissä missä spreadit voivat olla aika isoja. Mitä itse ajattelet kun näihin törmäät?

Näytä koko viesti
Lisäarvon tuhoamista -

31.3 - 28.4

Salkku nyt noin 137k, kuukausisäästöt rullaa normaalia tahtia, ASP myös aloiteltu. Toukokuussa rikottaneen 140k. 200k 2020 joulukuuhun mennessä tuntuu edelleen ihan realistiselta, vaikkakin pörssin alkuvuoden huuma hieman pelottaa.

Svenska aerogelillä käsittämätön pomppu antihinnoista n. 100% ylöspäin, jonne tuli painettua laput laitaan sillä en nyt kovin järkeä nähnyt. Hankala yrittää tälläisiä firmoja joilla ei ole oikein mitään liikevaihtoa, omaisuutta tai oikeastaan mitään muutakuin TJ:n märät unet taustalla mitenkään arvottaa. Joka tapauksessa otan position takaisin kyytiin varmaan jo ensi viikon aikana huomattavasti halvemmalla.

Muita liikkuja ei oikein mahdukaan salkkuun, nordeat kevennelty normaalipainoon ja ylipainon 10k siirretty PYN-elite rahastoon. Olkoot siellä seuraavat x-vuosia, eipä oikein muutakaan mielenkiintoista ole rahoille tullut keksittyä.

OMXH kasvuindeksi piitattu parilla prosentilla ja laskustakin tuli selviydyttyä muutamaa prosenttia paremmin loppuvuonna eli ei kokonaisuutena aivan huonosti. 

Edelliset ostokset

Enbridge 3400 usd

Atria 2000e

Rahastot ja etf:t kuukausisäästöinä muutamia tonneja

PYN elite 10k.

Jatkossa seuraavat pari kk. tarkoitus olisi painaa muutamaan eri jenkki / EU-reittiin rahaa, dolsu on vaan ikävän vahvan tuntuinen, normaalit kk-sijoitukset ja säästää 3000e taas huhtikuun alun ASP-siirtoon.

Ostokset siirtämättä edelleen mandatumille, aloin pohtimaan olisiko järkevintä vain venailla nordnetin privatebanking? 

Ja jos jollakin olisi mitään keinoja miten perseaukinen saisi vanguardin eeteeäffiin sijoiteltua euroopan alueelta niin much appreciated!

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa -
Jeans kirjoitti:

Edit: Tosin tota näyttäis olevan tarjolla vaan jenkkien AMEX-pörssissä. Oliko niin, että se jenkki-ETF sotku on vielä meneillään, jossa jenkki-ETFiä ei saa EUn sisällä ostaa, ellei avaintietoesitettä ole käännetty kotimaan kielelle?

Kyllä se valitettavasti edelleen on juuri näin, käytännössä mitään jenkkituotteita ei siis EU:sta käsin peruspullero pääse ostelemaan. 

Näytä koko viesti
Mandatum Trader -

https://www.piksu.net/artikkeli/mandatum-trader-ja-palkkiovertailu-nord…

Tässä myös mielenkiintoinen artikkeli. Alussa olin varma, että vaihdan mandatumin palveluun jatkossa sijoitukseni, mutta selkeästi hinnoittelu on vielä aivan liian epäselvä ja oheispalvelut aivan liian raakileena että se kannattavaa olisi. Hintakilpailu kyllä alalle tietysti tervetullutta näin sijoittajan näkökulmasta, mutta kyllä nyt ainakin 1. tason reaaliaikaiset kurssit ovat minimivaatimus itselleni, enkä tosin ymmärrä sitäkään että miten helvetissä tuommoisesta asiasta voidaan nykypäivänä sen kummempaa missään veloittaa. (Oletan,että pörssit veloittavat tästä tiedoista rahaa välittäjiltäkin?)

 

Passiivinen omistus

Saxon sivustolla on mainittu, että mikäli asiakas on Classic-palvelutasolla (mitä se sitten vastaakaan Mandatum Traderin Basic/Plus/Best tasoissa) ja hän ei käy kauppaa edellisten 180 päivän aikana, niin tästä tulee 100 dollarin maksu.

For clients on the Classic service level, an inactivity fee on the amount of USD 100.00 –or the equivalent amount in the account currency- will be charged where the client does not execute any trades on his/her account for a period of 6 consecutive months (180 days). https://www.home.saxo/rates-and-conditions/commissions-charges-and-margin-schedule/overview

Näytä koko viesti
Lisäarvon tuhoamista -

Hiljaista on ollut. 

