Nähdäkseni markkinareaktio uutiseen (22.7 % vs. 25 %) oli perjantaina selkeä ylilyönti. Kurssikyykkäys vei tulospohjaisen arvostuksen hetkellisesti sellaiselle tasolle, että oman teesini mukaisesti katsoin järkeväksi kasvattaa omistustani aavistuksen verran. Katsellaan nyt rauhassa ainakin viisi vuotta eteenpäin.
Kauppalehti tarkastelee maksumuurin takana Novo Nordiskin näkymiä Aasiassa. Intiassa on 200 miljoonaa diabeetikkoa, Kiinassa 140 miljoonaa. Molemmissa maissa on satoja miljoonia ylipainoisia ihmisiä, ja Kiinassa laihuus on tavoiteltava kauneusihanne. Ozempic-myynnille on näissä valtavan markkinan maissa miljardikaupalla kasvupotentiaalia. Mutta taivaalla on tummia pilviä:
Yhtiö ei välttämättä peräänny Aasiasta lääkkeen patentin umpeutuessa, mutta se voi joutua laskemaan hintojaan. Kun geneeriset halvat intialaistuotteet tulevat markkinoille ensin Aasiassa ja myöhemmin maailmanlaajuisesti, on sanomattakin selvää, että Novo Nordisk joutuu ahtaalle.
Novo Nordiskin ykköstieteilijä (CSO) myi pari päivää sitten 40,000 yhtiön osaketta (à 620 DKK), kotiuttaen siis karkeasti 3.3 miljoonaa euroa. Hän oli edeltävänä päivänä saanut kannustinpalkkiona n. 31,000 osaketta ja vuosi sitten vastaavasti n. 60,000 osaketta.
Kahtelin tos huhtikuun loppupuolella, että NOVOa on ehkä jo kuritettu liian ankarasti tässä vuoden aikana (- 50 %) ja tauluuni alkoi jostain ilmestyä pieniä pyöreitä vihreitä palleroita, kuin mitäkin lihapullia (ehkä ne onkin niitä laihdutuspillereitä). ;-D
Tuloskertoimet valahtivat järjellisille tasoille, joten hieman on tullut lisäiltyä. Vaikka kurssi on noussut viikossa noin 20 %, P/E toteutuneella tuloksella on yhä noin 20 ja eteenpäin ennustava P/E noin 17. Aloitin lisäykset tosin jo ennen joulua sen ensimmäisen huonon uutisen myötä, mikä oli näin jälkikäteen arvioituna turhaa hötkyilyä. Olen jatkanut lisäilyjä pienissä erissä näihin päiviin asti — ja jatkanen edelleen ylihuomisen Q1-raportin jälkeenkin.
Päivän Kauppalehdessä on maksumuurin takana laihdutuslääkejuttu, joka perkaa GLP-1-markkinaa Novo Nordiskin ja Eli Lillyn osalta. Positiivisesti markkinaan ja molempiin yhtiöihin suhtautuva tanskalaisen Sydbankin analyytikko jakelee kommentteja. Omaan silmääni juttu ei tarjoa mitään uutta tietoa. Lyhyt lainaus jutusta:
Mitkä ovat suurimmat riskit näille kahdelle?
”Hintakilpailu ja muutokset terveydenhoitojärjestelmään esimerkiksi Yhdysvalloissa. Tullimaksut lyhyellä tähtäimellä, ja kilpailu”, hän luettelee.
Novon osalta mediassa tunnutaan korostettavan riskejä ja prosentin kymmennyksiä poikkeuksellisen paljon. Onneksi yritys itsessään vaikuttaa toimivan hyvin ja edellytykset kasvaa ovat hyvät.
Onko alle 20 pe:llä arvostettu yritys liian riskinen ellei sillä ole monopolia tuotteeseensa ja sillä on peräti yksi kilpailija markkinassa tällä hetkellä?
Novon osalta mediassa tunnutaan korostettavan riskejä ja prosentin kymmennyksiä poikkeuksellisen paljon. Onneksi yritys itsessään vaikuttaa toimivan hyvin ja edellytykset kasvaa ovat hyvät.
Onko alle 20 pe:llä arvostettu yritys liian riskinen ellei sillä ole monopolia tuotteeseensa ja sillä on peräti yksi kilpailija markkinassa tällä hetkellä?
I will be signing one of the most consequential Executive Orders in our Country’s history. Prescription Drug and Pharmaceutical prices will be REDUCED, almost immediately, by 30% to 80%,” he wrote. “I will be instituting a MOST FAVORED NATION’S POLICY whereby the United States will pay the same price as the Nation that pays the lowest price anywhere in the World.