Olet täällä

Säästöpankin rahastovaihtoehdot

Käyttäjän Asko78 kuva
Liittynyt: 7.1.2017, 05:46
Viestejä: 3

http://www.saastopankki.fi/saastolaskuri

 

Säästöpankilla on rahastoissa 3 vaihtoehtoa jotka ovat Korko, Yhdistelmä, Osake.

Tein 30 vuoden sopimuksen ja olen nyt tasan 20 vuotta sijoittanut joka kuukausi yhteensä 200 400€. Tuottoa on kertynyt 239 643€. Sopimukseni on Yhdistelmänä eli sekä korkoihin että osakkeisiin sijoitetaan rahani. Vielä 10 vuotta jäljellä ja silloin tuottojen pitäisi olla reilu 700 000€ ainakin ja pistämäni summa n. 300 000€. Tarkoitukseni olikin että 30 vuodessa saisi säästettyä n. miljoonan. Olen siis erittäin tyytyväinen tähän.

Ajat kuitenkin muuttuu ja nyt vanhimman tyttäreni joka siirtyi työelämään olisi aika aloittaa säästäminen ja kyselisinkin että mikä näistä vaihtoehdoista olisi hänelle paras kun hän nyt 25 vuotias ja tavotteena eläköityä 50 vuotiaana joten hän haluaa vain 25 vuoden sopimuksen tehdä? Hän on kuitenkin siitä eri asemassa kuin itse 20 vuotta sitten että hänellä on heti alusta lähtien mahdollisuus pistää 1000€/kk ja myöhemmin hyvin todennäköisesti enemmän.

 

 

Käyttäjän khufu kuva
Liittynyt: 26.2.2015, 22:53
Viestejä: 116

Onnittelut hyvästä päätöksestä ja pitkäjänteisestä sekä tuloksekkaasta säästämisestä!

Säästöpankin rahastoissa vaikuttaa tyypillisesti olevan 1% lunastus- ja merkintäpalkkio ja 1,5-2% vuotuinen hallinnointipalkkio. Rahastosäästösopimuksen tekemällä välttyy todennäköisesti ainakin noilta merkintäpalkkioilta, mutta pikatutustumisella luulen että kulurakenne on silti raskas. Saman tuotteen saa muualta vähintäänkin yhden prosenttiyksikön pienemmällä vuotuisella kustannuksella.

Jos sijoittaa 1000€/kk 25 vuoden ajan seuraavilla oletuksilla (markkinatuotto 7,5%, Säästöpankin hallinnointipalkkio 1,5%, vaihtoehdon b hallinnointipalkkio 5%), niin pikaisen (virheet mahdollisia) excel-pyörittelyn tuloksena sijoittajalla on aikaperiodin lopussa Säästöpankin sijoitustuotteissa noin 690k€ ja vaihtoehdossa b 810k€. Omaa rahaa on laitettu kiinni 300k€, joten vaihtoehto b on tuottanut puhdasta tuottoa noin 30% enemmän.

Mikä se vaihtoehto b sitten voi olla? Suosittelisin käyttämään päivän tai pari aikaa valikoituun sijoituskirjallisuuteen tutustumiseen (ennen kaikkea indeksisijoittamista käsittelevät teokset) ja sisäistämään aihealueen perustiedot. Tämän jälkeen tili auki jonnekin pienikuluiselle välittäjälle (Nordnet helpoin, ulkomaiset onlinevälittäjät halvempia mutta ehkä hiukan hankalampia käytännössä). Valitset 3-6 sopivaa pienikuluista ETF:ää tai muuta indeksirahastoa ja teet näihin kuukausisäästösopimuksen. Tämän jälkeen kaikki rullaa automaattisesti.

Mitä varsinaiseen alkuperäiseen kysymykseen tulee, niin suosisin ehdottomasti sijoitusvalinnoissa osakkeita. Sijoitushorisontti on sopivan pitkä ja sijoittaja nuori, joten minusta osakeriskiä kannattaa ehdottomasti kantaa. Lisäksi juuri tällä hetkellä korkomarkkinoiden riski/tuotto-suhde ei ole kovin houkutteleva, vaikka tämä tietysti ehtii muuttua 25 vuoden aikana moneen kertaan.

Käyttäjän Asko78 kuva
Liittynyt: 7.1.2017, 05:46
Viestejä: 3

Kiitos.

Käyttäjän khufu kuva
Liittynyt: 26.2.2015, 22:53
Viestejä: 116

Korjataan sen verran aiempaa tekstiä, että vaihtoehdon b hallintokulu on tietenkin laskelmassa 0,5% eikä 5%. Moni varmaan tämän asiayhteydestä tajusikin. Viesti oli, että kuluilla on paljon väliä sijoittamisessa ja Säästöpankin kulut ovat korkeat. Vastaavan salkun saa rakennettua hyvin pienellä vaivalla niin, että vuotuiset kulut ovat prosenttiyksikön pienemmät. Tämä taas tarkoittaa merkittävää eroa nettotuotoissa.

Sijoittamista indeksirahastoihin ilman pankin "apua" ei turhaan kannata pelätä. Kunhan pitää huolen että valittu tuote kattaa riittävän laajalti kohdemarkkinan, kulut ovat pienet ja säästää tasaisesti ostot ajallisesti hajauttaen, niin epäonnistua ei oikein voi.

Käyttäjän Gamblerrr3 kuva
Liittynyt: 13.1.2017, 22:52
Viestejä: 33

Joo itekki jo IMO jonku verran perehtyny näihin nii ei mitää järkeä maksella turhia kuluja jos tavotteena vaikka yksinkertasesti sijotella yleisindeksiin.

En oo mikää mainostaja, mut esim nordnetillä löytyy superrahasto suomi joka ajaa asiansa tässä tapauksessa täysin. Ja kyllä, on TÄYSIN kuluton rahasto.

Eli komppaan täysin khufua.

Käyttäjän ScatterBrain kuva
Liittynyt: 11.2.2017, 16:34
Viestejä: 14

Seligson on yksi Suomen halvimmista ja helpoimmista. Tuotteet on paremmat kuin pankkien rahastot. Toki kuori puuttuu, mutta sitä allokoinnilla sitä voi korjata, sekä se että ottaa kasvuosuuksia.

https://seligson.fi/

Heidän työkaluillaan pystyt laskemaan kulujen vaikutusta tuottoon

https://seligson.fi/suomi/sijoitustieto/tyokalut/

 

Toinen vaihtoehto on Nordnetin superrahasto, mutta siinä taas ei ole samalla tavalla maantieteellistä hajautusta itsessään.

Käyttäjän Asko78 kuva
Liittynyt: 7.1.2017, 05:46
Viestejä: 3

Vielä kerran kiitos.

Tyttäreni päätyi tuohon Nordnetin Superrahastoon.

Vähän olin skeptinen tuon suhteen kun ei ole mikään tuttu ja turvallinen säästöpankki mutta ajat ovat muuttuneet ja kun varmisteltiin niin ihan luotettavan oloinen tapaushan tämäkin on.

Naurahdin tuossa mietiskellessäni että tytärtänihän varten (poika menehtyi autokolarissa) minä olen sijoittanut ja tytär alkoi sijoittamaan PALJON aikaisemmin kuin perintö ajankohtainen ja muutenkin pärjää ikäisekseen taloudellisesti vielä paremmin mitä minä siinä iässä. Noh aina on hyvä olla varavipu jos tulee jotain yllättävää. Nyt kyllä ensimmäistä kertaa tulee olo että on vanhenemaan päin mutta levollisin mielin.