Uusia sijoituksia lähinnä ym. eeteeäffeihin. 

Nordealla kasa onnistuneita position veivauksia ollut useampikin. Pariin kertaan koko positio ulostettu 8.1 päällä ja koppailtu takasin huomattavasti halvempaa. Edelliset viimeeksi kopattu takaisin osingon irtoamista edeltävänä iltana eli monttuun ajettiin suoraan. Katsotaan nyt mihin menee, mutta halvalta näyttää. Lähtevät kyllä taasen kävelemään.

Nokiallakin tuli yksi onnistunut veivi kiitos sijoitustiedon aktiiviselle twitter-osastolle, sillä en edes oikein odottanut nollauutisen mitään kurssireaktiota sen kummemmin aiheuttavan. Eihän näistä nyt pienillä rahoilla muutamia satasia enempää kostu vaikka kaikki menikin veivissä nappiin, mutta hauskoja vetoja.

Svenska Aerogelillä sain tehtyä pientä peliliikettä myytyä hyvään pomppuun ja ostettua takaisin sopivasti päivää ennen anti-ilmoitusta, tosin tiedossahan se oli jos yhtään firmaa on seuraillut. Osallistunen antiin täysimääräisesti.  Teejiikin osteli itselleen 760k merkkaria (3 merkkaria per lappu) eli vajaa 40k euron positio, mikä näissä nanocapeissa on jo jonkin sentään position aloitus.

Uusia ostoja salkkuun kraft heinz n. 5000e positio, kuralla noin viitisen prosenttia sekä hieman lisäilty myös AT&T (5000e positio), että Attendo tähän viimeisimpään 20% droppiin 5000e. 

Salkku nyt n. 125k, mutta hieman tahtia tulevaisuudessa hidastanee ASP-säästäminen. 4%+1% peruskorko näillä näkymin kuitenkin pääasiasti riskittömässä positiossa on aivan ok paikka pitää jonkin verran käteistä, kun kuitenkin lisäkorkokin maksetaan avausvuodelta ja viideltä seuraavalta. Peruskoron myös saa jos tilin lopettaa kesken, mutta tällöin joutuu verot maksamaan, mutta ASP-tilin voi avata ja sulkea kuluttomasti tarpeen tullen uudelleen, joten aivan hirveä rahanhinku iskee niin meneehän tämäkin paikkana parkkeerata käteistä. Tiedä vaikka erehtyisi ostamaan asunnon. 6v 3000e per kvartaali pukkimisella kuitenkin jäisi rapia kymppitonni verotonta kouraan.

 

Jatkossa varmaan siirrän kaiken muun paitsi etf:t ja rahastot pois nordnetiltä Mandatum traderille, sillä kulut vaikuttavat huomattavasti kohtuullisimmilta, lisäksi varmaan alan vivuttamaan pelkkää etf / rahastopositiota n. 5% velkavivulla. Ei kovin merkittävää tuottoa, mutta pitkällä aika välillä, eikä ainakaan vivun määrä ole sellainen että sillä katki menisi. Osakesäästötilikin tuloillaan, joten varmaan sinnekin pitäisi jostain rääpiä 50k kasaan, ainakin suomalaisten osinko-osakkeiden ostot tod. näk jatkossa siirtyvät sinne ainakin hetkeksi. 

Näytä koko viesti
Lisäarvon tuhoamista -

Salkku 115k, 200k 2020 loppuun mennessä tavoite ainakin toistaiseksi realistinen.

Sen kummempia liikkuja ei ole tullut tehtyä kuin muutamia pieniä edestakaisia veivejä Nordealla ja Teliaa parilla tonnilla lisää sekä eilen taas perussatsit eeteeäffiä kk-säästämisen tahdissa.  Huomenna ajellaan taas täydessä lastissa Nordean OVK:hon, joten kattellaan kattellaan. 

Telian kohdalla tuli mietittyä vaihtoa T:hen tuolla 4.2 juuron paikkeilla, jäi kuitenkin tekemättä. Pitäisi vaan päättävästi tehdä, kun ideat syntyy eikä jäädä arpomaan, että kait tämä tästä vielä vähän nousee. Useinkin käynyt vastaavanlaisesti, tai sitten muisti vaan valikoi.

Näytä koko viesti